Liste over Sør-Koreas presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Våpen
Sør-Korea
En artikkel i serien
Politikk i Sør-Korea




Sør-Koreas presidents offisielle segl

Sør-Koreas president er landets statsoverhode. Presidenten blir direkte valgt for en periode på fem år og er landets øverste representant og forsvarssjef. Statsministeren blir utpekt av presidenten og leder regjeringen som består av mellom 15 og 30 medlemmer.

Presidentens valgperiode har vært fem år siden 1988. Tidligere var den fire år fra 1948 til 1971 og syv år fra 1971 til 1988.

Sittende president er Park Geun-hye, som ble valgt i 2012 og tiltrådte den 26. februar 2013. Presidentresidensen er Det blå huset (Cheongwadae) i Seoul.


Presidenter i eksil (1919–1948)[rediger | rediger kilde]

# T# President Tiltrådte Fratrådte Funksjon
Presidenter for den koreanske republikkens eksilregjering i Shanghai1
1. SM Rhee 1909.JPG Syngman Rhee
(이승만)
11. september 1919 21. mars 1925 Eksil
2. 박은식.JPG Park Eun-sik
(박은식)
24. mars 1925 1925 Eksil
3. 이상룡.jpg Yi Sang-ryong
(이상룡)
1925 1926 Eksil
4. 홍진.JPG Hong Jin2
(홍진)
1926 1926 Eksil
5. Erstatt dette bildet.svg Yi Dongnyeong
(이동녕)
1926 1927 Eksil
6. Kim Gu.jpg Kim Gu
(김구)
1927 20. juli 1948 Eksil
Leder av interimforsamlingen
1. 김규식 1930's.jpg Kim Kyu-sik
(김규식)
1946 20. juli 1948 Overgang
2. Rhee Syng-Man in 1956.jpg Syngman Rhee
(이승만)
20. juli 1948 15. august 1948
Leder av nasjonalforsamlingen
1. Rhee Syng-Man in 1956.jpg Syngman Rhee
(이승만)
20. juli 1948 15. august 1948 Konstituert

Republikken Korea (1948–d.d.)[rediger | rediger kilde]

Fargekoder: Liberal/sentrum Konservativ Uavhengig
# T# President Tiltrådte Fratrådte Partitilhørighet
1. 1. Rhee Syng-Man in 1956.jpg Syngman Rhee3
(이승만)
(1875–1965)
15. august 1948 15. august 1952 Nasjonal allianse: 1948–1951
Det liberale parti: 1951–1960
2. 15. august 1952 15. august 1956
3. 15. august 1956 26. april 1960
2. 4. Yun Bo-seon.jpg Yun Bo-seon4
(윤보선)
(1897–1990)
13. august 1960 22. mars 1962 Det demokratiske parti: 1960–1962
Det nye demokratiske parti: 1962
3. Park Chung-hee 1963's.png Park Chung-hee4
(박정희)
(1917–1979)
24. mars 1962 17. desember 1963 Det demokratisk-republikanske parti
5. 17. desember 1963 1. juli 1967
6. 1. juli 1967 1. juli 1971
7. 1. juli 1971 28. desember 1972
8. 28. desember 1972 28. desember 1978
9. 28. desember 1978 26. oktober 1979
4. Choi Kyu Hah.png Choi Kyu-hah5
(최규하)
(1919–2006)
26. oktober 1979 6. desember 1979 Uavhengig
10. 6. desember 1979 16. august 1980
5. 11. Chun Doo-hwan.png Chun Doo-hwan
(전두환)
(1931–)
1. desember 1980 2. mars 1981 Det demokratiske rettferdighetsparti
12. 3. mars 1981 24. februar 1988
6. 13. Roh Tae-woo - cropped, 1989-Mar-13.jpg Roh Tae-woo
(노태우)
(1932–)
25. februar 1988 24. februar 1993 Det demokratiske rettferdighetsparti: 1988–1990
Det demokratisk-liberale parti: 1990–1993
7. 14. Kim Young Sam 1996.png Kim Young-sam
(김영삼)
(1927–)
25. februar 1993 24. februar 1998 Det demokratisk-liberale parti: 1993–1995
Nytt Korea-parti: 1995–1997
Det store nasjonalpartiet: 1997–1998
8. 15. Kim Dae-jung (Cropped).png Kim Dae-jung
(김대중)
(1924–2009)
25. februar 1998 24. februar 2003 Nasjonal samling for ny politikk: 1998–2000
Årtusenets demokratiske parti: 2000–2003
9. 16. Roh Moo-hyun - cropped headshot, 2004-Oct-26.jpg Roh Moo-hyun6
(노무현)
(1946–2009)
25. februar 2003 24. februar 2008 Årtusenets demokratiske parti: 2003
Vårt åpne parti 2003–2007
Det forente nye demokratiske partiet: 2007–2008
Det forente demokratiske partiet: 2008
10. 17. Sebastián Piñera - Lee Myung-bak (cropped).jpg Lee Myung-bak
(이명박)
(1941–)
25. februar 2008 24. februar 2013 Det store nasjonalpartiet: 2008–2012
Ny verden: 2012–2013
11. 18. Park Geun-hye 2011.jpg Park Geun-hye
(박근혜)
(1952–)
25. februar 2013 Sittende Ny verden

Datter av Park Chung-hee

Noter:
  1. Koreas eksilregjering var en regjering i eksil i Shanghai i Kina. Dagens sørkoreanske statsdannelse mener å være en forlengelse av denne, men eksilregjeringen ble aldri internasjonalt anerkjent.
  2. Hong Jin er også kjent som Hong Myun-hui (홍면희).
  3. Heo Jeong (허정, 1896–1988) var fungerende regjeringssjef fra 26. april til 13. august 1960, etter at opprøret styrtet regjeringen i april 1960.
  4. Etter 16. mai kuppet i 1961 frem til 1962 hadde Park Chung-hee den reelle makten som formann i Rådet for nasjonal gjenoppbygging. Fra 24. mars 1962 til 17. desember 1963 var han fungerende president.
  5. Var (som statsminister) fungerende president fra 26. oktober til 6. desember 1979
  6. Fra 13. mars til 13. mai 2004 fungerte statsminister Goh Kun (고건, 1938–) som president

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Presidents of South Korea – bilder, video eller lyd