Liste over plantefamilier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Denne alfabetiske listen over plantefamilier viser alle familier av dekkfrøede planter slik disse ble foreslått av Angiosperm Phylogeny Group i 2003 (det såkalte APG II-systemet), og består av 461 familier. Familier som er merket med stjerne (*), har foreløpig en usikker systematisk plassering (se forklaring).

En alfabetisk oversikt over plantefamilier med norsk navn finnes i artikkelen plantefamilier.
En fullstendig, systematisk (taksonomisk) oversikt over plantefamiliene og deres overgrupper finnes i artikkelen karplanter.
En evolusjonært hierarkisk (fylogenetisk) oversikt over plantefamiliene finnes i artikkelen dekkfrøede planter.

Se også den alfabetiske listen over planteordenener.


A[rediger | rediger kilde]

Acanthaceae
Achariaceae
Achatocarpaceae
Acoraceae
Actinidiaceae
Adoxaceae
Aextoxicaceae
Agapanthaceae (ikke anerkjent hos Watson & Dallwitz, 1992-)
Agavaceae
Aizoaceae
Akaniaceae
Alismataceae
Alliaceae
Alseuosmiaceae
Alstroemeriaceae
Altingiaceae
Alzateaceae
Amaranthaceae
Amaryllidaceae
Amborellaceae
Anacardiaceae
Anarthriaceae
Ancistrocladaceae
Anisophylleaceae
Annonaceae
Aphanopetalaceae
Aphloiaceae
Aphyllanthaceae
Apiaceae
Apocynaceae
Apodanthaceae (*) (økende anerkjennelse, men inngår her i Rafflesiaceae)
Aponogetonaceae
Aquifoliaceae
Araceae
Araliaceae
Aralidiaceae
Arecaceae
Argophyllaceae
Aristolochiaceae
Asparagaceae
Asphodelaceae
Asteliaceae
Asteraceae
Asteropeiaceae
Atherospermataceae
Aucubaceae (inngår nå i familien Garryaceae)
Austrobaileyaceae

B[rediger | rediger kilde]

Balanopaceae
Balanophoraceae (*)
Balsaminaceae
Barbeuiaceae
Barbeyaceae
Basellaceae
Bataceae
Begoniaceae
Berberidaceae
Berberidopsidaceae
Betulaceae
Biebersteiniaceae
Bignoniaceae
Bixaceae
Blandfordiaceae
Bonnetiaceae
Boraginaceae
Boryaceae
Brassicaceae
Bretschneideraceae (inngår nå i familien Akaniaceae)
Bromeliaceae
Brunelliaceae
Bruniaceae
Burmanniaceae
Burseraceae
Butomaceae
Buxaceae
Byblidaceae

C[rediger | rediger kilde]

Cabombaceae
Cactaceae
Calceolariaceae
Calycanthaceae
Calyceraceae
Campanulaceae
Campynemataceae
Canellaceae
Cannabaceae
Cannaceae
Caprifoliaceae
Cardiopteridaceae
Caricaceae
Carlemanniaceae
Caryocaraceae
Caryophyllaceae
Casuarinaceae
Celastraceae
Centrolepidaceae
Cephalotaceae
Ceratophyllaceae
Cercidiphyllaceae
Chloranthaceae
Chrysobalanaceae
Circaeasteraceae
Cistaceae
Clethraceae
Clusiaceae
Cochlospermaceae
Colchicaceae
Columelliaceae
Combretaceae
Commelinaceae
Connaraceae
Convolvulaceae
Coriariaceae
Cornaceae
Corsiaceae
Corynocarpaceae
Costaceae
Crassulaceae
Crossosomataceae
Crypteroniaceae
Ctenolophonaceae
Cucurbitaceae
Cunoniaceae
Curtisiaceae
Cyclanthaceae
Cymodoceaceae
Cynomoriaceae (*)
Cyperaceae
Cyrillaceae
Cytinaceae (*)

D[rediger | rediger kilde]

Daphniphyllaceae
Dasypogonaceae
Datiscaceae
Degeneriaceae
Desfontainiaceae
Diapensiaceae
Dichapetalaceae
Didiereaceae
Didymelaceae
Diegodendraceae
Diervillaceae
Dilleniaceae
Dioncophyllaceae
Dioscoreaceae
Dipentodontaceae (*)
Dipsacaceae
Dipterocarpaceae
Dirachmaceae
Donatiaceae
Doryanthaceae
Droseraceae
Drosophyllaceae

E[rediger | rediger kilde]

Ebenaceae
Ecdeiocoleaceae
Elaeagnaceae
Elaeocarpaceae
Elatinaceae
Emblingiaceae
Eremosynaceae
Ericaceae
Eriocaulaceae
Erythroxylaceae
Escalloniaceae
Eucommiaceae
Euphorbiaceae
Euphroniaceae
Eupomatiaceae
Eupteleaceae

F[rediger | rediger kilde]

Fabaceae
Fagaceae
Flagellariaceae
Fouquieriaceae
Francoaceae
Frankeniaceae
Fumariaceae

G[rediger | rediger kilde]

Garryaceae
Geissolomataceae
Gelsemiaceae
Gentianaceae
Geraniaceae
Gesneriaceae
Gisekiaceae
Gomortegaceae
Goodeniaceae
Goupiaceae
Griseliniaceae
Grossulariaceae
Grubbiaceae
Gunneraceae
Gyrostemonaceae

H[rediger | rediger kilde]

Haemodoraceae
Halophytaceae
Haloragaceae
Hamamelidaceae
Hanguanaceae
Heliconiaceae
Helwingiaceae
Hemerocallidaceae
Hernandiaceae
Hesperocallidaceae
Heteropyxidaceae
Himantandraceae
Hoplestigmataceae (*)
Huaceae
Humiriaceae
Hyacinthaceae
Hydatellaceae
Hydnoraceae
Hydrangeaceae
Hydrocharitaceae
Hydroleaceae
Hydrostachyaceae
Hypericaceae
Hypoxidaceae
Hypseocharitaceae (inngår nå i familien Geraniaceae)

I[rediger | rediger kilde]

Icacinaceae
Illiciaceae
Iridaceae
Irvingiaceae
Iteaceae
Ixerbaceae
Ixioliriaceae
Ixonanthaceae

J[rediger | rediger kilde]

Joinvilleaceae
Juglandaceae
Juncaceae
Juncaginaceae

K[rediger | rediger kilde]

Kingdoniaceae
Kirkiaceae
Koeberliniaceae
Krameriaceae

L[rediger | rediger kilde]

Lacistemataceae
Lactoridaceae
Lamiaceae
Lanariaceae
Lardizabalaceae
Lauraceae
Laxmanniaceae
Lecythidaceae
Ledocarpaceae
Lentibulariaceae
Lepidobotryaceae
Lepuropetalaceae
Liliaceae
Limnanthaceae
Limnocharitaceae
Linaceae
Linnaeaceae
Loasaceae
Lobeliaceae
Loganiaceae
Lophopyxidaceae
Loranthaceae
Lowiaceae
Luzuriagaceae
Lythraceae

M[rediger | rediger kilde]

Mackinlayaceae
Maesaceae
Magnoliaceae
Malpighiaceae
Malvaceae
Marantaceae
Marcgraviaceae
Martyniaceae
Mayacaceae
Medusagynaceae
Medusandraceae (*)
Melanophyllaceae
Melanthiaceae
Melastomataceae
Meliaceae
Melianthaceae
Memecylaceae
Menispermaceae
Menyanthaceae
Metteniusaceae (*)
Misodendraceae
Mitrastemonaceae (*)
Molluginaceae
Monimiaceae
Montiniaceae
Moraceae
Morinaceae
Moringaceae
Muntingiaceae
Musaceae
Myodocarpaceae
Myricaceae
Myristicaceae
Myrothamnaceae
Myrtaceae

N[rediger | rediger kilde]

Nartheciaceae
Nelumbonaceae
Nepenthaceae
Neuradaceae
Nitrariaceae
Nothofagaceae
Nyctaginaceae
Nymphaeaceae
Nyssaceae

O[rediger | rediger kilde]

Ochnaceae
Olacaceae
Oleaceae
Oliniaceae
Onagraceae
Oncothecaceae
Opiliaceae
Orchidaceae
Oxalidaceae

P[rediger | rediger kilde]

Paeoniaceae
Pandaceae
Pandanaceae
Papaveraceae
Paracryphiaceae
Parnassiaceae
Passifloraceae
Paulowniaceae
Pedaliaceae
Peganaceae
Pellicieraceae
Penaeaceae
Pennantiaceae
Pentadiplandraceae
Pentaphragmaceae
Pentaphylacaceae
Penthoraceae
Peridiscaceae
Petrosaviaceae
Phellinaceae
Philesiaceae
Philydraceae
Phrymaceae
Phyllanthaceae
Phyllonomaceae
Physenaceae
Phytolaccaceae
Picramniaceae
Picrodendraceae
Piperaceae
Pittosporaceae
Plantaginaceae
Platanaceae
Plocospermataceae
Plumbaginaceae
Poaceae
Podostemaceae
Polemoniaceae
Polygalaceae
Polygonaceae
Polyosmaceae
Pontederiaceae
Portulacaceae
Posidoniaceae
Potamogetonaceae
Pottingeriaceae (*)
Primulaceae
Proteaceae
Psiloxylaceae
Pteridophyllaceae
Pterostemonaceae
Putranjivaceae

Q[rediger | rediger kilde]

Quiinaceae
Quillajaceae

R[rediger | rediger kilde]

Rafflesiaceae (*)
Ranunculaceae
Rapateaceae
Resedaceae
Restionaceae
Rhabdodendraceae
Rhamnaceae
Rhipogonaceae
Rhizophoraceae
Rhoipteleaceae
Rhynchocalycaceae
Roridulaceae
Rosaceae
Rousseaceae
Rubiaceae
Ruppiaceae
Ruscaceae
Rutaceae

S[rediger | rediger kilde]

Sabiaceae
Salicaceae
Salvadoraceae
Santalaceae
Sapindaceae
Sapotaceae
Sarcobataceae
Sarcolaenaceae
Sarraceniaceae
Saururaceae
Saxifragaceae
Scheuchzeriaceae
Schisandraceae
Schlegeliaceae
Scrophulariaceae
Setchellanthaceae
Simaroubaceae
Simmondsiaceae
Siparunaceae
Sladeniaceae
Smilacaceae
Solanaceae
Sparganiaceae
Sphaerosepalaceae
Sphenocleaceae
Sphenostemonaceae
Stachyuraceae
Staphyleaceae
Stegnospermataceae
Stemonaceae
Stemonuraceae
Stilbaceae
Strasburgeriaceae
Strelitziaceae
Stylidiaceae
Styracaceae
Surianaceae
Symplocaceae

T[rediger | rediger kilde]

Tamaricaceae
Tapisciaceae
Tecophilaeaceae
Ternstroemiaceae
Tetracarpaeaceae
Tetracentraceae
Tetrachondraceae
Tetradiclidaceae
Tetramelaceae
Tetrameristaceae
Theaceae
Themidaceae
Theophrastaceae
Thurniaceae
Thymelaeaceae
Ticodendraceae
Tofieldiaceae
Torricelliaceae
Tovariaceae
Tribelaceae
Trigoniaceae
Trimeniaceae
Triuridaceae
Trochodendraceae
Tropaeolaceae
Turneraceae
Typhaceae

U[rediger | rediger kilde]

Ulmaceae
Urticaceae

V[rediger | rediger kilde]

Vahliaceae
Valerianaceae
Velloziaceae
Verbenaceae
Violaceae
Vitaceae
Vivianiaceae
Vochysiaceae

W[rediger | rediger kilde]

Winteraceae

X[rediger | rediger kilde]

Xanthorrhoeaceae
Xeronemataceae
Xyridaceae

Z[rediger | rediger kilde]

Zingiberaceae
Zosteraceae
Zygophyllaceae

Familier som ennå ikke er plassert[rediger | rediger kilde]

De elleve gruppene som er merket med stjerne (*) i listen over, er grupper med usikker plassering i plantenes stamtre. Det er derfor mulig at fremtidige evolusjonære slektskapsanalyser vil vise at disse gruppene er delgrupper av andre eksisterende familier. I så fall vil de respektive familiene bli overflødige.

Kilde[rediger | rediger kilde]

The Angiosperm Phylogeny Group (2003): «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II». Botanical Journal of the Linnean Society of London, bd. 141, s. 399–436.