Liste over overflateformasjoner på Ganymedes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over Ganymedes

Liste over overflateformasjoner på Ganymedes er en liste over navngitte geologiske formasjoner på overflaten til Jupiters største måne Ganymedes.

Catenae (kraterkjeder)[rediger | rediger kilde]

Navn Breddegrad Lengdegrad Diameter År navngitt Oppkalt etter
Enki Catena 38.8N 13.6W 161.3 1997 Vannguden til Apsu.
Khnum Catena 32.9N 349.1W 66.0 1997 Egyptisk skapergud.
Nanshe Catena 15.4N 352.9W 103.8 1997 Gudinne for vannkilder og kanaler, datter av Enki.
Terah Catena 7.1N 277.5W 283.0 2000 Fønikisk månegud som kjempet mot Keret i Negeb.

Faculae[rediger | rediger kilde]

Navn Breddegrad Lengdegrad Diameter År navngitt Oppkalt etter
Abydos Facula 33.4N 153.4W 180.0 1985 Egyptisk by hvor Osiris ble dyrket.
Akhmin Facula 27.7N 189.5W 245.0 1997 Egyptisk by hvor Min ble dyrket.
Bigeh Facula 29.0N 94.3W 224.0 2000 Øy hvor Hapi, den egyptiske Nilguden, bodde.
Busiris Facula 15.7N 215.4W 369.0 1985 By i nedre Egypt hvor Osiris først ble innsatt som lokalgud.
Buto Facula 13.2N 203.5W 245.0 1985 Sump hvor Isis gjemte Osiris' kropp.
Coptos Facula 9.9N 209.2W 329.0 1985 Tidlig by hvorfra karavaner utgikk.
Dendera Facula 0.0N 257.0W 114.0 1985 By hvor Hathor var hovedgud. Navn endret til Dendera.
Edfu Facula 25.7N 147.1W 184.0 1985 Egyptisk by hvor Horus ble dyrket.
Heliopolis Facula 18.5N 147.2W 50.0 1997 Hellig egyptisk by for solen.
Hermopolis Facula 22.4N 195.3W 260.0 1997 Sted hvor Unut ble dyrket.
Memphis Facula 14.1N 131.9W 361.0 1985 Gammel by i nedre egypt.
Ombos Facula 4.8N 236.0W 170.0 1985 Egyptisk by hvor Sebek's treenighet ble dyrket; idag Kom Ombo.
Punt Facula 26.1S 242.2W 228.0 1985 Land øst for Egypt hvor Bes kom til. Endret navn til Punt.
Sais Facula 37.9N 14.2W 137.0 1988 Hovedstad i Egypt på midten av 600-tallet f.Kr.
Siwah Facula 7.0N 143.1W 220.0 1985 Oase-orakel for Zeus-Ammon; besøkt av Alexander.
Tettu Facula 37.6N 161.2W 189.0 1985 Egyptisk by hvor Hatmenit og Osiris ble dyrket.
Thebes Facula 7.1N 202.4W 360.0 1985 Gammel hovedstad i øvre Egypt.

Fossae (kanaler)[rediger | rediger kilde]

Navn Breddegrad Lengdegrad Diameter År navngitt Oppkalt etter
Lakhamu Fossa 11.6S 227.7W 370.0 1985 Dragemonster skapt av Apsu og Tiamat.
Lakhmu Fossae 50.4N 128.0W 3,700.0 1985
Zu Fossae 38.5N 150.5W 2,900.0 1985 Dragen av kaos drept av Marduk.

Regioner[rediger | rediger kilde]

Navn Breddegrad Lengdegrad Diameter År navngitt Oppkalt etter
Barnard Regio 10.7S 19.0W 3,200.0 1979 Edward E.; Amerikansk astronom (1857-1923).
Galileo Regio 47.0N 129.6W 5,000.0 1979 Italiensk astronom (1564-1642).
Marius Regio 6.8N 181.2W 4,000.0 1979 Simon; tysk astronom (1570-1624).
Nicholson Regio 33.5S 4.8W 3,900.0 1979 Seth Barnes; Amerikansk astronom (1891-1963).
Perrine Regio 33.2N 32.6W 3,800.0 1979 Charles D.; Amerikansk astronom (1867-1951).

Sulci[rediger | rediger kilde]

Navn Breddegrad Lengdegrad Diameter År navngitt Oppkalt etter
Akitu Sulcus 38.9N 194.3W 365.0 1997 Hvor Marduks statue ble båret hvert år.
Anshar Sulcus 18.0N 197.9W 1,372.0 1979 Assyrisk-babylonsk; himmelsk verden som er hjemmet til Lakhmu og Lakhamu.
Apsu Sulci 39.4S 234.7W 1,950.0 1979 Sumerisk-akkadisk; urhavet.
Aquarius Sulcus 52.4N 3.9W 1,420.0 1979 Gresk; Zeus satte Ganymedes blant stjernene i Vannmannen, vannbæreren.
Arbela Sulcus 21.1S 349.8W 1,940.0 1985 Assyrisk by hvor Ishtar ble dyrket.
Bubastis Sulci 72.3S 282.9W 2,651.0 1988 By i Egypt hvor Bast ble dyrket.
Byblus Sulcus 37.9N 199.9W 645.0 1997 Gammel fønikisk by hvor Adonis ble dyrket.
Dardanus Sulcus 46.9S 17.5W 2,988.0 1979 Gresk; hvor Ganymedes ble forført av Zeus forkledd som en ørn.
Dukug Sulcus 83.5N 3.8W 385.0 1985 Sumerisk hellig kosmisk tilholdssted for gudene.
Elam Sulci 58.2N 200.3W 1,855.0 1985 Gammelt babylonsk sete for soldyrkelse, i dagens Iran.
Erech Sulcus 7.3S 179.2W 953.0 1985 Akkadisk by som ble bygd for Marduk.
Harpagia Sulcus 11.7S 318.7W 1,792.0 1985 Gresk; hvor Ganymedes ble forført av en ørn.
Hursag Sulcus 9.7S 233.1W 750.0 1985 Sumerisk fjell hvor vindene dveler.
Kishar Sulcus 6.4S 216.6W 1,187.0 1979 assyrisk-babylonsk; jordisk hjem for Lakhmu og Lakhamu.
Lagash Sulcus 10.9S 163.2W 1,575.0 1985 Tidlig babylonsk by.
Larsa Sulcus 3.8N 248.7W 1,000.0 2000 Sumerisk by.
Mashu Sulcus 29.8N 205.7W 2,960.0 1979 Assyrisk-babylonsk; fjell med tvillingtopper hvor solen gikk opp og ned.
Mysia Sulci 7.0S 7.9W 5,066.0 1979 Gresk; hvor Ganymedes ble forført av en ørn.
Nineveh Sulcus 23.5N 53.1W 1,700.0 1997 By hvor Ishtar ble dyrket.
Nippur Sulcus 36.9N 185.0W 1,425.0 1985 Sumerisk by.
Nun Sulci 49.5N 316.4W 1,500.0 1979 Egyptisk; kaos; urhavet; holdt kimen til alle ting.
Philae Sulcus 65.5N 169.0W 900.0 1997 Hovedtempelet til Isis.
Philus Sulcus 44.1N 209.5W 465.0 1979 Gresk; hvor Ganymedes og Hebe ble dyrket som regnets givere.
Phrygia Sulcus 12.4N 23.5W 3,700.0 1979 Gresk; kongdømme i Lille-Asia hvor Ganymedes ble født.
Shuruppak Sulcus 19.3S 232.2W 2,800.0 2000 Assyrisk-babylonisk by langs bankene ved Euphrat hvor gudene planla vannflommen.
Sicyon Sulcus 32.7N 18.5W 2,125.0 1979 Gresk; hvor Ganymedes og Hebe ble dyrket som regnmakere.
Sippar Sulcus 15.4S 189.3W 1,508.0 1985 Gammel babylonsk by.
Tiamat Sulcus 3.4N 208.5W 1,330.0 1979 assyrisk-babylonsk; kaotisk hav hvorfra alle ting oppstod.
Umma Sulcus 4.1N 250.0W 1,270.0 2000 Sumerisk by.
Ur Sulcus 49.8N 177.5W 1,145.0 1985 Gammelt sumerisk sete for månedyrkelse.
Uruk Sulcus 0.8N 160.3W 2,200.0 1979 Babylonsk by regjert av Gilgamesh.
Xibalba Sulcus 43.8N 71.1W 2,200.0 1997 Mayisk "fryktsted"; destinasjonen til de som har flyktet fra en voldsom død.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Maps of Ganymede – bilder, video eller lyd