Liste over oppfinnere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Berømte oppfinnere gjennom historien:

Navn Fødselsår/dødsår Nasjon Oppfinnelse Andre opplysninger
A
Arkimedes (287 f.Kr.212 f.Kr.) Hellas blant annet Arkimedes' skrue vannpumpe
Al-Jazari (11361206) Irak Programerbar robot diverse klokker
Ami Argand (17501803) India Argand lamp Oljelampe
Edwin Howard Armstrong (18901954) USA FM Radionett-system
William George Armstrong (18101900) Storbritannia Hydraulic Crane
Joseph Aspdin (17881855) England Portlandsement
John Vincent Atanasoff (19031995) USA Modern Programmable Computer Data
B
Charles Babbage (17911871) Storbritannia Den analytiske maskinen (Differansemaskinen) Data
Leo Baekeland (18631944) Belgia-USA Bakelit (plaststoff) Kunststoff
Ralph Baer (1922–) Tyskland spillkonsollen Dataspill
John Logie Baird (18881946) Storbritannia TVen
Donát Bánki (18591922) Ungarn Oppfinner av forgasseren Motor
John Bardeen (19081991) USA Medoppfinner av transistoren Elektrisitet
Trevor Baylis (1937–) Storbritannia Clockwork Radio (opptrekkbar radio) Elektronikk
Arnold O. Beckman (19002004) USA pH-meter
Alexander Graham Bell (18471922) Canada Telefonen
Karl Benz (18441929) Tyskland Bensindrevet bil
Emile Berliner (18511929) Tyskland/USA Grammofonen
Tim Berners-Lee (1955–) Storbritannia World Wide Web (sammen med Robert Cailliau)
Bi Sheng (9901052) Kina Boktrykkerkunsten
Lászlo Bíró (18991985) Ungarn Kulepennen
Ottó Bláthy (18601939) Ungarn Medoppfinner av transformatoren, wattmeter, vekselstrøm (AC) og gassturbinen elektrisitet
Nils Bohlin (19202002) Sverige Bilbelte (Trepunktsbelte)
János Bolyai (18021860) Ungarn Oppdageren av ikke-Evklidsk geometri Matematikk
Joseph-Armand Bombardier (19071964) Canada snøscooter kjøretøy
Robert W. Bower (1936–) USA Self Aligned-Gate MOSFET
Seth Boyden (17881870) USA maskin til produksjon av spiker
Walter Houser Brattain (19021987) USA medoppfinner av transistoren elektrisitet
Louis Braille (18091852) Frankrike oppfinneren av Blindeskriften
Karl Ferdinand Braun (18501918) Tyskland Bilderør for oscilloskop TV
Imre Bródy (18911944) Ungarn medoppfinner av lysrør
Edwin Beard Budding (17951846) Storbritannia gressklipperen
Roger Bacon (12141292) England forstørrelsesglass optikk
C
Cai Lun (50121) Kina papiret
Marvin Camras (19161995) USA magnetisk opptak/lagring data
Chester Carlson (19061968) USA electrophotography (Xerografi) Foto/kopimaskiner
Wallace Carothers (18961937) USA Nylon kunststoff
Dennis Charter (1952–) Australia Secure Electronic Payment System betalingssystem via internett
Adrian Chernoff (1971–) USA GM Autonomy, GM Hy-wire, Rubber Bandits biltype
Niels Christensen (18651952) USA O-ring
Samuel Hunter Christie (17841865) Storbritannia Wheatstone bridge måleinstrument (elektrisitet)
Christopher Cockerell (19101999) Storbritannia Luftputebåt kjøretøy
Phillip Coombs (1961–) USA Converged Environments/Networks
Jacques-Yves Cousteau (19101997) Frankrike medoppfinner av aqualung and the Nikonos underwater camera dykking
Holger Crafoord (19081982) Sverige kunstig nyre medisin
János Csonka (18521939) Ungarn medoppfinner av forgasseren motor
Nicolas-Joseph Cugnot (17251804) Frankrike bilen
Juan de la Cierva (18951936) Spania autogyro luftfartøy
William Cullen (17101790) Storbritannia kjøleskapet
Glenn Curtiss (18781930) USA balanseroret luftfartøy
Corliss Orville Burandt ? USA Variable valve timing motor
D
Gustaf Dalén (18691937) Sverige oppfinner av AGA-Fyrtårn
Salvino D'Armate (?–?) Italia oppfant brillene i 1284
Joseph Day (18551946) Storbritannia Totaktsmotoren motor
Lee De Forest (1873–1961) USA triode
Sir James Dewar (1842–1923) Storbritannia Termosen
Miksa Déri (1854–1938) Ungarn medoppfinner av transformatoren elektrisitet
William Kennedy Laurie Dickson (1860–1935) Storbritannia filmkameraet
Rudolf Diesel (1858–1913) Tyskland Dieselmotoren
William H. Dobelle (1943–2004) USA det første kunstige øyet
Karl Drais (1785–1851) Tyskland dressinen kjøretøy
Cornelius Drebbel (1572–1633) Nederland første styringsdyktige ubåten
Richard Drew (1899–1980) USA limbåndet
E
George Eastman (1854–1932) USA Fotografisk film
Thomas Edison (1847–1931) USA blant annet fonografen og lyspæra
Willem Einthoven (1860–1927) Nederland the Elektrokardiogram
Douglas Engelbart (1925–) USA datamus [1]
Rune Elmqvist (1857–1924) Sverige pacemakeren
John Ericsson (1803–1889) Sverige propellen
Lars Magnus Ericsson (1846–1926) Sverige telefoni
F
Philo Farnsworth (1906–1971) USA innen TV
James Fergason (1934–) USA forbedret LCD teknologien TV
Reginald Fessenden (1866–1932) Canada AM-radioen radioteknologi
Adolf Eugen Fick (1829–1901) Tyskland kontaktlinsen
Alexander Fleming (1881–1955) Skottland penicillin medisin
Sandford Fleming (1827–1915) Skottland-Canada oppfinner av Standard Universal Time (verdenstid) (1879)
John Ambrose Fleming (1848–1945) England radiorøret
Albert Fonó (1881–1972) Ungarn jetmotoren
Benjamin Franklin (1706–1790) USA blant annet lynavlederen
William Friese-Greene (1855–1921) England cinematography film og foto
Buckminster Fuller (1895–1983) USA geodesic dome
G
Dennis Gabor (1900–1979) Ungarn holografi
Elmer R. Gates (1859–1923) USA foam fire extinguisher, electric loom mechanisms, magnetic & diamagnetic separators, educational toy ("box & blocks")
Bill Gates (1955–) USA Windows operating system Visual Basic data
Robert Goddard (1882–1945) USA pioner innenfor moderne raketteknologi
Heinrich Göbel (1818–1893) Tyskland first functional incandescent lamp
Peter Carl Goldmark (1906–1977) Ungarn LP-plata
Gordon Gould (1920–2005) USA medoppfinner av laseren
Richard Hall Gower (1768–1833) England pioner innen skipsbygging
Bette Nesmith Graham (1924–1980) USA Liquid Paper (korrekturlakk)
Chester Greenwood (1858–1937) USA hørselsvern
James Gregory (1638–1675) Skottland speilteleskop
William Robert Grove (1811–1896) Wales Brenselcelle kjemi
Otto von Guericke (1602–1686) Tyskland vakumpumpe
Johann Gutenberg (cirka 1390-tallet1468) Tyskland utvikle bokttrykkerkunsten med løse typer
M
Guglielmo Marconi 18741937) Italia Radio
Samuel Morse 17911872 USA Telegrafen
T
Nikola Tesla 18561943 USA Vekselstrøm, Radio
V
Leonardo da Vinci 14521519 Italia
Z
Konrad Zuse 19101995 Tyskland Datamaskiner