Liste over olympiske hoppbakker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over olympiske hoppbakker er en oversikt over arenaer som er blitt brukt i spesielt hopp og kombinert hopp under de olympiske leker. Til og med OL i Vancouver i 2010 er 21 skihoppanlegg blitt brukt. Listen inneholder også hoppbakkene som skal brukes under OL i Sotsji i 2014 og Pyeongchang i 2018.

Til og med lekene i Squaw Valley i 1960 ble bare én bakke brukt i spesielt hopp i OL. Spesielt hopp i stor- og normalbakke har stått på programmet siden OL i Innsbruck i 1964. Under lekene i Garmisch-Partenkirchen i 1936 og Squaw Valley i 1960 ble det likevel benyttet to bakker, da kombinert hopp ble arrangert i en mindre bakke enn den som ble benyttet under det spesielle hopprennet. Kombinertrenn i stor bakke i OL ble første gang arrangert i Salt Lake City i 2002. Spesielt hopp for kvinner (kun normalbakke) står første gang på programmet under OL i Sotsji i 2014.

Alle hoppbakkene som er blitt brukt i OL er enten blitt bygd spesielt til mesterskapet, eller ombygd og modernisert til OL. Det er stor forskjell på hvor mye de olympiske hoppanleggene er blitt brukt etter OL. Holmenkollbakken i Oslo, Bergiselschanze i Innsbruck, Große Olympiaschanze i Garmisch-Partenkirchen og Ōkurayama-jampu-kyōgijō i Sapporo er blitt oppgradert og har verdenscuprenn årlig. Igman-Olympiabakkene ved Sarajevo er knapt blitt brukt utenom OL i 1984. Det meste av skihopping i Jugoslavia foregikk i Slovenia, og Bosnia-Hercegovina har ikke noe aktivt skihoppmiljø. Papoose Peak Jumps i Squaw Valley ble heller ikke brukt mye etter OL i 1960, selv om anlegget ble satt i stand og brukt under USAs nasjonale mesterskap i 1976.[1] Storbakken i Calgary har ikke hatt internasjonale renn siden OL i 1988, men normalbakken der brukes til trening og nasjonale (og enkelte internasjonale) renn.

Hoppbakkene[rediger | rediger kilde]

Trampolino Italia i Cortina d'Ampezzo, november 2009
Canada Olympic Park i Calgary, desember 2006.
Foto: Robert Thivierge
Lysgårdsbakkene på Lillehammer, januar 2006.
Foto: Tomas Tokle
OL Hoppbakke K-punkt/
(bakkest.)
Kapasitet Ref. Status (2011)
Frankrike 1924 Chamonix Tremplin aux Bossons K71 Ikke oppgitt [2] I bruk.
Sveits 1928 St. Moritz Olympiaschanze K66 Ikke oppgitt [3] Ubrukt siden 2006.
USA 1932 Lake Placid Intervales Ski-Hill K61 9 200 [4] Revet 1977, erstattet av nye bakker til OL i 1980.
Tyskland 1936 Garmisch-Partenkirchen Große Olympiaschanze K80 40 000 [5] Årlig verdenscup (Hoppuka). Siste store ombygging 2007.
Kleine Olympiaschanze  ? I bruk.
Sveits 1948 St. Moritz Olympiaschanze K68 Ikke oppgitt [6] Ubrukt siden 2006.
Norge 1952 Oslo Holmenkollbakken K72 150 000 [7] Årlig verdenscup. Siste større ombygging 2008-10.
Italia 1956 Cortina d'Ampezzo Trampolino Italia K72 46 152 [8] Ubrukt siden 1990.
USA 1960 Squaw Valley Papoose Peak Jumps K80 Ikke oppgitt [9] Revet.
K60
Østerrike 1964 Innsbruck Bergiselschanze K91 Ikke oppgitt [10] Årlig verdenscup (Hoppuka). Siste større ombygging 2001-02.
Toni Seelos-Schanze, Seefeld K72,5 Ikke oppgitt [11] Årlig verdenscup kombinert. Siste større ombygging 2010.
Frankrike 1968 Grenoble Dauphine, Saint-Nizier-du-Moucherotte K90 50 000 [12] Ubrukt siden 1980-tallet, forfalt.
Le Claret, Autrans K70 40 000 [13] I bruk.
Japan 1972 Sapporo Ōkurayama-jampu-kyōgijō K110 50 000 [14] Årlig verdenscup.
Miyanomori-jampu-kyōgijō K86 Ikke oppgitt [15] Årlig kontinentalcup og FIS-cup.
Østerrike 1976 Innsbruck Bergiselschanze K104 Ikke oppgitt [16] Årlig verdenscup (Hoppuka). Siste større ombygging 2001-02.
Toni Seelos-Schanze, Seefeld K82 Ikke oppgitt [17] Årlig verdenscup kombinert. Siste større ombygging 2010.
USA 1980 Lake Placid Intervales Ski-Hill K114 18 000 [18] I bruk.
K86
Jugoslavia 1984 Sarajevo Igman-Olympiabakkene K112 Ikke oppgitt [19] Ikke i bruk, forfalt.
K90
Canada 1988 Calgary Canada Olympic Park K114 35 000 [20] Ikke i bruk.
K89 I bruk.
Frankrike 1992 Albertville Tremplin du Praz, Courchevel K120 20 000 [21] Årlig Sommer Grand Prix.
K90 I bruk.
Norge 1994 Lillehammer Lysgårdsbakkene K120 35 000 [22] Årlig verdenscup. Siste større ombygging 2006.
K90 Årlig verdenscup.
Japan 1998 Nagano Hakuba-jampu-kyōgijō, Hakuba K120 45 000 [23] Årlig Sommer Grand Prix.
K90 I bruk.
USA 2002 Salt Lake City Utah Olympic Park Jumps, Park City K120 18 100 [24] I bruk.
K90
Italia 2006 Torino Stadio del Trampolino, Pragelato K125 (HS140) 8 055 [25] I bruk.
K95 (HS106)
Canada 2010 Vancouver Whistler Olympic Park Ski Jumps, Whistler K125 (HS140) 6 000 [26] I bruk.
K95 (HS106)
Russland 2014 Sotsji RusSki Gorki, Esto-Sadok K125 (HS140) 9 600 [27] I bruk.
K95 (HS106)
Sør-Korea 2018 Pyeongchang Alpensia Ski Jump Stadium K125 (HS140) 26 000 [28] I bruk.
K98 (HS109)

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skisprungschanzen-Archiv: Squaw Valley (engelsk, besøkt 28. oktober 2011)
  2. ^ OL 1924, offisiell rapport s. 650-652 (fransk)
  3. ^ Vinter-OL 1928, offisiell rapport del 2, s. 10-11 (fransk)
  4. ^ Vinter-OL 1932, offisiell rapport s. 141-144 (engelsk)
  5. ^ Vinter-OL 1936, offisiell rapport s. 116-122 og 139 (tysk)
  6. ^ Vinter-OL 1948, offisiell rapport s. 6 og 21 (fransk, tysk)
  7. ^ Vinter-OL 1952, offisiell rapport s. 33 (norsk, engelsk)
  8. ^ Vinter-OL 1956, offisiell rapport s. 137-155 og 191 (engelsk, italiensk)
  9. ^ Vinter-OL 1960, offisiell rapport s. 103 (engelsk)
  10. ^ Vinter-OL 1964, offisiell rapport s. 112 (tysk)
  11. ^ Vinter-OL 1964, offisiell rapport s. 95-103 (tysk)
  12. ^ Vinter-OL 1968, offisiell rapport s. 95-98 (engelsk, fransk)
  13. ^ Vinter-OL 1968, offisiell rapport s. 85-95 (engelsk, fransk)
  14. ^ Vinter-OL 1972, offisiell rapport s. 265-267 (engelsk, fransk)
  15. ^ Vinter-OL 1972, offisiell rapport s. 268-270 (engelsk, fransk)
  16. ^ Vinter-OL 1976, offisiell rapport s. 201-202 (engelsk, fransk, tysk)
  17. ^ Vinter-OL 1976, offisiell rapport s. 199-203 (engelsk, fransk, tysk)
  18. ^ Vinter-OL 1980, offisiell rapport del 1, s. 36-39 (engelsk, fransk)
  19. ^ Vinter-OL 1984, offisiell rapport s. 18-58 og 106-107 (engelsk, fransk, serbokroatisk)
  20. ^ Vinter-OL 1988, offisiell rapport del 1, s. 110-127 (engelsk, fransk)
  21. ^ Vinter-OL 1992, offisiell rapport s. 88-91 (engelsk, fransk)
  22. ^ Vinter-OL 1994, offisiell rapport del 3, s. 18-22 (engelsk)
  23. ^ Vinter-OL 1998, offisiell rapport del 2, s. 203-205 (engelsk)
  24. ^ Vinter-OL 2002, offisiell rapport del 2, s. 84-87 (engelsk)
  25. ^ Vinter-OL 2006, offisiell rapport del 3, s. 70-71 (engelsk, italiensk)
  26. ^ Vancouver Organizing Committee: Venues - Whistler Olympic/Paralympic Park (engelsk, besøkt 26. oktober 2011)
  27. ^ Sochi 2014: «RusSki Gorki» Jumping Center (engelsk, besøkt 23. oktober 2011)
  28. ^ Skisprungschanzen-Archiv: PyeongChang (engelsk, besøkt 27. oktober 2011)

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Olympic ski jumping hills – bilder, video eller lyd