Liste over oljesøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Crystal Clear app messenger.pngUoversatt: Denne artikkelen er delvis på Engelsk, og ikke fullstendig oversatt til norsk.

Liste over oljesøl inneholder miljøkatastrofer fra tankskip eller oljeinstallasjoner.

Sortert etter mengde olje[rediger | rediger kilde]

Oljesøl på over 100 000 tonn eller 30 millioner US gallons, ordnet etter antall tonn (største utslipp først)
Søl / Tanker Sted Dato *Tonn råolje lenke
Oljesølet under Gulfkrigen Persiabukten 23. januar 1991 780,000 - 1,500,000 [1] [2]
Ixtoc I oljebrønn Mexicogulfen 3. juni 1979 - 23. mars 1980 454000 - 480000 [3] [4]
Atlantic Empress / Aegean Captain Trinidad og Tobago 19. juli 1979 287,000 [5] [6]
Fergana Valley Usbekistan 2. mars 1992 285,000 [7]
Nowruz oljefelt Persiabukten Februar, 1983 260,000 [8]
ABT Summer 700 nautiske mil (1 300 km) utenfor Angola 1991 260000 [9]
Castillo de Bellver Saldanha Bay, Sør-Afrika 6. august 1983 252,000 [10]
Amoco Cadiz Bretagne, Frankrike 16. mars, 1978 223,000 [11] [12]
Haven Tanker Middelhavet nær Genova, Italia 1991 144000 [13]
Odyssey 700 nautiske mil (1 300 km) utenfor Nova Scotia, Canada 1988 132,000 [14]
Sea Star Omanbukten 19. desember 1972 115,000 [15] [16]
Torrey Canyon Scillyøyene, UK 18. mars 1967 80,000 - 119,000 [17] [18]
Irenes Serenade Navarinobukten, Hellas 1980 100,000 [19]
Urquiola La Coruña, Spania 12. mai 1976 100,000 [20]
  • Ett tonn råolje tilsvarer ca. 308 US gallons, eller 7.33 fat.
  • Tilnærmet mengde

Sortert etter dato[rediger | rediger kilde]

Ufullstendig liste over oljesøl, ordnet kronologisk (nyeste utslipp først)
Oljesøl / Tankskip Sted Dato *Tonn råolje link
Oljeutslippet fra Full City Rognsfjorden 31. juli 2009 200
Oljeutslippet fra Statfjord mai 2008 Nordsjøen 24. mai 2008 ~150 [21]
Oljeutslippet fra Statfjord desember 2007 Nordsjøen 12. desember 2007 4,000 [22]
Utslipp i San Franciscobukten San Francisco, CA 7. november 2007 188 [23]
Utslipp i Guimaras Filippinene 11. august 2006 172 - 1540 [24]
Utslipp ved Jiyeh kraftverk Libanon 14. juli 15. juli 2006 20,000 til 30,000 [25]
Citgo raffineri Lake Charles, Los Angeles 19. juni 2006 ~6,500

[26]

Prudhoe Bay Alaska North Slope 2. mars 2006 866 [27]
Selendang Ayu Unalaska Island, Alaska, USA 8. desember 2004 1560 [28]
Athos 1 Delaware-elven, USA 26. november 2004 860
Tasman Spirit Karachi, Pakistan 28. juli 2003 10,000 til 28,000 [29] [30]
Bouchard No. 120 Buzzards Bay, Massachusetts, USA 27. april 2003 320 [31]
Prestige Galicia, Spania 13. november 2002 63,000 [32] [33]
Jessica Galápagosøyene January, 2001 568 [34] [35]
Treasure Cape Town, Sør-Afrika June, 2000 1,400 [36]
Brudd på oljeledning Guanabarabukten, Rio de Janeiro Januar 2000 1,100 [37]
Erika Biscayabukten, Frankrike 12. desember 1999 15,000 - 25,000 [38] [39]
Oljeutslipp gjort av Mobil Nigeria Nigeria 12. januar 1998 5,500 [40]
Nakhodka Japanhavet Desember 1997 19,000 [41]
Sea Empress Wales, Storbritannia 15. februar 1996 40,000 - 72,000 [42] [43]
North Cape Rhode Island, USA 19. januar, 1996 820,000 gallons [44]
Seki De forente arabiske emirater 31. mars 1994 15,900 [45]
Braer Shetlandsøyene, Storbritannia 5. januar 1993 85,000 [46]
Aegean Sea La Coruña, Spania 3. desember 1992 74,000 [47]
Ferganadalen Usbekistan 2. mars, 1992 285,000 [48]
Katina P Maputo, Mosambik 1992 72,000 [49]
Haven Tanker Middelhavet nær Genova, Italia 1991 144,000 [50]
ABT Summer 700 nautiske mil (1 300 km) utenfor Angola 1991 260,000 [51]
American Trader California, USA 1990 980 [52]
Exxon Valdez Prince William-sundet, Alaska, USA 24. mars 1989 37,000 [53] [54]
Khark 5 120 nautiske mil (220 km) utenfor atlanterhavskysten av Marokko 1989 70,000 - 80,000 [55] [56]
Ashland (Oljeutslipp) Floreffe, Pennsylvania, USA Januar 1988  ? [57]
Odyssey 700 nautiske mil (1 300 km) utenfor Nova Scotia, Canada 1988 132,000 [58]
Grand Eagle Delaware-elven, Marcus Hook, Pennsylvania, USA 28. september, 1985 1400
Nova utenfor Kharkøya, Persiabukten 1985 70,000 [59]
Castillo de Bellver Saldanha Bay, Sør-Afrika 6. august, 1983 252,000 [60]
Nowruz oljefelt Persiabukten Februar 1983 260,000 [61]
Irenes Serenade Navarino Bay, Hellas 1980 100,000 [62]
Globe Asimi Østersjøen, Litauen 1981  ?
Burmah Agate Galveston Bay, Texas, USA 1. november 1979  ?
Atlantic Empress / Aegean Captain Trinidad og Tobago 19. juli 1979 287,000 [63] [64]
Independenta Bosporos, Tyrkia 1979 95,000 [65]
«Amoco Cadiz» Bretagne, Frankrike 16. mars 1978 223,000 [66] [67]
Ekofiskfeltet Nordsjøen 22. april 1977 25,000 [68]
Hawaiian Patriot 300 nautiske mil (600 km) utenfor Honolulu, Hawaii 26. februar, 1977 95,000 [69][70]
Argo Merchant Nantucket 21. desember, 1976 25,000 [71]
Urquiola La Coruña, Spania 12. mai 1976 100,000 [72]
Corinthos Delaware-elven, Marcus Hook, Pennsylvania, USA 31. januar, 1975 35,700
Jakob Maersk Porto, Portugal 1975 88,000 [73]
Sea Star Omanbukten 19. desember 1972 115,000 [74] [75]
Othello Tralhavet, Sverige 20. mars, 1970 50,000 - 60,000 [76] [77]
Keo Massachusetts, USA 5. november, 1969  ?
Oppbevaringstank Sewaren, New Jersey, USA 4. november, 1969  ?
World Glory Sør-Afrika 8. januar, 1979  ?
Betelgeuse Bantry Bay, Irland 13. juni, 1968 64,000
Torrey Canyon Scilly Isles, UK 18. mars, 1967 80,000 - 119,000 [78] [79]
Utslipp i Greenpoint, Brooklyn Newtown Creek, Greenpoint, Brooklyn, New York, USA 1940- og 50-tallet 55,200 - 97,400 [80]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]