Liste over nasjonale kjennetegn på kjøretøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Internasjonalt vises et kjøretøys opprinnelsesland ved et skilt med en kode av uthevede store, svarte bokstaver på hvit bakgrunn i nærheten av bakre skiltplate/nummerskilt eller en bokstavkode inkorporert i skiltplatene (vanlig i Europa).

Tilordningen av koder forvaltes av FN under Genève-konvensjonen om vegtrafikk av 1949 og Konvensjonen om veitrafikk av 8. november 1968. Mange av de kodene som er kommet til etter etableringen av ISO 3166-standarden, har samme to- eller tre bokstavers kode som denne.

Merk: En asterisk (*) angir at koden er uoffisiell.

Innhold: Top - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere bruk Kommentar
A Østerrike 1910
AFG Afghanistan 1971
AG Antigua og Barbuda
AL Albania 1934
AM Armenia 1992 SU
AND Andorra 1957
ANG Angola 1975 PAN: 1932-1957, P: 1957-1975
ARK* Antarktis
ARU* Aruba NA
AUS Australia 1954
AX* Åland 2002 SF
AXA Anguilla
AZ Aserbajdsjan 1992 SU

B[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
B Belgia 1910
BD Bangladesh 1978 PAK
BDS Barbados 1956
BF Burkina Faso 1984 RHV / HV inntil august 2003, 1984: (République(de))Haute Volta (Republikken Øvre Volta)
BG Bulgaria 1910
BHT Bhutan
BIH Bosnia-Hercegovina 1992 YU Bosna i Hercegovina (bosnisk)
BOL Bolivia 1967
BR Brasil 1930
BRN Bahrain 1954
BRU Brunei 1956
BS Bahamas 1950
BU Burundi 1962 RU inntil 1962: del av det tidligere belgiske mandatlandet Ruanda-Urundi
BW Botswana 2003 BP, RB Republikken Botswana
BY Hviterussland 1992 SU Беларусь
BZ Belize 1980-tallet BH inntil 1973, Britisk Honduras

C[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
C Cuba 1930
CAM Kamerun 1952 F & WAN Cameroon
CGO Den demokratiske republikken Kongo 1997 CB,RCL,CGO,ZR,ZRE Congo Belge (Belgisk Kongo), République de Congo - Léopoldville, Congo (Kinshasa), Zaire
CDN Canada 1956 CA Canadian Dominion
CH Sveits 1911 Confœderatio Helvetica (Latin)
CI Elfenbenskysten (Côte d'Ivoire) 1961 F
CL Sri Lanka 1961 tidligere Ceylon
CN Folkerepublikken Kina
CO Colombia 1952
COM Komorene F Isles Comores
CR Costa Rica 1956
CV Kapp Verde 1975 P Cabo Verde
CY Kypros 1932 Cyprus
CZ Tsjekkiske Republikk 1993 CS

D[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
D Tyskland 1910 D for Forbundsrepublikken Tyskland eller Den tyske demokratiske republikk 1949-1974, DDR for Den tyske demokratiske republikk 1974-1990 Deutschland, Deutsche Demokratische Republik (tysk)
DJI Djibouti F
DK Danmark 1914
DOM Den dominikanske republikk 1952
DY Benin 1910 Del av AOF (Afrique Occidentale Francais) inntil 1960 tidligere Dahomey - inntil 1976
DZ Algerie 1962 F-1911 Al Djazaïr (Arabisk)

E[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
E Spania 1910 España (Spansk)
EAK Kenya 1938 East Africa Kenya
EAT Tanzania 1938 EAT & EAZ East Africa Tanzania; tidligere East Africa Tanganyika & Zanzibar
EAU Uganda 1938 East Africa Uganda
EC Ecuador 1962
ER Eritrea 1993 AOI -1941, ETH 1964-93 Africa Orientale Italiana (Italiensk), Etiopia
ES El Salvador 1978
EST Estland 1993 EW 1919-40 & 1991-93, SU 1940-91 1940-91 del av Sovjetunionen
ET Egypt 1927
ETH Etiopia 1964 AOI -1941 Africa Orientale Italiana (Italiensk)

F[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
F Frankrike 1910
FIN Finland 1993 SF Suomi – Finland (finsk og svensk)
FJI Fiji 1971
FL Liechtenstein 1923 Fürstentum Liechtenstein (tysk)
FO Færøyene 1996 FR Har også brukt FØ
FSM Mikronesia Federated States of Micronesia

G[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
G Gabon 1974 AEF - 1960 Afrique Equatorial Français
GB Det forente kongedømme 1910 Great Britain
GBA Alderney 1924 Great Britain - Alderney
GBG Guernsey 1924 Great Britain - Guernsey
GBJ Jersey 1924 Great Britain - Jersey
GBM Isle of Man 1932 Great Britain - Man
GBZ Gibraltar 1924 Great Britain - Gibraltar
GCA Guatemala 1956 Guatemala Central America
GE Georgia 1992 SU Sovjetunionen
GH Ghana 1959 WAC-1957 West Africa Gold Coast - 1957
GW, RGB Guinea-Bissau 1974 P Portugisisk Guinea - 1974. República da Guiné-Bissau
GQ* Ekvatorialguinea E Spank Guinea - 1968
GR Hellas 1913 Grèce (fransk)
GUY Guyana 1972 BRG tidligere British Guiana - 1966

H[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
H Ungarn 1910 Hungary (engelsk)
HK Hongkong 1932
HN Honduras
HR Kroatia 1992 SHS 1919-29, Y 1929-53, YU 1953-92 Hrvatska (kroatisk)

I[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
I Italia 1910
IL Israel 1952
IND India 1947
IR Iran 1936
IRL Irland 1962 EIR-1938, SE-1924, GB-1910 Eire
IRQ Irak 1930 Iraq (fransk)
IS Island 1936 Ísland

J[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
J Japan 1964
JA Jamaica 1932
HKJ Jordan JOR Hashemittiske Kongedømmet Jordan

K[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
K Kambodsja 1956 F - 1949 Kampuchea 1976-89
KAN* Saint Kitts og Nevis
KN* Grønland GRO Kalaallit Nunaat
KS Kirgisistan 1992 SU-1991 tidligere Kirgizisk S.S.R. - 1991
KIR Kiribati tidligere Gilbert-, Line- og Phoenix-øyene - 1975. Del av kolonien Gilbert & Ellice Islands.
KP Nord-Korea Korea, Democratic People’s Republic
KSA Saudi-Arabia Kongedømmet Saudi-Arabia
KWT Kuwait 1954
KZ Kasakhstan 1992 SU - 1991

L[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
L Luxembourg 1911
LAO Laos 1959 F - 1949 tidligere del av Fransk French Indokina - 1949
LAR* Libya 1972 I - 1949, LT Libyan Arab Republic
LB* Liberia 1967
LS Lesotho 1967 BL Basutoland - 1966
LT Litauen 1992 SU 1940-1991 1940-91 del av Sovjetunion
LV Latvia 1992 LR 1927-1940,SU 1940-1991 1940-91 del av Sovjetunionen

M[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
M Malta 1966 GBY 1924-66
MA Marokko 1924 Maroc, El Maghreb
MAL Malaysia 1967 FM - 1957, PTM 1957-67 Tidligere Føderasjonen av Malayiske Stater, deretter Perseketuan Tanah Malayu
MAN Isle of Man 1910
MC Monaco 1910
MD Moldova 1992 SU - 1991
MNE Montenegro 2006 MN - 1913-1919, SHS 1919-29, Y 1929-53, YU 1953-2003, SCG 2003-2006 Tidligere del av Kongeriket av serbere, kroater og slovenere (serbo-kroatisk Srba, Hrvata i Slovenaca), deretter del av Jugoslavia og Serbia og Montenegro (serbisk Srbija i Crna Gora)
MEX Mexico 1952
MGL Mongolia
MH Marshalløyene
MK Makedonia 1992 YU - 1992
MOC Mosambik 1975 MOC: 1932-56, P: 1957-75 Moçambique
MS Mauritius 1938
MV* Maldivene
MW Malawi 1965 EA 1932-38, NP - 1938-70, RNY option 1960-65 tidligere protektoratet Nyasaland
MYA Myanmar 1989 BUR-89

N[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
N Norge 1922
NA De nederlandske Antillene 1957
NAM Namibia 1990 SWA South-West Africa
NAU Nauru 1968
NC Ny-Caledonia
NEP* Nepal 1970
NIC Nicaragua 1952
NL Nederland 1910
NZ New Zealand 1958

O[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
OM Oman

P[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
P Portugal 1910
PA Panama 1952
PAK Pakistan 1947
PAL Palau tidligere del av U.S. Trust Territory of the Pacific Islands - 1980
PE Peru 1937
PL Polen 1921 A, D, DA, RU,
PMR* Transnistria 1990 SU-1991, MD 1991 Приднестровская Молдавская Република (Pridnestrovian Moldaviske Republikk)
PNG* Papua Ny-Guinea 1978
PS Palestina
PY Paraguay 1952
PR Puerto Rico

Q[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
Q Qatar 1972

R[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
RA Argentina 1927 República Argentina (Spansk)
RC Republikken Kina (Taiwan) 1932 Republic of China
RCA Sentralafrikanske republikk 1962 République Centrafricaine (Fransk)
RCB Republikken Kongo 1962 République du Congo Brazzaville (fransk)
RCH Chile 1930 República de Chile (Spansk)
RG Guinea 1972 République de Guinée (Fransk)
RH Haiti 1952 République d'Haïti (Fransk)
RI Indonesia 1955 Republik Indonesia (Indonesisk)
RIM Mauritania 1964 République islamique de Mauritanie (Fransk)
RKS Kosovo 2009 SRB; KS 1999-2009 Serbia anser Kosova som en del av eget land
RL Libanon 1952 République Libanaise (Fransk)
RM Madagaskar 1962 République de Madagascar(Fransk) Tidligere Malagasy-rebublikken 1970-79
RMM Mali 1962 AOF-60 République du Mali (Fransk) Tidligere Fransk Sudan - 1960
RN Niger 1977 AOF - 1960 République du Niger (Fransk) Tidligere del av Fransk Vestafrika (Afrique Occidentale Française - 1960)
RO Romania 1981 R
ROK Sør-Korea 1971 Republic of Korea (engelsk)
RP Filippinene 1975 Republic of the Philippines (engelsk)
RSM San Marino 1932 Repubblica di San Marino (Italiensk)
RT Togo 1960 TT, TG République Togolaise (Fransk) tidligere Fransk Togoland - 1960
RUS Russland 1992 SU-91
RWA Rwanda 1964 RU-62 Tidligere del av Ruanda-Urundi - 1962

S[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
S Sverige 1911
SA Saudi-Arabia 1973 se KSA
SRB Serbia 2006 SB - 1919, SHS 1919-29, Y 1929-53, YU 1953-2003, SCG 2003-2006 Tidligere del av Kongeriket av serbere, kroater og slovenere (serbokroatisk Srba, Hrvata i Slovenaca), deretter del av Jugoslavia og Serbia og Montenegro (serbisk Srbija i Crna Gora)
SD Swaziland 1935
SGP Singapore 1952 SS 1932-1952
SK Slovakia 1993 CS 1919–39,1945–92, SQ 1939–45
SLE* Sierra Leone 2002 offisielt WAL; SLE blir bare brukt lokalt, skrevet under nasjonalflagget
SLO Slovenia 1992 SHS 1919-29, Y 1929-53, YU 1953-92 Tidligere del av Kongeriket av servere, kroater og slovenere (serbo-kroatisk Srba, Hrvata i Slovenaca), deretter del av Jugoslavia
SME Surinam 1936
SMOM Malteserordenen
SN Senegal 1962
SO Somalia 1974
SOL Salomonøyene
STP São Tomé og Príncipe 1975 P
SUD* Sudan 1963
SY Seychellene 1938
SYR Syria 1952

T[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
T Thailand 1955
TCH* Tsjad 1973
TG* Togo 1973 Se RT
TJ Tadsjikistan 1992 SU
TL Øst-Timor P, RI Timor - Leste
TM Turkmenistan 1992 SU - 1991
TN Tunisia 1957 F - 1956
TO Tonga
TR Tyrkia 1935
TS Territorio libero di Trieste 1947 Inntil 1954
TT Trinidad og Tobago 1964
TUV Tuvalu tidligere Ellice-øyene -1975 (Gilbert & Ellice)

U[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
UA Ukraina 1992 SU
UAE Forente Arabiske Emirater United Arab Emirates (engelsk)
USA Amerikas Forente Stater 1952 United States of America
UY Uruguay 2012 ROU
UZ Usbekistan 1992 SU

V[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
V Vatikanstaten 1931 Vanuatu
VN Vietnam 1953
VU Vanuatu

W[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
WAG Gambia 1932 West Africa Gambia (engelsk)
WAL Sierra Leone 1937 West Africa Sierra Leone (engelsk); lokalt blir SLE også brukt
WAN Nigeria 1937 West Africa Nigeria (engelsk)
WD Dominica 1954 Windward Islands Dominica
WG Grenada 1932 Windward Islands Grenada
WL Santa Lucia 1932 Windward Islands Saint Lucia
WS Samoa 1962 tidligere Western Samoa
WSA* Vest-Sahara 1932 SE - 1976 tidligere Sahara Español, okkupert av Marokko (MA), et fritt område er administrert av Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk
WV St. Vincent og Grenadinene 1932 Windward Islands Saint Vincent

Y[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
YEM Jemen Tidligere YAR (Yemen Arab Republic)
YV Venezuela

Z[rediger | rediger kilde]

Kode Land Tatt i bruk når Tidligere Kommentar
Z Zambia 1966
ZA Sør-Afrika 1936 Zuid Afrika (afrikaans)
ZW Zimbabwe 1977

Utgåtte koder[rediger | rediger kilde]

Kode Land Periode Bruker nå Kommentar
ADN Aden 1938-1980's YEM Før 1938 BI. Administert fra Bombay.
BA Burma 1937-1956 MYA Se BUR
BI British India 1912-1947 BD, IND, MYA, PAK, CL I dag Bangladesh, India, Myanmar, Pakistan, Sri Lanka
BH British Honduras 1938-1980's BZ I dag Belize
BL Basutoland 1935-1967 LS I dag Lesotho
BP Bechuanaland Protectorate 1935-1966 RB, BW Botswana
BRG British Guiana 1954-1972 GUY i dag Guyana
BUR Burma 1956-1989 MYA i dag Myanmar
CAM Kamerun 1960-1983 RUC
CNB Sabah 1955-1963 MAL SNB 1938-1955. Delstat i Malaysia
CS Tsjekkoslovakia 1922-1992 CZ / SK
DA Fristaden Danzig 1922-1939 1939-1945:D, siden 1945: PL
DDR Den tyske demokratiske republikk 1974-1990 D Deutsche Demokratische Republik (tysk)
EW Estland 1919-1940 EST Eesti Vabariik (Estisk) EW også i bruk 1991-1993
FM Malaya-føderasjonen 1932-57 MAL Inngår i Malaysia
FR Færøyene 1976-1996 FO
GRO* Grønland KN
HV Øvre Volta 1961-1984 BF Haute Volta (fransk). Nå Burkina Faso.
JO Johor 1932-1948 MAL Delstat i Malaysia
KD Kedah 1932-1948 MAL Delstat i Malaysia
KL Kelantan 1932-1948 MAL Delstat i Malaysia
LR Latvia 1927-1940 SU, LV Latvijas Republika (Latvisk)
PS Perlis 1932-1948 MAL Delstat i Malaysia
PTM Malaysia 1957-1967 MAL Malaya-føderasjonen 1957-1963, Malaysia 1963-1967
R Romania 1930-1981 RO
R Russland 1910-1926 ARM, AZ, BY, EST, GE, KS, KZ, LT, LV, MD, RUS, TJ, TUR, UA, UZ
RM Romania 1910-1930 RO
RB, Botswana 1967-2003 BW
RNR Nord-Rhodesia 1960-1964 Z Nå Zambia
RNY Føderasjonen Rhodesia-Nyasaland 1960-1965 MW Nå Malawi
ROU Uruguay 1979-2012 UY República Oriental del Uruguay (Spansk)
RSR Sør-Rhodesia 1960-1979 ZW Nå Zimbabwe
SA Saarland 1919-1935 og 1945-1956 D også D 1935-1945
SB Serbia 1911-1919 MK, SRB, KOS Etter 1919 se SHS. Serbia ble del av Kongeriket Jugoslavia
SCG Serbia og Montenegro 2002-2006 MNE, SRB Antagelig fra "Srbija i Crna Gora" (serbisk). Nå Montenegro, Serbia
SF Finland 1921-1993 FIN SF fra "Suomi – Finland" (både finsk og svensk)
SHS Kongeriket Jugoslavia 1926-1936 BIH, HR, MK, MNE, SRB, SLO, KOS 1919-1926 ukjent. Etter 1936 se Y. Nå Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Serbia, Slovenia og Kosovo
SK Sarawak 1955-1963 MAL Delstat i Malaysia
SNB Sabah 1938-1955 MAL CNB 1955-1963. Delstat i Malaysia
SS Strait settlements 1932-1952 MAL, SGP Labuan, Melaka og Penang (delstater i Malaysia), og Singapore
SU Sovjetunionen 1926-1991 ARM, AZ, BY, EST, GE, KS, KZ, LT, LV, MD, RUS, TJ, TUR, UA, UZ
SWA South West Africa 1932-1966 NAM Namibia
TC Kamerun 1932-1954 RUC
TU Terengganu 1935-1948 MAL Delstat i Malaysia
Y Jugoslavia 1936-1953 BIH, HR, MK, MNE, SRB, SLO, KOS Etter 1953 se YU. Jemen bruker nå Y*.
YU Jugoslavia 1953-2003 BIH, HR, MK, MNE, SRB, SLO, KOS Nå Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Serbia, Slovenia og Kosovo
ZRE Zaire 1981-1997 CB

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

"Registration Plates of the World", 4. utgave 2004. ISBN 095-02735-7-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]