Liste over metropolitter av Kiev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Denne listen omfatter metropolittene av Kiev fra den økumeniske patriark begynte å utnevne metropolitter av Kiev i 988 og frem til den ukrainsk-ortodokse kirkas skisma i 1990. Navnene er ført opp i sin ukrainske skrivemåte (fremfor den greske eller russiske).

Metropolitter av Kiev og hele Rus (Kiev, 988–1299)[rediger | rediger kilde]

Metropolitansetet var opprinnelig Kiev, hovedstaden i Rus (dvs. Kievriket). Metropolitten var underlagt den økumeniske patriark i Konstantinopel.

  • Mykhajil I (988–992)
  • Leontij (992–1008)
  • Teofilakt (?–1018)
  • Ioann I (1019–1035)
  • Theopempt (1035–1049)
  • Kyryl I (1049–1051)
  • Ilarion (1051–1055)
  • Jefrem I (1055–1061)
  • Heorhij (1062–1073)
  • Ioann II (?–1089)
  • Ioann III (1089–1091)
  • Jefrem II (1091–1097)
  • Nykolaj (1097–1101)

Sedisvakanse

  • Nykyfor I (1104–1121)
  • Nykyta (1122–1126)

Sedisvakanse

  • Mykhajil II (1130–1145)
  • Klyment (1147–1155)
  • Kostjantyn I (1156–1159)
  • Theodor (1161–1163)
  • Ioann IV (1164–1166)
  • Kostjantyn II (1167–1169)
  • Mikhajil III (1171–?)
  • Nykyfor II (1182–1198)
  • Mattheji (1200–1220)

Sedisvakanse

  • Kyryl II (1225–1233)
  • Kyryl III (1233–1236)
  • Iosyf I (1237–1240)
  • Petro I Akerovytsj (1241–1246)
  • Kyryl IV (1247–1281)

Sedisvakanse

  • Maksym (1285–1299)

Metropolitter av Kiev og hele Rus (Vladimir, 1299–1325)[rediger | rediger kilde]

Metropolitansetet ble i 1299 flytta til Vladimir.

  • Maksym (1299–1305)

Sedisvakanse

  • Petro II Ratenskyj (1308–1325)

Metropolitter av Kiev og hele Rus (Moskva, 1325–1441)[rediger | rediger kilde]

Metropolitansetet ble i 1325 flytta til Moskva.

  • Petro II Ratenskyj (1325–1326)
  • Theohnost (1328–1353)
  • Oleksij II (1354–1378)
  • Kyprian (1. gang, ?–1382)
  • Pimen (1382–1383)
  • Dionisij I (1384–1385)

Sedisvakanse

  • Kyprian (2. gang, 1390–1406)
  • Fotij (1408–1431)
  • Herasym (1433–1435)
  • Isydor (1437–1441 [avsatt], men han ga ikke avkall på tittelen før i 1458; for hans etterfølgere med sete i Moskva se liste over metropolitter av Moskva)

Sedisvakanse

Metropolitter av Kiev, Galicia og hele Rus (Vilnius, 1458–1595)[rediger | rediger kilde]

Metropolitansetet ble gjenoppretta i 1458, men metropolitten hadde for det meste sin residens i Vilnius.

  • Hryhorij Bolharynovytsj (1458–1473)
  • Mysajil Pstrutsj (1474–1480)
  • Symeon (1481–1488)
  • Iona I Hlesna (1488–1494)
  • Makarij I (1495–1497)
  • Iosyf I Bolharynovytsj (1498–1503)
  • Iona II (1503–1507)
  • Iosyf II Soltan (1508–1521)
  • Iosyf III Rusyn (1522–1533)
  • Makarij II Moskovytjanyn (1534–1555)
  • Sylvestr Belkevytsj (1556–1567)
  • Iona III Protasevytsj (1568–1577)
  • Ilija Kutsja (1577–1579)
  • Onysyfir Divotsjka (1579–1589)
  • Mykjajlo Rohoza (1589–1595, men han fortsatte som ukrainsk-katolsk metropolitt av Kiev frem til sin død i 1599; for hans etterfølgere se liste over ukrainsk-katolske metropolitter av Kiev)

Sedisvakanse

Metropolitter av Kiev, Galicia og hele Rus (Kiev/Tsjyhyryn, 1620–1657)[rediger | rediger kilde]

Metropolitansetet ble gjenoppretta i Kiev i 1620.

  • Iov Boretskyj (1620–1631)
  • Isaja Kopynskyj (1631–1633)
  • Petro Mohyla (1633–1647)
  • Dionisij Balaban (1657–1663)
  • Josyf Neljubovytsj-Tukalskyj (1663–1676)
  • Antonij Vynnytskyj (1676–1679)
  • Pankratij ? (1681)

Sedisvakanse

  • Hedeon Svjatopolk-Tsjetvertynskyj (1685–1688)

Metropolitter av Kiev, Galicia og Lille-Russland (Kiev, 1686–1700)[rediger | rediger kilde]

Tittelen ble endra da metropolitten ble løst fra det økumeniske patriarkat og istedenfor underlagt patriarken av Moskva og hele Russland. («Lille-Russland» betegnet de områdene som i dag utgjør den sentrale Ukraina.)

  • Hedeon Svjatopolk-Tsjetvertynskyj (1688–1690)
  • Varlaam Jasynskyj (1690–1707)
  • Joasaf Krokovskyj (1708–1718)

Sedisvakanse

  • Varlaam Vanatorytsj (1722–1730)
  • Rafajil Zaborovskyj (1731–1747)
  • Timofij Sjtsjerbatskyj (1748–1757)
  • Arsenij Mohyljanskyj (1757–1770)

Metropolitter av Kiev og Galicia (Kiev, 1700–1919)[rediger | rediger kilde]

Tittelen ble forkorta i 1770.

  • Havryjil Krementskyj (1770–1783)
  • Samujil Myslavskyj (1783–1796)
  • Jerofej Malytskyj (1796–1799)
  • Havryjil Banulesko-Bodoni (1799–1803)
  • Serapion Aleksandrovskyj (1803–1822)
  • Jevhenij Bolkhovitinov (1822–1837)
  • Filaret Amfiteatrov (1837–1857)
  • Isydor Nikolskyj (1858–1860)
  • Arsenij Moskvin (1860–1876)
  • Filofej Uspenskyj (1876–1882)
  • Platon Horodetskyj (1882–1891)
  • Ioannikij Rudnjev (1891–1900)
  • Theohnost Lebedjev (1900–1903)
  • Flabian Horodetskyj (1903–1915)
  • Volodymyr Bohojavlenskyj (1915–1918)
  • Antonij Khrapovytskyj (1918–1919)

Sedisvakanse

Metropolitter av Kiev og Galicia, eksarker av Ukraina (Kiev, 1924–1990)[rediger | rediger kilde]

Den russisk-ortodokse kirke opphøya Ukraina til et eksarkat i 1924.

  • Makarij Karamzin (1924)
  • Mykhajil Jermakov (1924–1929)
  • Dymytrij Verbytskyj (1930–1932)
  • Kostjantyn Djakov (1934–1937)

Sedisvakanse

  • Mykolaj Jarusjevytsj (1941–1944)
  • Ioann Sokolov (1944–1964)
  • Ioasaf Leljukhin (1964–1966)
  • Filaret Denysenko (1966–1990)

Skismer i og etter 1990[rediger | rediger kilde]

Den ukrainsk-ortodokse kirke gjennomgikk flere skismer i og etter 1900. For overhodene til de respektive kirkene se: