Liste over medlemmer av den britiske Order of Merit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Frederick Roberts var første medlem av Order of Merit
Florence Nightingale ble i 1907 ordenens første kvinnelige medlem
Ernest Rutherford ble i 1925 første newzealandskfødte medlem
Samuel Alexander var første medlem fra Australia. Han ble utnevnt i 1930
Jan Smuts fra Sør-Afrika ble ordensmedlem i 1947
William Lyon Mackenzie King ble i 1947 ordenens første medlem fra Canada
T. S. Eliot, utnevnt i 1948
Frank Macfarlane Burnet, utnevnt i 1958
Paul Dirac ble medlem av ordenen i 1973
Peter Medawar, utnevnt i 1981
Margaret Thatcher ble utnevnt til Order of Merit i 1990
Nelson Mandela ble utnevnt til æresmedlem i 1995
Tim Berners-Lee ble utnevnt i 2007
Jean Chrétien, Canadas statsminister 1993–2003, ble utnevnt til Order of Merit i 2009

Liste over medlemmer av den britiske Order of Merit er en kronologisk oversikt over personer utnevnt til ordenen Order of Merit siden den ble opprettet i 1902. Ordenen kan til enhver tid ha maksimalt 24 medlemmer[1] fra Storbritannia og de andre samvelderikene. I tillegg kommer æresmedlemmer fra andre land.

Oversikt over medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nummer Navn Land Utnevnelsesår Medlem/æresmedlem
1 Frederick Roberts Storbritannia 1902 Medlem
2 Garnet Joseph Wolseley Storbritannia 1902 Medlem
3 Herbert Kitchener Storbritannia 1902 Medlem
4 John William Strutt Storbritannia 1902 Medlem
5 William Thomson Kelvin Storbritannia 1902 Medlem
6 Joseph Lister Storbritannia 1902 Medlem
7 Henry Keppel Storbritannia 1902 Medlem
8 John Morley Storbritannia 1902 Medlem
9 William Edward Hartpole Lecky Storbritannia 1902 Medlem
10 Edward Hobart Seymour Storbritannia 1902 Medlem
11 William Huggins Storbritannia 1902 Medlem
12 George Frederic Watts Storbritannia 1902 Medlem
13 George Stuart White Storbritannia 1905 Medlem
14 John Arbuthnot Fisher Storbritannia 1905 Medlem
15 Richard Claverhouse Jebb Storbritannia 1905 Medlem
16 Lawrence Alma-Tadema Storbritannia 1905 Medlem
17 George Meredith Storbritannia 1905 Medlem
18 William Holman Hunt Storbritannia 1902 Medlem
19 Yamagata Aritomo Japan 1906 Æresmedlem
20 Ōyama Iwao Japan 1906 Æresmedlem
21 Tōgō Heihachirō Japan 1906 Æresmedlem
22 Evelyn Baring Storbritannia 1906 Medlem
23 James Bryce Storbritannia 1907 Medlem
24 Joseph Dalton Hooker Storbritannia 1907 Medlem
25 Florence Nightingale Storbritannia 1907 Medlem
26 Henry Jackson Storbritannia 1908 Medlem
27 Alfred Russel Wallace Storbritannia 1908 Medlem
28 William Crookes Storbritannia 1910 Medlem
29 Thomas Hardy Storbritannia 1910 Medlem
30 George Trevelyan Storbritannia 1911 Medlem
31 Edward Elgar Storbritannia 1911 Medlem
32 Arthur Wilson Storbritannia 1912 Medlem
33 Joseph John Thomson Storbritannia 1912 Medlem
34 Archibald Geikie Storbritannia 1914 Medlem
35 John French Storbritannia 1914 Medlem
36 Richard Haldane Storbritannia 1915 Medlem
37 Henry James Storbritannia 1916 Medlem
38 John Jellicoe Storbritannia 1916 Medlem
39 Arthur Balfour Storbritannia 1916 Medlem
40 Ferdinand Foch Frankrike 1918 Æresmedlem
41 David Beatty Storbritannia 1919 Medlem
42 Douglas Haig Storbritannia 1919 Medlem
43 Joseph Joffre Frankrike 1919 Æresmedlem
44 David Lloyd George Storbritannia 1919 Medlem
45 J.M. Barrie Storbritannia 1922 Medlem
46 Francis Herbert Bradley Storbritannia 1924 Medlem
47 Charles Sherrington Storbritannia 1924 Medlem
48 James George Frazer Storbritannia 1925 Medlem
49 Ernest Rutherford New Zealand / Storbritannia 1925 Medlem
50 Charles Algernon Parsons Storbritannia 1927 Medlem
51 George Abraham Grierson Storbritannia 1928 Medlem
52 Robert Bridges Storbritannia 1929 Medlem
53 John Galsworthy Storbritannia 1929 Medlem
54 Samuel Alexander Australia / Storbritannia 1930 Medlem
55 Montague Rhodes James Storbritannia 1930 Medlem
56 George Macaulay Trevelyan Storbritannia 1930 Medlem
57 Charles Madden Storbritannia 1931 Medlem
58 Philip Wilson Steer Storbritannia 1931 Medlem
59 William Henry Bragg Storbritannia 1931 Medlem
60 John William Mackail Storbritannia 1935 Medlem
61 John Masefield Storbritannia 1935 Medlem
62 Ralph Vaughan Williams Storbritannia 1935 Medlem
63 Frederick Gowland Hopkins Storbritannia 1935 Medlem
64 Philip Chetwode Storbritannia 1936 Medlem
65 Herbert Fisher Storbritannia 1937 Medlem
66 Robert Baden-Powell Storbritannia 1937 Medlem
67 Arthur Eddington Storbritannia 1938 Medlem
68 Ernle Chatfield Storbritannia 1939 Medlem
69 James Hopwood Jeans Storbritannia 1939 Medlem
70 Cyril Newall Storbritannia 1940 Medlem
71 Gilbert Murray Australia / Storbritannia 1941 Medlem
72 Edwin Lutyens Storbritannia 1942 Medlem
73 Augustus John Storbritannia 1942 Medlem
74 Edgar Adrian Storbritannia 1942 Medlem
75 William Searle Holdsworth Storbritannia 1943 Medlem
76 Dudley Pound Storbritannia 1943 Medlem
77 Sidney Webb Storbritannia 1944 Medlem
78 Henry Hallett Dale Storbritannia 1944 Medlem
79 Giles Gilbert Scott Storbritannia 1944 Medlem
80 Alfred North Whitehead Storbritannia 1945 Medlem
81 Dwight David Eisenhower USA 1945 Æresmedlem
82 Winston Churchill Storbritannia 1946 Medlem
83 Charles Portal Storbritannia 1946 Medlem
84 Alan Brooke Storbritannia 1946 Medlem
85 Andrew Browne Cunningham Storbritannia 1946 Medlem
86 Edward Frederick Lindley Wood Storbritannia 1946 Medlem
87 Jan Smuts Sør-Afrika 1947 Medlem
88 John Gilbert Winant USA 1947 Æresmedlem
89 William Lyon Mackenzie King Canada 1946 Medlem
90 T.S. Eliot Storbritannia 1948 Medlem
91 Robert Robinson Storbritannia 1949 Medlem
92 Bertrand Russell Storbritannia 1949 Medlem
93 Alexander Cadogan Storbritannia 1951 Medlem
94 Hugh Trenchard Storbritannia 1951 Medlem
95 G. E. Moore Storbritannia 1951 Medlem
96 Clement Attlee Storbritannia 1951 Medlem
97 Wilder Penfield Canada 1953 Medlem
98 Walter de la Mare Storbritannia 1953 Medlem
99 Albert Schweitzer Frankrike 1955 Æresmedlem
100 Malcolm Hailey Storbritannia 1956 Medlem
101 John Cockcroft Storbritannia 1957 Medlem
102 John Anderson Storbritannia 1957 Medlem
103 Frank Macfarlane Burnet Australia 1958 Medlem
104 Herbert Samuel Storbritannia 1958 Medlem
105 Harold Alexander Storbritannia 1960 Medlem
106 Cyril Norman Hinshelwood Storbritannia 1960 Medlem
107 Graham Sutherland Storbritannia 1960 Medlem
108 Geoffrey de Havilland Storbritannia 1962 Medlem
109 Basil Spence Storbritannia 1962 Medlem
110 Owen Dixon Australia 1963 Medlem
111 Sarvepalli Radhakrishnan India 1963 Æresmedlem
112 George Peabody Gooch Storbritannia 1963 Medlem
113 Henry Moore Storbritannia 1963 Medlem
114 Benjamin Britten Storbritannia 1965 Medlem
115 Dorothy Crowfoot Hodgkin Storbritannia 1965 Medlem
116 Louis Mountbatten Storbritannia 1965 Medlem
117 Howard Florey Australia / Storbritannia 1965 Medlem
118 Patrick Maynard Stuart Blackett Storbritannia 1967 Medlem
119 William Walton Storbritannia 1967 Medlem
120 Ben Nicholson Storbritannia 1968 Medlem
121 Solly Zuckerman Sør-Afrika
Storbritannia
1968 Medlem
122 Prins Philip Storbritannia 1969 Medlem
123 E. M. Forster Storbritannia 1969 Medlem
124 Malcolm MacDonald Storbritannia 1969 Medlem
125 William Penney Storbritannia 1969 Medlem
126 Geoffrey Ingram Taylor Storbritannia 1969 Medlem
127 Veronica Wedgwood Storbritannia 1969 Medlem
128 John Cawte Beaglehole New Zealand 1970 Medlem
129 Lester Bowles Pearson Canada 1971 Medlem
130 Isaiah Berlin Storbritannia 1971 Medlem
131 George Edwards Storbritannia 1971 Medlem
132 Alan Lloyd Hodgkin Storbritannia 1973 Medlem
133 Paul Dirac Storbritannia 1973 Medlem
134 Harold Macmillan Storbritannia 1976 Medlem
135 Christopher Hinton Storbritannia 1976 Medlem
136 Kenneth Clark Storbritannia 1976 Medlem
137 Ronald Syme New Zealand / Storbritannia 1976 Medlem
138 Alexander Robertus Todd Storbritannia 1977 Medlem
139 Oliver Franks Storbritannia 1977 Medlem
140 Frederick Ashton Storbritannia 1977 Medlem
141 John Boynton Priestley Storbritannia 1977 Medlem
142 Laurence Olivier Storbritannia 1981 Medlem
143 Peter Medawar Storbritannia 1981 Medlem
144 Leonard Cheshire Storbritannia 1981 Medlem
145 Owen Chadwick Storbritannia 1983 Medlem
146 Andrew Huxley Storbritannia 1983 Medlem
147 Sidney Nolan Australia 1983 Medlem
148 Michael Tippett Storbritannia 1983 Medlem
149 Moder Teresa Albania / India 1983 Medlem
150 Graham Greene Storbritannia 1986 Medlem
151 Frederick Sanger Storbritannia 1986 Medlem
152 Frank Whittle Storbritannia 1986 Medlem
153 Yehudi Menuhin Storbritannia 1987 Medlem
154 Ernst Gombrich Storbritannia 1988 Medlem
155 Max Perutz Storbritannia 1988 Medlem
156 Cicely Saunders Storbritannia 1989 Medlem
157 George Porter Storbritannia 1989 Medlem
158 Margaret Thatcher Storbritannia 1990 Medlem
159 Joan Sutherland Australia 1991 Medlem
160 Francis Crick Storbritannia
USA
1991 Medlem
161 Ninette de Valois Storbritannia 1992 Medlem
162 Michael Francis Atiyah Storbritannia 1992 Medlem
163 Roy Jenkins Storbritannia 1993 Medlem
164 Lucian Freud Storbritannia 1993 Medlem
165 Nelson Mandela Storbritannia 1995 Æresmedlem
166 Aaron Klug Storbritannia 1995 Medlem
167 John Gielgud Storbritannia 1996 Medlem
168 Alfred Denning Storbritannia 1997 Medlem
169 Norman Foster Storbritannia 1997 Medlem
170 Denis Rooke Storbritannia 1997 Medlem
171 Ted Hughes Storbritannia 1998 Medlem
172 George Basil Hume Storbritannia 1999 Medlem
173 James W. Black Storbritannia 2000 Medlem
174 Anthony Caro Storbritannia 2000 Medlem
175 Roger Penrose Storbritannia 2000 Medlem
176 Tom Stoppard Storbritannia 2000 Medlem
177 Prins Charles Storbritannia 2002 Medlem
178 Robert May Storbritannia 2002 Medlem
179 Jacob Rothschild Storbritannia 2002 Medlem
180 David Attenborough Storbritannia 2005 Medlem
181 Betty Boothroyd Storbritannia 2005 Medlem
182 Michael Howard Storbritannia 2005 Medlem
183 Robin Eames Storbritannia 2007 Medlem
184 Tim Berners-Lee Storbritannia 2007 Medlem
185 Martin Rees Storbritannia 2007 Medlem
186 Jean Chrétien Canada 2009 Medlem
187 Neil MacGregor Storbritannia 2010 Medlem
188 David Hockney Storbritannia 2012 Medlem
189 John Howard Australia 2012 Medlem
190 Simon Rattle Storbritannia 2013 Medlem
191 Martin Litchfield West Storbritannia 2013 Medlem
192 Magdi Habib Yacoub Storbritannia 2013 Medlem

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Order of Merit, The Royal Household

Kilder[rediger | rediger kilde]