Liste over land etter høyeste punkt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Land sortert på høyeste punkt

Dette er ei liste over nasjoner sortert på høyeste punkt over havet.

Nummer Land Høyeste punkt Høyde over havet
1= Kina Mount Everest 8850 m
1= Nepal Mount Everest 8850 m
3 Pakistan[1] K2 8611 m
4 India[1] Kanchenjunga 8586 m
5 Bhutan *Gangkhar Puensum 7570 m*
6 Tadsjikistan Pik Ismail Samani 7495 m
7 Afghanistan Nowshak 7492 m
8 Kirgisistan Jengish Chokusu 7439 m
9 Kasakhstan *Khan Tangiri Shyngy (Pik Khan-Tengri) 7010 m*
10 Argentina Aconcagua 6960 m
11 Chile Ojos del Salado 6893 m
12 Peru Huascarán 6768 m
13 Bolivia Nevado Sajama 6542 m
14 Ecuador Chimborazo 6267 m
15 USA Mount McKinley 6194 m
16 Canada Mount Logan 5959 m
17 Tanzania Kilimanjaro 5895 m
18 Myanmar Hkakabo Razi 5881 m
19 Colombia Pico Cristóbal Colón eller Pico Simón Bolívar begge ca. 5700 m*
20 Russland Elbrus 5642 m*
21 Mexico Pico de Orizaba 5636 m*
22 Iran Damavand 5610 m*
23 Georgia Sjkhara 5201 m
24 Kenya Mount Kenya 5199 m
25 Tyrkia Ararat 5137 m*
26= Uganda Margheritatoppen på Mount Stanley 5110 m
26= Den demokratiske republikken Kongo Margheritatoppen på Mount Stanley 5110 m
28 Venezuela Pico Bolívar (La Columna) 4981 m*
Antarktis Vinson Massif 4892 m
29 Indonesia Carstensz Pyramid 4884 m*
30 Frankrike Mont Blanc 4807 m
30=
eller
31
Italia Mont Blanc
eller
Monte Bianco de Courmayeur
4807 m
eller
4748 m
32 Usbekistan navnløs topp i fjellkjeden Gissar 4643 m
33 Sveits Dufourspitze (Pointe Dufour) 4634 m
34 Etiopia Ras Dejen 4533 m*
35 Rwanda Mount Karisimbi 4519 m
36 Papua Ny-Guinea Mount Wilhelm 4509 m
37 Aserbajdsjan Bazarduzu Dagi 4485 m
38 Mongolia Nayramadlin Orgil (Huyten Orgil) 4374 m
39 Guatemala Volcán Tajumulco 4220 m
40 Marokko Jbel Toubkal 4165 m
41 Malaysia Gunung Kinabalu 4101 m
42 Armenia Aragats 4090 m
43 Kamerun FakoKamerunfjellet 4040 m*
44 Taiwan Yushan 3952 m
45 Costa Rica Cerro Chirripó 3810 m
46 Østerrike Großglockner 3798 m
47 Japan Fuji-san 3776 m
48 New Zealand Mount Cook 3754 m
49 Spania[2] TeideTenerife, Kanariøyene 3718 m
50 Grønland (Danmark) Gunnbjørn 3700 m
51 Jemen Jabal an Nabi Shu'ayb 3666 m*
52 Irak* Cheekha Dar 3611 m
53 Lesotho Thabana Ntlenyana 3482 m
54 Panama Chiriquí 3475 m
55 Tsjad Emi Koussi 3445 m*
56 Sør-Afrika Njesuthi 3408 m
57 Sudan Kinyeti 3187 m
58 Dronning Maud Land (Norge) Jøkulkyrkja 3148 m
59 Vietnam Fan Si Pan 3144 m
60 Turkmenistan Gora Ayribaba 3139 m
61 Den dominikanske republikk Pico Duarte 3098 m*
62 Libanon Qurnat as Sawda' 3088 m
63 Réunion (Frankrike) Piton des Neiges 3069 m
64 Eritrea Soira 3018 m
65 Ekvatorial-Guinea Pico Basile 3008 m
66 Algerie Tahat 3003 m
67 Malawi Sapitwa (Mount Mlanje) 3002 m
68 Saudi-Arabia *Jabal Sawda / Jabal Al Sodah[3][4] ca. 3000 m*
69 Brasil Pico da Neblina 2994 m*
70 Oman Jabal Shams 2980 m
71= Øst-Timor Foho Tatamailau 2963 m
71= Tyskland Zugspitze 2963 m
72 Filippinene Mount Apo 2954 m
73 Andorra Coma Pedrosa 2946 m
74 Sør-Georgia (UK)[5] Mount Paget 2934 m
74 Bulgaria Musala 2925 m
75 Hellas Olympos 2917 m
76 Madagaskar Maromokotro 2876 m
77 Honduras Cerro Las Minas 2870 m
78 Slovenia Triglav 2864 m
79 Kapp Verde Pico do Fogo 2829 m
80 Laos Phou Bia 2817 m
81 Syria Mount Hermon 2814 m
82= Makedonia Golem Korab (Maja e Korabit) 2764 m
82= Albania Golem Korab (Maja e Korabit) 2764 m
84 Guyana Mount Roraima ca. 2750 m*
85 Australia[6] Mawson PeakHeard Island 2745 m
86 Nord-Korea Paektufjellet 2744 m
87 El Salvador Cerro El Pital 2730 m
88 Burundi Mount Heha 2684 m*
89 Haiti Pic la Selle 2680 m
90 Serbia Djeravica 2656 m
91 Slovakia Gerlachovský štít 2655 m
92 Egypt Catherine-fjellet 2629 m
93 Angola Morro de Moco 2620 m
94 Namibia Brandberg 2606 m
95 Liechtenstein Grauspitz 2599 m
96 Zimbabwe Inyangani 2592 m
97 Thailand Doi Inthanon 2565 m
98 Romania Moldoveanu 2544 m
99 Sri Lanka Pidurutalagala 2524 m
100 Montenegro Bjelić (Maja e Roshit) 2525 m
101 Polen Rysy 2499 m
102 Norge Galdhøpiggen 2469 m
103 Somalia Shimbiris 2450 m*
104 Nicaragua Mogoton 2438 m
105 Mosambik Monte Binga 2436 m
106 Nigeria Chappal Waddi 2419 m
107 Bosnia-Hercegovina Maglić 2386 m
108 Komorene Le Kartala 2360 m
109 Portugal[7] Ponta do PicoPico i Azorene 2351 m
110 Salomonøyene *Mount Popomanaseu 2335 m*
111 Zambia navnløs topp i Mafinga Hills 2301 m
112 Libya Bikku Bitti 2267 m
113 Jamaica Blue Mountain Peak 2256 m
114 Fransk Polynesia (Frankrike) Mont Orohena 2241 m
115 Israel Har Meron eller Mount Hermon[8] 1208 m eller 2236 m
116 Sverige Kebnekaise 2111 m
117 Island Hvannadalshnúkur 2110 m
118 Ukraina Hora Hoverla 2061 m
119 St. Helena (UK) Queen Mary's PeakTristan da Cunha 2060 m
120 Djibouti Moussa Ali 2028 m
121 São Tomé og Príncipe Pico de São Tomé 2024 m
122 Niger Mont Bagzane 2022 m
123 Cuba Pico Turquino 1974 m
124 Kypros Mount Olympus (Cyprus) 1951 m
125 Sør-Korea Hallafjellet 1950 m
126 Sierra Leone Mount Bintumani (Loma Mansa) 1948 m
127 Vanuatu Mount Tabwemasana 1877 m
128 Swaziland Emlembe 1862 m
129 Samoa Mauga Silisili (Savaii) 1857 m
130 Brunei Bukit Pagon 1850 m
131 Kroatia Dinara 1830 m
132 Kambodsja Phnum Aoral 1810 m
133= Elfenbenskysten Mont Nimba 1752 m
133= Guinea Mont Nimba 1752 m
135 Jordan Jabal Ram 1734 m
136 Svalbard (Norge) Newtontoppen 1717 m
137 Ny-Caledonia (Frankrike) Mont Panie 1628 m
138 Tsjekkia Sněžka 1602 m
139 Tunis Jebel ech Chambi 1544 m
140 Forente arabiske emirater Jabal Yibir 1527 m
141 Botswana Otse Hill 1491 m
142 Guadeloupe (Frankrike) La Grande Soufrière 1484 m
143 Dominica Morne Diablotins 1447 m
144 Liberia Mount Wuteve 1440 m*
145 Den sentralafrikanske republikk Mont Ngaoui 1420 m
146 Martinique (Frankrike) Montagne Pelee 1397 m
147 Storbritannia[5] Ben Nevis 1344 m
148 Puerto Rico (US) Cerro de Punta 1338 m
149 Finland Halti 1328 m
150 Fiji Tomanivi 1324 m
151 Saint Vincent og Grenadinene Soufrière 1234 m
152 Surinam Julianatoppen 1230 m
153 Saint Kitts og Nevis Liamuiga 1156 m
154 Mali Hombori Tondo 1155 m
155 Belize Doyle's Delight 1124 m
156 Gabon Mont Bengoué 1070 m*
157 Bangladesh *Mowdok 1052 m*
158 Irland Carrauntoohill 1038 m
159 Tonga navnløs topp på øya Kao 1033 m
160 Vestbredden Tall Asur 1022 m
161 Republikken Kongo Mont Nabeba 1020 m
162 Ungarn Kékes 1014 m
163 Togo Mont Agou 986 m
164 Amerikansk Samoa Lata 966 m
165 Nord-Marianene (US) navnløs topp på Agrihan 965 m
166 Hongkong (Folkerepublikken Kina) Tai Mo Shan 958 m
167 Saint Lucia Mount Gimie 950 m
168 Trinidad og Tobago El Cerro del Aripo 940 m
169 Mauritania Kediet Ijill 915 m
170 Montserrat (UK) Chances Peak i vulkankomplekset Soufrière Hills 914 m
171 Seychellene Morne Seychellois 905 m
172 Færøyene (Danmark) Slættaratindur 880 m
172 Ghana Mount Afadjato 880 m
174 De nederlandske Antillene (Nederland) Mount ScenerySaba 862 m
175 Fransk Guyana (Frankrike) Bellevue de l'Inini 851 m
176 Paraguay Cerro Pero (Cerro Tres Kandu) 842 m
177 Grenada Mount Saint Catherine 840 m
178 Mauritius Mont Piton 828 m
179 Mikronesiaføderasjonen Dolohmwar (Totolom) 791 m
180 Wallis- og Futunaøyene Mont Singavi 765 m
181 San Marino Monte Titano 755 m
182 Burkina Faso Tenakourou 747 m
183 Falklandsøyene (UK) Mount Usborne 705 m
184 Belgia Signal de Botrange 694 m
185 Mayotte (Frankrike) Benara 660 m
186 Benin Mont Sokbaro 658 m
187 Cookøyene (NZ) Te Manga 652 m
188 Man (UK) Snaefell 621 m
189 Senegal navnløs høyde nær Nepen Diakha 581 m
190 Luxembourg Kneiff 560 m
191 De britiske jomfruøyene (UK) Mount Sage 521 m
192 Uruguay Cerro Catedral (Uruguay) 514 m
193 Jomfruøyene (US) Crown Mountain 474 m
194 Vest-Sahara navnløs høyde 463 m
195 Moldova Dealul Bălăneşti 430 m
196 Gibraltar (UK) Rock of Gibraltar 426 m
197 Saint-Martin (Frankrike) Pic Paradis 424 m
198 Guam (US) Mount Lamlam 406 m
199 Antigua og Barbuda Boggy Peak 402 m
200 Christmas Island (Australia) Murray Hill 361 m
201 Pitcairnøyene (UK) Pawala Valley Ridge 347 m
202 Hviterussland Dzyarzhynskaya Hara 346 m
203 Barbados Mount Hillaby 336 m
204 Nederland Vaalserberg 322 m
205 Norfolkøya (Australia) Mount Bates 319 m
206 Estland Suur Munamägi 318 m
207 Latvia Gaizinkalns 312 m
208 Kuwait navnløs høyde 306 m
209 Guinea-Bissau navnløs høyde i landets nørd-østre hjørne 300 m
210 Litauen Aukštojasbakken 294 m
211 Saint-Barthélemy (Frankrike) Morne du Vitet 286 m
212 Malta Ta'Dmejrek 253 m
213 Palau Mount Ngerchelchuus 242 m
214 Saint-Pierre og Miquelon (Frankrike) Morne de la Grande Montagne 240 m
215 Aruba (Nederland) Jamanota 188 m
216 Macao (Folkerepublikken Kina) Coloane Alto 172 m
217 Danmark Møllehøj[9] 171 m
218 Singapore Bukit Timah 166 m
219 Jersey (UK) Les Platons 143 m
220 Monaco Mont Agel 140 m
221 Bahrain Jabal ad Dukhan 122 m
222 Guernsey (UK) Le Moulin, Sark 114 m
223 Gazastripen Abu 'Awdah (Joz Abu 'Auda) 105 m
224 Qatar Qurajn Abu al Baul 103 m
225 Kiribati navnløs høyde på Banaba 81 m
226 Bermuda (UK) Town Hill 76 m
227 Vatikanstaten Vatikanhøyden 75 m
228 Niue (NZ) navnløs høyde nær Mutalau 68 m
229 Nauru Janor 65 m
230 Anguilla (UK) Crocus Hill 65 m
231 Bahamas Mount AlverniaCat Island 63 m
232 Gambia navnløs høyde 53 m
233 Turks- og Caicosøyene (UK) Blue Hills 49 m
234 Caymanøyene (UK) The Bluff 43 m
235 Marshalløyene navnløst punkt på Likiep 10 m
236 Kokosøyene (Australia) navnløst punkt 5 m
236 Tokelau (NZ) navnløst punkt 5 m
236 Tuvalu navnløst punkt 5 m
239 Maldivene navnløst punkt på øya Villingili på atollen Addu 2 m

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kashmir-territoriet sør og vest for K2 er kontrollert og administrert av Pakistan; territoriet nord og øst for fjellet er kontrollert og administrert av Kina. India gjør krav på hele K2.
  2. ^ Det høyeste punktet på Spanias fastland er Mulhacén, 3479 m
  3. ^ Sikre opplysninger mangler, høyde ikke verifisert, men anslått til mellom 2985 m og 3000 m. Enkelte kilder har angitt høyder opp til 3133 m. Også andre topper er hevdet å være høyest i landet, men dette er lite trolig. To av grunnene er at grensene mot Jemen ikke er endelig fastslått, og at høyder er ikke kontrollmålt.
  4. ^ Siden WWW.geonames.org hevder at høyden er 2995 m
  5. ^ a b Hvis man ikke medregner oversjøiske territorier, er Storbritannias høyeste punkt Ben Nevis på 1344 moh. Det høyeste punktet i Storbritannias oversjøiske territorier er Mount Paget, 2934 moh., på Sør-Georgia (gjort krav på av Argentina). Områder i Antarktika som blir gjort krav på er ikke med i denne listen.
  6. ^ Det høyeste punktet i Australia dersom man ikke medregner oversjøiske territorier, er Mount Kosciuszko, 2 228 moh.
  7. ^ Det høyeste punktet på Portugals fastland er Malhão da Estrela, 1991 m
  8. ^ Israel har annektert og administrerer området Golanhøydene, som inkluderer deler av Mount Hermon, men det territoriale kravet er omstridt i internasjonal rett, og området er bare i begrenset omfang ansett som israelsk territorium.
  9. ^ Kort og Matrikkelstyrelsen (da)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • CIA World Factbook 2006 (enkeltheter markert med * har blitt endret, se «Some Frequently Misquoted Elevations» for understøttet dokumentasjon). Både denne listen som listen fra CIA kan inneholde enkelte feil. Til tross for påstanden fra CIA at deres liste ble oppdatert i juli 2006 har ikke de feilene som ble rapportert inn blitt korrigert.
  • World Tops and Bottoms, ved Grant Hutchison, 1996, TACit Press, ISBN 0-9522680-4-3, og påfølgende undersøkelser av den samme forfatteren i samarbeid med feltundersøkelsene til Ginge Fullen.
  • Data levert av Shuttle Radar Topography Mission.