Liste over kriger Storbritannia har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Krig Part 1 Part 2 Utfall
Den annen schlesiske krig
(1740–1748)
Storbritannias flagg Storbritannia
Habsburg Østerrike
Staten Hannovers flagg Hannover
Nederlandenes flagg De forente Nederlandene
Sachsens flagg Sachsen
Sardinias flagg Kongedømmet Sardinia
Romanovenes flagg Russland
Frankrike Frankrike
Preussen Preussen
Spania Spania
Bayern Bayern
Sachsen Sachsen
Kongedømmet Napoli De to sicilier
Genova Genova
Sverige Sverige
Seier
Syvårskrigen
(1756–1763)
Preussen Preussen
Storbritannia Storbritannia
Flag of Hanover (1692).svg Hannover
Iroquois Irokesarføderasjonen
Flagge Herzogtum Braunschweig.svg Braunschweig-Wolfenbüttel
Flag Portugal (1707).svg Portugal
Flag of Hesse.svg Hessen-Kassel
Flag Schaumburg-Lippe.png Schaumburg-Lippe
Frankrike Frankrike
Sachsen Sachsen
Spania Spania
Østerrike Habsburgmonarkiet
Sverige Sverige
Romanovenes flagg Russland
Seier
  • Storbritannia fikk Canada, Florida og Bengal
  • Frankrike overførte Louisiana til Spania
  • Preussen ble sikret Schlesien
Anglo-cherokee-krigen
(1758–1761)
Storbritannias flagg Storbritannia Cherokeenationalflag.png Cherokee Seier
  • Indianske landavståelser til Storbritannia
Den første engelsk-mysoriske-krigen
(1766–1769)
Storbritannias flagg Storbritannia
Flag of the Maratha Empire.svg Marathariket
Asafia flag of Hyderabad State.png Hyderabad
Flag of Mysore.svg Mysore Tap
  • Hyderabad må avstå land til Mysore
Den første anglo-maratha-krigen
(1775–1782)
Storbritannias flagg Storbritannia Flag of the Maratha Empire.svg Marathariket Seier
Den amerikanske uavhengighetskrigen
(1776–1783)
Storbritannias flagg Storbritannia
Grand Union-flagget Lojalister
Hessernes flagg Hessere
USAs flagg USA
Royal Standard of the King of France.svg Frankrike
De forente Nederlandenes flagg Nederland
Spanias koloniflagg Spania
Tap
  • USA vant sin uavhengighet
  • Spania fikk tilbake Florida
Den andre engelsk-mysoriske krig
(1780–1784)
Storbritannia Storbritannia
Flag of the Maratha Empire.svg Marathariket
Asafia flag of Hyderabad State.png Hyderabad
Flag of Mysore.svg Mysore Uavgjort
Den tredje engelsk-mysoriske krig
(1788–1792)
Storbritannia Storbritannia
Flag of the Maratha Empire.svg Marathariket
Asafia flag of Hyderabad State.png Hyderabad
Flag of Kingdom of Travancore.svg Travancore
Flag of Mysore.svg Mysore Seier
Den første koalisjonskrigen
(1792–1797)
Banner of the Holy Roman Emperor with haloes (1400-1806).svg Habsburgmonarkiet
Preussen Preussen
Storbritannia Storbritannia
Spania Spania
Portugal Portugal
Flag of the Kingdom of Sardinia.svg Sardinia
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg De to Sicilier
Flag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg Det osmanske riket
Nederland Nederland
Frankrike Frankrike Tap
  • Campo Formio-traktaten
Den fjerde engelsk-mysoriske krig
(1798–1799)
Storbritannia Storbritannia
Flag of the Maratha Empire.svg Marathariket
Asafia flag of Hyderabad State.png Hyderabad
Flag of Mysore.svg Mysore
Frankrike Frankrike
Seier
  • Mysore blir endelig slått
Den andre koalisjonskrigen
(1798–1802)
Banner of the Holy Roman Emperor with haloes (1400-1806).svg Habsburgmonarkiet
Storbritannia Storbritannia
Russland Russland
Portugal Portugal
Flag of the Kingdom of Sardinia.svg Sardinia
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg De to Sicilier
Flag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg Det osmanske riket
Frankrike Frankrike
Spania Spania
Flag of the Batavian Republic.svg Batavia
Flag of the Helvetic Republic (French).svg Helvetia
Flag of the Repubblica Cisalpina.svg Den cisalpinske republikk
Flag of the Repubblica Romana 1798.svg Den romerske republikk
Danmark Danmark-Norge
Tap
Den andre anglo-maratha-krigen
(1803–1805)
Storbritannia Storbritannia Flag of the Maratha Empire.svg Marathariket
Frankrike Frankrike
Seier
  • Rajghat-traktaten
Den tredje koalisjonskrigen
(1803–1806)
(Del av Napoleonskrigene)
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Habsburgmonarkiet
Storbritannia Storbritannia
Russland Russland
Portugal Portugal
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg De to Sicilier
Sverige Sverige
Frankrike Frankrike
Flag of the Batavian Republic.svg Batavia
Spania Spania
Flag of the Napoleonic Kingdom of Italy.svg Italia
Flag of the Kingdom of Etruria.svg Etruria
Bayern Bayern
Flagge Königreich Württemberg.svg Württemberg
Tap
Den fjerde koalisjonskrigen
(1806–1807)
(Del av Napoleonskrigene)
Storbritannia Storbritannia
Preussen Preussen
Russland Russland
Portugal Portugal
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg De to Sicilier
Sverige Sverige
Sachsen Sachsen
Frankrike Frankrike
Nederland Holland
Flag of the Napoleonic Kingdom of Italy.svg Italia
Flag of the Kingdom of Etruria.svg Etruria
Bayern Bayern
Flagge Königreich Württemberg.svg Württemberg
Flag of Kingdom of Naples (1806-1808).svg Napoli
Sveits Konføderasjonen Sveits
Tap
Kanonbåtkrigen
(1807–1814)
Storbritannia Storbritannia Danmark Danmark-Norge Seier
Den spanske selvstendighetskrigen
(1808–1814)
(Del av Napoleonskrigene)
Storbritannia Storbritannia
Spania Spania
Portugal Portugal
Frankrike Frankrike
Flag of Poland (with coat of arms).svg Hertugdømmet Warszawa
Sveits Konføderasjonen Sveits
Seier
Den femte koalisjonskrigen
(1809)
(Del av Napoleonskrigene)
Storbritannia Storbritannia
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Østerrike
Flag of Tirol.svg Tirol
Spania Spania
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg De to Sicilier
Flag of the Kingdom of Sardinia.svg Sardinia
Flagge Herzogtum Braunschweig.svg Brunswick
Frankrike Frankrike
Nederland Holland
Flag of the Napoleonic Kingdom of Italy.svg Italia
Flag of the Kingdom of Etruria.svg Etruria
Bayern Bayern
Flagge Königreich Württemberg.svg Württemberg
Flag of Poland (with coat of arms).svg Hertugdømmet Warszawa
Flag of the Kingdom of Westphalia.svg Kongeriket Westfalen
State flag of Saxony before 1815.svg Sachsen
Flag of the Kingdom of Naples (1808).svg Napoli
Sveits Konføderasjonen Sveits
Tap
  • Schönbrunn-traktaten
  • Fransk-østerriksk allianse
Den anglo-nederlandske Java-krigen
(1811)
Storbritannia Storbritannia Nederland Nederland
Frankrike Frankrike
Seier
  • Nederland måtte avstå kolonier til Storbritannia
Den sjette koalisjonskrigen
(1812–1814)
(Del av Napoleonskrigene)
Storbritannia Storbritannia
Preussen Preussen
Russland Russland
Portugal Portugal
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg De to Sicilier
Sverige Sverige
Flag of the Kingdom of Sardinia.svg Sardinia
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Østerrike
Bayern Bayern
State flag of Saxony before 1815.svg Sachsen
Flagge Königreich Württemberg.svg Württemberg
Frankrike Frankrike
Flag of the Napoleonic Kingdom of Italy.svg Italia
Flag of Poland (with coat of arms).svg Hertugdømmet Warszawa
Flag of the Kingdom of Naples (1811).svg Napoli
Danmark Danmark-Norge
Rhinforbundet
Sveits Konføderasjonen Sveits
Seier
1812-krigen
(1812–1815)
Storbritannia Storbritannia USAs flagg USA Uavgjort
De hundre dagene
(1815)
(Del av Napoleonskrigene)
Storbritannia Storbritannia
Preussen Preussen
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Østerrike
Russland Russland
Flagge Preußen - Provinz Hannover.svg Hannover
Flagge Herzogtum Nassau (1806-1866).svg Nassau
Flagge Herzogtum Braunschweig.svg Brunswick
Sverige Sverige
Nederland Nederland
Spania Spania
Portugal Portugal
Flag of the Kingdom of Sardinia.svg Sardinia
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg De to Sicilier
Flag of Tuscany.svg Toscana
Sveits Sveits
Frankrike Frankrike
Flag of the Kingdom of Naples (1811).svg Napoli
Seier
Den første anglo-burmesiske krig
(1824–1826)
Storbritannia Storbritannia Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet Seier
  • Burma måtte avstå Assam, Manipur, Arakan og Tenasserim
Første opiumkrig
(1839–1842)
Storbritannia Storbritannia Quingdynastiets flagg Qing-dynastiet Seier
Første anglo-afghanske krig
(1839–1842)
Storbritannia Storbritannia Flag of Afghanistan (1880–1901).svg Afghanistan Tap
  • Britisk tilbaketrekning
Maorikrigene
(1845–1872)
Storbritannia Storbritannia Maorier Seier
  • 16 000 kvadratkilometer land konfiskert
Den andre anglo-burmesiske krig
(1852–1854)
Storbritannia Storbritannia Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet Seier
  • Storbritannia annekterer Nedre Burma
Krimkrigen
(1853–1856)
Tyrkia Osmanske rike
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Italia Kongedømmet Sardinia
Russland Russland
Bulgaria Bulgarske frivillige
Seier
  • Paristraktaten
Den anglo-persiske krig
(1856–1857)
Storbritannia Storbritannia
Flag of Afghanistan (1880–1901).svg Afghanistan
Flag of Agha Mohammad Khan.svg Persia Seier
  • Persisk tilbaketrekning fra Herat
Andre opiumkrig
(1856–1860)
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Quingdynastiets flagg Qing-dynastiet Seier
Sepoy-opprøret
(1857–1859)
Storbritannia Storbritannia Flag of the Mughal Empire.svg Mogulriket Seier
  • Storbritannia erobrer India
Abyssinia-ekspedisjonen
(1868)
Storbritannia Storbritannia Ethiopian Pennants.svg Etiopia Seier
  • Europeiske gisler ble løslatt
Den andre anglo-afghanske krig
(1878–1880)
Storbritannia Storbritannia Flag of Afghanistan (1880–1901).svg Afghanistan Seier
  • Britisk administrasjon av Afghanistans utenrikspolitikk
Zulukrigen
(1879)
Storbritannia Storbritannia KwaZulu flag 1985.svg Zulu Seier
  • Zulustatens oppløsning
Transvaalkrigen
(1880–1881)
Storbritannia Storbritannia Flag of Transvaal.svg Sydafrikanske republikk Tap
  • Boisk selvstyre i Transvaal
Mahdistopprøret
(1881–1899)
Storbritannia Storbritannia
Flag of Egypt (1882-1922).svg Egypt
Italia Italia
Belgia Belgia
Etiopia Etiopia
Flag of Mahdist Revolt.svg Sudan Seier
Den andre anglo-burmesiske krig
(1885)
Storbritannia Storbritannia Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet Seier
Den anglo-zanzibarske krigen
(1896)
Storbritannia Storbritannia Zanzibar Zanzibar Seier
  • Pro-britisk regime installert i Zanzibar
Boerkrigen
(1898–1902)
Storbritannia Storbritannia Flag of Transvaal.svg Sydafrikanske republikk
Flag of the Orange Free State.svg Oranjefristaten
Seier
  • Britisk suverenitet over Transvaal og Oranjefristaten
Bokseropprøret
(1899–1901)
Japan Japan
Russland Russland
Storbritannia Storbritannia
USA USA
Frankrike Frankrike
Keiserriket Tyskland Tyskland
Italias flagg Kongedømmet Italia
Østerrike-Ungarns flagg Østerrike-Ungarn
Quingdynastiets flagg Qing-dynastiet Seier
Den britiske Tibet-ekspedisjonen
(1903–1904)
Storbritannia Storbritannia Tibet Tibet Seier
Den første verdenskrig
(1914–1918)
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
USA USA
Russlands flagg Russland
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Italia Italia
Romania Romania
Serbia Serbia
Portugal Portugal
Japan Japan
Belgia Belgia
Montenegro Montenegro
Hellas Hellas
Brasil Brasil
Tyskland Tyskland
Østerrike-Ungarn Østerrike-Ungarn
Tyrkia Det osmanske riket
Bulgaria Bulgaria
Seier
  • Aksemaktene kapitulerte
  • Nedleggelse av Det tyske imperiet
Påskeopprøret
(1916)
Storbritannia Storbritannia Irland Irish Republican Brotherhood Seier
  • Opprøret ble slått ned
Intervensjonen i den russiske borgerkrigen
(1918–1920)
Russland Den hvite armé
Japan Japan
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Hellas Hellas
Italia Italia
Romania Romania
Serbia Serbia
Sovjetunionen Bolsjevikene
Russisk SFSR Russiske SFSR
Mongolia Mongolske kommunister
Fjerne Østen-republikkens flagg Fjerne Østen-republikken
Tap
  • Alliert tilbaketrekning fra Russland
  • Bolsjevikene seiret over Den hvite armé
Den tredje anglo-afghanske krig
(1919)
Storbritannia Storbritannia Afghanistan Afghanistan Uavgjort
Den tyrkiske uavhengighetskrigen
(1919–1923)
State Flag of Greece (1863-1924 and 1935-1970).svg Hellas
Frankrike Frankrike
Flag of the Democratic Republic of Armenia.svg Armenia
Italia Italia
Storbritannia Storbritannia
Tyrkia Tyrkia Tap
Den irske uavhengighetskrig
(1919–1922)
Storbritannia Storbritannia Irland Irland Tap
Andre verdenskrig
(1939–1945)
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Sovjetunionen Sovjetunionen
Australia Australia
New Zealand New Zealand
Canada Canada
Sør-Afrika Sør-Afrika
Taiwans flagg Kina
Norge Norge
Belgia Belgia
Luxembourg Luxembourg
Nederland Nederland
Hellas' flagg Hellas
Jugoslavia Jugoslavia
Sovjetunionen Sovjetunionen
Panama Panama
Costa Rica Costa Rica
Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk
El Salvador El Salvador
Haiti Haiti

Honduras Honduras
Nicaragua Nicaragua
Guatemala Guatemala
Cuba Cuba
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Peru Peru
Mexico Mexico
Brasil Brasil
Etiopia Etiopia
Albania Albania
Finland Finland med flere

Tysklands flagg Tyskland
Italia Italia
Japan Japan
Slovakia Slovakia
Ungarn Ungarn
Romania Romania
Bulgaria Bulgaria
Flag of Independent State of Croatia.svg Kroatia
Finland Finland
Frankrike Vichy-regimet
Flag of Nasjonal Samling.png NS
Spania Den blå divisjon
Thailand Thailand
Irak Irak
Flag of Manchukuo.svg Mandsjukuo
Flag of the Mengjiang.svg Mengjiang
1931 Flag of India.svg Azad Hind
Seier
  • Aksemaktene kapitulerte
  • Alliert okkupasjon av Tyskland
  • Amerikansk okkupasjon av Japan
Den anglo-sovjetiske invasjonen av Iran
(1941)
Storbritannia Storbritannia
Sovjetunionen Sovjetunionen
Irans flagg Iran Seier
  • Britisk-sovjetisk okkupasjon av Iran.
Den indonesiske nasjonalrevolusjonen
(1945–1949)
Nederland Nederland
Storbritannia Storbritannia
Australia Australia
Japan Japan
Indonesia Indonesia Tap
  • Indonesisk uavhengighet fra Nederland
Malayakrisa
(1948–1960)
Storbritannia Storbritannia
Malaysia Malaya-føderasjonen
Australia Australia
New Zealand New Zealand
Hammer and sickle.svg MCP Seier (til Storbritannia)
  • Chin Peng tvunget i eksil
  • Malaysia opprettet i 1963
Koreakrigen
(1950–1953)
USAs flagg USA
Sør-Korea Sør-Korea
Australia Australia
Belgia Belgia
Canada Canada
Colombia Colombia
Etiopias flagg Etiopia
Filippinene Filippinene
Frankrike Frankrike
Hellas' flagg Hellas
Luxembourg Luxembourg
Nederland Nederland
New Zealand New Zealand
Storbritannia Storbritannia
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Thailand Thailand
Tyrkia Tyrkia
Nord-Korea Nord-Korea
Folkerepublikken Kina Kina
Våpenhvile
  • Nord-Koreas invasjon av Sør-Korea ble slått tilbake
  • Koalisjonens invasjon av Nord-Korea ble slått tilbake
  • Kinas invasjon av Sør-Korea ble slått tilbake
  • Hovedsakelig status quo ante bellum
Mau Mau-opprøret
(1952–1960)
Storbritannia Storbritannia Kenya Mau Mau Seier
  • Opprør slått ned
Den kypriotiske uavhengighetskrigen
(1955–1959)
Storbritannia Storbritannia Flag of EOKA.tif EOKA Våpenhvile
  • Kypros uavhengig i 1960
Suezkrisen
(1956)
Israel Israel
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Flag of Egypt (1952-1958).svg Egypt Seier
  • Koalisjonens okkupasjon av Suezkanalen og Sinai
Konfrontasi
(1962–1966)
Malaysia Malaysia
Storbritannia Storbritannia
Australia Australia
New Zealand New Zealand
Indonesia Indonesia Seier
  • Indonesia anerkjenner Malaysia
  • Suharto overtok som forsvarssjef i Indonesia
Dhofar-opprøret
(1962–1975)
Irans flagg Iran
Oman Oman
Storbritannia Storbritannia
Popular Front for the Liberation of Oman and the Arab Gulfs flagg PFLOAG
Flag of the Popular Front for the Liberation of Oman.svg PFLO
Seier
  • Opprøret ble slått ned
  • Modernisering av Oman
Aden-krisen
(1963–1967)
Storbritannia Storbritannia
Flag of the Federation of South Arabia.svg Sør-Arabia
Sør-Jemens flagg Opprørere Tap
  • Britisk tilbaketrekning
Konflikten i Nord-Irland
(1968–1997)
Storbritannia Storbritannia
Ulster banner.svg Ulster-lojalister
Irland PIRA Fredsavtale
Falklandskrigen
(1982)
Storbritannia Storbritannia Argentina Argentina Seier
  • Falklandsøyene gjenerobres
Gulfkrigen
(1990–1991)
USA USA
Kuwait Kuwait
Flag of the Arab League.svg Den arabiske liga

Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Canada Canada
Argentina Argentina
Pakistan Pakistan
Bangladesh Bangladesh m.fl

Irak Irak Seier
  • Kuwait frigjøres fra Irak
  • Irak mister sin status som regionalmakt
Borgerkrigen i Sierra Leone
(1991–2002)
Sierra Leone Sierra Leone
Nigeria ECOMOG
Storbritannia Storbritannia
FN UNAMSIL
Sl RUF.png RUF
Liberia Liberia
Seier
  • RUF nedkjempes
Intervensjonen i Bosnia
(1994–1995)
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina
Kroatia Kroatia
NATO NATO
Serbia og Montenegro FR Jugoslavia
Republika Srpska Republika Srpska
Seier
  • Daytonavtalen, intern deling av Bosnia.
  • IFOR-styrken ble utplassert.
  • Store sivile tap blant bosniakerne.
  • Minst 100 000 mennesker drept.
  • Over to millioner mennesker ble omplassert.
Operasjon Desert Fox
(1998)
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Irak Irak
  • Store ødeleggelser i Irak
  • Våpeninspektørene i Irak kastes ut for godt
Kosovokrigen
(1998–1999)
UCK KLA.png UÇK
NATO NATO
Serbia og Montenegro FR Jugoslavia Seier
  • Kosovo føres under militær kontroll av NATO
  • Fortsettende jugoslavisk sivil kontroll
  • Bidrog til oppløsningen av Jugoslavia
  • Kosovo erklært selvstendig i 2008
Krigen i Afghanistan
(2001–)
ISAF ISAF

Afghanistan Det nye afghanske regimet
Den islamske staten Afghanistans flagg Nordalliansen

Taliban Det islamske emiratet
Taliban Taliban
Al-Qaeda Al-Qaida
IMU IMU
Hezb-e-Islami Gulbuddin Hezb-e-Islami Gulbuddin
Jihad Hezb-e-Islami Khalis
Lashkar-e-Toiba Lashkar-e-Toiba
Jaishi-e-Mohammed Jaishi-e-Mohammed
Hizbul Mujahideen Hizbul Mujahideen
Tehreek-e-Taliban Pakistan Tehreek-e-Taliban Pakistan
Quetta Shura Quetta Shura
Taliban Tehreek-e-Nafaz
Pågår
  • Taliban-regjering styrtet
  • Al Qaida-leirer destruert
  • Valg av ny regjering i Afghanistan
  • Pågående Taliban-opprør støttet av Al Qaida
Krigen i Irak
(2003–2011)
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Irak Det nye Irak
Kurdistan Peshmerga
MultinationalForce-IraqDUI.svg Koalisjonen
Irak Saddam Husseins Irak
Ba'ath-partiets flagg Baath-partiet
ShababFlag.svg Iraq al-Islamiyyah
Al Qaidas flagg al-Qaeda
Jihad Mahdi-hæren
Jihad Ansar al-Sunnah
  • Saddam Hussein ble styrtet (2003)
  • Koalisjonsstyrkenes okkupasjon av Irak
  • Demokratiske valg avholdt, ny regjering (2005)
  • Irakisk væpnet motstand (fra 2003)
  • Amerikansk tilbaketrekning fra Irak i 2011
  • Økt almenn sikkerhet i Irak de siste årene
Borgerkrigen i Libya
(2011)
Libyas flagg Overgangsrådet
Qatar Qatar
NATO NATO

Sverige Sverige
Jordan Jordan
De forente arabiske emirater Emiratene

Libya Libya Seier
  • Gaddafi ble styrtet og drept
  • Regimeskifte i Libya, opprettelsen av en overgangsregjering

Se også[rediger | rediger kilde]