Liste over kriger Serbia har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Denne listen er laget for å vise hvilke kriger Serbia har deltatt i.

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Den serbiske revolusjon
(1804–1817)
Serbia Serbia Det osmanske rike Det osmanske rike Seier
  • Serbisk uavhengighet.
Den serbisk-osmanske krig
(1876–1877)
Serbia Serbia Det osmanske rike Det osmanske rike Tap
  • Serbisk militært nederlag.
Den russisk-tyrkiske krig
(1877–1878)
Russland Russland
Romania Romania
Serbia Serbia
Bulgaria Bulgaria
Flag of the Principality of Montenegro.svg Montenegro
Det osmanske rike Det osmanske rike Seier
  • Bulgaria ble selvstendig.
  • Utvidelse av serbisk territorium.
Den serbisk-bulgarske krig
(1885)
Serbia Serbia Bulgaria Bulgaria Tap
  • Bulgarias gjenforening ble anerkjent.
Den første Balkankrigen
(1912–1913)
Hellas Hellas
Serbia Serbia
Montenegro Montenegro
Bulgaria Bulgaria
Det osmanske rike Det osmanske rike Seier
Den andre Balkankrigen
(1913)
Hellas Hellas
Serbia Serbia
Montenegro Montenegro
Romania Romania
Det osmanske rike Det osmanske rike
Bulgaria Bulgaria Seier
  • Bucharest-traktaten, bulgarske landavståelser.
Den første verdenskrig
(1914–1918)
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
USA USA
Russlands flagg Russland
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Italia Italia
Romania Romania
Serbia Serbia
Portugal Portugal
Japan Japan
Flag of Belgium (civil).svg Belgia
Montenegro Montenegro
Hellas Hellas
Brasil Brasil
Tyskland Tyskland
Østerrike-Ungarn Østerrike-Ungarn
Tyrkia Det osmanske riket
Bulgaria Bulgaria
Seier
  • Aksemaktene kapitulerte.
  • Nedleggelse av Det tyske imperiet.
Andre verdenskrig
(1941–1945)
Jugoslavia Jugoslavia
Jugoslaviske partisaner Partisaner
Sovjetunionen Sovjetunionen
Tsjetniker Tsjetniker
Tyskland Tyskland
Italia Kongedømmet Italia
Bulgaria Bulgaria
Den uavhengige staten Kroatia Kroatia
Albania Kollaboratører
Tsjetniker Tsjetniker
Seier (1945; til partisanene)
Slovenia-krigen
(1991)
Jugoslavia Jugoslavia Slovenia Slovenia Tap
  • Slovensk uavhengighet.
Kroatia-krigen
(1991–1995)
Flag of Serbia and Montenegro.svg Jugoslavia
Flag of Serbian Krajina (1991).svg Krajina
Kroatia Kroatia Tap
  • Kroatisk uavhengighet, Krajina ble oppløst.
Bosnia-krigen
(1992–1995)
Serbia og Montenegro FR Jugoslavia
Republika Srpska Republika Srpska
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina
Kroatia Kroatia
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Herceg-Bosnia
NATO NATO
Tap
  • Daytonavtalen, intern deling av Bosnia.
  • IFOR-styrken ble utplassert.
  • Store sivile tap blant bosniakerne.
  • Minst 100 000 mennesker drept.
  • Over to millioner mennesker ble omplassert.
Kosovokrigen
(1998–1999)
Serbia og Montenegro FR Jugoslavia UCK KLA.png UÇK
NATO NATO
Tap
  • Kosovo føres under militær kontroll av NATO
  • Fortsettende jugoslavisk sivil kontroll
  • Bidrog til oppløsningen av Jugoslavia
  • Kosovo erklært selvstendig i 2008