Liste over kriger Russland har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Denne listen er laget for å vise hvilke kriger Russland har deltatt i.

Moderne kriger[rediger | rediger kilde]

(Se egen liste for Sovjetunionen)

Krig Part 1 Part 2 Utfall for Russland
Borgerkrigen i Tadsjikistan
(1992–1997)
Russland Russland
Tadsjikistan Tadsjikistan
Usbekistan Usbekistan
Flag of Jihad.svg IMU
Afghanistan Afghanistan
Flag of Taliban.svg Taliban
Fredsavtale
  • Presidenten beholdt makta.
  • IMU fikk 30% av ministerpostene.
Den første tsjetsjenske krig
(1994–1996)
Russland Russland Itsjkerias flagg Tsjetsjenia
Flag of Jihad.svg Mujahedin
Tap
  • Tsjetsjenia oppnådde de facto uavhengighet.
Den andre tsjetsjenske krig
(1999–2002)
Russland Russland Itsjkerias flagg Tsjetsjenia
Flag of Jihad.svg Mujahedin
Seier
  • Tsjetsjenia mistet selvstyreretten.
Krigen i Sør-Ossetia
(2008)
Russland Russland
Sør-Ossetias flagg Sør-Ossetia
Abkhazias flagg Abkhasia
Georgia Georgia Seier
  • Sør-Ossetia og Abkhasia ble territorielt utvidet.

Før opprettelsen av Sovjetunionen[rediger | rediger kilde]

Krig Part 1 Part 2 Utfall for Russland
Den store konfrontasjonen ved elva Ugra
(1480)
Coat of arms of Russia (XV Century).svg Storfyrstedømmet Moskva Den gylne horde Seier
  • Slutt på det mongolske styret
Den første muskovitt-litauniske krig
(1492–1494)
Coat of arms of Russia (XV Century).svg Storfyrstedømmet Moskva Coat of arms of Lithuania.svg Storhertugdømmet Litauen Seier
  • Store litauniske landavståelser
Den russisk-svenske krig (1495–1497) Coat of arms of Russia (XV Century).svg Storfyrstedømmet Moskva Sverige Sverige Tap
  • Russisk tilbaketrekning
Den andre muskovitt-litauniske krig
(1500–1503)
Coat of arms of Russia (XV Century).svg Storfyrstedømmet Moskva Coat of arms of Lithuania.svg Storhertugdømmet Litauen
Baltic coat of arms.svg Den livlandske orden
Seier
  • Litauen taper en tredjedel av sitt territorium
Den tredje muskovitt-litauniske krig
(1507–1508)
Coat of arms of Russia (XV Century).svg Storfyrstedømmet Moskva Coat of arms of Lithuania.svg Storhertugdømmet Litauen
Krim-khanatet
Uavgjort
Den fjerde muskovitt-litauniske krig
(1512–1522)
Coat of arms of Russia (XV Century).svg Storfyrstedømmet Moskva
Baltic coat of arms.svg Den livlandske orden
Coat of arms of Lithuania.svg Storhertugdømmet Litauen
POL Przemysł II 1295 COA.svg Polen
Krim-khanatet
Seier
  • Store litauniske landavståelser, blant annet Smolensk
Den femte muskovitt-litauniske krig
(1534–1537)
Coat of arms of Russia (XV Century).svg Storfyrstedømmet Moskva Coat of arms of Lithuania.svg Storhertugdømmet Litauen
POL Przemysł II 1295 COA.svg Polen
Krim-khanatet
Uavgjort
  • Fredsavtale mellom partene
Den store russiske krig
(1554–1557)
Seal-of-Ivan-4 1539 a.svg Russland Sweden-Flag-1562.svg Sverige Seier
Livlandskrigen
(1558–1583)
Russland Russland
Kongedømmet Livland
Sverige Sverige
Danmark Danmark-Norge
Kong Sigismund III Vasas banner Polen-Litauen
Baltic coat of arms.svg Den livlandske orden
Tap
Den russisk-tyrkiske krig (1568–1570) Russland Russland Tyrkias flagg Det osmanske riket
Krim-khanatet
Seier
  • Konstantinopel-traktaten, gjenopprettede fredelige relasjoner
Den nordiske tjuefemårskrigen
(1570–1595)
Russland Russland Sverige Sverige Tap
Den polsk-russiske krig (1605–1618) Russland Russland
Sverige Sverige
Chorągiew królewska króla Zygmunta III Wazy.svg Polen-Litauen Uavgjort
  • Polen-Litauen erobrer land, men mislykkes i å erobre hele Russland
Den ingermanlandske krigen
(1610–1617)
Russland Russland Sverige Sverige Tap
Smolensk-krigen
(1632–1634)
Russland Russland Chorągiew królewska króla Zygmunta III Wazy.svg Polen-Litauen Tap
  • Polen-Litauen beholder Smolensk
Den russisk-mandsjuriske grensekonflikten
(1652–1689)
Russland Russland China Qing Dynasty Flag 1889.svg Qing-dynastiet
Flag of Korea (1882-1910).svg Kongedømmet Joseon
Tap
Den polsk-russiske krig (1654–1667) Russland Russland
Herb Viyska Zaporozkogo (Alex K).svg Ukrainiske kosakker
Chorągiew królewska króla Zygmunta III Wazy.svg Polen-Litauen
Krim-khanatet
Seier
Den russisk-svenske krig (1656–1658) Russland Russland Sverige Sverige Tap
Den russisk-tyrkiske krig (1676–1681) Russland Russland Tyrkias flagg Det osmanske riket
Krim-khanatet
Tap
  • Fredsavtale: Dnepr blir grensen mellom Russland og Det osmanske riket
Den russisk-tyrkiske krig (1686–1700) Russland Russland
Banner of the Holy Roman Emperor (after 1400).svg Habsburgmonarkiet
Tyrkias flagg Det osmanske riket
Krim-khanatet
Seier
  • Osmanske landavståelser til Russland
Den store nordiske krig
(1700–1721)
Russland Russland
Danmark Danmark-Norge
Chorągiew królewska króla Zygmunta III Wazy.svg Polen-Litauen
Sachsen Sachsen
Preussen Preussen
Flag of Hanover (1692).svg Hannover
Storbritannia Storbritannia
Sverige Sverige
Blason Adolphe de Holstein-Gottorp.svg Holstein-Gottorp
Chorągiew królewska króla Zygmunta III Wazy.svg Polen-Litauen
Tyrkias flagg Det osmanske riket
Storbritannia Storbritannia
Seier
Prut-kampanjen
(1710–1711)
Russland Russland
Flag of Moldavia.svg Moldova
Tyrkias flagg Det osmanske riket
Sverige Sverige
Flag of Wallachia.svg Valakia
Krim-khanatet
Tap
  • Osmanerne returnerer til Azov
Den russisk-persiske krig (1722–1723) Russland Russland
Georgia Georgia
Armenia Armenia
Safavid Flag.png Safavid-Persia Seier
Den polske tronfølgekrig
(1733–1735)
Coat of Arms of Wettin kings of Poland.svg August III av Polen
Russland Russland
Østerrike Østerrike
Sachsen Sachsen
Preussen Preussen
Coat of Arms of Stanislaus Leszczynski as prince of Lorraine.svg Stanisław I Leszczyński
Frankrike Frankrike
Spania Spania
Savoie Savoie
Flag of the Kingdom of Sardinia.svg Kongedømmet Sardinia
Uavgjort
  • August III får den polske tronen, men en rekke områder i Europa bytter herskere
Den russisk-østerrikske tyrkerkrig
(1736–1739)
Russland Russland
Østerrike Østerrike
Tyrkias flagg Det osmanske riket Tap
Den russisk-svenske krig (1741–1743) Russland Russland Sverige Sverige Seier
Den russisk-tyrkiske krig (1768–1774) Russland Russland Tyrkias flagg Det osmanske riket
Krim-khanatet
Seier
Den russisk-tyrkiske krig (1787–1792) Russland Russland
Østerrike Østerrike
Tyrkias flagg Det osmanske riket
Krim-khanatet
Seier
Den russisk-tyrkiske krig (1806–1812) Russland Russland Tyrkias flagg Det osmanske riket Seier
Finskekrigen
(1808–1809)
Russland Russland Sverige Sverige Seier
  • Finland avstått fra Sverige til Russland
Den greske selvstendighetskrigen
(1821–1832)
Hellas Hellas
Storbritannia Storbritannia
Russland Russland
Frankrike Frankrike
Tyrkias flagg Det osmanske riket Seier
  • Hellas løsriver seg fra det osmanske riket
Den russisk-tyrkiske krig (1828–1829) Russland Russland Tyrkias flagg Det osmanske riket Seier
Krimkrigen
(1853–1856)
Russland Russland
Bulgaria Bulgarske frivillige
Tyrkia Osmanske rike
Storbritannia Det britiske imperiet
Frankrike Frankrike
Italia Kongedømmet Sardinia
Tap
  • Paristraktaten
Den russisk-tyrkiske krig (1877–1878) Russland Russland
Romania Romania
Serbia Serbia
Bulgaria Bulgaria
Flag of the Principality of Montenegro.svg Montenegro
Tyrkia Det osmanske rike Seier
Bokseropprøret
(1899–1901)
Russland Russland
USA USA
Japan Japan
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Keiserriket Tyskland Tyskland
Italias flagg Italia
Østerrike-Ungarns flagg Østerrike-Ungarn
Quingdynastiets flagg Qing-dynastiet Seier
Den russisk-japanske krig
(1903–1905)
Russland Russland Japan Japan Tap
  • Japan fikk sørlige halvdel av Sakhalin
Den første verdenskrig
(1914–1917)
Russlands flagg Russland
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Italia Italia
Romania Romania
Serbia Serbia
Portugal Portugal
Kinas flagg Kina
Japan Japan
Belgia Belgia
Montenegro Montenegro
Hellas Hellas
Brasil Brasil
Tyskland Tyskland
Østerrike-Ungarn Østerrike-Ungarn
Tyrkia Det osmanske riket
Bulgaria Bulgaria
Tap (1917)
  • Russiske landavståelser til Tyskland
  • Alliert seier over Aksemaktene i 1918
Den russiske borgerkrigen
(1917–1922/-23)
Russland Den hvite armé

Finland Finland
Estland Estland
Latvia Latvia
Litauen Litauen
Polen Polen
Ukraina Den ukrainske folkerepublikk
Darker green and Black flag.svg Grønne arméer
Flag of Georgia (1918-1921).svg Georgia
Flag of Belarus (1918, 1991-1995).svg Hviterussland
Andre separatistgrupper/-stater


Japan Japan
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Kinas flagg Kina
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Hellas Hellas
Italia Italia
Romania Romania
Serbia Serbia
Østerrike-Ungarns flagg Østerrike-Ungarn
Keiserriket Tyskland Tyskland
Det osmanske rike Det osmanske riket
Sovjetunionen Bolsjevikene
Russisk SFSR Russiske SFSR
Ukrainsk SSR Ukrainske SSR
Flag of Byelorussian SSR.svg Hviterussiske SSR
Svart flagg Den sorte armé
Fjerne Østen-republikkens flagg Fjerne Østen-republikken
Sovjetunionen Sovjetunionen (fra 1922)
Andre
Seier til Bolsjevikene