Liste over kriger Polen har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over kriger Polen har vært delaktig i.

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Stor-Polen-opprøret
(1918–1919)
Polen Polen Tyskland Tyskland Seier
  • Polen ble selvstendig.
Den polsk-ukrainske krigen
(1918–1919)
Polen Polen
Romania Romania
Ungarn Ungarn
Ukraina Vest-Ukraina Seier
  • Øst-Galizia ble erobret av Polen.
Den polsk-tsjekkoslovakiske krig
(1919)
Polen Polen Flag of Bohemia.svg Tsjekkoslovakia Tap
  • Tsjekkoslovakia annekterte Zaolzie.
Den polsk-sovjetiske krig
(1919–1922)
Polen Polen
Flag of Ukrainian People's Republic (non-official, 1917).svg Ukraina
Sovjetunionen Sovjetunionen
Flag of Ukrainian SSR (1919-1929).svg Ukrainiske SSR
Seier
  • Polen annekterte deler av Hviterussland.
Den polsk-litauniske krig
(1919–1920)
Polen Polen Litauen Litauen Seier
  • Polen annekterte deler av Litauen.
Andre verdenskrig
(1941–1945)
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Sovjetunionen Sovjetunionen
Polen Polen
Australia Australia
New Zealand New Zealand
Canada Canada
Sør-Afrika Sør-Afrika
Taiwans flagg Kina
Norge Norge
Flag of Belgium (civil).svg Belgia
Luxembourg Luxembourg
Nederland Nederland
Hellas' flagg Hellas
Jugoslavia Jugoslavia
Sovjetunionen Sovjetunionen
Panama Panama
Costa Rica Costa Rica
Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk
El Salvador El Salvador
Haiti Haiti

Honduras Honduras
Nicaragua Nicaragua
Guatemala Guatemala
Cuba Cuba
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Peru Peru
Mexico Mexico
Brasil Brasil
Etiopia Etiopia
Albania Albania
Finland Finland med flere

Tysklands flagg Tyskland
Italia Italia
Japan Japan
Slovakia Slovakia
Ungarn Ungarn
Romania Romania
Bulgaria Bulgaria
Flag of Independent State of Croatia.svg Kroatia
Finland Finland
Frankrike Vichy-regimet
Spania Den blå divisjon
Thailand Thailand
Flag of Manchukuo.svg Mandsjukuo
Flag of the Mengjiang.svg Mengjiang
1931 Flag of India.svg Azad Hind
Seier
  • Aksemaktene kapitulerte.
  • Alliert okkupasjon av Tyskland.
  • Amerikansk okkupasjon av Japan.
  • Den kalde krigen begynte.
  • Polen ble gjenopprettet som stat, nå som en sovjetisk marionett.
Prahavåren
(1968)
Sovjetunionen Sovjetunionen
Polen Polen
Øst-Tyskland Øst-Tyskland
Bulgaria Bulgaria
Ungarn Ungarn
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia Seier
  • Demokratiske bevegelser slås ned
Gulfkrigen
(1990–1991)
USA USA
Kuwait Kuwait
Flag of the Arab League.svg Den arabiske liga

Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Polen Polen
Canada Canada
Sør-Korea Sør-Korea
Argentina Argentina
Pakistan Pakistan
Bangladesh Bangladesh m.fl

Irak Irak Seier
  • Kuwait frigjøres fra Irak
  • Irak mister sin status som regionalmakt
Krigen i Afghanistan
(2001–)
ISAF ISAF

Afghanistan Det nye afghanske regimet
Den islamske staten Afghanistans flagg Nordalliansen

Taliban Det islamske emiratet
Taliban Taliban
Al-Qaeda Al-Qaida
IMU IMU
Hezb-e-Islami Gulbuddin Hezb-e-Islami Gulbuddin
Jihad Hezb-e-Islami Khalis
Lashkar-e-Toiba Lashkar-e-Toiba
Jaishi-e-Mohammed Jaishi-e-Mohammed
Hizbul Mujahideen Hizbul Mujahideen
Tehreek-e-Taliban Pakistan Tehreek-e-Taliban Pakistan
Quetta Shura Quetta Shura
Taliban Tehreek-e-Nafaz
Pågår
  • Taliban-regjering styrtet
  • Al Qaida-leirer destruert
  • Valg av ny regjering i Afghanistan
  • Pågående Taliban-opprør støttet av Al Qaida
Krigen i Irak
(2003–2011)
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Irak Det nye Irak
Kurdistan Peshmerga
MultinationalForce-IraqDUI.svg Koalisjonen
Irak Saddam Husseins Irak
Ba'ath-partiets flagg Baath-partiet
ShababFlag.svg Iraq al-Islamiyyah
Al Qaidas flagg al-Qaeda
Jihad Mahdi-hæren
Jihad Ansar al-Sunnah
  • Saddam Hussein ble styrtet (2003)
  • Koalisjonsstyrkenes okkupasjon av Irak
  • Demokratiske valg avholdt, ny regjering (2005)
  • Irakisk væpnet motstand (fra 2003)
  • Amerikansk tilbaketrekning fra Irak i 2011
  • Økt almenn sikkerhet i Irak de siste årene