Liste over kriger Cuba har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Batalla de Pueblo Viejo.jpg
Sinking of the Esmeralda during the battle of Iquique.jpg
Latin-amerikanske lands kriger
Argentina - Bolivia - Brasil - Chile - Colombia - Costa Rica - Cuba - Den dominikanske republikk - Ecuador - El Salvador - Guatemala - Haiti - Guyana - Honduras - Mexico - Nicaragua - Panama - Paraguay - Peru - Surinam - Uruguay - Venezuela
Juncal MuratureJose 1865.png TuyutiDetail.jpg Guerra peru1 1932 d.jpg Bloqueo de Venezuela por las potencias europeas 1902.jpg

Dette er en lister som viser alle kriger Cuba har deltatt i, enten offisielt eller ved å støtte geriljabevegelser med materiell, soldater og militære rådgivere. Landet har tradisjonelt kjempet i koalisjoner, og den siste krigen hvor Cuba stod alene, var invasjonen av Bahía de Cochinos. Listen inkluderer alle fasene av Cubas uavhengighetskrig, også før Cuba ble en egen stat, krigene som USAs allierte fram til den cubanske revolusjon og krigene til den sosialistiske republikken, hvor den typiske fienden har vært amerikanske allierte.

Konflikt Part 1 Part 2 Resultat
Tiårskrigen (1868-1878) Cuba Cuba Spania Det spanske imperiet
Spania Lojalister
Tap
  • Cuba ble ikke uavhengig
Den lille krig (1879-1880) Cuba Cuba Spania Det spanske imperiet
Spania Lojalister
Tap
  • Cuba ble ikke uavhengig
Den andre frigjøringskrig (1895-1898)[1] Cuba Cuba
USA USA
Spania Det spanske imperiet
Spania Lojalister
Seier (til USA)
Pasifiseringen av Cuba (1906-1909) Cuba Cuba USA USA Tap
  • Amerikansk okkupasjon av Cuba
Negro-opprøret
(1912)
USA USA
Cuba Cuba
Cuba Afrocubanere Seier
  • Opprør slått ned
Andre verdenskrig (1937-1945)[2] De allierte
Cuba Cuba
Aksemaktene
Tyskland Tyskland
Seier (til de allierte)
  • Alliert okkupasjon av Tyskland
Det cubanske kuppet i 1952 (1952) Cuba Cubas regjering Cuba Fulgencio Batista Regimeskifte
  • Batista overtar makten, Socarrás flyktet i eksil
Den cubanske revolusjon (1956-1959)[3] Cuba Cubas regjering 26. juli-bevegelsen 26. juli-bevegelsen
Flag of El Directorio Revolucionario.gif RD
Regimeskifte
  • Fidel Castro tar makta, Cuba blir en sosialistisk republikk
Krigen mot bandittene (1959–1965) Cuba Cubas regjering Cuba Batistatilhengere Seier (til regjeringen)
  • Opprør slått ned
  • Fidel Castro beholder makten.
Kongokrisen (1960–1965) Kongo-Kinshasas flagg Kongo (østlige)
FN ONUC
Cuba Cuba
Kongo-Kinshasas flagg Kongo (vestlige)
Zaire Mobutu-regjeringen
Belgia Belgia
Katangas flagg Katanga
Sør-Kasaïs flagg Sør-Kasaï
Tap
Borgerkrigen i Guatemala (1960–1996) URNGs flagg URNG

Støttet av:
Cuba Cuba
Nicaragua Nicaragua

Guatemala Militærregimet i Guatemala
Støttet av:
USA USA
Israel Israel
Sør-Afrika Sør-Afrika
Fredsavtale
  • Geriljaene går inn i politikken
  • Enighet om indianernes rettigheter
Invasjonen av Bahía de Cochinos (1961) Cuba Cuba USA USA
Cuba Batistatilhengere
Seier
  • Invasjonen ble slått tilbake
Den angolanske selvstendighetskrigen (1961–1975)[4] MPLA MPLA
MPLAs flagg UNITA
FNLA FNLA
Cuba Cuba
Støttet av:
Sovjetunionen Sovjetunionen
Kina Kina
Zambia Zambia
Jugoslavia Jugoslavia
FNLAs flagg Cabindas frigjøringsfront
Portugal Portugal
Sør-Afrika Sør-Afrika
Støttet av:
Rhodesia Rhodesia
Seier
Den eritreiske selvstendighetskrigen (1961–1989)[5] Etiopia Etiopia
Sovjetunionen Sovjetunionen (1974-1991)
Cuba Cuba (1977-1989)
Støttet av:
Israel Israel
Sør-Jemens flagg Sør-Jemen
Øst-Tyskland DDR
Eritreas flagg ELF

Eritrean Peoples Liberation Fronts flagg EPLF
Støttet av:
Cuba Cuba (1961-1975)
Saudi-Arabia Saudi-Arabia
Kina Kina
Libya Libya (før 1977)

Tilbaketrekning
  • Seier til EPLF i 1991
  • Eritrea løsriver seg fra Etiopia
Guinea-Bissaus uavhengighetskrig (1963–1974) PAIGCs flagg PAIGC
Støttet av:
Guinea Guinea
Cuba Cuba
Libya Libya
Portugal Portugal Seier
Den mosambikiske uavhengighetskrigen (1964–1974) FRELIMOS flagg FRELIMO
Støttet av:
Cuba Cuba
Sovjetunionen Sovjetunionen
Kina FR Kina
Øst-Tyskland Øst-Tyskland
Jugoslavia Jugoslavia
Tanzania Tanzania
Zambia Zambia
Bulgaria Bulgaria
Portugal Portugal
Støttet av:
Rhodesia Rhodesia
Sør-Afrika Sør-Afrika
Malawi Malawi
Seier
Den andre Chimurenga (1964–1979) Zimbabwe African National Unions flagg ZANU (ZANLA)
Zimbabwe ZAPU (ZIPRA)
Mosambik Mosambik
Zimbabwe FROZILI
ANC Umkhonto we Sizwe ANC (MK)
Zimbabwe FROZILI (før 1978)
Støttet av:
Sovjetunionen Sovjetunionen
Kina Folkerepublikken Kina
Cuba Cuba
Øst-Tyskland Øst-Tyskland
Zambia Zambia
Tanzania Tanzania
Libya Libya
Rhodesia Rhodesia (før juni 1979)
Zimbabwe-Rhodesia Zimbabwe-Rhodesia (juni-desember 1979)
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Zimbabwe FROZILI (fra 1978)
Seier
  • Det hvite mindretallsstyret ble avskaffet
Den sørafrikanske grensekrigen (1965-1989)[4] Angola Angola
Cuba Cuba
SWAPOs flagg SWAPO
ANC-flagg ANC (MK)
Støttet av:
Zambia Zambia
Sovjetunionen Sovjetunionen
Øst-Tyskland Øst-Tyskland
Mosambik Mosambik
Zimbabwe Zimbabwe
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika Portugal Portugal (1965-1974)
UNITAs flagg UNITA (fra 1975)
Bandeira da FNLA.svg FNLA (fra 1975)
Støttet av:
USA USA
Rhodesia Rhodesia
Argentina Argentina
Zaire Zaire
Israel Israel
Seier
  • Borgerkrigen i Angola forverres som følge av grensekrigen
  • Tilbaketrekning av alle utenlandske styrker fra Angola
Den namibiske selvstendighetskrigen (1966–1988)[4] SWAPOs flagg SWAPO
Flag of South West African National Union.svg SWANU
Angola Angola
Cuba Cuba
Støttet av:
Zambia Zambia
Sovjetunionen USSR
Norge Norge
Tanzania Tanzania
Kina Kina
Jugoslavia Jugoslavia
Algerie Algerie
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika
UNITAs flagg UNITA
Tilbaketrekking
  • Frie valg avholdes, SWAPO får regjeringsflertall
Ñancahuazú-geriljaens opprør (1966–1967)[6] Rød stjerne ELN
Cuba Cuba
Bolivias flagg Barrientosregimet
USA CIA
Tap
  • Opprøret ble slått ned
Den nicaraguanske borgerkrig fase 1 (1972–1990)[7] Frente Sandinista de Liberacion Nacionals flagg FSLN
Støttet av:
Cuba Cuba
Nicaragua Nicaragua (til 1979) Seier (1979)
Yom Kippur-krigen (1973) Egypt Egypt

Syria Syria
Irak Irak
Jordan Jordan
Algerie Algerie
Libya Libya
Marokko Marokko
Saudi-Arabia Saudi-Arabia
Kuwait Kuwait
Cuba Cuba
Nord-Korea Nord-Korea
Pakistan Pakistan

Israel Israel Tap
  • Den arabiske invasjonen av Israel ble slått tilbake
  • Den egyptiske armeen ble omringet på østsiden av Suezkanalen, veien til Kairo står dermed åpen for de israelske styrkene
Vest-Sahara-krigen (1973–1991) Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Polisario

Støttet av:
Algerie Algerie
Cuba Cuba
Libya Libya

Flag of Spain (1945 - 1977).svg Spania (1973-1975)

Marokko Marokko (fra 1975)
Mauritania Mauritania (1975-1979)
Frankrike Frankrike (1977-1978)

Våpenhvile
  • Spansk tilbaketrekning i 1976, mauritansk tilbaketrekning i 1979 og våpenhvile mellom Polisario og Marokko i 1991
Den etiopiske borgerkrigen (1974–1991)[trenger referanse] Etiopia Derg
Cuba Cuba
Øst-Tyskland Øst-Tyskland
Etiopia EPRDF og diverse andre Tap
  • Derg-regjeringen blir styrtet
Borgerkrigen i Angola (1975–2002)[4] MPLAs flagg MPLA
Angola AAF
Cuba Cuba
Sovjetunionen Sovjetunionen
Mosambik Mosambik
Støttet av:
Øst-Tyskland Øst-Tyskland
Vietnam Vietnam
Republikken Kongo Kongo-Brazzaville
Libya Libya
Sverige Sverige
UNITAs flagg UNITA
FNLAs flagg FNLA
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Zaire Zaire
Støttet av:
USA USA
Tilbaketrekning (1991)
  • Seier til MPLA i 2002
Ogaden-krigen (1978–1979) Etiopia Etiopia
Cuba Cuba
Sør-Jemens flagg Sør-Jemen
Sovjetunionen Sovjetunionen
Øst-Tyskland Øst-Tyskland
Somalia Somalia Seier
  • Den somaliske invasjonen av Ogaden ble slått tilbake
Den salvadoranske borgerkrig (1980–1992) FMLNs flagg FMLN
FDS
Støttet av:
Cuba Cuba
Nicaragua Nicaragua
El Salvador El Salvador
Støttet av:
USA USA
Fredsavtale
  • Chapultepec-fredsakkorden
Den nicaraguanske borgerkrig fase 2 (1979–1989) Nicaragua Nicaragua
Cuba Cuba

Støttet av:
Mexico Mexico
Sovjetunionen Sovjetunionen
Nord-Korea Nord-Korea
Sverige Sverige

Contras

Støttet av:
USA USA
Israel Israel
Iran Iran
Argentina Argentina

Våpenhvile
  • Sandinistene taper valget og opprørerne legger ned våpnene
Invasjonen av Grenada (1983) Grenada Grenada
Cuba Cuba
USA USA
Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda
Barbados Barbados
Dominica Dominica
Jamaica Jamaica
Saint Lucia Saint Lucia
Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene
Tap
  • Regimet på Grenada blir styrtet
  • USA okkuperer Grenada

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ble til slutt flettet sammen med den spansk-amerikanske krig
  2. ^ Minimal deltakelse fra 1941. Tyskland var det eneste landet Cuba deltok i direkte krigshandlinger mot.
  3. ^ Voldelig motstand mot Castro (Krigen mot bandittene) fram til 1965.
  4. ^ a b c d Den cubanske intervensjonen i Angola fra 1975-1991 og landets deltagelse i uavhengighetskrigen, borgerkrigen og den sørafrikanske grensekrigen var alle en del av den cubanske Operasjon Carlota. «Den sørafrikanske grensekrigen» er fellesbetegnelse for den sørafrikanske involveringen i borgerkrigen i Angola og den namibiske selvstendighetskrigen, og var ingen separat krig.
  5. ^ Krigen sluttet i 1991. Cuba deltok frem til 1991.
  6. ^ Cuba var ikke offisielt i krig i Bolivia, men var med på å opprette og finansiere ELN. Blant de rundt 50 som deltok i geriljaopprøret, var 17 cubanere, inkludert Guevara.
  7. ^ Cuba støtter FSLN mot regjeringen i Nicaragua og senere mot Contras og USA.