Ishockey i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Ishockey i Norge har blitt spilt siden 1930. Den første offisielle kampen ble spilt 19. februar 1933 da Trygg vant mot Sportsklubben Rapp 4-1 i en pause under VM på skøyter 1933 i Trondheim i Norge. 16. september 1934 ble Norges Ishockeyforbund dannet. Ishockey-VM 1958 i Oslo og Ishockey-VM 1999 ble arrangert i Norge 1.16. mai og kampene ble spilt i Oslo (Jordal Amfi), Hamar (Hamar OL-Amfi) og Lillehammer (Håkons hall). og 1952 i Oslo, 1994 i Lillehammer og kjelkehockey under Paralympiske vinterleker 1994.

Sporten administreres av Norges Ishockeyforbund (NIHF). Ishockey i Norge er delt inn i prestasjonsseriene (GET-ligaen og 1. divisjon) og mosjonsserien (2. divisjon og nedover).

Norges landslag[rediger | rediger kilde]

Norge vant B-gruppen i hjemme-VM 1989. Norge har ikke tatt noen medaljer i VM eller OL. Etter at det norske landslaget rykket opp fra 1. divisjon i VM-sluttspillet i år 2005 har Norge hatt en kraftig utvikling i prestasjonene. Det største er kanskje i VM i Canada 2008 hvor Norge nådde en historisk kvartfinale hvor de gikk på et nederlag mot enorme Canada og klatret opp til en 10. plass på verdensrankingen. I februar 2009 klarte Norge å kvalifisere seg for OL-sluttspillet i Vancouver 2010 etter å ha slått: Kasakshtan, Frankrike og Danmark. I VM i Slovakia i 2011 oppnådde ishockeylandslaget en historisk 6. plass. Norge klarte å beseire Sverige 6-5 på straffer i åpningskampen. Norge gikk videre til kvartfinalen, men ble slått mot Finland med 1-4.

Norges kvinnelandslag i ishockey har vunnet en mesterskap medalje, EM-bronse i 1993.

Kjelkehockey-landslaget har vunnet OL-gull i 1998, VM gull i 2004 og EM-gull 2007.

Klubber[rediger | rediger kilde]

Se også: Liste over ishockeyklubber i Norge


Get-Ligaen[rediger | rediger kilde]

Get-ligaen er Norges offisielle eliteserie i ishockey. Sesongen 2010/2011 vil ligaen bestå av følgende lag:

Lag[rediger | rediger kilde]

Lagenes plassering på Norgeskartet
Rosenborg
Lillehammer
Storhamar Dragons
Lørenskog
Manglerud Star
Vålerenga
Frisk Asker
Stjernen
Sparta Warriors
Stavanger Oilers
Lag By/Område Arena Kapasitet Trener
Nåværende lag
Frisk Asker Asker Askerhallen 2 400 Sverige Mats Lusth (Sverige)
Lillehammer Lillehammer Kristins Hall 3 194 Norge Tor Nilsen (NOR)
Lørenskog Lørenskog Lørenskog Ishall 1 350 USA David Livingstone (USA)
Manglerud Star Oslo Manglerudhallen 2 000
Rosenborg Trondheim Leangen Ishall 3 000 Canada Wayde Bucsis (CAN)
Sparta Warriors Sarpsborg Sparta Amfi 3 450 Sverige Peter Johansson (Sverige)
Stavanger Oilers Stavanger Siddishallen 3 100 Norge Petter Thoresen (NOR)
Stjernen Fredrikstad Stjernehallen 2 473 Sverige Magnus Sundquist (Sverige)
Storhamar Dragons Hamar Hamar OL-Amfi 6 091 Norge Michael Smithurst (NOR)
Vålerenga Oslo Jordal Amfi 4 450 Norge Espen Knutsen (NOR)
Tidligere lag
Comet Halden Halden Ishall 2 200 defunct
Furuset Oslo Furuset Forum 1 498 Norge Mats Selbekk (NOR)
Trondheim Black Panthers Trondheim Leangen Ishall 3 500 defunct
Hasle-Løren Oslo Lørenhallen 1 500 Norge Sergei Pushkov (NOR)
Bergen Flyers Bergen Bergenshallen 3,000 defunct

1. divisjon ishockey for herrer[rediger | rediger kilde]

1. divisjon ishockey for herrer er den nest øverste divisjonen i ishockey i Norge etter Get-ligaen. 1. divisjon er ingen proffliga, så det behøves ingen lisens for å spille i denne ligaen. Lagene må likevel søke Norges Ishockeyforbund om godkjennelse for å spille i ligaen.

Lagenes plassering på Norgeskartet
Narvik
Rosenborg 2
Bergen
Kongsvinger
Nes
Ringerike
Furuset, Grüner,
Hasle-Løren, MS
Skien
Comet
Viking
Klubb By/Område Arena Kapasitet Stiftet Trener
Bergen Bergen Bergen Bergenshallen 5 300 1913
Comet Halden Halden Halden Halden Ishall 2 200 2009 Tsjekkia Jiri Jantovsky (CZE)
Furuset Oslo Oslo Furuset Forum 1 200 1934 Sverige Peter Sundberg (SWE)
Grüner Oslo Oslo Grünerhallen 600 1914
Hasle-Løren Oslo Oslo Lørenhallen 1 500 1911
Kråkene Moss komm.svg Moss Moss Ishall 700 1950 Per Christian Knold
Kongsvinger Knights Kongsvinger Kongsvinger Kongshallen 1 694 1961 Estland Toivo Suursoo (EST)
Manglerud Star Oslo Oslo Manglerudhallen 2 000 1913 Sverige Mats Waltin (SWE)
Narvik Narvik Narvik Nordkraft Arena 1 000 1972 Sverige Sebastian Lukin (SWE)
Nes Nes Nes Runnirinken Ishall 700 1964 Sverige Peter Carlsson (SWE)
Ringerike Panthers Ringerike Ringerike Schjongshallen 600 1974 Sverige Martin Boork (SWE)
Rosenborg 2 Trondheim Trondheim Leangen Ishall 3 000 1934 Canada Jim Webster (CAN)
Skien Skien Skien Skien Ishall 1 200 1965 Canada Brett Stewart (CAN)
Viking Stavanger Stavanger Stavanger Isbane 2 ukjent 1968

2. divisjon ishockey for herrer[rediger | rediger kilde]

Lagenes plassering på Norgeskartet
Lokomotiv Fana
Gjøvik
Skedsmo
Grüner 2, Prinsdalen
Ski
Kråkene
Haugesund
Klubb By/Område Arena Kapasitet Stiftet Trener
Lokomotiv Fana Bergen Bergen Bergenshallen 5 300 2006 Norge Tommie Bergquist (NOR)
Gjøvik Gjøvik Gjøvik Gjøvik Olympiske Fjellhall 5 800 1990 Norge Roger Holseter (NOR)
Grüner 2 Oslo Oslo Grünerhallen 600 1914
Haugesund Seagulls Haugesund Haugesund Haugesund Ishall 1 000 2009
Prinsdalen Wheels Oslo Oslo Grünerhallen 600 1995
Skedsmo Skedsmo Skedsmo Skedsmo Ishall 500 1990
Ski Icehawks Ski Ski Ski Ishall 600 1919








Eliteserien Kvinner[rediger | rediger kilde]

Lagenes plassering på Norgeskartet
Astor Kvinner
Jordal Kvinner
Vålerenga Kvinner
Sparta Sarpsborg Kvinner
Viking/Siddis Kvinner
Lag By/Område Arena Kapasitet
Nåværende lag
Astor Kvinner Trondheim Dalgård Ishall 1 050
Sparta Sarpsborg Kvinner Sarpsborg Sparta Amfi 3 450
Jordal Kvinner Oslo Jordal Amfi 4 450
Viking/Siddis Kvinner Stavanger Siddishallen 3 100
Vålerenga Kvinner Oslo Jordal Amfi 4 450

Tradisjonsrike klubber i Norge[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]