Liste over ikke-anerkjente stater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Ingen anerkjennelse av noen stat[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstendig Anerkjennelse
Somaliland Somaliland 1991 Anerkjent som en del av Somalia.

Anerkjent av andre ikke-anerkjente stater[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstendig Anerkjennelse
Nagorno-Karabakh Nagorno-Karabakh 1991 Nagorno-Karabakh er anerkjent av Abkhasia, Sør-Ossetia og Transnistria. FN anerkjenner Nagorno-Karabakh som en del av Aserbajdsjan.
Transnistria Transnistria 1990 Transnistria er anerkjent av Abkhasia og Sør-Ossetia. FN anerkjenner Transnistria som en del av Moldova.

Anerkjent av minst én FN-stat, men ikke medlem av FN[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstendig Anerkjennelse
Abkhasia Abkhasia 1992 Abkhasia er anerkjent av Russland, Nicaragua, Venezuela, Nauru, Sør-Ossetia, Tuvalu, Vanuatu og Transnistria. FN anerkjenner Abkhasia som en del av Georgia.
Kosovo Kosovo 2008 Kosovo er anerkjent av 108 av FNs medlemsstater. Kosovo anerkjennes også av Nord-Kypros og Republikken Kina.
Nord-Kypros Nord-Kypros (TRNC) 1983 Nord-Kypros er anerkjent av Tyrkia og den aserbajdsjanske autonome republikken Nakhitsjevan. FN anerkjenner Nord-Kypros som en del av Kypros.
Republikken Kina Republikken Kina 1911 / 1949 Republikken Kina (også kjent som Taiwan) er anerkjent av 23 stater. FN anerkjenner Folkerepublikken Kina.
Vest-Sahara Vest-Sahara (SADR) 1976 Vest-Sahara har vært anerkjent av 84 stater og har diplomatiske forbindelser til 57 av disse. Vest-Sahara er på FNs liste over ikke-selvstyrte områder.
Sør-Ossetia Sør-Ossetia 1991 Sør-Ossetia er anerkjent av Russland, Nicaragua, Venezuela, Nauru, Tuvalu, Abkhasia, Nagorno-Karabakh og Transnistria. FN anerkjenner Sør-Ossetia som en del av Georgia.
Palestina Palestina 1988 I FN er Palestina er observatørstat uten medlemskap. Palestina anerkjennes av 128 stater.

FN-medlemmer ikke anerkjent av minst ett land[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstendig Anerkjennelse
Israel Israel 1948 Israel ble medlem av FN i desember 1949. Mange land, særlig muslimske og sosialistiske land, anerkjenner ikke Israel som en egen stat. Den palestinske selvstyremyndigheten ser på Israel som en del av sitt område[trenger referanse].
Kina Folkerepublikken Kina 1949
(grunnlagt)
1971
(FN-medlem)
Republikken Kina på øya Taiwan, som er en eksilregjering fra det tidligere kinesiske regimet, ser på Folkerepublikken Kina som en del av Republikken Kina. Republikken Kina gikk ut av FN i 1971 til fordel for Folkerepublikken Kina.
Nord-Korea Nord-Korea 1948 Sør-Korea og Japan anerkjenner ikke Nord-Korea som egen stat. Sør-Korea ser på Nord-Korea som en del av sitt område. Medlem av FN fra 1991.
Sør-Korea Sør-Korea 1948 Nord-Korea hevder å ha makt over hele den koreanske halvøy, og godkjenner ikke Sør-Korea som en egen stat. Sør-Korea ble i 1991, samme år som den sosialistiske fienden i nord, medlem av FN.

Tidligere stater uten medlemskap i av FN[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstendig Anerkjennelse
Anjouan Anjouan 1997-2002 / 2008-2008 Anerkjent som en del av Komorene
Biafra Biafra 1967-1970 Biafra var anerkjent av Elfenbenskysten, Gabon, Haiti, Tanzania og Zambia. FN anerkjente Biafra som en del av Nigeria
Bophuthatswana Bophuthatswana 1977-1994 Bophuthatswana var anerkjent av Sør-Afrika. FN anerkjente Bophuthatswana som en del av Sør-Afrika
Ciskei Ciskei 1981-1994 Ciskei var anerkjent av Sør-Afrika. FN anerkjente Ciskei som en del av Sør-Afrika
Færøyene Færøyene 1946-1946 Anerkjent som en del av Danmark
Gagaus Gagaus 1991-1994 Anerkjent som en del av Moldova
Herceg-Bosnia Herceg-Bosnia 1991-1994 Anerkjent som en del av Bosnia-Hercegovina
Jubaland Jubaland 1998-2001 Anerkjent som en del av Somalia
Katanga Katanga 1960-1964 Anerkjent som en del av Den demokratiske republikken Kongo
Mohéli Mohéli 1997-1998 Anerkjent som en del av Komorene
Nakitchevan 1990-1990 Anerkjent som en del av Sovjetunionen
Bougainville Nord-Salomonene (Bougainville) 1975-1976 Anerkjent som en del av det australske territoriet Papua Ny-Guinea
Republika Srpska Republika Srpska 1992-1995 Anerkjent som en del av Bosnia-Hercegovina
Rhodesia 1965-1979 Anerkjent som den britiske kolonien Sør-Rhodesia
Ikke-eksisterende flaggmal[?] Rwenzururu 1963-1982 Anerkjent som en del av Uganda
Serbisk Krajina Serbisk Krajina 1991-1995 Anerkjent som en del av Kroatia
Sør-Molukkene Sør-Molukkene 1950-1950 Anerkjent som en del av Indonesia
Tafea 1974-1974 Anerkjent som en del av Vanuatu
Transkei Transkei 1976-1994 Transkei var anerkjent av Sør-Afrika. FN anerkjente Transkei som en del av Sør-Afrika
Tsjetsjenia Tsjetsjenia 1991-1994 / 1996-1999 Anerkjent som en del av Russland
Vemerana Vemerana (Espiritu Santo) 1980-1980 Anerkjent som en del av Vanuatu
Venda Venda 1979-1994 Venda var anerkjent av Sør-Afrika. FN anerkjente Venda som en del av Sør-Afrika
Vest-Bosnia 1993-1995 Anerkjent som en del av Bosnia-Hercegovina