Liste over ikke-anerkjente stater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Ingen anerkjennelse av noen stat[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstendig Anerkjennelse
Somaliland Somaliland 1991 Anerkjent som en del av Somalia.
Den islamske staten Iraks flagg Den islamske stat 2014 Anerkjent som en del av Irak og Syria.

Anerkjent av andre ikke-anerkjente stater[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstendig Anerkjennelse
Nagorno-Karabakh Nagorno-Karabakh 1991 Nagorno-Karabakh er anerkjent av Abkhasia, Sør-Ossetia og Transnistria. FN anerkjenner Nagorno-Karabakh som en del av Aserbajdsjan.
Transnistria Transnistria 1990 Transnistria er anerkjent av Abkhasia og Sør-Ossetia. FN anerkjenner Transnistria som en del av Moldova.

Anerkjent av minst én FN-stat, men ikke medlem av FN[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstendig Anerkjennelse
Abkhasia Abkhasia 1992 Abkhasia er anerkjent av Russland, Nicaragua, Venezuela, Nauru, Sør-Ossetia, Tuvalu, Vanuatu og Transnistria. FN anerkjenner Abkhasia som en del av Georgia.
Kosovo Kosovo 2008 Kosovo er anerkjent av 108 av FNs medlemsstater. Kosovo anerkjennes også av Nord-Kypros og Republikken Kina.
Nord-Kypros Nord-Kypros (TRNC) 1983 Nord-Kypros er anerkjent av Tyrkia og den aserbajdsjanske autonome republikken Nakhitsjevan. FN anerkjenner Nord-Kypros som en del av Kypros.
Republikken Kina Republikken Kina 1911 / 1949 Republikken Kina (også kjent som Taiwan) er anerkjent av 23 stater. FN anerkjenner Folkerepublikken Kina.
Vest-Sahara Vest-Sahara (SADR) 1976 Vest-Sahara har vært anerkjent av 84 stater og har diplomatiske forbindelser til 57 av disse. Vest-Sahara er på FNs liste over ikke-selvstyrte områder.
Sør-Ossetia Sør-Ossetia 1991 Sør-Ossetia er anerkjent av Russland, Nicaragua, Venezuela, Nauru, Tuvalu, Abkhasia, Nagorno-Karabakh og Transnistria. FN anerkjenner Sør-Ossetia som en del av Georgia.
Palestina Palestina 1988 I FN er Palestina en observatørstat uten medlemskap. Palestina anerkjennes av 128 stater.

FN-medlemmer ikke anerkjent av minst ett land[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstendig Anerkjennelse
Israel Israel 1948 Israel ble medlem av FN i desember 1949. Mange land, særlig muslimske og sosialistiske land, anerkjenner ikke Israel som en egen stat. Den palestinske selvstyremyndigheten ser på Israel som en del av sitt område[trenger referanse].
Kina Folkerepublikken Kina 1949
(grunnlagt)
1971
(FN-medlem)
Republikken Kina på øya Taiwan, som er en eksilregjering fra det tidligere kinesiske regimet, ser på Folkerepublikken Kina som en del av Republikken Kina. Republikken Kina gikk ut av FN i 1971 til fordel for Folkerepublikken Kina.
Nord-Korea Nord-Korea 1948 Sør-Korea og Japan anerkjenner ikke Nord-Korea som egen stat. Sør-Korea ser på Nord-Korea som en del av sitt område. Medlem av FN fra 1991.
Sør-Korea Sør-Korea 1948 Nord-Korea hevder å ha makt over hele den koreanske halvøy, og godkjenner ikke Sør-Korea som en egen stat. Sør-Korea ble i 1991, samme år som den sosialistiske fienden i nord, medlem av FN.

Tidligere stater uten medlemskap i av FN[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstendig Anerkjennelse
Anjouan Anjouan 1997-2002 / 2008-2008 Anerkjent som en del av Komorene
Biafra Biafra 1967-1970 Biafra var anerkjent av Elfenbenskysten, Gabon, Haiti, Tanzania og Zambia. FN anerkjente Biafra som en del av Nigeria
Bophuthatswana Bophuthatswana 1977-1994 Bophuthatswana var anerkjent av Sør-Afrika. FN anerkjente Bophuthatswana som en del av Sør-Afrika
Ciskei Ciskei 1981-1994 Ciskei var anerkjent av Sør-Afrika. FN anerkjente Ciskei som en del av Sør-Afrika
Gagaus Gagaus 1991-1994 Anerkjent som en del av Moldova
Herceg-Bosnia Herceg-Bosnia 1991-1994 Anerkjent som en del av Bosnia-Hercegovina
Jubaland Jubaland 1998-2001 Anerkjent som en del av Somalia
Katanga Katanga 1960-1964 Anerkjent som en del av Den demokratiske republikken Kongo
Mohéli Mohéli 1997-1998 Anerkjent som en del av Komorene
Nakitchevan 1990-1990 Anerkjent som en del av Sovjetunionen
Bougainville Nord-Salomonene (Bougainville) 1975-1976 Anerkjent som en del av det australske territoriet Papua Ny-Guinea
Republika Srpska Republika Srpska 1992-1995 Anerkjent som en del av Bosnia-Hercegovina
Rhodesia 1965-1979 Anerkjent som den britiske kolonien Sør-Rhodesia
Ikke-eksisterende flaggmal[?] Rwenzururu 1963-1982 Anerkjent som en del av Uganda
Serbisk Krajina Serbisk Krajina 1991-1995 Anerkjent som en del av Kroatia
Sør-Molukkene Sør-Molukkene 1950-1950 Anerkjent som en del av Indonesia
Tafea 1974-1974 Anerkjent som en del av Vanuatu
Transkei Transkei 1976-1994 Transkei var anerkjent av Sør-Afrika. FN anerkjente Transkei som en del av Sør-Afrika
Tsjetsjenia Tsjetsjenia 1991-1994 / 1996-1999 Anerkjent som en del av Russland
Vemerana Vemerana (Espiritu Santo) 1980-1980 Anerkjent som en del av Vanuatu
Venda Venda 1979-1994 Venda var anerkjent av Sør-Afrika. FN anerkjente Venda som en del av Sør-Afrika
Vest-Bosnia 1993-1995 Anerkjent som en del av Bosnia-Hercegovina