Liste over guvernører i Hawaii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over guvernører i delstaten Hawaii og det tidligere Territoriet Hawaii. Guvernøren er delstatens øverste leder og kommandør for delstatens væpnede styrker.

Da Hawaii ble annektert av USA som et territorium i 1898, hadde området en president. Guvernøren ble utnevnt av USAs president fra 1900. Hawaii ble en ny delstat den 21. august 1959 og guvernørene velges av folket.

Guvernøren velges for en periode på fire år, og tiltrer den første mandagen i desember etter valget. Viseguvernøren (lieutenant governor) velges for samme periode, og har siden 1964 blitt valgt på samme valgseddel som guvernøren. En grunnlovsendring i 1978 opprettet en grense på tre perioder for begge embeder. Dersom guvernøren er utenfor delstaten eller midlertidig ute av istand til å utøve sine plikter, overtar viseguvernøren stillingen som fungerende guvernør. Viseguvernøren overtar også som guvernør dersom guvernøren trekker seg eller dør før embedsperioden opphører; dette har imidlertid hittil aldri skjedd.

Av delstatens sju guvernører, har to blitt valgt for tre perioder og tre har blitt valgt for to perioder. Bare den første guvernøren William F. Quinn ble valgt for en periode, selv om han også tjenestegjorde en periode som territoriets guvernør. Ingen guvernør har trukket seg fra embedet før perioden har utløpt, og ingen har dødd i embedstiden.

Den sjette guvernøren Linda Lingle ble valgt i 2002 og gjenvalgt i 2006. Hun var den første kvinnelige og den første jødiske guvernør i delstaten.

Neil Abercrombie er den nåværende guvernøren.

Guvernører i territoriet Hawaii[rediger | rediger kilde]

# Guvernør Bilde Innsatt Forlot stillingen Parti Utnevnt av
1 Sanford B. Dole Presidentsanforddole.jpg 14. juni 1900 23. november 1903 Republikaner William McKinley
2 George R. Carter 23. november 1903 15. august 1907 Theodore Roosevelt
3 Walter F. Frear Walter F. Frear.jpg 15. august 1907 30. november 1913
4 Lucius E. Pinkham Lucius Eugene Pinkham - standing.jpg 30. november 1913 22. juni 1918 Demokrat Woodrow Wilson
5 Charles J. McCarthy 22. juni 1918 5. juli 1921
6 Wallace R. Farrington Wallace R. Farrington, G. G. Bain photo portrait.jpg 5. juli 1921 6. juli 1929 Republikaner Warren G. Harding
7 Lawrence M. Judd Lawrence M. Judd (PP-74-3-007).jpg 6. juli 1929 2. mars 1934 Herbert Hoover
8 Joseph Poindexter 2. mars 1934 24. august 1942 Demokrat Franklin D. Roosevelt
9 Ingram Stainback 24. august 1942 8. mai 1951
10 Oren Ethelbirt Long Oren Ethelbirt Long.jpg 8. mai 1951 28. februar 1953 Harry S. Truman
11 Samuel Wilder King 28. februar 1953 26. juli 1957 Republikaner Dwight D. Eisenhower
12 William F. Quinn 29. august 1957 21. august 1959

Guvernører i delstaten Hawaii[rediger | rediger kilde]

# Guvernør Bilde Innsatt Forlot stillingen Parti Viseguvernør Termin
1 William F. Quinn 21. august 1959 3. desember 1962 Republikaner James Kealoha 1
2 John A. Burns 3. desember 1962 2. desember 1974 Demokrat William S. Richardson 2
Thomas Gill 3
George Ariyoshi 4
3 George Ariyoshi 2. desember 1974 1. desember 1986 Nelson Doi 5
Jean King 6
John D. Waihee III 7
4 John D. Waihee III 1. desember 1986 5. desember 1994 Ben Cayetano 8–9
5 Ben Cayetano Ben Cayetano Portrait.jpg 5. desember 1994 2. desember 2002 Mazie Hirono 10–11
6 Linda Lingle Linda Lingle navy 1-cropped.jpg 2. desember 2002 6. desember 2010 Republikaner James R. Aiona Jr 12–13
7 Neil Abercrombie Neil Abercrombie, 109th Pictorial photo.jpg 6. desember 2010 idag Demokrat Brian Schatz 14

Tidligere nålevende guvernører[rediger | rediger kilde]