Liste over formenn av Den afrikanske union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Formannen for Den afrikanske union velges av Forsamlingen av Den afrikanske union, som består av statsoverhoder fra medlemsland. Embedet har et års varighet. Den direkte forgjenger til dette embedet var Formann av Organisasjonen for afrikansk enhet.

Formenn av Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU)[rediger | rediger kilde]

Navn Periode Land
Haile Selassie I 25. mai 1963 - 17 juli 1964 Etiopia
Gamal Abdel Nasser 17. juli 1964 - 21 oktober 1965 Egypt
Kwame Nkrumah 21. oktober 1965 - 24. februar 1966 Ghana
Joseph Arthur Ankrah 24. februar 1966 - 5. november 1966 Ghana
Haile Selassie I 5. november 1966 - 11. september 1967 Etiopia
Joseph-Désiré Mobutu 11. september 1967 - 13. september 1968 Kongo (Kinshasa)
Houari Boumédiènne 13. september 1968 - 6. september 1969 Algerie
Ahmadou Ahidjo 6. september 1969 - 1. september 1970 Kamerun
Kenneth Kaunda 1. september 1970 - 21. juni 1971 Zambia
Moktar Ould Daddah 21. juni 1971 - 12. juni 1972 Mauritania
Hassan II 12. juni 1972 - 27. mai 1973 Marokko
Yakubu Gowon 27. mai 1973 - 12. juni 1974 Nigeria
Mohammed Siad Barre 12. juni 1974 - 28. juli 1975 Somalia
Idi Amin 28. juli 1975 - 2. juli 1976 Uganda
Seewoosagur Ramgoolam 2. juli 1976 - 2. juli 1977 Mauritius
Omar Bongo 2. juli 1977 - 18. juli 1978 Gabon
Ǧa‘far an-Numayrī 18. juli 1978 - 12. juli 1979 Sudan
William R. Tolbert, Jr. 12. juli 1979 - 12. april 1980 Liberia
Léopold Sédar Senghor (fungerende) 28. april 1980 - 1. juli 1980 Senegal
Siaka Stevens 1. juli 1980 - 24. juni 1981 Sierra Leone
Daniel arap Moi 24. juni 1981 - 6. juni 1983 Kenya
Mengistu Haile Mariam 6. juni 1983 - 12. november 1984 Etiopia
Julius Nyerere 12. november 1984 - 18. juli 1985 Tanzania
Abdou Diouf 18. juli 1985 - 28. juli 1986 Senegal
Denis Sassou-Nguesso 28. juli 1986 - 27. juli 1987 Kongo (Brazzaville)
Kenneth Kaunda 27. juli 1987 - 25. mai 1988 Zambia
Moussa Traoré 25. mai 1988 - 24. juli 1989 Mali
Hosni Mubarak 24. juli 1989 - 9. juli 1990 Egypt
Yoweri Museveni 9. juli 1990 - 3. juni 1991 Uganda
Ibrahim Babangida 3. juni 1991 - 29. juni 1992 Nigeria
Abdou Diouf 29. juni 1992 - 28. juni 1993 Senegal
Hosni Mubarak 28. juni 1993 - 13. juni 1994 Egypt
Zine El Abidine Ben Ali 13. juni 1994 - 26. juni 1995 Tunisia
Meles Zenawi 26. juni 1995 - 8. juli 1996 Etiopia
Paul Biya 8. juli 1996 - 2. juni 1997 Kamerun
Robert Mugabe 2. juni 1997 - 8. juni 1998 Zimbabwe
Blaise Compaoré 8. juni 1998 - 12. juli 1999 Burkina Faso
Abdelaziz Bouteflika 12. juli 1999 - 10. juli 2000 Algerie
Gnassingbé Eyadéma 10. juli 2000 - 9. juli 2001 Togo
Frederick Chiluba 9. juli 2001 - 2. januar 2002 Zambia
Levy Mwanawasa 2. januar 2002 - 9. juli 2002 Zambia

Formenn av Den afrikanske union[rediger | rediger kilde]

Navn Periode Land
Thabo Mbeki 9. juli 2002 - 10. juli 2003 Sør-Afrika
Joaquim Chissano 10. juli 2003 - 6. juli 2004 Mosambik
Olusegun Obasanjo 6. juli 2004 - 24. januar 2006 Nigeria
Denis Sassou-Nguesso 24. januar 2006 - 29. januar 2007 Kongo (Brazzaville)
John Kufuor 29. januar 2007 - 31. januar 2008 Ghana
Jakaya Kikwete 31. januar 2008 - 2. februar 2009 Tanzania
Muammar al-Gaddafi 3. februar 2009 - 31. januar 2010 Libya
Bingu wa Mutharika 31. januar 2010 - 31. januar 2011 Malawi
Teodoro Obiang Nguema Mbasogo 31. januar 2011 - 29. januar 2012 Ekvatorial-Guinea
Yayi Boni 29. januar 2012 - sittende Benin

Se også[rediger | rediger kilde]