Liste over forfattere i Norsk Salmebok og Salmer 1997

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Salmebøker i en bokhylle i Herøy kirke. De grønne bøkene er nynorskversjonen av Norsk Salmebok. Nynorsk- og bokmålsversjonene har samme innhold, men innledningsstoffet står på de ulike målformene. De grå bøkene er Norsk Salmebok tilrettelagt for synshemmede, mens de tynne, blå er Salmer 1997.

Denne artikkelen er en liste over forfattere i Norsk Salmebok og Salmer 1997. Disse bøkene er sammen Den norske kirkes offisielle salmebøker.

Norsk Salmebok ble i 1985 utgitt på Verbum Forlag og inneholder totalt 810 salmer, men har 953 numre. Differansen kommer av at enkelte salmer finnes på både nynorsk og bokmål i boken. I denne listen kommer dette til uttrykk i at enkelte forfattere får oppgitt samletall med ett tall og ett tall i parentes. Tallet i parentes angir hvor mange dubletter på en annen målform som kommer i tillegg. I denne boken er det svært mange salmer av tyske salmediktere, i tillegg til diktere fra de nordiske land, men de fleste kontinentene er representert i salmeboken. Tidsmessig spenner forfatterne fra 300-tallet fram til midten av 1900-tallet, men de aller fleste levde og virket fra reformasjonen og fremover.

I 1997 kom salmeboken Salmer 1997. I forordet til denne boken står det: «Salmer 1997 er utarbeidet av Kirkerådet som en tilleggsbok til Norsk Salmebok».[1] Denne boken inneholder 283 salmer og sanger, liturgiske sanger og samiske salmer og inneholder bidrag fra en rekke tekstforfattere som ikke er representert i Norsk Salmebok. Tidsmessig har også denne boken et stort spenn, med den tidligste forfatteren fra 500-tallet, men det overveldende flertallet av forfattere kommer fra 1900-tallet. Omtrent halvparten av sangene er skrevet etter 1980, altså etter at utvalget til Norsk Salmebok i hovedsak var gjort.

Sterkest representert i Salmer 1997 er sanger fra de nordiske lutherske kirker, noe som gjenspeiles i at de tekstforfatterne med flest originalbidrag skriver på enten norsk eller svensk. Over 150 forskjellige tekstforfattere er representert i boken.

I listen er oversettere også tatt med, da oversetterarbeidet i større eller mindre grad innebærer en nydiktning av teksten på et nytt språk.

Tekstforfattere[rediger | rediger kilde]

Navn Fødselsår Nasjonalitet Salmer i Norsk Salmebok Salmer i Salmer 1997
Abelard, PeterPeter Abelard 1079 Fransk - 1
Adams, Sara FullerSara Fuller Adams 1805 Engelsk 1 -
Agricola, JohannesJohannes Agricola 1494 Tysk 2 -
Ahnfelt-Laurin, EmiliaEmilia Ahnfelt-Laurin 1832 Svensk - 1
Alexander, Cecil FrancesCecil Frances Alexander 1818 Irsk 1 -
Alington, Cyril ArgentineCyril Argentine Alington 1872 Engelsk 1 -
Allen, JamesJames Allen 1734 Engelsk 1 (1) -
Allendorf, Johann Ludwig ConradJohann Ludwig Conrad Allendorf 1693 Tysk 1 -
Ambrosius 337340 (usikkert) Tysk-italiensk (Romersk) 2 -
Anatholios 800 (usikkert) Gresk 1 -
Andersdatter, ElleElle Andersdatter Dansk 1 -
Andersen, Hans ChristianHans Christian Andersen 1805 Dansk 1 -
Anna Sophia av Hessen-Darmstadt 1638 Tysk 1 -
Appleford, PatrickPatrick Appleford 1925 Engelsk 2 -
Arnschwanger, Johann ChristophJohann Christoph Arnschwanger 1625 Tysk 1 -
Arnulf fra Louvain 1200 (usikkert) Belgisk 2 -
Arrebo, Anders ChristensenAnders Christensen Arrebo 1587 Dansk 1 -
Barstad, Johannes AndreasJohannes Andreas Barstad 1857 Norsk 4 -
Barth, Christian GottlobChristian Gottlob Barth 1799 Tysk 1 -
Beich, LauritzLauritz Beich 1678 (usikkert) Dansk 1 -
Berggrav, Eivind JosefEivind Josef Berggrav 1884 Norsk 1 -
Bernhof, Elen Andersdatter OpdalElen Andersdatter Opdal Bernhof 1637 Norsk 1 (1) -
Beskow, Fredrik NatanaelFredrik Natanael Beskow 1865 Svensk 2 -
Bianco av Siena 1400 (usikkert) Italiensk 1 -
Billing, Einar MagnusEinar Magnus Billing 1871 Svensk 1 -
Birkedal, Vilhelm Schøller PareliusVilhelm Schøller Parelius Birkedal 1809 Dansk 1 -
Biørn, Ludvig MarinusLudvig Marinus Biørn 1833 Norsk-amerikansk 1 -
Bjerkrheim, TrygveTrygve Bjerkrheim 1904 Norsk 3 3
Bjørdal, ØysteinØystein Bjørdal 1948 Norsk - 1
Bjørlykke, Oskar SteinOskar Stein Bjørlykke 1939 Norsk - 2
Bjørnson, BjørnstjerneBjørnstjerne Bjørnson 1832 Norsk 1 -
Blennow, HansHans Blennow 1925 Svensk 1 -
Bliss, Philip PaulPhilip Paul Bliss 1838 Amerikansk 2 1
Blix, EliasElias Blix 1836 Norsk 51 -
Bloch, Jørgen VictorJørgen Victor Bloch 1812 Dansk 1 -
Blomqvist, JoëlJoël Blomqvist 1840 Svensk 1 1
Bogatzky, Carl Heinrich vonCarl Heinrich von Bogatzky 1690 Tysk 1[2] -
Bolander, Nils FredrikNils Fredrik Bolander 1902 Svensk 2 -
Bonhoeffer, DietrichDietrich Bonhoeffer 1906 Tysk 1 -
Bonnevie, Sophie AugustaSophie Augusta Bonnevie 1864 Norsk 2 (1) -
Bonnus, HermannHermann Bonnus 1504 Tysk 1 -
Borrebye, Anna JacobsdatterAnna Jacobsdatter Borrebye 1708 Dansk 1 -
Boye, Birgitte CathrineBirgitte Cathrine Boye 1742 Dansk 3 (3) -
Boye, Casper JohannesCasper Johannes Boye 1791 Dansk 2 -
Boye, FredrikFredrik Boye 1715 Dansk 1 -
Boye, KarinKarin Boye 1900 Svensk - 1
Brattekaas, OleOle Brattekaas 1863 Norsk 1 -
Braun, BjørnBjørn Braun 1913 Norsk 1 -
Bredal, NielsNiels Bredal 1500-tallet Dansk 1 -
Brennan, PatrickPatrick Brennan 1877 Australsk - 1
Briem, ValdimarValdimar Briem 1848 Islandsk 1 -
Brinch, Iver DideriksenIver Dideriksen Brinch 1665 Norsk-dansk 1 -
Brochmann, Jørgen Henrik HegermannJørgen Henrik Hegermann Brochmann 1850 Norsk 1 -
Brodal, Anne MargaretheAnne Margarethe Brodal 1914 Norsk 2 -
Brooks, PhillipsPhillips Brooks 1835 Amerikansk 1 -
Brorson, Hans AdolphHans Adolph Brorson 1694 Dansk 32 (2) -
Brownlie, JohnJohn Brownlie 1857 Skotsk 1 -
Brun, Johan LyderJohan Lyder Brun 1870 Norsk 3 -
Brun, Johan NordahlJohan Nordahl Brun 1745 Norsk 6 (1) -
Brunvoll, ArveArve Brunvoll 1937 Norsk 6 -
Bruun, Samuel OlsenSamuel Olsen Bruun 1656 Norsk 1 -
Budry, Edmond LouisEdmond Louis Budry 1854 Sveitsisk 1 -
Burkalow, Anastasia vanAnastasia van Burkalow 1911 Amerikansk 1 -
Butler, Charles F.Charles F. Butler 1900 (usikkert) Amerikansk 1 -
Carmichael, RalphRalph Carmichael 1927 Amerikansk 1 -
Carter, SydneySydney Carter 1915 Engelsk 1 -
Chao, T. C.T. C. Chao 1888 Kinesisk - 1
Chesterton, Gilbert KeithGilbert Keith Chesterton 1874 Engelsk - 1
Christierson, Frank vonFrank von Christierson 1900 Amerikansk 1 -
Claudius, MatthiasMatthias Claudius 1740 Tysk 1 -
Clausen, MarthaMartha Clausen 1815 Dansk 1 -
Clausnitzer, TobiasTobias Clausnitzer 1619 Tysk 1 -
Coghill, Annie LouiseAnnie Louise Coghill 1836 Engelsk 1 -
Columba av Iona 521 Irsk - 2
Columbus, SamuelSamuel Columbus 1642 Svensk - 1
Cory, Julia Bulkley CadyJulia Bulkley Cady Cory 1882 Amerikansk 1 -
Cowper, WilliamWilliam Cowper 1731 Engelsk 1 -
Cramer, Johann AndreasJohann Andreas Cramer 1723 Tysk 1 -
Crerar, Duncan MacGregorDuncan MacGregor Crerar 1837 Skotsk - 2
Crosby, Frances JaneFrances Jane Crosby 1802 Amerikansk 1 -
Cruciger, ElisabethElisabeth Cruciger 1500 (usikkert) Tysk 1 -
Dahl, Jonas AntonJonas Anton Dahl 1849 Norsk 3 -
Dahlquist, Sigrid Hedvig NaemiSigrid Hedvig Naemi Dahlquist 1889 Svensk 1 -
Dass, PetterPetter Dass 1646 Norsk 7 3
David, ChristianChristian David 1690 Tysk 1 -
Decius, NicolausNicolaus Decius 1485 (usikkert) Tysk 2 (2) -
Denicke, DavidDavid Denicke 1603 Tysk 1 -
Dunkerley, William ArthurWilliam Arthur Dunkerley[3] 1852 Engelsk 1 -
Duun-Christensen, TageTage Duun-Christensen 1899 Dansk-tysk 1 -
Eber, PaulPaul Eber 1511 Tysk 2 -
Egner, ThorbjørnThorbjørn Egner 1912 Norsk 1 (1)
Eide, SindreSindre Eide 1942 Norsk - 2
Eidsvåg, BjørnBjørn Eidsvåg 1954 Norsk - 3
Eklund, Johan AlfredJohan Alfred Eklund 1863 Svensk 2 -
Ellerton, JohnJohn Ellerton 1826 Engelsk 1 -
Ellingsen, SveinSvein Ellingsen 1929 Norsk 27 14
Engelbretsdotter, DorotheDorothe Engelbretsdotter 1643 Norsk 2 -
Engset, SigvardSigvard Engset 1885 Norsk 1 -
Evers, EdvardEdvard Evers 1853 Svensk 1 -
Faber, Frederick WilliamFrederick William Faber 1814 Engelsk 1 1
Falk, Johannes DanielJohannes Daniel Falk 1768 Tysk 1 -
Fallersleben, August Heinrich Hoffmann vonAugust Heinrich Hoffmann von Fallersleben 1798 Tysk 1 1
Fangen, RonaldRonald Fangen 1895 Norsk 3 1
Farjeon, EleanorEleanor Farjeon 1881 Engelsk - 1
Fawcett, JohnJohn Fawcett 1740 Engelsk 1 -
Foersom, Peter ThunPeter Thun Foersom 1777 Dansk 1 -
Fortunatus, Venantius HonoriusVenantius Honorius Fortunatus 530 (usikkert) Italiensk-fransk (Romersk/Bysantisk) 1[4] -
Fougner, Ingeborg PrytzIngeborg Prytz Fougner 1913 Norsk 1 -
Francis, Samuel TrevorSamuel Trevor Francis 1834 Engelsk 1 -
Franck, JohannJohann Franck 1618 Tysk 3 -
Franck, SalomoSalomo Franck 1659 Tysk 1 -
Frans av Assisi 1181 eller 1182 Italiensk 1 -
Franz, IgnazIgnaz Franz 1719 Tysk 1 -
Franzén, Frans MichaelFrans Michael Franzén 1772 Svensk 2 (1) 1
Freylinghausen, Johann AnastasiusJohann Anastasius Freylinghausen 1670 Tysk 1 -
Friderichsøn, JohanJohan Friderichsøn 1603 Dansk 1 -
Frimann, ClausClaus Frimann 1746 Norsk 3 -
Frostenson, AndersAnders Frostenson 1906 Svensk 18 (1) 10
Garborg, ArneArne Garborg 1851 Norsk 2 -
Gedicke, LampertusLampertus Gedicke 1683 Tysk 1 -
Geijer, Erik GustafErik Gustaf Geijer 1783 Svensk 1 -
Gerhardt, PaulPaul Gerhardt 1607 Tysk 8 (1) 1
Gesenius, JustusJustus Gesenius 1601 Tysk 1 -
Giombini, MarcelloMarcello Giombini 1928 Italiensk 1 -
Gjendem, Johan J.Johan J. Gjendem 1924 Norsk 1 -
Gjertsen, FredrikFredrik Gjertsen 1831 Norsk 1 -
Gjertsen, Melchior FalkMelchior Falk Gjertsen 1847 Norsk-amerikansk 1 -
Gotter, Ludwig AndreasLudwig Andreas Gotter 1661 Tysk 1 -
Gramann, JohannesJohannes Gramann 1487 Tysk 1 (1) -
Grant, RobertRobert Grant 1779 Engelsk 1 -
Green, Frederick PrattFrederick Pratt Green 1903 Engelsk 1 -
Gregor, ChristianChristian Gregor 1723 Tysk 1 -
Grundtvig, Nikolaj Fredrik SeverinNikolaj Fredrik Severin Grundtvig 1783 Dansk 36 (5) 3[5]
Gudmundsen, LeonardLeonard Gudmundsen 1924 Norsk - 1
Gustafsson-Pensar, Ull-BrittUll-Britt Gustafsson-Pensar 1931 Finsk - 1
Hallqvist, Britt GerdaBritt Gerda Hallqvist 1914 Svensk 10 (1) 6
Halmrast, JohanJohan Halmrast 1866 Norsk 2 1
Hammond, Edward PaysonEdward Payson Hammond 1831 Amerikansk - 1
Hansen, Kirsten Dorothea AagaardKirsten Dorothea Aagaard Hansen 1850 Norsk 1 -
Haram, ArnfinnArnfinn Haram 1948 Norsk - 1
Harkness, Georgia ElmaGeorgia Elma Harkness 1891 Amerikansk 1 -
Harling, PerPer Harling 1948 Svensk - 1
Hartman, OlovOlov Hartman 1906 Svensk 2 2
Hauge, AlfredAlfred Hauge 1915 Norsk 5 -
Hauge, Hans NielsenHans Nielsen Hauge 1771 Norsk 1 -
Hausmann, Julie vonJulie von Hausmann 1826 Tysk-baltisk 1 (1) -
Heber, ReginaldReginald Heber 1783 Engelsk 1 -
Heede, ElevineElevine Heede 1820 Norsk 1 -
Heermann, JohannJohann Heermann 1585 Tysk 3 -
Henriksen, Lars BendikLars Bendik Henriksen 1837 Norsk 1 -
Herman, NikolausNikolaus Herman 1480 eller 1500 (usikkert) Tysk 1 -
Herzog, Johann FriedrichJohann Friedrich Herzog 1647 Tysk 1 -
Hibbard, EstherEsther Hibbard 1900-tallet Amerikansk 1 -
Hildebrand, Karl-GustafKarl-Gustaf Hildebrand 1911 Svensk 1 -
Hiller, Phillipp FriedrichPhillipp Friedrich Hiller 1699 Tysk 1 -
Hillestad, OlafOlaf Hillestad 1923 Norsk 9 -
Hoem, EdvardEdvard Hoem 1949 Norsk - 2
Hoff, TrygveTrygve Hoff 1938 Norsk - 1
Holm, Niels JohannesNiels Johannes Holm 1778 Dansk-norsk 1 -
Holme, EdinEdin Holme 1865 Norsk 1 -
Homburg, Ernst ChristophErnst Christoph Homburg 1607 Tysk 1 -
Hovden, AndersAnders Hovden 1860 Norsk 22 -
Hovden, ØysteinØystein Hovden 1901 Norsk 2 -
How, William WalshamWilliam Walsham How 1823 Engelsk 1 -
Hubert, KonradKonrad Hubert 1507 Tysk 2 (1) -
Hultgren, ChristerChrister Hultgren 1945 Svensk - 1
Hull, Elanor HenriettaElanor Henrietta Hull 1860 Engelsk 1 -
Humphreys, Charles WilliamCharles William Humphreys 1840 Engelsk 1 -
Hus, JanJan Hus 1369 (usikkert) Tsjekkisk 1 -
Hætta, Lars JacobsenLars Jacobsen Hætta 1834 Norsk (samisk) 1 1
Höfer, AlbertAlbert Höfer 1932 Østerriksk 1 -
Haave, Anders NielsenAnders Nielsen Haave 1908 Norsk 1 -
Ingemann, Bernhard SeverinBernhard Severin Ingemann 1789 Dansk 7 (2) 2[6]
Ivarsson, EirikEirik Ivarsson 1130 Norsk 1 -
Iveland, ElseElse Iveland 1926 Norsk 1 -
Jacopone da Todi 1240 (usikkert) Italiensk 1 -
Jensen, Gustav MargerthGustav Margerth Jensen 1845 Norsk 8 -
Jensen, Peter AndreasPeter Andreas Jensen 1812 Norsk 3 -
Jentzsch, MartinMartin Jentzsch 1879 Tysk 1 -
Jeppsson, CarlaCarla Jeppsson 1922 Svensk 1 -
Johannes av Damaskus 676 Melkittisk 1 -
Johansen, JohannesJohannes Johansen 1925 Dansk - 2[7]
Johnson, JohannesJohannes Johnson 1864 Norsk 3 -
Jonassen, AnnaAnna Jonassen 1871 Norsk 1 (1) -
Jonson, JonasJonas Jonson 1939 Svensk - 1
Jónsson, SigurðurSigurður Jónsson 1598 Islandsk 1 -
Jonzon, Bengt Ivar JohannesBengt Ivar Johannes Jonzon 1888 Svensk 1 -
Jørgensen, Hans AnkerHans Anker Jørgensen 1945 Dansk - 2
Kaan, FredFred Kaan 1929 Nederlandsk - 1
Kahl, JohanJohan Kahl 1721 Svensk 1 -
Kampmann, HenrikHenrik Kampmann 1750 Dansk 1 -
Kaskinen, Anna-MariAnna-Mari Kaskinen 1958 Finsk - 1
Ken, ThomasThomas Ken 1637 Engelsk 1 -
Kingo, ThomasThomas Kingo 1634 Dansk 24 1
Klepper, JochenJochen Klepper 1903 Tysk 1 -
Knudsen, Anette BrobergAnette Broberg Knudsen 1957 Dansk - 1[8]
Knudsen, BørreBørre Knudsen 1937 Norsk - 1
Knudsen, JakobJakob Knudsen 1858 Dansk 1 -
Kolmodin, IsraelIsrael Kolmodin 1643 Svensk 1 -
Kolmodin, OlofOlof Kolmodin 1690 Svensk 2 -
Koskimies, Aukusti WaldemarAukusti Waldemar Koskimies 1865 Finsk - 1
Koskimies, IltaIlta Koskimies 1897 Finsk - 1
Kristensen, VidarVidar Kristensen 1950 Norsk - 3
Krogedal, JesperJesper Krogedal 1911 Norsk 1 -
Krummacher, Friedrich WilhelmFriedrich Wilhelm Krummacher 1796 Tysk 1 -
Kyamanywa, BernardBernard Kyamanywa 1938 Tanzaniansk 1 -
Köhler, Emmy ChristinaEmmy Christina Köhler 1858 Svensk - 1
König, HelmutHelmut König 1930 Tysk - 1
Landstad, Magnus BrostrupMagnus Brostrup Landstad 1802 Norsk 25 2
Larsson, StaffanStaffan Larsson 1927 Svensk - 1
Laufer, Calvin WeissCalvin Weiss Laufer 1874 Amerikansk 1 -
Laurinus, LaurentiusLaurentius Laurinus 1573 Svensk 1 (1) -
Lavik, NilsNils Lavik 1884 Norsk 1 -
Leivestad, RagnarRagnar Leivestad 1916 Norsk - 1
Libenberg, Michael FredrikMichael Fredrik Libenberg 1767 Dansk 1 -
Liedgren, EmilEmil Liedgren 1879 Svensk 1 -
Linderot, LarsLars Linderot 1761 Svensk 1 -
Lissner, HolgerHolger Lissner 1938 Dansk 1 2
Lithell, LydiaLydia Lithell 1909 Svensk - 2
Littledale, Richard FrederickRichard Frederick Littledale 1833 Irsk 1 -
Littmarck, ToreTore Littmarck 1921 Svensk 1 1
Ludämilie Elisabet av Schwarzburg-Rudolstadt 1640 Tysk 2 (1) -
Lund, Biørn ChristianBiørn Christian Lund 1738 Dansk 1 -
Lundberg, LeifLeif Lundberg[9] 1940 Svensk - 1
Lundh, GregersGregers Lundh 1953 Norsk 1 -
Luther, MartinMartin Luther 1483 Tysk 13 (3) -
Lyte, Henry FrancisHenry Francis Lyte 1793 Engelsk 2 (1) -
Lönborg, Augusta CharlottaAugusta Charlotta Lönborg 1862 Svensk 1 -
Lönegren, Ernst FritiofErnst Fritiof Lönegren 1862 Svensk 1 -
Lønnegraff, AadneAadne Lønnegraff 1883 Norsk 1 -
Lønning, PerPer Lønning 1928 Norsk 3 1
Löwenstern, Matthäus Apelles vonMatthäus Apelles von Löwenstern 1594 Tysk 1 -
Malmivaara, WilhelmiWilhelmi Malmivaara 1854 Finsk - 1
Marot, ClémentClément Marot 1496 Fransk 1 -
Marthinussen, Karl MartinKarl Martin Marthinussen 1890 Dansk 1 -
Melanchthon, PhilippPhilipp Melanchthon 1497 Tysk 1 -
Mentzer, JohannJohann Mentzer 1658 Tysk 1 -
Meyfart, Johann MatthäusJohann Matthäus Meyfart 1590 Tysk 1 -
Moe, JørgenJørgen Moe 1813 Norsk 1 -
Moe, Ole TheodorOle Theodor Moe 1863 Norsk 1 1
Montgomery, JamesJames Montgomery 1771 Engelsk 2 -
Moultrie, GerardGerard Moultrie 1829 Engelsk 1 -
Muri, SigurdSigurd Muri 1927 Norsk 1 (1) 2
Myhra, MagneMagne Myhra 1930 Norsk - 1
Myskja, Arne JonArne Jon Myskja 1952 Norsk 1 -
Mørk, Hans OlavHans Olav Mørk 1956 Norsk - 1
Neale, John MasonJohn Mason Neale 1818 Engelsk 1 1
Neander, JoachimJoachim Neander 1650 Tysk 4 (1) -
Nehring, Johann ChristianJohann Christian Nehring 1671 Tysk 1 -
Nesse, Åse-MarieÅse-Marie Nesse 1934 Norsk - 2
Neumark, GeorgGeorg Neumark 1621 Tysk 1 -
Neumeister, ErdmannErdmann Neumeister 1671 Tysk 1 -
Newman, John HenryJohn Henry Newman 1801 Engelsk 1 -
Newton, JohnJohn Newton 1725 Engelsk 1 1
Nicolai, PhilippPhilipp Nicolai 1556 Tysk 2 -
Niles, Daniel ThambyrajahDaniel Thambyrajah Niles 1908 Srilankisk - 1
Nilsson, PaulPaul Nilsson 1866 Svensk 2 -
Norberg, EvaEva Norberg 1915 Svensk - 2
Norderval, Monrad OskarMonrad Oskar Norderval 1902 Norsk 1 -
Nordhaug, LivLiv Nordhaug 1926 Norsk 8 (1) 3
Norheim, Bjarne OddmundBjarne Oddmund Norheim 1905 Norsk 1 -
Notker Balbulus 840 Sveitsisk 1 -
Nyberg, AndersAnders Nyberg 1955 Svensk - 1
Nyberg, MikaelMikael Nyberg 1871 Finsk - 1
Nystad, Ann SolveigAnn Solveig Nystad 1961 Norsk - 1
Nyström, ErikErik Nyström 1842 Svensk - 1
Oftedal, Christian S.Christian S. Oftedal 1907 Norsk 1 -
Oftedal, LarsLars Oftedal 1838 Norsk 2 -
Ofvid, Peder MatthissønPeder Matthissøn Ofvid 1606 Norsk 1 -
Oldenburg, Theodor WilhelmTheodor Wilhelm Oldenburg 1805 Dansk 2 (1) -
Olearius, JohannJohann Olearius 1611 Tysk 1 -
Olsen, AndersAnders Olsen 1848 Norsk 1 -
Olsen, Arne RodveltArne Rodvelt Olsen 1949 Norsk 1 1
Orheim, MatiasMatias Orheim 1884 Norsk 6 -
Palladius, PederPeder Palladius 1503 Dansk 1 -
Paulli, Jacob Peter MynsterJacob Peter Mynster Paulli 1844 Dansk 2 -
Perkiö, PiaPia Perkiö 1944 Finsk - 1
Perronet, EdwardEdward Perronet 1726 Engelsk 1 -
Pethrus, LewiLewi Pethrus 1884 Svensk 1 -
Pétursson, HallgrímurHallgrímur Pétursson 1614 Islandsk 3 -
Pfeil, Christoph Carl Ludwig vonChristoph Carl Ludwig von Pfeil 1712 Tysk 1 -
Prudentius, Aurelius ClemensAurelius Clemens Prudentius 348 Romersk 1 -
Rabanus Maurus 780 (usikkert) Tysk (Frankisk) 2 (1) -
Rabben, BjarneBjarne Rabben 1907 Norsk 1 -
Rajaobélona 1868 Gassisk 1 -
Rambach, Johann JakobJohann Jakob Rambach 1693 Tysk 2 -
Ratovondrahety, Touve R.Touve R. Ratovondrahety 1962 Gassisk - 1
Reichelt, Karl LudvigKarl Ludvig Reichelt 1887 Norsk 1 -
Reigstad, HaldisHaldis Reigstad 1939 Norsk - 2
Renvall, ViolaViola Renvall 1905 Finsk - 1
Ricard, Olfert HermanOlfert Herman Ricard 1872 Dansk 1 -
Richard, Ernst ChristianErnst Christian Richard 1831 Dansk 3 -
Rinckart, MartinMartin Rinckart 1586 Tysk 1 (1) -
Ringwaldt, BartholomäusBartholomäus Ringwaldt 1532 Tysk 1 -
Rist, JohannJohann Rist 1607 Tysk 1 (1) -
Rommel, KurtKurt Rommel 1926 Tysk 1 (1) -
Root, George FrederickGeorge Frederick Root 1820 Amerikansk - 1
Rosenius, Carl OlofCarl Olof Rosenius 1816 Svensk - 2
Rosenroth, Christian Knorr vonChristian Knorr von Rosenroth 1636 Tysk 1 -
Rothe, Johann AndreasJohann Andreas Rothe 1688 Tysk 1 -
Rudvin, OlaOla Rudvin 1899 Norsk 1 -
Runeberg, Johan LudvigJohan Ludvig Runeberg 1804 Finsk 2 -
Rutilius, MartinMartin Rutilius 1550 Tysk 1 -
Rytter, RagnaRagna Rytter 1885 Norsk 1 -
Samuelsen, AageAage Samuelsen 1915 Norsk - 1
Sande, JakobJakob Sande 1906 Norsk 2 -
Sandell, LinaLina Sandell 1832 Svensk 7 (1) 2
Saue, Gerd GrønvoldGerd Grønvold Saue 1930 Norsk 1 5
Schirmer, MichaelMichael Schirmer 1600 Tysk 1 -
Schjørring, Jens Nicolai LudvigJens Nicolai Ludvig Schjørring 1825 Dansk 1 1
Schmolck, BenjaminBenjamin Schmolck 1672 Tysk 3 -
Schrader, Johann HermannJohann Hermann Schrader 1684 Tysk (Tysk-dansk) 2 -
Schröder, Johann HeinrichJohann Heinrich Schröder 1666 Tysk 2 -
Schütz, Johann JakobJohann Jakob Schütz 1640 Tysk 1 -
Schwedler, Johann ChristophJohann Christoph Schwedler 1672 Tysk 1 -
Schøien, Kristin SolliKristin Solli Schøien 1954 Norsk - 5
Scriven, Joseph MedlicottJoseph Medlicott Scriven 1819 Irsk 1 -
Scriver, ChristianChristian Scriver 1628 Tysk 1 -
Sedulius, CaeliusCaelius Sedulius 450 (usikkert) Italiensk 1 -
Selnecker, NicolausNicolaus Selnecker 1532 Tysk 3 -
Sexe, Sjur AasmundssonSjur Aasmundsson Sexe 1808 Norsk 1 -
Shuuladu, HelenaHelena Shuuladu 1925 Namibisk - 1
Simpson, Albert BenjaminAlbert Benjamin Simpson 1843 Amerikansk - 1
Sinold, Philipp BalthazarPhilipp Balthazar Sinold 1657 Tysk 1 -
Sivle, PerPer Sivle 1857 Norsk 1 -
Skard, MatiasMatias Skard 1846 Norsk 7 -
Skarstein, OlavOlav Skarstein 1905 Norsk 1 -
Skavlan, SigvaldSigvald Skavlan 1839 Norsk 3 -
Skeie, ArneArne Skeie 1913 Norsk 1 -
Skeie, EyvindEyvind Skeie 1947 Norsk 15 (1) 9
Skjæraasen, EinarEinar Skjæraasen 1900 Norsk - 1
Skjånes, ArneArne Skjånes 1895 Norsk 1 -
Skjånes, ArneArne Skjånes 1929 Norsk 1 -
Skaar, Johannes NilssonJohannes Nilsson Skaar 1828 Norsk 1 -
Skaatan, EinarEinar Skaatan 1907 Norsk 1 -
Slapgard, BjarneBjarne Slapgard 1901 Norsk 1 -
Smemo, JohannesJohannes Smemo 1898 Norsk 1 -
Sosa, Pablo D.Pablo D. Sosa Argentinsk - 1
Speratus, PaulPaul Speratus 1484 Tysk 1 -
Sporon, Benjamin GeorgBenjamin Georg Sporon 1741 Dansk 1 -
Stegmann, JosuaJosua Stegmann 1588 Tysk - 1
Sthen, Hans ChristensenHans Christensen Sthen 1544 Dansk 6 -
Stockmann, ErnstErnst Stockmann 1643 Tysk 1 -
Stolee, IngeborgIngeborg Stolee 1907 Amerikansk - 1
Stone, Samuel JohnSamuel John Stone 1839 Engelsk 1 -
Storm, AugustAugust Storm 1862 Svensk 1 -
Strandsjö, GöteGöte Strandsjö 1916 Svensk - 1
Straumsheim, HenrikHenrik Straumsheim 1893 Norsk 1 -
Stub, AmbrosiusAmbrosius Stub 1705 Dansk 2 -
Støylen, BerntBernt Støylen 1858 Norsk 20 -
Sundell, Carl ReinholdCarl Reinhold Sundell 1857 Svensk 1 -
Swedberg, JesperJesper Swedberg 1653 Svensk 1 (1) 1
Sæther, Arne E.Arne E. Sæther 1943 Norsk 2 1
Sørbø, Jan IngeJan Inge Sørbø 1954 Norsk - 1
Sørensen, PederPeder Sørensen 1818 Dansk 1 -
Tandberg, Henry AlbertHenry Albert Tandberg 1871 Norsk 1 -
Telnes, JørundJørund Telnes 1845 Norsk 1 -
Tersteegen, GerhardGerhard Tersteegen 1697 Tysk 3 -
Thelle, ØysteinØystein Thelle 1939 Norsk - 2
Therkelsen, SverreSverre Therkelsen 1925 Norsk 1
Thomas Aquinas 1225 (usikkert) Italiensk 1 -
Thomas av Celano 1190 Italiensk 1 -
Thomas à Kempis 1380 (usikkert) Tysk - 1
Thomissøn, HansHans Thomissøn 1532 Dansk 2 -
Thymus, GeorgGeorg Thymus 1518 Tysk 1 -
Tobiassen, ErlingErling Tobiassen 1893 Norsk 2 -
Tonhaugen, BjørnBjørn Tonhaugen 1946 Norsk 1 -
Tonning, OthilieOthilie Tonning 1865 Norsk 1 -
Topelius, ZachariasZacharias Topelius 1818 Finsk 2 -
Toplady, Augustus MontagueAugustus Montague Toplady 1740 Engelsk 1 (1) 1
Trautwein, DieterDieter Trautwein 1928 Tysk 1 -
Tumason, KolbeinnKolbeinn Tumason 1173 Islandsk 1 -
Ugland, Johan VarenJohan Varen Ugland 1946 Norsk - 1
Vassbotn, AndersAnders Vassbotn 1868 Norsk 1 -
Vogel, HansHans Vogel 1525 (usikkert) Tysk 1 -
Vaage, RagnvaldRagnvald Vaage 1889 Norsk 1 -
Wallin, Johan OlofJohan Olof Wallin 1779 Svensk 5 -
Visser, JanJan Visser Nederlandsk - 1
Walter, JohannJohann Walter 1496 Tysk 1 -
Watts, IsaacIsaac Watts 1674 Engelsk 3 -
Weiße, MichaelMichael Weiße 1488 Tysk 1 -
Weissel, GeorgGeorg Weissel 1590 Tysk 1 (1) -
Welander, DavidDavid Welander 1896 Norsk 1 -
Wergeland, HenrikHenrik Wergeland 1808 Norsk 1 -
Wesley, CharlesCharles Wesley 1707 Engelsk 3 (1) -
Wexels, Wilhelm AndreasWilhelm Andreas Wexels 1797 Norsk 8 (1) 1
Wexelsen, MarieMarie Wexelsen 1832 Norsk 1 (1) -
Whiting, WilliamWilliam Whiting 1825 Engelsk 1 -
Whittier, John GreenleafJohn Greenleaf Whittier 1807 Amerikansk 1 -
Wiberg, NannaNanna Wiberg 1906 Svensk 1 -
Widmark, GöranGöran Widmark 1920 Svensk 1 -
Wilhelm II av Sachsen-Weimar 1598 Tysk 1 (1) -
Wipo av Burgund 995 (usikkert) Fransk 1 (1) -
Wirsén, Carl David afCarl David af Wirsén 1842 Svensk - 1
Yuya, SaichiroSaichiro Yuya 1864 Japansk 1 -
Zetlitz, JensJens Zetlitz 1761 Norsk 1 -
Zinzendorf, Nikolaus Ludwig vonNikolaus Ludwig von Zinzendorf 1700 Tysk 1 -
Zwilgmeyer, DagfinnDagfinn Zwilgmeyer 1900 Norsk 1 -
Zwilgmeyer, Ludvig DaaeLudvig Daae Zwilgmeyer 1886 Norsk 1 -
Æmilie, JulianeJuliane Æmilie 1637 Tysk 1 -

Oversettere[rediger | rediger kilde]

Navn Fødselsår Nasjonalitet I i Norsk Salmebok I Salmer 1997
Achrenius, AndersAnders Achrenius 1745 Finsk 1 -
Andersen, Kurt ToreKurt Tore Andersen 1953 Norsk - 4
Anér, KerstinKerstin Anér 1920 Svensk - 1
Anker, Bernt TheodorBernt Theodor Anker 1867 Norsk 1 -
Arctander, Niels ChristensenNiels Christensen Arctander 1660 (usikkert) Dansk 1 -
Arnestad, KariKari Arnestad 1910 Norsk 1 -
Askvik, EgonEgon Askvik 1958 Norsk - 1
Bakken, Per K.Per K. Bakken 1945 Norsk - 1
Bang, CarlCarl Bang 1880 Norsk - 1
Barratt, Thomas BallThomas Ball Barratt 1862 Norsk-engelsk (Norsk) 2 -
Barstad, Johannes AndreasJohannes Andreas Barstad 1857 Norsk 2 1
Bientie, BiernaBierna Bientie 1951 Norsk - 6
Birkeland, RuneRune Birkeland 1914 Norsk 2 1
Bjerkrheim, TrygveTrygve Bjerkrheim 1904 Norsk 7 2
Bjørdal, ØysteinØystein Bjørdal 1948 Norsk - 1
Bjørnestad, DagDag Bjørnestad 1954 Norsk - 1
Blix, EliasElias Blix 1836 Norsk 20 -
Bonnevie, Sophie AugustaSophie Augusta Bonnevie 1864 Norsk 1 -
Boye, Birgitte CathrineBirgitte Cathrine Boye 1742 Dansk 1 -
Brandt, Carl JoakimCarl Joakim Brandt 1817 Dansk 1 -
Brochmann, Jørgen Henrik HegermannJørgen Henrik Hegermann Brochmann 1850 Norsk 1 -
Brodal, Anne MargaretheAnne Margarethe Brodal 1914 Norsk 9 1
Brorson, Hans AdolphHans Adolph Brorson 1694 Dansk 22 1
Brorson, NicolaiNicolai Brorson 1690 Dansk 1 -
Brunvoll, ArveArve Brunvoll 1937 Norsk 31 (1) 7
Brændeland, DanielDaniel Brændeland 1892 Norsk 1 -
Bull, Ella HolmElla Holm Bull 1929 Norsk - 2
Buvarp, HansHans Buvarp 1909 Norsk 2 -
Byrne, Mary ElizabethMary Elizabeth Byrne 1880 Irsk 1 -
Børretzen, JacobJacob Børretzen 1900 Norsk 1 1
Dahl, ChristopherChristopher Dahl 1758 Svensk 1 -
Dick, Sigismund ChristianSigismund Christian Dick 1815 Norsk 2 1
Eide, SindreSindre Eide 1942 Norsk - 5
Eklund, Johan AlfredJohan Alfred Eklund 1863 Svensk 1 -
Ellingsen, SveinSvein Ellingsen 1929 Norsk 14 4
Engelstad, Carl FredrikCarl Fredrik Engelstad 1915 Norsk 2 -
Eriksson, OlofOlof Eriksson 1911 Finsk - 1
Eskesen, MortenMorten Eskesen 1826 Dansk 1 -
Fjelberg, ArneArne Fjelberg 1907 Norsk 1 -
Fleischer, Andreas JørgenAndreas Jørgen Fleischer 1807 Norsk 1 -
Flo, RasmusRasmus Flo 1851 Norsk 1 -
Fogtmann, NikolajNikolaj Fogtmann 1788 Dansk 1 -
Foss, RagnhildRagnhild Foss 1883 Norsk 3 -
Friðriksson, FriðrikFriðrik Friðriksson 1868 Islandsk 1 -
Frostenson, AndersAnders Frostenson 1906 Svensk 18 (1) 1
Frøysa, KjetilKjetil Frøysa 1951 Norsk 1 -
Furberg, ToreTore Furberg 1924 Svensk - 1
Garborg, ArneArne Garborg 1851 Norsk 1 -
Gerhardt, PaulPaul Gerhardt 1607 Tysk 1 -
Giverholt, Jens MariusJens Marius Giverholt 1848 Norsk 1 -
Granborg, OsvaldOsvald Granborg 1909 Norsk 1 -
Grundström, HaraldHarald Grundström 1885 Svensk - 1
Grundtvig, Nikolaj Fredrik SeverinNikolaj Fredrik Severin Grundtvig 1783 Dansk 6 (1) 1
Grøm, RagnarRagnar Grøm 1927 Norsk 1 -
Hagen, PerPer Hagen 1900-tallet Norsk - 1
Hallqvist, Britt GerdaBritt Gerda Hallqvist 1914 Svensk 1 1
Hansen, Kirsten Dorothea AagaardKirsten Dorothea Aagaard Hansen 1850 Norsk 1 -
Hauge, AlfredAlfred Hauge 1915 Norsk 11 -
Heede, ElevineElevine Heede 1820 Norsk 1 1
Hegelund, MortenMorten Hegelund 1500-tallet Dansk 1 -
Helander, GunvorGunvor Helander 1941 Finsk - 1
Hessellund, EstridEstrid Hessellund 1947 Dansk - 1
Hestvold, Ove JuulOve Juul Hestvold 1921 Norsk 1 -
Hillestad, OlafOlaf Hillestad 1923 Norsk 8 (1) -
Hoem, EdvardEdvard Hoem 1949 Norsk - 1
Hognestad, PeterPeter Hognestad 1866 Norsk 5 1
Hojer, AndreasAndreas Hojer 1690 Dansk 1 -
Holm, Niels JohannesNiels Johannes Holm 1778 Dansk-norsk 1 (1) -
Hovden, AndersAnders Hovden 1860 Norsk 17 2
Hygom, Peder JacobsenPeder Jacobsen Hygom 1692 Dansk 1 -
Haavik, ÅgeÅge Haavik 1974 Norsk - 4
Indrebø, Ragnvald AndreasRagnvald Andreas Indrebø 1891 Norsk 1 -
Jacobsen, AnnaAnna Jacobsen 1924 Norsk - 4
Jensen, Gustav MargerthGustav Margerth Jensen 1845 Norsk 12 -
Jessen, Jes JørgenJes Jørgen Jessen 1695 Dansk 1 -
Johnson, JohannesJohannes Johnson 1864 Norsk 1 -
Jonson, JonasJonas Jonson 1939 Svensk - 1
Jonæsøn, SørenSøren Jonæsøn 1656 Dansk 2 -
Joranger, ElsaElsa Joranger 1921 Norsk 1 -
Kverno, Trond Hans F.Trond Hans F. Kverno 1945 Norsk 1 (1) -
Kaas, Birgitte ChristineBirgitte Christine Kaas 1682 Norsk 3 -
Lande, AasulvAasulv Lande 1937 Norsk 1 -
Landmark, AgnesAgnes Landmark 1888 Norsk 1 -
Landstad, Magnus BrostrupMagnus Brostrup Landstad 1802 Norsk 44 (2) -
Lavik, NilsNils Lavik 1884 Norsk 3 -
Leirvik, OddbjørnOddbjørn Leirvik[10] 1951 Norsk 1
Lundberg, Lars ÅkeLars Åke Lundberg 1935 Svensk 2 -
Lunde, SigurdSigurd Lunde 1916 Norsk 2 1
Luther, MartinMartin Luther 1483 Tysk 6 (4)
Lønning, PerPer Lønning 1928 Norsk 10 2
Lövgren, Oscar GeorgOscar Georg Lövgren 1899 Svensk 1 -
Mannström, Carl OscarCarl Oscar Mannström 1875 Svensk 1 -
Marthinussen, Karl MartinKarl Martin Marthinussen 1890 Dansk 1 -
Mason, Kari LavikKari Lavik Mason 1890 Norsk 1 -
Matzøn, Jakob K.Jakob K. Matzøn 1538 Dansk 1 -
Moe, IngvarIngvar Moe 1936 Norsk 1 -
Mollerup, Hans PeterHans Peter Mollerup 1866 Dansk 1 -
Mørk, Hans OlavHans Olav Mørk 1956 Norsk - 2
Neander, Christoph FriedrichChristoph Friedrich Neander 1723 Latvisk 1 -
Nordhaug, LivLiv Nordhaug 1926 Norsk 1 -
Norheim, Bjarne OddmundBjarne Oddmund Norheim 1905 Norsk 10 -
Nyberg, AndersAnders Nyberg 1955 Svensk - 1
Nyberg, MikaelMikael Nyberg 1871 Finsk 1 1
Ollén, PerPer Ollén 1845 Svensk 1 -
Olsen, Arne RodveltArne Rodvelt Olsen 1949 Norsk - 1
Olson, Howard S.Howard S. Olson 1922 Amerikansk 1 -
Otterbech, JensJens Otterbech 1868 Norsk - 1
Pedersen, ArvidArvid Pedersen 1500 (usikkert) Dansk - 1
Petersen, Ole PetterOle Petter Petersen 1822 Norsk 1 -
Presno, Olav García deOlav García de Presno 1942 Norsk - 1
Price, Frank W.Frank W. Price 1895 Amerikansk - 1
Rolfsen, Johan Nordal BrunJohan Nordal Brun Rolfsen 1848 Norsk 1 (1) -
Rostgaard, FrederikFrederik Rostgaard 1671 Dansk 4 -
Rynning, ChristianChristian Rynning 1917 Norsk 1 -
Sandnes, AudhildAudhild Sandnes 1947 Norsk 1 -
Sandsdalen, Ingebjørg KasinIngebjørg Kasin Sandsdalen 1915 Norsk 1 -
Saue, Gerd GrønvoldGerd Grønvold Saue 1930 Norsk - 1
Schjelderup, BodvarBodvar Schjelderup 1932 Norsk 2 -
Schreiner, Fredrik ElsterFredrik Elster Schreiner 1905 Norsk - 2
Schwartzkopf, Edvard OttosenEdvard Ottosen Schwartzkopf 1700 Dansk 1 -
Sinding, MarieMarie Sinding 1853 Norsk 1 -
Sindre, PålPål Sindre 1945 Norsk - 1
Skard, MatiasMatias Skard 1846 Norsk 6 -
Skeie, EyvindEyvind Skeie 1947 Norsk 9 9
Skaar, Johannes NilssonJohannes Nilsson Skaar 1828 Norsk 2 -
Slapgard, BjarneBjarne Slapgard 1901 Norsk 1 -
Smebye, Sverre HenningSverre Henning Smebye 1922 Norsk 1 -
Smemo, JohannesJohannes Smemo 1898 Norsk 17 3
Sommerfeldt, Harald VilhelmHarald Vilhelm Sommerfeldt 1848 Norsk 1 -
Sthen, Hans ChristensenHans Christensen Sthen 1544 Dansk 1 -
Støylen, BerntBernt Støylen 1858 Norsk 52 2
Svanholm, ChristianChristian Svanholm 1906 Norsk 1 -
Swedberg, JesperJesper Swedberg 1653 Svensk 1 -
Søraas d.y., LarsLars Søraas d.y. 1887 Norsk - 1
Thelle, ØysteinØystein Thelle 1939 Norsk 2 3
Tufteland, JohanJohan Tufteland 1913 Norsk 1 -
Ulstein, Jan OveJan Ove Ulstein 1944 Norsk - 5
Urheim, MikalMikal Urheim 1932 Norsk - 1
Valtýsson, HelgiHelgi Valtýsson 1877 Islandsk 1 -
Vesaas, Halldis MorenHalldis Moren Vesaas 1907 Norsk 2 -
Vilhelmsen, Vilhelm KristofferVilhelm Kristoffer Vilhelmsen 1890 Norsk 1 -
Vaa, DyreDyre Vaa 1903 Norsk 1 -
Vågen, TormodTormod Vågen 1903 Norsk 2 -
Wallin, Johan OlofJohan Olof Wallin 1779 Svensk 1 -
Wenaas, EvelynEvelyn Wenaas 1909 Norsk 1 -
Wexels, Wilhelm AndreasWilhelm Andreas Wexels 1797 Norsk 4 1
Waage, PeterPeter Waage 1833 Norsk 1 -
Zwilgmeyer, DagfinnDagfinn Zwilgmeyer 1900 Norsk 3 -
Ægidius, Bertel ChristianBertel Christian Ægidius 1673 Dansk 2 -
Ørjavik, Kristofer JuvkvamKristofer Juvkvam Ørjavik 1911 Norsk 14 -

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Salmer 1997, Verbum, Oslo, 1997. ISBN 82-543-0743-1 Side 9.
  2. ^ I tillegg opplyser Biografisk leksikon til Norsk Salmebok og Norsk Koralbok at han har skrevet et vers som andreverset i salmen «Jesus, lær meg du å bede» er basert på. Dette blir han ikke kreditert for i Norsk Salmebok.
  3. ^ Dunkerley skrev under pseudonymet John Oxenham.
  4. ^ Fortunatus har skrevet en salme selv, NoS 147 «Tunge, lat din lovsong prisa », men i tillegg er NoS 347 «Frydetonen går mot tronen» skrevet fritt etter den sangen.
  5. ^ Har skrevet to tekster selv, og i tillegg kommer «Sov godt, kjære lille» som Vidar Kristensen har skrevet fritt etter en Grundtvigs «Sov sødt, barn lille!». Begge står i Salmer 1997.
  6. ^ Står oppført med tre salmer i registeret til Salmer 1997, men i selve boken står han bare oppført som forfatter på to av dem.
  7. ^ Blir kreditert to salmer i Salmer 1997, men den ene av disse er en salme Sindre Eide har diktet fritt etter to salmer av Johansen.
  8. ^ Broberg Knudsen blir kreditert for en salme i registeret til Salmer 1997, men salmen er skrever at Øystein Thelle fritt etter en tekst av Broberg Knudsen.
  9. ^ Registeret til Salmer 1997 kaller personen Lars Lundberg, mens det står Leif med noten inne i boken.
  10. ^ Står som Oddmund Leirvik i registeret til Salmer 1997, men som Oddbjørn Leirvik inne i salmeboken.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Salmebøker
Oppslagsverk