Liste over de lyseste Kuiperlegemene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Siden år 2000 har et antall obekter i Kuiperbeltet med diameter mellom 500 og 1 500 km (over halvparten av Plutos) blitt oppdaget. 50000 Quaoar, et klassiske Kuiperlegeme oppdaget i 2002, er over 1 200 km i diameter. Makemake og Haumea, som begge ble annonsert 29. juli 2005, er likevel større. Andre legemer som 28978 Ixion (oppdaget i 2001) og 20000 Varuna (oppdaget i 2000) måler drøyt 500 km på tvers.[1] Dette har ført til en gradvis aksept for at Pluto er det største medlemmet av Kuiperbeltet.

De lyseste kjente Kuiperlegemene (med absolutt størrelsesklasser < 4,0) er:

Permanent
betegnelse
Midlertidig
betegnelse
Absolutt
størrelsesklasse
Albedo (%)[2] Ekvatordiameter
(km)[2]
Store halvakse
(AE)
Dato oppdaget Oppdager Diametermetode
Pluto[3] -1.0 60 2320. 39.4 1930 C. Tombaugh Okkultasjon
Makemake 2005 FY9[4] -0.3 80. +10.−20. 1500. -200+400 45.7 2005 M. Brown, C. Trujillo & D. Rabinowitz Termisk
Haumea 2003 EL61[5] 0.1 84. +10−20 1150. -100+250 43.3 2005 Sierra Nevada Observatory, Spania[6] Termisk
Charon[7] S/1978 P 1 1 40 1205. 39.4 1978 J. Christy Okkultasjon
Orcus 2004 DW 2.3 19.72 +3.40−2.76 946.3 -72.3+74.1 39.4 2004 M. Brown, C. Trujillo & D. Rabinowitz Termisk
Quaoar 2002 LM60 2.6 19.9 +13.2−7. 844. -190+207 / 1260 ± 190 43.5 2002 C. Trujillo & M. Brown Disk oppløst/Termisk
Ixion 2001 KX76 3.2 12 +14−6 650. -220+260 39.6 2001 DES Termisk
(278361) 2007 JJ43 3.2[8] 47.8 2007 Palomar Observatory
55636 2002 TX300 3.3 10. or more 800. or less 43.1 2002 NEAT Termisk
55565 2002 AW197 3.3 11.77 +4.42−3.00 734.6 -108.3+116.4 47.4 2002 C. Trujillo, M. Brown, E. Helin, Steven H. Pravdo,
K. Lawrence & Michael D. Hicks; Palomar Observatory
Termisk
55637 2002 UX25 3.6 11.50 +5.09−3.09 681.2 -114.0+115.6 42.5 2002 Anne S. Descour; Spacewatch Termisk
Varuna 2000 WR106 3.7 16. +10−8 500. -100+100 43.0 2000 R. McMillan Termisk
2002 MS4 3.8 08.41 +3.78−2.26 726.2 -122.9+123.2 41.8 2002 C. Trujillo, M. Brown Termisk
2003 AZ84[9] 3.9 12.32 +4.31−2.91 685.8 -95.5+98.8 39.6 2003 C. Trujillo, M. Brown, E. Helin, Steven H. Pravdo,
K. Lawrence & Michael D. Hicks
Thermal
2010 KZ39[8] 3.9 45.8 2010

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Audrey Delsanti and David Jewitt. The Solar System Beyond The Planets. Institute for Astronomy, University of Hawaii. Arkivert fra originalen 29. januar 2007. Besøkt 9. mars 2007.
  2. ^ a b John Stansberry, Will Grundy, Mike Brown, Dale Cruikshank, John Spencer, David Trilling, Jean-Luc Margot (2007). «Physical Properties of Kuiper Belt and Centaur Objects: Constraints from Spitzer Space Telescope». arXiv:astro-ph/0702538. 
  3. ^ NASA Pluto planetary factsheet accessed on July 1, 2007
  4. ^ MPEC 2005-O42 : 2005 FY9. Besøkt 1. juni 2007.
  5. ^ Wm. Robert Johnston. (136108) 2003 EL61, S/2005 (2003 EL61) 1, and S/2005 (2003 EL61) 2. Besøkt 1. juli 2007.
  6. ^ MPEC 2005-O36 : 2003 EL61.
  7. ^ Wm. Robert Johnston. Pluto, Charon, Nix, and Hydra. Besøkt 1. juli 2007.
  8. ^ a b http://arxiv.org/pdf/1107.5309v1.pdf
  9. ^ MPEC 2003-B27 : 2003 AZ84. Minor Planet Center. Besøkt 2. juli 2007.