Liste over byer i De forente arabiske emirater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Byene i De forente arabiske emirater er alle nesten uten unntak relativt nye, og har i mange tilfelelr vokst enestående raskt de siste førti årene. Eksempelvis har folketallet i den største byen, Dubai, blitt mer enn 50-doblet i løpet av de siste 50 årene. Det er den sterke veksten i olje-inntekter og etableringen av frisoner for utenlandske etableringer som har gitt mange av byene en nærmest eventyrlig vekst.

Dubai er den største byen på den arabiske halvøy, og hovedstaden Abu Dhabi vokser også meget raskt. Den tredje storbyen er Al Ain, mens øvrige byer – inklusive fem emirat-hovedsteder, har mindre enn en halv million innbyggere, og oftest mindre enn 100.000.

Det finnes gamle byer i Emiratene, eksempelvis Khor Fakkan og Dubai, men i mange tilfeller er de gamle bydelene lite bevart.

Byer etter folketall[rediger | rediger kilde]

Byer i De forente arabiske emirater
Rangering Navn Innbyggertall Emirat
Transkripsjon arabisk Folketall 1975 Folketall 1980 Folketall 1985 Folketall 1995 Anslag 2005 Anslag 2008
1. Dubai دبى 179 926 263 449 354 175 669 181 1 137 347 2 100 000 Dubai
2. Abu Dhabi ابو ظبى 127 763 243 257 283 361 398 695 603 492 900 000 Abu Dhabi
4. Al Ain العين 50 704 102 329 133 022 225 970 408 733 625 000 Abu Dhabi
3. Sharjah الشارقة 58 053 125 193 173 787 320 095 543 733 600 000 Sharjah
5. Ajman عجمان 14 351 33 651 49 108 114 395 226 172 240 000 Ajman
6. Ras al-Khaimah رأس الخيمة 22 924 41 435 54 425 77 550 115 949 125 000 Ras al-Khaimah
7. Fujairah الفجيرة 2 909 12 659 17 926 33 176 62 415 75 000 Fujairah
8. Umm al-Qaiwain أم القيوين 5 642 9 652 17 926 25 052 44 411 50 000 Umm al-Qaiwain
9. Khor Fakkan خور فكان 6 015 10 790 15 330 22 594 33 575 35 000 Sharjah
10. Dibba دبا N.A. N.A. N.A. N.A. 26.395 30 000 Sharjah
10. Bani Yas بنو ياس N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 30 000 Abu Dhabi
10. As Shahamah N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 30 000 Abu Dhabi
10. Kalba كلبــاء N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 25 000 Sharjah
10. As Samhah N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 25 000 Abu Dhabi
10. Ar Rams N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 20 000 Ras al-Khaimah
10. Adh Dheid N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 20 000 Sharjah
10. Ash Shiweb N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 20 000 Sharjah
7. Mirbah الفجيرة N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 15 000 Fujairah
10. Ruwais الرويس N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 10 000 Abu Dhabi
10. Al Hiyar N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 5 000 Abu Dhabi
10. Dadna N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 2 000 Sharjah
10. Hatta حتا N.A. N.A. N.A. N.A. N.A. 2 000 Dubai

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]