Liste over britiske gemalinner og gemaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En kongelig gemal eller gemalinne er ektefellen til den regjerende konge eller dronning. Gemaler eller gemalinner i Storbritannia og forgjengerne deres har ingen konstitusjonell status eller makt, men mange har hatt stor innflytelse på sine ektemaker.

Statsdannelsene Kongeriket Storbritannia og Det forente kongerike Storbritannia og Irland har sett ni kongelige gemaler og gemalinner. Dronninger mellom 1727 og 1814 var også kurfyrstinner, ettersom deres menn holdt tittelen kurfyrste av Hannover. Mellom 1814 og 1837 holdt dronningene tittelen dronning av Hannover, da deres menn var konger av Hannover. Personalunionen mellom Hannover og Storbritannia endte i 1837 ved tiltredelsen til dronning Viktoria på grunn av at arvefølgeloven (saliske lov) i Hannover ikke godkjente kvinnelige arvinger som monarker dersom det ennå fantes en overlevende mannlig arving (i Storbritannia har menn bare fortrinn overfor sine søstre). I den østerriksk-prøyssiske krig i 1866, ble Hannover annektert av Preussen og ble til provinsen Hannover.

Alle gemalinner har hatt rett til tittelen dronninggemalinne. Dette til tross, ingen av de to britiske gemalene som har eksistert siden 1707 har hatt tittelen kongegemal:

  • Prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha, ektemannen til dronning Viktoria, tok ikke en engelsk adelstittel, men ble gitt tittelen prinsgemal som en egen tittel i 1857. Han er den eneste britiske gemalen som offisielt har hatt denne tittelen.
  • Prins Philip av Hellas og Danmark, ektemannen til Elisabeth II, ble gitt tittelen hertug av Edinburgh allerede i 1947 og han ble i 1957 gitt tittelen prins av Storbritannia. Han har ikke tittelen prinsgemal.

Ikke alle hustruer av monarker har blitt gemalinner, ettersom de kanskje har dødd, blitt skilt, fått ekteskapet sitt erklært ugyldig før ektemannens tiltredelse, eller blitt gift etter abdikasjon. Noen eksempler på dette:

Et uvanlig tilfelle er Caroline av Braunschweig, som var blitt separert fra sin ektemann Georg IV før han tiltrådte tronen. Allikevel var hun i følge loven hans dronninggemalinne, selv om hun ikke holdt noen posisjon ved hoffet og ble stengt ute fra Georg IVs kroning.

Siden 1707 er det bare Georg I og Edvard VIII som har regjert uten ektemake.

Lenge var det i praksis forbudt for et medlem av kongefamilien å gifte seg med en av lavere byrd. Denne ordningen ble indirekte lovfestet ved innføringen av Royal Marriages Act i 1772. Loven slår fast at monarken må godkjenne valget av ektemaken til den kongelige dersom ekteskapet skal være gyldig. Det var Georg III som innførte loven som en reaksjon på broren Henrys ekteskap med borgeren Anne Horton. Allerede i 1785 trådte lovens restriksjoner i kraft da sønnen og tronarvingen prins Georg giftet seg med Maria Fitzherbert uten farens samtykke. Dersom deres ekteskap hadde blitt erklært gyldig av kongen, ville Georg aldri ha etterfulgt sin far som konge, da en annen lov, Act of Settlement fra 1701, ekskluderte katolikker og arveberettigede gift med en katolikk fra tronfølgen. De siste ekteskapsinngåelsene til kongelige som forventes å overta tronen, som ved prins Charles' giftermål med Lady Diana i 1984 og senere med Camilla Parker-Bowles i 2005, og prins William og Catherine Middleton i 2011, har dronning Elisabeth II lovformelig godkjent ekteskapene for å imøtegå kravene i Royal Marriages Act.

Dersom Charles, fyrste av Wales tiltrer tronen vil hans kone, Camilla, hertuginne av Cornwall automatisk få tittelen dronninggemalinne, med mindre lovene endres. Det har likevel blitt gjort kjent at tittelen prinsessegemalinne heller vil brukes om henne.[1]

Gemalinner og gemaler av kongeriket Storbritannia (1707-1801) og det forente kongerike (1801-nå)[rediger | rediger kilde]

Huset Stuart[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Fyrstehus Fødsel Ekteskap Gjort til gemalinne/gemal Kroning Sluttet å være gemalinne/gemal Død Ektefelle
Georg av Danmark Jørgen av Danmark og Norge Oldenburg 1. mai 1653 7. august 1683 12. mai 1707
opprettelsen av kongeriket Storbritannia
Ikke kronet 8. november 1708 Anne

Huset Hannover[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Fyrstehus Fødsel Ekteskap Ble gemalinne/gemal Kroning Sluttet å være gemalinne/gemal Død Ektefelle
Caroline av Ansbach Caroline av Ansbach Hohenzollern 11. mars 1683 2. september 1705 22. juni 1727
ektemannens tiltredelse til tronen
22. oktober 1727 1. desember 1737 Georg II
Charlotte av Mecklenburg-Strelitz Sophie Charlotte av Mecklenburg-Strelitz Mecklenburg 19. mai 1744 8. september 1761 22. september 1761 17. november 1818 Georg III
Caroline av Braunschweig Caroline av Braunschweig Braunschweig-Wolfenbüttel
Linje av huset Welf
17. mai 1768 8. april 1795 29. januar 1820
ektemannens tiltredelse til tronen
Ikke kronet 7. august 1821 Georg IV
Adelaide av Sachsen-Meiningen Adelaide av Sachsen-Meiningen Wettin 13. august 1792 13. juli 1818 26. juni 1830
ektemannens tiltredelse til tronen
8. september 1831 20. juni 1837
ektemannens død
2. desember 1849 Vilhelm IV
Albert av Sachsen-Coburg-Gotha Albert av Sachsen-Coburg-Gotha Wettin 26. august 1819 10. februar 1840 Ikke kronet 14. desember 1861 Viktoria

Huset Sachsen-Coburg-Gotha; navn skiftet til Huset Windsor[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Fyrstehus Fødsel Ekteskap Ble gemalinne/gemal Kroning Sluttet å være gemalinne/gemal Død Ektefelle
Alexandra av Danmark Alexandra av Danmark Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Linje av huset Oldenburg
1. desember 1844 10. mars 1863 22. januar 1901
husband's ascension
9. august 1902 6. mai 1910
ektemannens død
20. november 1925 Edvard VII
Mary av Teck Mary av Teck Teck
Morganatisk linje av huset Württemberg
26. mai 1867 6. juli 1893 6. mai 1910
ektemannens tiltredelse til tronen
22. juni 1911 20. januar 1936
ektemannens død
24. mars 1953 Georg V
Elizabeth Bowes-Lyon Elizabeth Bowes-Lyon Bowes-Lyon
Jarler av Strathmore og Kinghorne
4. august 1900 26. april 1923 11. desember 1936
ektemannens tiltredelse til tronen
12. mai 1937 6. februar 1952
ektemannens død
30. mars 2002 Georg VI
HKH prins Philip HKH prins Philip, hertug av Edinburgh Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Linje av huset Oldenburg
10. juni 1921 20. november 1947 6. februar 1952
konens tiltredelse til tronen
Ikke kronet nåværende gemal Elisabeth II

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Prince of Wales – Announcement of the marriage...