Liste over Brasils presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over Brasils presidenter.

Den gamle republikken (1889-1930)[rediger | rediger kilde]

# President Parti Tatt i ed Avgått Visepresident(er) Kommentarer
1 Marskalk Manuel Deodoro da Fonseca Deodoro da Fonseca (gravura).jpg - 15. nov 1889 23. nov 1891 Floriano Peixoto Angivende for deklarasjonen av republikken
2 Marskalk Floriano Peixoto Florianovieirapeixoto.jpg - 15. nov 1891 15. nov 1894 Tatt i ed etter Deodoros avskjed
3 Prudente de Morais Prudentedemorais.jpg - 15. nov 1894 15. nov 1898 Manuel Vitorino Første valgte president av Brasil
4 Campos Sales Campos Sales.jpg - 15. nov 1898 15. nov 1902 Rosa e Silva
5 Rodrigues Alves FranciscodePaulaRodriguesAlves.jpg - 15. nov 1902 15. nov 1906 Silviano Brandão
Afonso Pena
6 Afonso Pena Afonso Pena.jpg - 15. nov 1906 14. juni 1909 Nilo Peçanha Døde mens han var president
7 Nilo Peçanha NiloProcópioPeçanha.jpg - 14. jun 1909 15. nov 1910 Tatt i ed etter Pena sin død
8 Marskalk Hermes da Fonseca HermesFonseca.jpg - 15. nov 1910 15. nov 1914 Venceslau Braz
9 Venceslau Braz Venceslau Bras.jpg - 15. nov 1914 15. nov 1918 Urbano Santos
10 Rodrigues Alves FranciscodePaulaRodriguesAlves.jpg - - - Delfim Moreira da Costa Ribeiro Døde før han ble tatt i ed
11 Delfim Moreira Delfim Moreira.jpg - 15. nov 1918 28. juli 1919 Tatt i ed etter Rodrigues Alves sin død.
12 Epitacio Pessoa Epitacio2.jpg - 28. juli 1919 15. nov 1922 Delfim Moreira
Bueno de Paiva
13 Artur Bernardes ArturBernardes1.jpg - 15. nov 1922 15. nov 1926 Estacio Coimbra
14 Washington Luís WashingtonLuiz.gif - 15. nov 1926 24. okt 1930 Melo Viana Overstyrtet tre uker før slutten på perioden
15 Julio Prestes JulioPrestes.jpg - - - Vital Soares Valgt president men overstyrtet av 1930-revolusjonen før han ble tatt i ed.

Vargasæraen[rediger | rediger kilde]

# President Parti Tatt i ed Avgått Visepresident(er) Kommentarer
16 General Augusto Tasso Fragoso Tasso Fragoso.jpg - 24. okt 1930 3. nov 1930 Provisorisk militærjunta etter 1930-revolusjonen
João de Deus Mena Barreto Mena Barreto.jpg
Isaías de Noronha Isaías de Noronha.jpg
17 Getúlio Vargas Getulio.gif - 3. nov 1930 29. okt 1945 Stillingen avskaffet i 1934 President av den midlertidige regjeringen fra 1930 til 1934, Konstinusjonelt valgt president av parlamentet fra 1934 til 1937. Diktator av den nye staten fra 1937 til 1945
18 José Linhares JoseLinhares.jpg - 29. okt 1945 31. jan 1946 Midlertidig president etter et kupp mot Getúlio Vargas

Den andre republikken[rediger | rediger kilde]

# President Parti Tatt i ed Avgått Visepresident(er) Kommentarer
19 Marskalk Gaspar Dutra Eurico Gaspar Dutra.jpg - 31. jan 1946 31. jan 1951 Nereu Ramos
20 Getúlio Vargas Getulio.gif - 31. jan 1951 24. aug 1954 Café Filho Demokratisk valgt president. Begikk selvmord i løpet av perioden.
21 Café Filho Café Filho.jpg - 24. aug 1954 9. nov 1955 Tatt i ed etter Vargas' selvmord. Erklærte seg selv ute av stand til å utøve som president på grunn av helseproblemer. Prøvde å gjenoppta perioden etter Carlos Luz sin avgang, men ble forhindret av lederene av kontrakupp-gruppen som avsatte Luz.
22 Carlos Luz CarlosLuz.jpg - 9. nov 1955 11. nov 1955 Tatt i ed etter Café Filho sin avskjed. Avsatt etter et kontrakupp.
23 Nereu Ramos Presidente Nereu Ramos.jpg - 11. nov 1955 31. jan 1956 President av senatet.
24 Juscelino Kubitschek Juscelino.jpg - 31. jan 1956 31. jan 1961 João Goulart
25 Jânio Quadros Janio1.jpg - 31. jan 1961 25. aug 1961 João Goulart Gikk av etter syv måneder
26 Ranieri Mazzilli Mazzilli.jpg - 25. aug 1961 7. sep 1961 President av senatet, provisorisk president før Goulart ble tatt i ed.
27 João Goulart Jango.jpg - 7. sep 1961 1. apr 1964 Etter Jânio's avskjed ble han tatt i ed som President med begrensede fullmakter i et parlamentært system. En folkeavstemning i 1963 gjeninnsatte presidentskapet. Avsatt i et militærkupp.

Militærdiktaturet[rediger | rediger kilde]

# President Parti Tatt i ed Avgått Visepresident(er) Kommentarer
28 Ranieri Mazzilli - 2. apr 1964 15. apr 1964 Provisorisk president etter et militært kupp
29 Marskalk Castelo Branco Castelobranco.jpg - 15. apr 1964 15. mar 1967 José Maria Alckmin Første militærdiktator
30 Marskalk Costa e Silva Costa e Silva.jpg - 15. mar 1967 31. aug 1969 Pedro Aleixo Militærdiktator, forlot stillingen etter et slag
General Aurélio Lyra - 31. aug 1969 30. okt 1969 Brasiliansk militærjunta, tatt i ed etter Costa e Silva sin sykdom.
Admiral Augusto Rademaker
Brigader Márcio de Souza e Mello
31 General Garrastazu Medici Garrastazu médici.jpg - 30. okt 1969 15. mar 1974 Augusto Rademaker Militærdiktator
32 General Ernesto Geisel Ernesto Geisel.jpg - 15. mar 1974 15. mar 1979 Adalberto Pereira dos Santos Militærdiktator
33 General João Figueiredo Figueiredo.jpg ARENA 15. mar 1979 15. mar 1985 Aureliano Chaves Siste militærdiktator

Den nye republikken[rediger | rediger kilde]

# President Parti Tatt i ed Avgått Visepresident(er) Kommentarer
34 Tancredo Neves Tancredo Neves.jpg PMDB José Sarney Første sivile president etter militærkuppet. Valgt av parlamentet men ble alvorlig syk kvelden før han skulle bli tatt i ed. Døde få uker senere uten å ha blitt tatt i ed.
35 José Sarney Sarneyoficial.jpg PMDB 15. mar 1985 15. mar 1990 Var fungerende president under Tancredos sykdom og ble tatt i ed etter hans død.
36 Fernando Collor Fernando collor.jpg 15. mar 1990 2. okt 1992 Itamar Franco Første folkevalgte president etter militærkuppet. Anklaget for korrupsjon av parlamentet.
37 Itamar Franco Itamar.jpg PMDB 2. okt 1992 1. jan 1995 Tatt i ed etter anklagelsene mot Collor.
38 Fernando Henrique Cardoso Brazil.FernandoHenriqueCardoso.01.jpg PSDB 1. jan 1995 1. jan 2003 Marco Maciel Første president som ble gjenvalgt til en påfølgende periode.
39 Luiz Inácio Lula da Silva Luiz Inácio Lula da Silva.jpg PT 1. jan 2003 1. jan 2011 José Alencar Valgt for to perioder.
40 Dilma Rousseff Dilma Rousseff 2010.jpg PT 1. jan 2011 Michel Temer Nåværende president.

Se også[rediger | rediger kilde]