Delstater i Brasil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Det er 27 delstater i Brasil (portugisisk estados). Dette inkluderer de føderale delstatene i Brasil pluss Det føderale distriktet, hvor hovedstaden Brasília ligger.

Historie[rediger | rediger kilde]

En del av delstatene i Brasil har sin opprinnelse i «kapteinsrikene» som ble etablert mens landet var en portugisisk koloni. Dette gjelder blant annet Pernambuco og Espírito Santo.

Regioner i Brasil[rediger | rediger kilde]

Brasils delstater er delt inn i fem regioner, ifølge Instituto Brasileiro de Geografia e Estatistica (IBGE). Disse regionene har felles geografiske, kulturelle, økonomiske, historiske og sosiale særtrekk. Denne inndelingen er ikke presis i konstitusjonell forstand. Det faktum at IBGE bruker dette systemet, gjør imidlertid at det er i omfattende bruk i Brasil.

Se også: Brasil

Delstatene[rediger | rediger kilde]

De 26 delstatene er:

States of Brazil.svg
  1. Acre
  2. Alagoas
  3. Amapá
  4. Amazonas
  5. Bahia
  6. Ceará
  7. Espírito Santo
  8. Goiás
  9. Maranhão
  10. Mato Grosso
  11. Mato Grosso do Sul
  12. Minas Gerais
  13. Pará
  1. Paraíba
  2. Paraná
  3. Pernambuco
  4. Piauí
  5. Rio de Janeiro
  6. Rio Grande do Norte
  7. Rio Grande do Sul
  8. Rondônia
  9. Roraima
  10. Santa Catarina
  11. São Paulo
  12. Sergipe
  13. Tocantins

Pluss en føderal enhet,

  1. Distrito Federal


Hver delstat er videre inndelt i municípios (kommuner). Antall municípios og størrelsen på dem varierer veldig mellom de ulike delstatene.


# Kode Delstat Administrasjonssenter Areal (km²)[1] Areal (rank) Innb. (2008) Innb. (rank) Tetthet (2008) Tetthet (rank)
1 AC
Bandeira do Acre.svg
Acre
Rio Branco 3&505&152581.4&152 581,4 3&501&16&16 3&505&686652&686 652 3&501&25&25 3&500&4.5&4,5 23
2 AL
Bandeira de Alagoas.svg
Alagoas
Maceió 3&504&27767.7&27 767,7 3&501&25&25 3&506&3050652&3 050 652 3&501&16&16 3&502&113&113 4
3 AP
Bandeira do Amapá.svg
Amapá
Macapá 3&505&142814.6&142 814,6 3&501&18&18 3&505&615715&615 715 3&501&26&26 3&500&4.3&4,3 24
4 AM
Bandeira do Amazonas.svg
Amazonas
Manaus 3&506&1570745.7&1 570 745,7 3&500&1&1 3&506&3311026&3 311 026 3&501&15&15 3&500&2.1&2,1 26
5 BA
Bandeira da Bahia.svg
Bahia
Salvador 3&505&564692.7&564 692,7 3&500&5&5 3&507&13950146&13 950 146 3&500&4&4 3&501&24.5&24,5 15
6 CE
Bandeira do Ceará.svg
Ceará
Fortaleza 3&505&148825.6&148 825,6 3&501&17&17 3&506&8217085&8 217 085 3&500&8&8 3&501&51.2&51,2 11
7 ES
Bandeira do Espírito Santo.svg
Espírito Santo
Vitória 3&504&46077.5&46 077,5 3&501&23&23 3&506&3464285&3 464 285 3&501&14&14 3&501&70.7&70,7 7
8 GO
Bandeira de Goiás.svg
Goiás
Goiânia 3&505&340086.7&340 086,7 3&500&7&7 3&506&5730753&5 730 753 3&501&12&12 3&501&16.5&16,5 17
9 MA
Bandeira do Maranhão.svg
Maranhão
São Luís 3&505&331983.3&331 983,3 3&500&8&8 3&506&6184538&6 184 538 3&501&10&10 3&501&18.6&18,6 16
10 MT
Bandeira de Mato Grosso.svg
Mato Grosso
Cuiabá 3&505&903357.9&903 357,9 3&500&3&3 3&506&2856999&2 856 999 3&501&19&19 3&500&3.1&3,1 25
11 MS
Bandeira de Mato Grosso do Sul.svg
Mato Grosso do Sul
Campo Grande 3&505&357125&357 125 3&500&6&6 3&506&2297981&2 297 981 3&501&21&21 3&500&6.4&6,4 19
12 MG
Bandeira de Minas Gerais.svg
Minas Gerais
Belo Horizonte 3&505&586528.3&586 528,3 3&500&4&4 3&507&19479356&19 479 356 3&500&2&2 3&501&35.1&35,1 14
13 PA
Bandeira do Pará.svg
Pará
Belém 3&506&1247689.5&1 247 689,5 3&500&2&2 3&506&7110465&7 110 465 3&500&9&9 3&500&5.6&5,6 20
14 PB
Bandeira da Paraíba.svg
Paraíba
João Pessoa 3&504&56439.8&56 439,8 3&501&21&21 3&506&3623215&3 623 215 3&501&13&13 3&501&63.7&63,7 8
15 PR
Bandeira do Paraná.svg
Paraná
Curitiba 3&505&199314.9&199 314,9 3&501&15&15 3&507&10387378&10 387 378 3&500&6&6 3&501&45.9&45,9 12
16 PE
Bandeira de Pernambuco.svg
Pernambuco
Recife 3&504&98311.6&98 311,6 3&501&19&19 3&506&8502603&8 502 603 3&500&7&7 3&501&80.6&80,6 6
17 PI
Bandeira do Piauí.svg
Piauí
Teresina 3&505&251529.2&251 529,2 3&501&11&11 3&506&3036290&3 036 290 3&501&18&18 3&501&11&11 18
18 RJ
Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg
Rio de Janeiro
Rio de Janeiro 3&504&43696.1&43 696,1 3&501&24&24 3&507&15561720&15 561 720 3&500&3&3 3&502&329.4&329,4 2
19 RN
Bandeira do Rio Grande do Norte.svg
Rio Grande do Norte
Natal 3&504&52796.8&52 796,8 3&501&22&22 3&506&3043760&3 043 760 3&501&17&17 3&501&52.3&52,3 10
20 RS
Bandeira do Rio Grande do Sul.svg
Rio Grande do Sul
Porto Alegre 3&505&281748.5&281 748,5 3&500&9&9 3&507&10963219&10 963 219 3&500&5&5 3&501&36&36 13
21 RO
Bandeira de Rondônia.svg
Rondônia
Porto Velho 3&505&237576.2&237 576,2 3&501&13&13 3&506&1562417&1 562 417 3&501&23&23 3&500&5.2&5,2 21
22 RR
Bandeira de Roraima.svg
Roraima
Boa Vista 3&505&224299&224 299 3&501&14&14 3&505&403344&403 344 3&501&27&27 3&500&1.8&1,8 27
23 SC
Bandeira de Santa Catarina.svg
Santa Catarina
Florianópolis 3&504&95346.2&95 346,2 3&501&20&20 3&506&5958266&5 958 266 3&501&11&11 3&501&62.7&62,7 9
24 SP
Bandeira do estado de São Paulo.svg
São Paulo
São Paulo 3&505&248209.4&248 209,4 3&501&12&12 3&507&41055734&41 055 734 3&500&1&1 3&502&165.5&165,5 3
25 SE
Bandeira de Sergipe.svg
Sergipe
Aracaju 3&504&21910.3&21 910,3 3&501&26&26 3&506&2000738&2 000 738 3&501&22&22 3&501&95.2&95,2 5
26 TO
Bandeira do Tocantins.svg
Tocantins
Palmas 3&505&277620.9&277 620,9 3&501&10&10 3&506&1332441&1 332 441 3&501&24&24 3&500&4.8&4,8 22
27 DF
Bandeira do Distrito Federal (Brasil).svg
Distrito Federal
Brasília 3&503&5801.9&5 801,9 3&501&27&27 3&506&2383784&2 383 784 3&501&20&20 3&502&397&397 1

Se også: Flaggene til brasilianske delstater.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística: "Área Territorial Oficial", http://www.ibge.gov.br/home/geociencias/areaterritorial/principal.shtm

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]