Liste over bebodde øyer i Kroatia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over kroatiske øyer i Adriaterhavet.

Dette er en liste over bebodde øyer i Kroatia, basert på folketall oppgitt ved folketellingen i mars 2001. I den kroatiske delen av Adriaterhavet er det 698 øyer, 289 holmer og 78 rev.[1] Dette gjør det kroatiske arkipelet til det største i Adriaterhavet, og det nest største i Middelhavet (det greske er større).[2]

Av de 698 øyene, er det bare 47 som er bebodd i betydningen at minst èn person har sitt bosted på øya. Noen kilder indikerer at Kroatia har så mange som 66 bebodde øyer,[3] som er det antallet øyer som har bebyggelse,[1] men 19 av disse har ikke lenger permanent bosetting. Fraflytting har preger de kroatiske øyene på grunn av utilstrekkelig økonomisk aktivitet.[4]

Flere av de kroatiske øyene har vært bebodd siden antikkens Hellas (for eksempel hadde Hvar allerede vært bebodd siden en gang mellom 3500 f.Kr. og 2500 f.Kr.[5] da Dionysios I av Syrakus i det 4. århundre f.Kr. grunnla kolonier der[5] og på Vis[6]). Flere øyer ble imidlertid ikke bebodd før osmanernes invasjoner av Balkan i middelalderen fikk mange kristne til å flykte ut mot kysten.

De viktigste næringsveiene på øyene er jordbruk (først og fremst dyrking av vindruer og oliven), fiske og turisme. Den lokale økonomien er relativt underutviklet, så de kroatiske myndighetene tilrettelegger forskjellige støtteordninger gjennom «Zakon o otocima» (norsk: «Loven om øyer») for å stimulere øyenes økonomi. Blant annet kreves det ikke bompenger på broer, og fergebilletter er subsidiert for øyboerne.[7]

Liste[rediger | rediger kilde]

Folketetthet forklaring

██ 0-10 personer per km²

██ 10-50 personer per km²

██ 50-100 personer per km²

██ 100-150 personer per km²

██ >150 personer per km²

Havna i byen Hvar på øya Hvar.
En strand på øya Brač.
Øygruppen Kornati.
Skog på øya Vis.
Øya Rab.
En vingård på øya Vis.


Navn
Kart Folketall[1]
Areal[1]
(km²)
Høyde[1]
(moh)
Folke-
tetthet
Krk Croatia - Krk.PNG 3&504&17860&17 860 3&502&405.78&405,78 3&502&568&568 3&501&44.0&44,0
Korčula Croatia - Korcula.PNG 3&504&16182&16 182 3&502&276.03&276,03 3&502&569&569 3&501&58.6&58,6
Brač Croatia - Brac.PNG 3&504&14031&14 031 3&502&394.57&394,57 3&502&780&780 3&501&35.6&35,6
Hvar Croatia - Hvar.PNG 3&504&11103&11 103 3&502&299.66&299,66 3&502&628&628 3&501&37.1&37,1
Rab Croatia - Rab.PNG 3&503&9480&9 480 3&501&90.84&90,84 3&502&410&410 3&502&104.4&104,4
Pag Croatia - Pag.PNG 3&503&8398&8 398 3&502&284.56&284,56 3&502&349&349 3&501&29.5&29,5
Lošinj Croatia - Losinj.PNG 3&503&7771&7 771 3&501&74.68&74,68 3&502&589&589 3&502&104.1&104,1
Ugljan Croatia - Ugljan.PNG 3&503&6182&6 182 3&501&50.21&50,21 3&502&286&286 3&502&123.1&123,1
Murter Croatia - Murter.PNG 3&503&5060&5 060 3&501&18.60&18,60 3&502&125&125 3&502&272.0&272,0
Čiovo Croatia - Ciovo.PNG 3&503&4455&4 455 3&501&28.80&28,80 3&502&217&217 3&502&154.7&154,7
Vis Croatia - Vis.PNG 3&503&3617&3 617 3&501&90.26&90,26 3&502&587&587 3&501&40.1&40,1
Cres Croatia - Cres.PNG 3&503&3184&3 184 3&502&405.78&405,78 3&502&639&639 3&500&7.8&7,8
Pašman Croatia - Pasman.PNG 3&503&2711&2 711 3&501&63.34&63,34 3&502&272&272 3&501&42.8&42,8
Dugi otok Croatia - Dugi Otok.PNG 3&503&1772&1 772 3&502&114.44&114,44 3&502&337&337 3&501&15.5&15,5
Vir Croatia - Vir.PNG 3&503&1608&1 608 3&501&22.38&22,38 3&502&112&112 3&501&71.9&71,9
Šolta Croatia - Solta.PNG 3&503&1479&1 479 3&501&58.98&58,98 3&502&236&236 3&501&25.1&25,1
Mljet Croatia - Mljet.PNG 3&503&1111&1 111 3&502&100.41&100,41 3&502&513&513 3&501&11.1&11,1
Lastovo Croatia - Lastovo.PNG 3&502&835&835 3&501&46.87&46,87 3&502&415&415 3&501&17.8&17,8
Croatia Iž.png 3&502&557&557 3&501&17.59&17,59 3&502&168&168 3&501&31.7&31,7
Prvić Croatia - Prvic.PNG 3&502&453&453 3&500&2.37&2,37 3&501&75&75 3&502&191.1&191,1
Šipan Croatia - Elafit Islands - Sipan.PNG 3&502&436&436 3&501&15.81&15,81 3&502&224&224 3&501&27.6&27,6
Koločep Croatia - Elafit Islands - Kolocep.PNG 3&502&294&294 3&500&2.4&2,4[8] 3&502&125&125[8] 3&502&122.5&122,5
Zlarin Croatia - Zlarin.PNG 3&502&276&276 3&500&8.19&8,19 3&502&169&169 3&501&33.7&33,7
Lopud Croatia - Elafit Islands - Lopud.PNG 3&502&269&269 3&500&4.63&4,63[9] 3&502&216&216[9] 3&501&58.1&58,1
Silba Croatia - Silba.PNG 3&502&265&265 3&501&14.98&14,98 3&501&83&83 3&501&17.7&17,7
Vrgada 3&502&242&242 3&500&3.7&3,7[10] 3&502&115&115[10] 3&501&65.4&65,4
Krapanj 3&502&237&237 3&499&0.36&0,36[11] 3&500&1.5&1,5[11] 3&502&658.3&658,3
Molat Croatia - Molat.PNG 3&502&207&207 3&501&22.82&22,82 3&502&148&148 3&500&9.1&9,1
Ist Croatia - Ist.PNG 3&502&202&202 3&500&9.7&9,7[12] 3&502&174&174[12] 3&501&20.8&20,8
Susak Croatia - Susak.PNG 3&502&188&188 3&500&3.8&3,8[13] 3&501&98&98[13] 3&501&49.5&49,5
Drvenik Veli Croatia Drevnik Veli.png 3&502&168&168 3&501&12.07&12,07 3&502&178&178 3&501&13.9&13,9
Olib Croatia - Olib.PNG 3&502&147&147 3&501&26.09&26,09 3&501&74&74 3&500&5.6&5,6
Kaprije Croatia - Kaprije.PNG 3&502&143&143 3&500&6.97&6,97 3&502&132&132 3&501&20.5&20,5
Žirje Croatia - Zirje.PNG 3&502&124&124 3&501&15.06&15,06 3&502&134&134 3&500&8.2&8,2
Ilovik Croatia - Ilovik.PNG 3&502&104&104 3&500&5.2&5,2[14] 3&501&92&92[14] 3&501&20.0&20,0
Rava 3&501&98&98 3&500&3.6&3,6[15] 3&501&98&98[15] 3&501&27.2&27,2
Unije Croatia - Unije.PNG 3&501&90&90 3&501&16.92&16,92 3&502&132&132 3&500&5.3&5,3
Premuda Croatia - Premuda.PNG 3&501&58&58 3&500&9.25&9,25 3&501&88&88 3&500&6.3&6,3
Drvenik Mali Croatia Drevnik Mali.png 3&501&54&54 3&500&3.3&3,3[16] 3&501&79&79[16] 3&501&16.4&16,4
Sestrunj Croatia - Sestrunj.PNG 3&501&48&48 3&501&11.1&11,1[17] 3&502&185&185[17] 3&500&4.3&4,3
Zverinac Croatia - Zverinac.PNG 3&501&48&48 3&500&4.2&4,2[18] 3&502&111&111[18] 3&501&11.4&11,4
Rivanj Croatia - Rivanj.PNG 3&501&22&22 3&500&4.4&4,4[19] 3&502&112&112[19] 3&500&5.0&5,0
Biševo Croatia - Bisevo.PNG 3&501&19&19 3&500&5.8&5,8[20] 3&502&239&239[20] 3&500&3.3&3,3
Vele Srakane 3&500&8&8 3&500&1.15&1,15[21] 3&501&59&59[21] 3&500&5.3&5,3
Kornat Croatia - Kornat.PNG 3&500&7&7 3&501&32.30&32,30 3&502&237&237 3&499&0.2&0,2
Male Srakane 3&500&2&2 3&499&0.605&0,605 3&501&40&40[22]
Sveti Andrija 3&500&1&1 3&499&0.14&0,14[23] 3&500&7.1&7,1

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Sentralbyrået for statistikk i Kroatia (2005). Geografiske og meteorologiske data (engelsk) (PDF). Statistisk årbok for 2005. Sentralbyrået for statistikk i Kroatia. Besøkt 20. oktober 2008.
  2. ^ Faričić, Josip (23. februar 2006). Hrvatski pseudo-otoci (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  3. ^ Žubrinić, Darko (1995). Generalities and basic facts about CROATIA (engelsk). Besøkt 20. oktober 2008.
  4. ^ Treglav, Bojan (1. september 2006). za otoke milijardu kuna godišnje! (kroatisk) (PDF). Vjesnik 2. VJESNIK d.d.. Besøkt 20. oktober 2008.
  5. ^ a b Povijest (kroatisk) (2005). Besøkt 20. oktober 2008.
  6. ^ Gazija, Drazen. Povijest otoka Visa (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  7. ^ Zakon o otocima (kroatisk). Narodne Novine d.d. (1. april 1999). Besøkt 20. oktober 2008.
  8. ^ a b Koločep :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  9. ^ a b Otok Lopud, Dubrovnik (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  10. ^ a b Vrgada :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  11. ^ a b The Brodarica - Krapanj Tourist Board (engelsk). Besøkt 20. oktober 2008.
  12. ^ a b Ist :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  13. ^ a b Susak :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  14. ^ a b Ilovik :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  15. ^ a b Rava :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  16. ^ a b Drvenik Mali :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  17. ^ a b Sestrunj :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  18. ^ a b Zverinac :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  19. ^ a b Rivanj :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  20. ^ a b Biševo :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  21. ^ a b Vele Srakane :: peljar.cvs.hr (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.
  22. ^ Cave Srakane. DCS Lošinj. Besøkt 20. oktober 2008.
  23. ^ Sveti Andrija :: peljar.cvs.hr (Kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.