Liste over australske statsministere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Statsministeren (engelsk: Prime Minister) i Australia er landets regjeringssjef. Vedkommende er i praksis den med mest politisk makt i Australia. Statsministeren leder regjeringen for det australske samveldet (Commonwealth of Australia) og innehar sitt verv etter oppdrag fra Australias generalguvernør.

Liste over australske statsministere[rediger | rediger kilde]

De politiske partiene som er angitt nedenfor er det partiet statsministeren tilhørte da de holdt embedet. Flere australske statsministere har vært medlem av andre partier enn det partiet de var med i da de var regjeringssjef.

Nr. Navn Innsatt Avgått Parti
1 Edmund Barton
(1849–1920)
Edmund Barton.PNG 1. januar 1901 24. september 1903 Protectionist
2 Alfred Deakin
(1856–1919)
AlfredDeakin.jpeg 24. september 1903 27. april 1904
3 Chris Watson
(1867–1941)
ChrisWatsonSepia.jpg 27. april 1904 18. august 1904 Labor
4 George Reid
(1845–1918)
Georgereid.jpg 18. august 1904 5. juli 1905 Free Trade
(2) Alfred Deakin
(1856–1919)
(2. regjeringsperiode)
AlfredDeakin.jpeg 5. juli 1905 13. november 1908 Commonwealth Liberal
5 Andrew Fisher
(1862–1928)
Andrewfisher.JPG 13. november 1908 2. juni 1909 Labor
(2) Alfred Deakin
(1856–1919)
(3.regjeringsperiode)
AlfredDeakin.jpeg 2. juni 1909 29. april 1910 Commonwealth Liberal
(5) Andrew Fisher
(1862–1928)
(2. regjeringsperiode)
Andrewfisher.JPG 29. april 1910 24. juni 1913 Labor
6 Joseph Cook
(1860–1947)
JosephCookPEO.jpg 24. juni 1913 17. september 1914 Commonwealth Liberal
(5) Andrew Fisher
(1862–1928)
(3. regjeringsperiode)
Andrewfisher.JPG 17. september 1914 27. oktober 1915 Labor
7
Billy Hughes
(1862–1952)
Nla.ms-ms1538-10-582-e.jpg 27. oktober 1915 14. november 1916 Labor
14. november 1916 17. februar 1917 National Labor
17. februar 1917 9. februar 1923 Nationalist
8 Stanley Bruce
(1883–1967)
Stanleybruce.jpg 9. februar 1923 22. oktober 1929
9 James Scullin
(1876–1953)
JamesSc.JPG 22. oktober 1929 6. januar 1932 Labor
10 Joseph Lyons
(1879–1939)
JosephLyons2.jpg 6. januar 1932 7. april 1939 United Australia
11 Earle Page
(1880–1961)
EarlePage.jpg 7. april 1939 26. april 1939 Country
12 Robert Menzies
(1894–1978)
Portrait Menzies 1941.jpg 26. april 1939 28. august 1941 United Australia
13 Arthur Fadden
(1894–1973)
FaddenPEO.jpg 28. august 1941 7. oktober 1941 Country
14 John Curtin
(1885–1945)
JohnCurtin.jpg 7. oktober 1941 5. juli 1945 Labor
15 Frank Forde
(1890–1983)
Frankforde.jpg 6. juli 1945 13. juli 1945
16 Ben Chifley
(1885–1951)
Benchifley.jpg 13. juli 1945 19. desember 1949
(12) Robert Menzies
(1894–1978)
(2. regjeringsperiode)
Portrait Menzies 1941.jpg 19. desember 1949 26. januar 1966 Liberal
17 Harold Holt
(1908–1967)
HaroldHoltPortrait1953.JPG 26. januar 1966 19. desember 1967
18 John McEwen
(1900–1980)
Nla.pic-an23474705-v.jpg 19. desember 1967 10. januar 1968 Country
19 John Gorton
(1911–2002)
JohnGorton1954.JPG 10. januar 1968 10. mars 1971 Liberal
20 William McMahon
(1908–1988)
Nla.pic-an23458756-v.jpg 10. mars 1971 5. desember 1972
21 Gough Whitlam
(1916–)
Whitlam1955.jpg 5. desember 1972 11. november 1975 Labor
22 Malcolm Fraser
(1930–)
John Malcolm Fraser 1977.jpg 11. november 1975 11. mars 1983 Liberal
23 Bob Hawke
(1929–)
BobHawke(cropped).jpg 11. mars 1983 20. desember 1991 Labor
24 Paul Keating
(1944–)
Paul Keating - 2007.jpg 20. desember 1991 11. mars 1996
25 John Howard
(1939–)
PMincoffs.jpg 11. mars 1996 24. november 2007 Liberal
26 Kevin Rudd
(1957–)
Kevin Rudd DOS cropped.jpg 24. november 2007 24. juni 2010 Labor
27 Julia Gillard
(1961–)
Julia Gillard 2010.jpg 24. juni 2010 27. juni 2013
(26) Kevin Rudd
(1957–)
(2. regjeringsperiode)
Kevin Rudd DOS cropped.jpg 27. juni 2013 18. september 2013
28 Tony Abbott
(1957–)
Tony Abbott - 2010.jpg 18. september 2013 Nåværende Liberal

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Prime Ministers of Australia – bilder, video eller lyd