Liste over Vietnams statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Statsminister i Den sosialistiske republikk Vietnam (vietnamesisk:Thủ tướng Chính phủ nước Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam), også kjent som Leder av ministerrådet (vietnamesisk:Chủ tịch Hội đồng Bộ trưởng) fra 1981 til 1992, er regjeringssjefen i Vietnam. Statsministeren er også leder for Caucus-kommisjonen, et partiorgan for politiske saker og nestleder i forsvars og sikkerhetsrådet, et organ i nasjonalforsamlingen.[1] Statsministeren har opp i gjennom historieen vært ansvarlig, i hvertfall de jure, for håndtering Vietnam innenrikspolitikk. Siden Vietnam er en ettpartistat, med kommunistpartiet som det eneste partiet som er lovlig i følge grunnloven, har alle statsministrene i Nord-Vietnam og Vietnam vært medlemmer av kommunistpartiet mens de har innehatt stillingen. Den nåværende statsministeren er Nguyễn Tấn Dũng, og han er rangert som nummer tre i Politbyråets ranking.[2][note 1]

Statsminister i Keiserriket Vietnam (1945)[rediger | rediger kilde]

Nr.
[note 2]
Navn
(født–død)
Portrett Fra Til Keiser
1 Trần Trọng Kim
(1883–1953)
Tran Trong Kim.png 17. april 1945 23. august 1945 Bảo Đại
(1913–1997)

Statsministre i Nord-Vietnam (1945–1976)[rediger | rediger kilde]

Nr. Rank Navn
(født–død)
Portrett Fra Til Nasjonalforsamling
1 1 1 Hồ Chí Minh
(1890–1969)
Ho Chi Minh 1946.jpg 2. september 1945 20. september 1955 1st convocation
(1946–1960)
2 2 6 Phạm Văn Đồng
(1906–2000)
PhamVanDong1954.jpg 20. september 1955 2. juli 1976 1. periode
(1946–1960)
5 2. periode
(1960–1964)
3. periode
(1964–1971)
4 4. periode
(1971–1975)
5. periode
(1975–1976)

Leder for Republikken Sør-Vietnam (1969–1976)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Portrett Fra Til President
Leder for Republikken Sør-Vietnam
(1969–1976)
1 3 Huỳnh Tấn Phát
(1913–1989)
8. juni 1969 2. juli 1976 Nguyễn Hữu Thọ
(1910–1996)

Statsminister i Den sosialistiske republikk Vietnam (1976–)[rediger | rediger kilde]

Nr. Rank Navn
(født–død)
Portrett Fra Til Nasjonalforsamling
1 2 3 Phạm Văn Đồng
(1906–2000)
PhamVanDong1954.jpg 2. juli 1976 4. juli 1981 6. periode
(1976–1981)
Leder i Ministerrådet
(1981–1992)
1 2 3 Phạm Văn Đồng
(1906–2000)
PhamVanDong1954.jpg 4. juli 1981 18. juni 1987 7. periode
(1981–1987)
2
2 4 2 Phạm Hùng
(1912–1988)
18. juni 1987 10. mars 1988 8. periode
(1987–1992)
5 Võ Văn Kiệt
(1922–2008)
10. mars 1988 22. juni 1988
3 5 3 Đỗ Mười
(1917–)
Do Muoi cropped.jpg 22. juni 1988 8. august 1991
4 6 3 Võ Văn Kiệt
(1922–2008)
8. august 1991 24. september 1992
Statsminister
(1992–)
4 6 3 Võ Văn Kiệt
(1922–2008)
24. september 1992 24. september 1997 9. periode
(1992–1997)
5 7 3 Phan Văn Khải
(1933–)
Phan Van Khai 2005.jpg 24. september 1997 27. juni 2006 10. periode
(1997–2002)
11. periode
(2002–2007)
6 8 3 Nguyễn Tấn Dũng
(1949–)
Nguyen Tan Dung-2012.jpg 27. juni 2006 Nåværende 11. periode
(2002–2007)
12. periode
(2007–2011)
13. periode
(2011–2016)

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Staff writer (20 June 2012). Quyết định của Ban Bí thư số 48-QĐ/TW: Về việc lập Ban Cán sự đảng ở các bộ và cơ quan ngang bộ, ngày 14 tháng 12 năm 1992 (Vietnamese). Communist Party of Vietnam. Besøkt 8 May 2012.
  2. ^ Party Congress announces CPVCC Politburo members. Government of the Socialist Republic of Vietnam (19 January 2011). Besøkt 20 June 2012.
  3. ^ Van & Cooper 1983, s. 69.
  4. ^ Feil ved kall til Mal:Kilde www: Parametrene url og tittel må spesifiseresAbuza, Zachary (16 November 2001). . Vietnamese Professionals of America. The Catholic University of America. Besøkt 14 April 2012.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Halberstam, David; Singal, Daniel Joseph (2008). The Making of a Quagmire: America and Vietnam during the Kennedy Era. Rowman & Littlefield. ISBN 978-0742560086. 
  • Hall, Mitchell (2009). Vietnam War Era: People and Perspectives (1st utgave). ABC-CLIO. ISBN 978-1598841299. 
  • Tucker, Spencer C. (2011). The Encyclopedia of the Vietnam War: A Political, Social, and Military History. ABC-CLIO. ISBN 9781851099610. 
  • Van, Canh Nguyen; Cooper, Earle (1983). Vietnam under Communism, 1975–1982. Hoover Press. ISBN 9780817978518. 
  • Wiest, Andrew (2002). The Vietnam War 1956–1975. Osprey Publishing. ISBN 978-1841764191. 
  • Woods, L. Shelton (2002). Vietnam: a Global Studies Handbook. ABC-CLIO. ISBN 9781576074169. 


Siteringsfeil: <ref>-merker finnes for gruppenavnet «note», men ingen <references group="note"/>-merking ble funnet, eller det mangler et avsluttende </ref>-merke.