Liste over Vietnams presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Presidenten i Vietnam (vietnamesisk: Chủ tịch nước Việt Nam) er statsoverhode i Vietnam, selv om funksjonene til presidenten ofte bare er seremonielle. Presidenten er ansvarlig for å oppnevne statsminister og regjering blant medlemmene av Vietnams nasjonalforsamling. Presidenten baserer sin beslutning på indikasjoner fra forsamlingen selv. Andre titler presidenten holder inkluderer (nominell) øverstkommanderende for det vietnamesiske militæret og leder av Rådet for forsvar og sikkerhet i Vietnam. Han er også alltid et høytstående medlem av Vietnam kommunistpartiet, da Vietnam er en ettpartistat.

Den demokratiske republikken Vietnam (Nord-Vietnam, 1945-1976)[rediger | rediger kilde]

# Navn
(Fødsel–død)
(Tittel)
Bilde Fra Til Parti
1 Hồ Chí Minh
(1890–1969)
President
Ho Chi Minh 2. september 1945 2. september 1969 Det indokinesiske kommunistparti
(1945–1951)

Det vietnamesiske kommunistparti
(1951–1969)
Tôn Đức Thắng
(1888–1980)
Fungerende president
3. september 1969 23. september 1969 Det vietnamesiske kommunistparti
2 Tôn Đức Thắng
(1888–1980)
President
23. september 1969 2. juli 1976

Sør-Vietnam[rediger | rediger kilde]

Den autonome republikken Cochinkina (1946-1947)[rediger | rediger kilde]

# Navn
(Fødsel–død)
Fra Til Parti
1 Nguyễn Văn Thinh
1888-1946
1. juni 1946 10. november 1946 Det Cochinkinesiske kommunistparti
2 Nguyễn Văn Xuân, 1. gang
1892-1989
15. november 1946 7. desember 1946 Militær
3 Lê Văn Hoach
1896-1978
7. desember 1946 8. oktober 1947 ???

Republikken Sør-Vietnam (1947–1948)[rediger | rediger kilde]

# Navn
(Fødsel–død)
Fra Til Parti
1 Nguyễn Văn Xuân, 2. gang
1892-1989
8. oktober 1947 27. mai 1948 Militær

Provisorisk sentralregjering (1948–1949)[rediger | rediger kilde]

# Navn
(Fødsel–død)
Fra Til Parti
Nguyễn Văn Xuân
1892-1989
27. mai 1948 14. juni 1949 Militær

Staten Vietnam (1949-1955)[rediger | rediger kilde]

# Navn
(Fødsel–død)
Bilde Fra Til Parti
1 Bảo Đại
1913-1997
Bảo Đại 13. juni 1949 30. april 1955 Partiuavhengig
2 Ngô Đình Diệm
1901-1963
Ngô Đình Diệm 30. april 1955 26. oktober 1955 Front of National Salvation

Republikken Vietnam (1955–1975)[rediger | rediger kilde]

# Navn
(Fødsel–død)
Fra Til Parti
1 Ngô Đình Diệm
1901-1963
26. oktober 1955 2. november 1963 Can Lao-partiet
2 Dương Văn Minh, 1. gang
1916-2001
2. november 1963 30. januar 1964 Militær
3 Nguyễn Khánh, 1. gang
1927-
30. januar 1964 8. februar 1964 Militær
4 Dương Văn Minh, 2. gang
1916-2001
8. februar 1964 16. august 1964 Militær
5 Nguyễn Khánh, 2. gang
1927-
16. august 1964 27. august 1964 Militær
6 Provisorisk lederkomité 27. august 1964 8. september 1964 Militær
7 Dương Văn Minh, 3rd time
1916-2001
8. september 1964 26. oktober 1964 Militær
8 Phan Khắc Sửu
1893-1970
26. oktober 1964 14. juni 1965 Militær
9 Nguyễn Văn Thiệu
1923-2001
14. juni 1965 21. april 1975 Militær
(1965-1968)

National Social Democratic Front
(1968-1975)
10 Trần Văn Hương
1902-1982
21. april 1975 28. april 1975 ???
11 Dương Văn Minh, 4. gang
1916-2001
28. april 1975 30. april 1975 Militær

Den sosialistiske republikk Vietnam (1976– )[rediger | rediger kilde]

(Dates in italics indicate de facto continuation of office)

# Navn
(Fødsel–død)
(Tittel)
Bilde Fra Til Parti
1 Tôn Đức Thắng
(1888–1980)
President
2. juli 1976 30. mars 1980 Det vietnamesiske kommunistparti
Nguyễn Hữu Thọ
(1910–1996)
President
30. mars 1980 4. juli 1981 Det vietnamesiske kommunistparti
2 Trường Chinh
(1907–1988)
Formann i Nasjonalforsamlingen
4. juli 1981 17. juni 1988 Det vietnamesiske kommunistparti
3 Võ Chí Công
(1912–2011)
Chairman of the Council of State
18. juni 1988 24. september 1992 Det vietnamesiske kommunistparti
4 Lê Đức Anh
(1920– )
President
24. september 1992 24. september 1997 Det vietnamesiske kommunistparti
5 Trần Đức Lương
(1937– )
President
Trần Đức Lương 24. september 1997 27. juni 2006 Det vietnamesiske kommunistparti
6 Nguyễn Minh Triết
(1942– )
President
Nguyễn Minh Triết 27. juni 2006 25. juli 2011 Det vietnamesiske kommunistparti
7 Trương Tấn Sang
(1949– )
President
Trương Tấn Sang 25. juli 2011 Sittende Det vietnamesiske kommunistparti