Liste over Venezuelas presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over Venezuelas presidenter gir en oversikt over presidentene i Venezuela.

Venezuelas presidenter fra 1811 til idag[rediger | rediger kilde]

Parti: Movimiento V República Uavhengig Militærdiktatur Acción Democrática COPEI — Partido Social Cristiano de Venezuela
#
(unik)
#
(alle)
#
(alle valg)
President Mandatperiode Vei til presidentskapet Yrke
1 1 1 President Mendoza.jpg Cristóbal Mendoza 1811-1813 Valgt av den første kongressen Jurist / politiker
2 2 2 Hw-bolivar.jpg Simón Bolívar 1813-1814 Indirekte valg Offiser (general)
3 3 2 Hw-bolivar.jpg Simón Bolívar 1819-1830 Indirekte valg Offiser (general)
4 4 3 Jose Antonio Paez.jpg José Antonio Páez 1830-1835 Indirekte valg Offiser (general)
5 5 Andrés Narvarte 2.jpg Andrés Narvarte 1835-1835 Konstituert president Jurist / politiker
6 5 4 José María Vargas.jpg José María Vargas 1835-1835 Indirekte valg Lege
7 Santiago Mariño.jpg Santiago Mariño 1835-1835 Konstituert president Offiser / politiker
8 6 José María Carreño, RHV.jpg José María Carreño 1835-1835 Konstituert president Offiser (general)
9 4 José María Vargas.jpg José María Vargas 1835-1836 Gjeninnsatt Lege
10 6 5 Andrés Narvarte 2.jpg Andrés Narvarte 1836-1837 Midlertidig stedfortreder Jurist / politiker
11 7 6 José María Carreño, RHV.jpg José María Carreño 1837-1837 Midlertidig stedfortreder Offiser (general)
12 8 7 Bilde mangler Carlos Soublette 1837-1839 Midlertidig stedfortreder Offiser (general)
13 9 3 Jose Antonio Paez.jpg José Antonio Páez 1839-1843 Indirekte valg Offiser (general)
14 10 7 Bilde mangler Carlos Soublette 1843-1847 Indirekte valg Offiser (general)
15 11 8 PresidenteJoseTadeoMonagas.jpg José Tadeo Monagas 1847-1851 Indirekte valg Offiser (general)
16 12 9 JoseGregorioMonagas.jpg José Gregorio Monagas 1851-1855 Indirekte valg Offiser (general)
17 13 8 PresidenteJoseTadeoMonagas.jpg José Tadeo Monagas 1855-1858 Indirekte valg Offiser (general)
18 14 10 Pedrogual.jpg Pedro Gual Escandon 1858-1858
19 15 11 Juliancastro.jpg Julián Castro 1858-1859 Statskupp Offiser (general)
20 16 10 Pedrogual.jpg Pedro Gual Escandon 1859-1859
21 17 11 Manuel Felipe Tovar.jpg Manuel Felipe Tovar 1859-1861 Statskupp (første periode);
Direkte valg (andre periode)
Politiker
22 18 10 Pedrogual.jpg Pedro Gual Escandon 1861-1861
23 19 3 Jose Antonio Paez.jpg José Antonio Páez 1861-1863
24 20 12 Juan Crisóstomo Falcón.jpg Juan Crisóstomo Falcón 1863-1865 Seier i borgerkrigen (første periode)
25 20 12 Juan Crisóstomo Falcón.jpg Juan Crisóstomo Falcón 1865 - april 1868 Indirekte valg (andre periode) Offiser (general)
26 21 13 Manuel Ezequiel Bruzual 1.jpg Manuel Ezequiel Bruzual 1868-1868
27 22 14 Guillermo Tell Villegas 1.jpg Guillermo Tell Villegas 1868-1869
28 23 15 JRMonagas.jpg José Ruperto Monagas 1869-1870 Revolusjon Offiser (general)
29 24 14 Guillermo Tell Villegas 1.jpg Guillermo Tell Villegas 1870-1870
30 25 16 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1870-1877 Revolusjon (første periode) Jurist / offiser (general)
31 25 16 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1870-1877 Indirekte valg (andre periode) Jurist / offiser (general)
32 26 17 Antonio Esteban Frías 1911 000.jpg Francisco Linares Alcántara 1877-1878 Indirekte valg Offiser (general)
33 27 18 José Gregorio Varela.jpg José Gregorio Varela 1878-1878
34 28 16 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1879-1880 Valgt av delstatene Jurist / offiser (general)
35 28 16 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1880-1882 Valgt av delstatene Jurist / offiser (general)
36 28 16 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1882-1884 Valgt av delstatene Jurist / offiser (general)
37 29 18 JoaquinCrespo.jpg Joaquín Sinforiano de Jesús Crespo 1884-1886 Valgt av delstatene Offiser (general)
38 30 16 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1886-1887 Valgt av delstatene Jurist / Offiser (general)
39 31 19 Hermógenes López.jpg Hermógenes López 1887-1888 Midlertidig stedfortreder Offiser (general)
40 32 20 Presidente Rojas Paúl (1890) by Cristobal Rojas.jpg Juan Pablo Rojas Paúl 1888-1890 Valgt av delstatene Jurist
41 33 27 Raimundo Andueza Palacio.jpg Raimundo Andueza Palacio 1890-1892 Valgt av delstatene Jurist
42 34 Guillermo Tell Villegas 1.jpg Guillermo Tell Villegas 1892-1892
43 35 28 JoaquinCrespo.jpg Joaquín Sinforiano de Jesús Crespo 1892-1894 Revolusjon Offiser (general)
44 35 29 JoaquinCrespo.jpg Joaquín Sinforiano de Jesús Crespo 1894-1898 Revolusjon Offiser (general)
45 36 30 Ignacio Andrade 1.jpg Ignacio Andrade 1898-1899 Direkte valg Politiker
46 37 31 Cipriano Castro by Herrera Toro.jpg Cipriano Castro Ruiz 1899-1908 Revolusjon Offiser (general)
47 38 32 Juan Vicente Gómez.jpg Juan Vicente Gómez 1908-1914 Statskupp Offiser (general)
48 39 75px Victorino Márquez Bustillos 1915-1922 Utpekt til provisorisk president[1] Jurist / politiker
49 40 32 Juan Vicente Gómez.jpg Juan Vicente Gómez 1922-1929
50 41 Juan Bautista Pérez.jpg Juan Bautista Pérez 30. mai 1929 - 13. juni 1931 Indirekte valgt av nasjonalforsamlingen Jurist (magistratdommer)
51 42 32 Juan Vicente Gómez.jpg Juan Vicente Gómez 1931-1935 Indirekte valgt av nasjonalforsamlingen Offiser (general)
52 43 33 Eleazar López Contreras.jpg Eleazar López Contreras 1935-1936 Midlertidig stedfortreder (første periode)
53 43 34 Eleazar López Contreras.jpg Eleazar López Contreras 1936-1941 Indirekte valgt (andre periode) Offiser (general)
54 44 35 Presidente Medina.jpg Isaías Medina Angarita 1941-1945 Indirekte valgt Offiser (general)
55 45 36 Rómulo Betancourt.jpg Rómulo Ernesto Betancourt Bello 18. oktober 1945 - 17. februar 1948 Statskupp Politiker
56 46 37 Presidente Gallegos.jpg Rómulo Gallegos Freire 17. februar 1948 - 24. november 1948 Direkte valg Forfatter
57 47 38 Carlos Delgado Chalbaud1.jpg Carlos Delgado Chalbaud 24. november 1948 - 13. november 1950 Statskupp Offiser
58 48 39 President Germán Suárez Flamerich.jpg Germán Suárez Flamerich 13. november 1950 - 2. desember 1952 Midlertid stedfortreder Jurist
59 49 40 Pérez Jiménez 2.jpg Marcos Pérez Jiménez 2. desember 1952 - 23. januar 1958 Indirekte valg Offiser
60 50 41 Junta de Gobierno 1958.jpg Wolfgang Larrazábal 23. januar 1958 - 14. november 1958 Statskupp Sjøoffiser (konteramiral)
61 51 42 75px Edgar Sanabria 14. november 1958 - 13. februar 1959 Midlertidig stedfortreder Jurist
62 52 43 Rómulo Betancourt.jpg Rómulo Ernesto Betancourt Bello 13. februar 1959 - 13. mars 1964 Direkte valg Politiker
63 53 44 Bilde mangler Raúl Leoni Otero 13. mars 1964 - 11. mars 1969 Direkte valg Jurist
64 54 45 Rafael Caldera, 1972.jpg Rafael Caldera Rodríguez 11. mars 1969 - 12. mars 1974 Direkte valg Jurist
65 55 46 Carlos Andrés Pérez.jpg Carlos Andrés Pérez Rodríguez 12. mars 1974 - 12. mars 1979 Direkte valg Politiker
66 56 47 Luis Herrera Campins 12. mars 1979 - 2. februar 1984 Direkte valg Jurist
67 57 48 Lusinchi 89.JPG Jaime Lusinchi 2. februar 1984 - 2. februar 1989 Direkte valg Lege
68 58 49 Carlos Andrés Pérez.jpg Carlos Andrés Pérez Rodríguez[2] 2. februar 1989 - 21. mai 1993 Direkte valg Politiker
69 Octavio Lepage, 2009.jpg Octavio Lepage Barreto[3] 21. mai 1993 - 5. juni 1993 Midlertidig president Jurist / politiker
70 59 50 Ramón J. Velásquez, 2009.jpg Ramón José Velásquez 5. juni 1993 - 2. februar 1994 Midlertidig president Forfatter
71 60 51 Rafael Caldera, 1972.jpg Rafael Caldera Rodríguez 2. februar 1994 - 2. februar 1999 Direkte valg Jurist
72 61 52 Hugo Chavez photo cut 27-06-2008.jpg Hugo Rafael Chávez Frías[4] 2. februar 1999 - 11. april 2002 Direkte valg Offiser
(oberstløytnant)
73 62 Bilde mangler Pedro Carmona Estanga
[5][6][7][8]
11. april 2002 -
13. april 2002
(2 dager)
Statskupp Forretningsmann
74 63 Bilde mangler Diosdado Cabello Rondón 13. april 2002 - 13. april 2002
(flere timer)
Midlertidig stedfortreder Ingeniør
75 64 53 Hugo Chavez photo cut 27-06-2008.jpg Hugo Rafael Chávez Frías 13. april 2002 - 10. januar 2007 Gjenopprettelse av konstituell orden Offiser
(oberstløytnant)
76 64 52 Hugo Chavez photo cut 27-06-2008.jpg Hugo Rafael Chávez Frías 10. januar 2007 - 5. mars 2013 Direkte valg Offiser
(oberstløytnant)
77 65 -- Nicolas Maduro Moros.jpg Nicolás Maduro Moros 5. mars 2013 - interim[9]
Overtok da Chávez døde.
Bussjåfør,
fagforeningsleder

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bustillos ble utpekt til president på en provisorisk måte etter Juan Vicente Gómez, etter at han selv ble valgt til president av nasjonalforsamlingen. Gómez valgte å ikke ta imot stillingen, og istedet fortsatte han sitt arbeide med å lede armeen i Venezuela.
  2. ^ Den 21. mai 1993 gikk Pérez av etter anklager om korrupsjon.
  3. ^ Octavio Lepage var kongressens president og hadde regjeringsansvar fram til Ramón J. Velásquez ble valgt av kongressen den 5. juni 1993.
  4. ^ Den 11. april 2002 nektet høytstående militære å utføre Chavéz' ordre om Plan Ávila. De arresterte Chávez, og offisielt ble det oppgitt at han hadde gått av og Pedro Carmona Estanga tok presidentskapet. Etter et opprør som ble støttet av de Chavéz-lojale delene av de militære, kollapset den nye regjeringen og Chávez kom igjen til makten 15. april 2002. En kort tid før Chávez igjen ble president, virket visepresident Diosdado Cabello som president.
  5. ^ http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1927599.stm
  6. ^ http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1927322.stm
  7. ^ http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1926185.stm
  8. ^ http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1927678.stm
  9. ^ «En stille bussjåfør utpekt som etterfølger». Aftenposten. 6. mars 2013. Besøkt 6. mars 2013.