Liste over Syrias statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over Syrias statsoverhoder fra slutten av det ottomanske styret i 1918 frem til i dag.

Fargenøkkel for politiske partier[rediger | rediger kilde]

Liste[rediger | rediger kilde]

Det arabiske kongedømmet Syria (1918-1920)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn Bilde Født-Død Start Slutt Politisk parti
Regjeringssjef
1 Muhammad Said al-Jazairi Coat of arms of Syria.svg 1833-1919 30. september 1918 (flere timer) Uavhengig
2 Rida Pasha al-Rikabi Rida pasha alrikabi.jpg 1864-1943 30. september 1918 5. oktober 1918 Uavhengig
Konge (Hashemite)
3 Faisal I King Faisal I of Iraq.png 1883-1933 5. oktober 1918 28. juli 1920

Det franske mandatet Syria (1920-1946)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn Bilde Født-Død Start Slutt Politisk parti
Fungerende statsoverhode
4 Ala ad-Din ad-Durubi Basha Coat of arms of Syria.svg 1854-1929 28. juli 1920 21. august 1920 Uavhengig
5 Jamil al-Ulshi Jamil al-Ulshi.jpg 1883-1951 4. september 1920 30. november 1920 Utnevnt av Frankrike
President
6 Subhi Bay Barakat al-Khalidi Coat of arms of Syria.svg 1883-1939 28. juni 1922 1. januar 1925 Uavhengig
Statsoverhoder
6 Subhi Bay Barakat al-Khalidi Coat of arms of Syria.svg 1883-1939 1. januar 1925 21. desember 1925 Utnevnt av Frankrike
7 François Pierre-Alype (fungerende) Coat of arms of Syria.svg 1853-1932 9. februar 1926 28. april 1926 Utnevnt av Frankrike
8 Damad-i Shariyari Ahmad Nami Bay Coat of arms of Syria.svg 1840-1928 28. april 1926 15. februar 1928 Uavhengig
9 Taj al-Din al-Hasani (fungerende) Coat of arms of Syria.svg 1885–1943 15. februar 1928 19. november 1931 Uavhengig
10 Léon Solomiac (fungerende) Coat of arms of Syria.svg 1873–1960 19. november 1931 11. juni 1932 Utnevnt av Frankrike
Presidenter
11 Muhammad Ali al-Abid Coat of arms of Syria.svg 1867-1939 11. juni 1932 21. desember 1936 Utnevnt av Frankrike
12 Hashim al-Atassi (1. gang) Hashim Al Atassi.jpg 1875-1960 21. desember 1936 7. juli 1939 National Bloc
Leder for rådet av kommissærer
13 Bahij al-Khatib Bahij al-Khatib.jpg 1895–1981 10. juli 1939 4. april 1941 Utnevnt av Frankrike
Presidenter
14 Khalid al-Azm (fungerende) Khalid al-Azm.jpg 1903-1965 4. april 1941 16. september 1941 Uavhengig
15 Taj al-Din al-Hasani Coat of arms of Syria.svg 1885–1943 16. september 1941 17. januar 1943 Uavhengig
16 Jamil al-Ulshi (fungerende) Jamil al-Ulshi.jpg 1883-1951 17. januar 1943 25. mars 1943 Uavhengig
Statsoverhode
17 Ata al-Ayyubi Ata al-Ayyubi.jpg 1877-1951 25. mars 1943 17. august 1943 Uavhengig
President
18 Shukri al-Quwatli (1. gang) Coat of arms of Syria.svg 1891-1967 17. august 1943 17. april 1946 Det syriske nasjonale parti

Syrian Republic (1946-1958)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn Bilde Født-Død Start Slutt Politisk parti
Presidenter
18 Shukri al-Quwatli (1. gang) Coat of arms of Syria.svg 1891-1967 17. april 1946 30. mars 1949 Det syriske nasjonale parti
19 Husni al-Za'im Husni al-Zaiim.jpg 1897-1949 30. mars 1949 14. august 1949 Militær/Det syriske sosialistiske nasjonale parti
Leder av det øverste militære rådet
20 Sami al-Hinnawi Sami al-Hinnawi.jpg 1898-1950 14. august 1949 15. august 1949 Militær
Statsoverhode
21 Hashim al-Atassi (2. gang) Hashim Al Atassi.jpg 1875-1960 15. august 1949 2. desember 1951 National Bloc
Leder av det øverste militære rådet
22 Adib Shishakli (1. gang) Adib al-Shishakli.jpg 1909-1964 2. desember 1951 3. desember 1951 Militær/Det syriske sosialistiske nasjonale parti
Statsoverhode
23 Fawzi Selu Coat of arms of Syria.svg 1905–1972 3. desember 1951 11. juli 1953 Militær
Presidenter
24 Adib Shishakli (2. gang) Adib al-Shishakli.jpg 1909-1964 11. juli 1953 25. februar 1954 Militær/Det syriske sosialistiske nasjonale parti
25 Maamun al-Kuzbari (1. gang) Coat of arms of Syria.svg 1914-1998 26. februar 1954 28. februar 1954 Uavhengig
26 Hashim al-Atassi (3. gang) Hashim Al Atassi.jpg 1875-1960 28. februar 1954 6. september 1955 National Bloc
27 Shukri al-Quwatli (2. gang) Coat of arms of Syria.svg 1891-1967 6. september 1955 22. februar 1958 Det syriske nasjonale parti

Den forente arabiske republikk (1958-1961)[rediger | rediger kilde]

# Name Picture Born-Died Took Office Left Office Political Party
President
28 Gamal Abdel Nasser Nasser.jpg 1918-1970 22. februar 1958 29. september 1961 National Union

Den arabiske republikk Syria (1961- )[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn Bilde Født-Død Start Slutt Politisk parti
Presidenter
29 Maamun al-Kuzbari (2. gang) Coat of arms of Syria.svg 1914-1998 29. september 1961 20. november 1961 Uavhengig
30 Izzat an-Nuss (fungerende) Coat of arms of Syria.svg 1900-1972 20. november 1961 14. desember 1961 Militær
31 Nazim al-Kudsi Nazim al=Kudsi.jpg 1906-1998 14. desember 1961 8. mars 1963 People's Party
Leder av det nasjonale revolusjonære kommandorådet
32 Luai al-Atassi Luai al-Atassi.jpg 1926-2003 9. mars 1963 27. juli 1963 Militær/Ba'athpartiet
Leder av presidentrådet
33 Amin al-Hafiz Amin al-Hafiz.jpg 1921-2009 27. juli 1963 23. februar 1966 Militær/Ba'athpartiet
Statsoverhode
34 Nureddin al-Atassi Nureddin Atassi.jpg 1930-1992 25. februar 1966 18. november 1970 Militær/Ba'athpartiet
35 Ahmad al-Khatib Ahmed al-Khatib.jpg 1933-1982 18. november 1970 22. februar 1971 Ba'athpartiet
Presidenter
36 Hafez al-Assad Hafez al Assad portrait.jpg 1930-2000 22. februar 1971 10. juni 2000 Ba'athpartiet/Nasjonal Progressive Front
37 Abdul Halim Khaddam (fungerende) Coat of arms of Syria.svg 1932- 10. juni 2000 17. juli 2000 Ba'athpartiet/Nasjonal Progressive Front
38 Bashar al-Assad Syria.BasharAlAssad.jpg 1965- 17. juli 2000 Incumbent Ba'athpartiet/Nasjonal Progressive Front

Se også[rediger | rediger kilde]