Liste over Sveriges erkebiskoper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en kronologisk liste over Sveriges erkebiskoper fra at Uppsala ble et eget erkebispedømme i 1164 og frem til i dag. I Sverige regnes denne listen som sammenhengende, til tross for overgangen mellom katolisismen og protestantismen ved reformasjonen.

Navn Embetsperiode Levetid Merknader
Katolske erkebiskoper før og under reformasjonen
Stefan 11641185 død 1185 Sveriges første erkebiskop.
Johannes 11851187 død 1187 Drept av estiske sjørøvere i Sigtuna.
Petrus 11871197 død 1197
Olof Lambatunga 11981206 død 1206
Valerius 12071219 død 1219
Vakant 12191224
Olov Basatömer 12241234 død 1234
Vakant 12341236
Jarler 12361255 død 1255
Laurentius 12551267 død 1267
Vakant 12671274
Folke Johansson Ängel 12741277 død 1277
Jakob Israelsson 12781281 død 1281
Johan Odulfsson 12811284 død 1284 Ikke vigd.
Magnus Bosson 12851289 død 1289
Johan 12891291 død 1291
Nils Allesson 12921305 død 1305
Vakant 13051308
Nils Kettilsson 13081314 død 1314
Olaus Beronis 13151332 død 1332 Kalles iblant Olof Björnsson.
Petrus Filipsson 13321341 død 1341
Heming Nilsson 13411351 død 1351
Petrus Thyrgilli 13511366 død 1366
Birger Gregersson 13661383 13271383
Henrik Karlsson 13831408 død 1408
Jöns Gerekesson 14081421 død 1433 Også kjent under den latinske navneformen Johannes Gerechini, som han selv brukte. Sluttet som biskop på Island.
Johan Håkansson 14211432 død 1432
Olov Larsson 14321438 død 1438
Arnold 14331434 død 1434 Ikke vigd.
Nils Ragvaldsson 14381448 død 1448 Kjent i sin samtid under sitt latinske navn Nicolaus Ragvaldi.
Jöns Bengtsson 14481467 14171467 Blandet seg i politikken og var også riksforstander i 1457 og 14651466.
Tord Pedersson 14681469 død 1470 Ikke vigd.
Jakob Ulvsson 14691515 død 1521 Er med sine 46 år som erkebiskop den som har sittet lengst på posten i Sverige.
Gustav Trolle 15151517 14881535 Avsatt 1517 ettersom han var unionsvennlig.
Vakant 15171520 Erkebispesstolen tom i tre år etter Trolles avsettelse.
Gustav Trolle 15201521 14881535 Samarbeidet med Christian II og stod bak dødsdommene i Stockholms blodbad. Avsatt når Christian ble avsatt.
Vakant 15211523
Johannes Magnus 15231544 14881544 Sveriges siste katolske erkebiskop med virke i Sverige. I eksil fra 1526, installert av paven i Roma i 1533.
Olaus Magnus 15441557 14901557 Bror av Johannes Magnus. Etterfulgte ham som katolsk titulærerkebiskop i Roma.
Evangelisk-lutherske erkebiskoper under og etter reformasjonen
Laurentius Petri (Nericus) 15311573 14991573 Også kjent under den svenske navneformen Lars Petersson. Sveriges første evangelisk-lutherske erkebiskip. Nericus står for Närke.
Laurentius Petri Gothus 15731579 1529/15301579 Også kjent under den svenske navneformen Lars Petersson. Gothus står for Östergötland.
Vakant 15791583
Andreas Laurentii Björnram 15831591 15201591
Vakant 15911593
Abraham Angermannus 15931599 15401607 Avsatt.
Nicolaus Olai Bothniensis 15991600 15501600 Ikke vigd. Bothniensis betyr fra Botten, som da innebar Västerbotten (nå Väster- og Norrbotten) og Österbotten.
Olaus Martini 16011609 15571609
Petrus Kenicius 16091636 15551636 Også kjent under den svenske navneformen Peter Königsson.
Laurentius Paulinus Gothus 16371646 15651646
Johannes Canuti Lenaeus 16471669 15731669
Laurentius Stigzelius 16701676 15981676
Johannes Baazius d.y. 16771681 16261681
Olov Svebilius 16811700 16241700
Erik Benzelius d.ä. 17001709 16321709
Vakant 17091711
Haquin Spegel 17111714 16451714
Mattias Steuchius 17141730 16441730
Johannes Steuchius 17301742 16761742
Erik Benzelius d.y. 17421743 16751743
Jakob Benzelius 17441747 16831747
Henrik Benzelius 17471758 16891758
Samuel Troilius 17581764 17061764
Magnus Beronius 17641775 16921775
Carl Fredrik Mennander 17751786 17121786
Uno von Troil 17861803 17461803
Vakant 18031805
Jacob Axelsson Lindblom 18051819 17461819
Carl von Rosenstein 18191836 17661836
Johan Olof Wallin 18371839 17791839
Carl Fredrik af Wingård 18391851 17811851
Hans Olov Holmström 18521855 17841855
Henrik Reuterdahl 18561870 17951870
Anton Niklas Sundberg 18701900 18181900
Johan August Ekman 19001913 18451913
Nathan Söderblom 19141931 18661931 Mottok Nobels fredspris i 1930.
Erling Eidem 19311950 18801972
Yngve Brilioth 19501958 18911959
Gunnar Hultgren 19581967 19021991
Ruben Josefson 19671972 19071972
Olof Sundby 19721983 19171996
Bertil Werkström 19831993 født 1928
Gunnar Weman 19931997 født 1932
Karl Gustav Hammar 19972006 født 1943 Mottok Miljöpartiet de Grönas frihetspris i 2006.
Anders Wejryd 2006 født 1948