Liste over SM-uttrykk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

SM-uttrykk og -forkortelser

Mange uttrykk innenfor sadomasochismen kommer opprinnelig fra engelsk. Noen har blitt oversatt, en del brukes på engelsk også i Norge, og en del brukes både i engelsk og norsk språkdrakt, med litt varierende oversettelser. Denne lista er ikke fullstendig, og enkelte av definisjonene her kan ganske sikkert diskuteres.

  • 24/7: Brukes i SM-forstand i teorien om SM-forhold som varer døgnet rundt. I praksis betyr det ikke at de to i et SM-forhold leker eller er i SM-modus døgnet rundt, men at de bor sammen og lever i et forhold der SM er en viktig del av livet deres.
  • Adult babies (AB): ("Voksne babyer"). Underdanige som liker å gå i bleier og bli dullet med som babyer.
  • Ageplay: ("Alders-lek"). Et rollespill der den ene parten i en ageplay-relasjon tar rollen som gammel, ungdom, barn eller baby, og den andre tar rollen som motsatsen. F.eks "mamma", "pappa", "tante", "lærerinne", "bestefar", "bestemor" eller lignende på den ene siden, kontra f.eks "niese", "nevø", "datter", "sønn", "barnebarn", "nabogutten" eller lignende på den andre siden. Det er fullt mulig for den som er "liten", å være den som kontrollerer og bestemmer, altså å være den dominante. Ageplay har ingenting med virkelige barn eller pedofili å gjøre. For mange er det omsorgen de kan få, som er motivet for å være liten. At de slipper ansvar, og blir tatt vare på, i en kanskje stresset hverdag. Ageplay er ikke nødvendigvis å finne under SM-paraplyen, og kan fint praktiseres uten et eneste element av SM i seg.
  • Anal-lek: SM-lek som går på å stikke ting opp i endetarmen (rektum). Dette inkluderer klyster.
  • Andreaskors: Krysskors ( X ) oppkalt etter apostelen Andreas. Brukes i SM til å binde underdanige/masochister opp på under SM-lek.
  • BDSM: En utvidet forkortelse for sadomasochisme. BDSM står for "Bondage & Discipline, Dominance & Submission, Sadism & Masochism".
  • BDSM-emblemet: Et uoffisielt symbol for sadomasochistene, laget av amerikaneren Quagmyr.
  • Bleie-fetisj: Fetish for å gå i bleier. Mange bleiefetisjister er infantilister, men slett ikke alle.
  • Bondage: Binding. SM-lek der den underdanige blir bundet eller lenket opp, enten liggende fritt eller bundet i ei seng eller til Andreaskors eller annet.
  • Bottom ("bunn"): Betegnelse på en masochist eller underdanig som gjør det han/hun gjør uten å være særlig følelsesmessig engasjert. Brukes også av og til om masochister og underdanige generelt.
  • Branding: Brennemerking som SM-aktivitet.
  • Breath play (puste-lek): SM-lek der den underdanige får begrenset muligheten til å puste, enten ved bruk av maske eller ved at han eller hun får holdt noe foran munnen og nesa. Breath play kan gi en rus-følelse hos den underdanige, men det kan være farlig, og må utføres med stor forsiktighet.
  • Butt plug: "Anal-plugg". Brukes i anal-lek.
  • Cat o'nine tails: Pisk, opprinnelig brukt som strafferedskap i den britiske marinen, nå vanlig redskap i SM.
  • CBT, "Cock & Ball Torture": Form for SM-lek der mannens penis og testikler blir pint og ofte bundet opp. Kan omfatte bruk av diverse kyskhetsinnretninger.
  • Collar: "Halsbånd". Tegn på at en underdanig er "eid". Kan sammenlignes med en giftering. Brukes fysisk av underdanige, og også i overført betydning på nett, som klammer etter navn for å vise at den underdanige er "eid".
  • Collaring: Seremoni der den underdanige blir tildelt sitt collar av sin dominante "eier".
  • Crossdressing: Å kle seg i klær beregnet på det motsatte kjønn. Ofte skilles det mellom crossdressere, som bare ønsker å ha på seg klærne til det motsatte kjønn, og transvestitter, som oppfører seg som og ønsker å være av det motsatte kjønn. Crossdressere og transvestitter er ikke uvanlig i SM-miljøet.
  • Dom: Dominant mann.
  • Domina: Dominant kvinne. På engelsk brukes ofte ordet Domme. Et annet ord, som brukes i mindre grad, er Dominatrix.
  • Dominant: Fellesbetegnelse på seksuelt dominant person; person som liker å dominere andre mennesker seksuelt.
  • D/s: Betegnelse på den delen av sadomasochismen som har med dominanse og underdanighet å gjøre.
  • Dungeon: "Fangehull". Brukes ofte som betegnelse på et eget rom som er innredet til SM og brukes til SM-aktivitet.
  • Dungeon monitor: "Leke-vakt". Brukes i SM-klubber for å følge med og passe på sikkerheten under SM-lek. Vakten kan gripe inn og stoppe en seanse (lek) hvis noe går galt eller altfor langt, og skaffe hjelp om nødvendig. Vakten holder seg i bakgrunnen, og griper bare inn dersom det er helt nødvendig.
  • Edgeplay: Samlebetegnelse på SM-lek som kan ha ekstra stor risiko. Dette kan for eksempel være lek som inneholder blod, permanente kroppsforandringer, kniver og ild.
  • Elektro-lek: SM-lek med (svak!) strøm. Elektro-lek er lite risikabelt hvis det blir utført på forsiktig måte, men det bør ikke gjøres med folk som har hjerteproblemer. Vanlige apparater til elektro-lek er TENS-units og violet wands.
  • Etterbehandling: Omsorgsfull behandling av den underdanige etter intens SM-lek. Denne fasen av SM-aktiviteten er viktig for å sikre at den underdanige (og for såvidt også den dominante) føler seg bra og "stabil" igjen etter den intense SM-leken.
  • Facesitting: Erotisk SM-lek der den dominante bokstavelig talt sitter på ansiktet dil den underdanige.
  • Fetisj, fetisjisme: Seksuell tenning på spesielle objekter. Slike objekter kan i utgangspunktet være alt mulig, for eksempel sko, hansker, kniver eller smykker.
  • Figging: Innsetting av ingefærrot eller til og med pepper i endetarmen. Dette gir en intens, brennende følelse. Det påstås at figging ble brukt på hester foran hestevisninger, for å få hestene til å holde halen høyt.
  • Fisting: Innsetting av hele hånden eller også til og med deler av armen i endetarmen eller vagina. Fisting er en ekstrem form for anal-lek, og må utføres med stor forsiktighet.
  • gimp, «sexslave» eller «underdanig» i sadomasochistisk lek, gjerne en mann, bundet eller iført gummi eller lær, særlig en heldekkende gimp suit
  • Golden showers («Gyldne dusjer»), SM-lek som består i å tisse på et annet menneske eller selv å bli tisset på. Kalles også for "vannsport" (watersports).
  • Gor: Planet med et ekstremt sadomasochistisk samfunn. Tema i 26 bøker av den amerikanske forfatteren med pseudonymet John Norman. Bøkene om Gor har gitt opphav til mange ekstreme SM-fantasier.
  • Grenser: Ting en sadomasochist ikke ønsker å gjøre. Noen grenser er helt faste, mens andre grenser kan flyttes på til en viss grad. Både dominante og underdanige har grenser.
  • Hersker: Betegnelse på dominant mann i et SM-forhold.
  • Herskerinne: Betegnelse på dominant kvinne i et SM-forhold.
  • "Historien om O": Bok med SM-tema av den franske forfatteren Pauline Réage.
  • Ild-lek (fire play): SM-lek med ild.
  • Infantilisme: Ønske om å bli behandlet som et barn. Dette kan være mer eller mindre seksuelt. Det finnes mange grader av infantilisme. Mange infantilister er ikke sadomasochister, men liker bare å føle "barnet i seg" på en ikke-seksuell måte. I SM-sammenheng driver mange infantilister med ageplay.
  • Klyster (enema): Tarmskylling. Kan brukes som del av anal-lek, eller for å vaske endetarmen før anal-lek. Seksuell tiltrekning til klyster kalles også klismafili.
  • Kniv-lek: Sanselek med kniver. Knivlek består vanligvis av forsiktig stryking på huden med skarpe knivblader, uten å skjære i huden.
  • Lekefest: SM-fest der mange SM'ere deltar i SM-lek.
  • Masochisme: Nytelse av å bli påført smerte. Dette kan være i SM-forstand, eller i en sykelig form. Uttrykket masochisme kommer fra østerrikeren Leopold von Sacher-Masoch.
  • Masochist: Person som nyter å bli påført smerte, vanligvis seksuelt.
  • Master: Engelsk ord for "hersker", som også blir brukt litt på norsk.
  • Mester: Fornorsket ord for "master" – "hersker".
  • Mistress: Engelsk ord for "herskerinne".
  • Mummifisering: En form for bondage der den underdanige blir pakket helt inn i plast eller andre materialer, slik at han eller hun ikke kan røre seg i det hele tatt.
  • Munch: Engelsk ord for SM-treff der SM'ere vanligvis kommer i vanlige klær og uten praktisk SM-lek. Slike treff kan skje på en pub eller kafé, eller på SM-klubb. Ordet munch er satt sammen av ordene "meeting" og "lunch". Mindre SM-klubber i USA kombinerer av og til slike treff med middag eller lunch.
  • Nålelek: SM-lek med nåler. Midlertidig piercing med sterile nåler av varierende tykkelse. Kan også brukes som en mer ekstrem del av sanselek.
  • Old Guard: Hovedsakelig amerikansk betegnelse på tradisjonell SM, med stor vekt på respektfull opptreden og bekledning.
  • OTK: Forkortelse for "over the knee" – posisjonen over fanget som masochister ofte blir lagt i for spanking.
  • Paddle: Et redskap for fysisk straff eller SM-lek ("spanking"), av tre, hardplast eller lær, med form som ei lita padleåre. Opprinnelig (og fremdeles) brukt på barn i USA...
  • Painslut: Betegnelse på ekstreme masochister som liker og tåler mye smerte.
  • Parafili: Nøytralt samlebegrep i psykologien og sexologien for ulike mindre vanlige seksuelle interesser/legninger, som for eksempel ekshibisjonisme, transvestitisme, sadomasochisme og pedofili. Uttrykket parafili ble konstruert av den østerrikske psykoterapeuten Wilhelm Stekel i 1925.
  • Ponyplay: SM-lek der den underdanige tar rollen som "hest", med munnbitt og anal-plugg med "hale".
  • Prins Albert: Piercing som går gjennom vevet og urinrøret i penis.
  • Pro Domina: Dominant kvinne som dominerer andre mot betaling. Det er et åpent spørsmål om Pro Dominaer er prostituerte, men de fleste Pro Dominaer mener selv at de ikke er det.
  • Protokoll: Et sett av regler for hvordan sadomasochister skal oppføre seg i virkeligheten og på nett. Slike protokoller blir i dag sjelden akseptert av alle SM'ere, og det kan slås fast ganske klart at det ikke finnes noen universelle regler og definisjoner som gjelder for alle SM'ere.
  • RACK ("Risk Aware Consensual Kink"): Uttrykk for "sunn sadomasochisme". Uttrykket er konstruert av folk som ikke liker uttrykket "safe, sane and consensual".
  • Rollespill: En viktig del av SM. Mange lever ut seksuelle fantasier og tar på seg roller i disse fantasiene.
  • Sadisme: Nytelse av å påføre andre smerte. Dette kan være kontrollert i SM-forstand, eller ukontrollert i form av mishandling. Uttrykket sadisme kommer fra franske Marquis de Sade.
  • Sadist: Person som nyter å påføre andre mennesker smerte.
  • Sadomasochisme: En seksuell legning som i hovedsak dreier seg om å dominere andre eller selv å bli dominert, og/eller å gi eller bli påført smerte. Det seksuelle ligger som basis, men alle aktivitetene innenfor SM trenger ikke nødvendigvis å gi seksuell nytelse. Forkortes SM, S/M eller S&M. En utvidet forkortelse er BDSM.
  • "Safe, sane and consensual" (SSC): Et uttrykk for "sunn sadomasochisme", men med usikker praktisk betydning. På norsk kalt "sikker, sunn og samtykkende" (SSS).
  • Sanselek: SM-lek med vekt på sansene til den underdanige. Den underdanige blir gjerne (men ikke alltid) bundet fast og/eller påsatt bind for øynene, og får så føle eller smake ulike ting. Det kan være ulike sorter smaker, lett berøring, kiling, kald og varm berøring, (svak!) strøm eller andre ting. Dette føles pirrende og intenst for den underdanige fordi han eller hun føler seg hjelpeløs og ikke vet hva som kommer.
  • Scarring: Skjæring med kniv i huden for å danne mer eller mindre dekorative arr.
  • Scat-lek: SM-lek med avføring.
  • Service-sub: Betegnelse på underdanige som i hovedsak liker å oppvarte de dominante, i motsetning til underdanige som foretrekker ydmykelser og smerte.
  • Shibari: Japansk bondage.
  • "Sikker, sunn og samtykkende" (SSS): Et uttrykk for "sunn sadomasochisme", men med usikker praktisk betydning. Fra engelsk "safe, sane and consensual" (SSC).
  • Slave, slavinne: Betegnelse som oftest brukes om en ekstrem form for underdanig, som følger sin Hersker eller Herskerinne i ett og alt, og adlyder tilnærmet blindt. Brukes også av enkelte om alle underdanige.
  • Slaveauksjon: Auksjon der slaver blir "solgt" for høyeste bud. Slaven blir så "brukt" eller lekt med, vanligvis for en begrenset tidsperiode.
  • Slavekontrakt: Kontrakt mellom "slaven" og hersker/innen som regulerer visse forhold i samlivet mellom dem. Det er lite trolig at slike slavekontrakter er juridisk bindende, men mange SM'ere foretrekker likevel å formalisere forholdet seg imellom med slike kontrakter.
  • SM: En forkortelse for sadomasochisme. Andre skrivemåter og betegnelser er S/M, S&M og BDSM.
  • Sounds: Sonder som stikkes inn i penis (urinrøret). Dette kan også være en del av SM-lek. I slik SM-lek kan også kateter brukes.
  • Spanking: Ris på rumpa. I SM-sammenheng kan dette være både seksuell lek og straff.
  • Spanko: Populær betegnelse på person som tenner på å få eller gi spanking (ris på rumpa).
  • Spanner-saken: Rettssak i England fra 1987 og framover der flere menn ble dømt for å ha torturert andre, selv om det skjedde med "ofrenes" klare samtykke.
  • Stopp-ord (safeword): Spesielt, på forhånd avtalt ord som brukes til å stoppe SM-lek hvis noe går galt. Dette ordet kan i prinsippet være hva som helst, men i Norge brukes oftest "rødt" for å stoppe fullstendig og "rosa" for å stoppe midlertidig. På engelsk brukes oftest "gult" ("yellow") for å stoppe midlertidig.
  • Sub: Populær forkortelse av det engelske ordet "submissive" – "underdanig".
  • Subspace: Et endorfinkick som oppleves som en slags transetilstand eller "rus" som masochister og underdanige kan komme i under intens SM-lek. Mange masochister og underdanige ser på subspace som det maksimale klimaks under leken. Også dominante og sadister kan oppnå et lignende klimaks, som da gjerne kalles Dom-space. Etter klimakset er det viktig at masochisten blir behandlet med omsorg, ellers kan ettervirkningen av endorfinkicket føre til midlertidig depresjon og tomhetsfølelse (også kalt subdrop) hos masochisten.
  • Switch: Sadomasochist som har både en underdanig og en dominant side, og som liker begge deler, avhengig av situasjon og humør.
  • TENS-unit: Redskap som brukes for å påføre kroppen svak, høyfrekvent strøm. Ikke helt ulikt violet wands. Brukes blant annet for å lindre smerter ved å stimulere nervene. I dag også brukt i elektro-lek i SM.
  • Top ("topp"): Betegnelse på en sadist eller dominant som gjør det han/hun gjør uten å være særlig følelsesmessig engasjert. Brukes også av og til om sadister og dominante generelt.
  • "Topping from the bottom": Engelsk uttrykk for det at en underdanig prøver å ta kontrollen fra den dominante. Det kan skje når den underdanige ikke er bevisst på sin rolle som underdanig, og så stiller for mange krav eller tar for mye initiativ overfor den dominante. Dette blir sett på som svært negativt.
  • Total Power Exchange (TPE): Total maktovergivelse. Forenklet sagt det at den dominante har all makt i et forhold, og at den underdanige frivillig gir fra seg makten til den dominante. Mange SM'ere har TPE som et høyt ideal innenfor SM-forhold.
  • Underdanig: Seksuelt underdanig person; person som liker å underkaste seg andre mennesker seksuelt.
  • Vanilje (vanilla): SM'ernes betegnelse på folk, klær og situasjoner som ikke har noe med SM å gjøre. Dette ordet blir brukt ganske mye for å skille mellom SM'ere og andre folk, også i Norge. Det finnes også et tilsvarende ord for å betegne SM'ere, nemlig "sjokolade", men det blir brukt i mye mindre grad.
  • "Vannsport" (watersports): SM-lek som består av å tisse på et annet menneske eller selv å bli tisset på. Kalles også for golden showers.
  • Violet wand: Redskap som brukes for å påføre kroppen svak, høyfrekvent strøm. Violet wands ble opprinnelig brukt i alternativ medisin (uten noen særlig dokumentert virkning), men brukes nå mest som et redskap for elektro-lek i SM.
  • Voks-lek: SM-aktivitet der den dominante drypper varm voks på huden til den underdanige.
  • Ydmykelse: En viktig del av SM-opplevelsen for mange sadomasochister. Mange, men ikke alle, underdanige SM'ere tenner på ulike grader av ydmykelse.

NB: På internet brukes gjerne stor førstebokstav i navn og betegnelser på dominante ting og personer. (Eksempel: Dom, Master Harry). I navn og betegnelser på underdanige ting og personer brukes liten førstebokstav. (Eksempel: sub, slave john). Men dette har naturlig nok langt mindre betydning i det virkelige liv.

Se også[rediger | rediger kilde]