Liste over Republikken Kongos statsministere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over Republikken Kongos statsministere (regjeringssjefer). Datoer i kursiv angir de facto forlengelse av statsministerperioden.

Periode Navn Parti Noter
Republikken Kongo Autonom republikk
15. mai 1957 til 26. juli 1958 Jacques Opangoult, Vice President of the Government Council
26. juli 1958 til 8. desember 1958 Jacques Opangoult, President of the Council of Government
8. desember 1958 til 21. november 1959 Fulbert Youlou, Statsminister UDDIA
Republikken Kongo    Uavhengig fra Frankrike
16. august 1963 til 19. desember 1963 Alphonse Massamba-Débat, Statsminister MNR
24. desember 1963 til 15. april 1966 Pascal Lissouba, Statsminister MNR
6. mai 1966 til 12. januar 1968 Ambroise Noumazalaye, Statsminister MNR
4. august 1968 til 30. desember 1969 Alfred Raoul, Statsminister Mil
Folkerepublikken Kongo    (République populair du Congo)
28. juli 1973 til 18. desember 1975 Henri Lopès, Statsminister PCT
18. desember 1975 til 7. august 1984 Louis Sylvain Goma, Statsminister (1. periode) PCT
7. august 1984 til 7. august 1989 Ange Édouard Poungui, Statsminister PCT
7. august 1989 til 3. desember 1990 Alphonse Poaty-Souchlaty, Statsminister PCT
3. desember 1990 til 8. januar 1991 Pierre Moussa, fungerende Statsminister PCT
8. januar 1991 til 8 juni 1991 Louis Sylvain Goma, Statsminister PCT 2. periode
8. juni 1991 til 31. august 1992 André Milongo, Statsminister n-p
Republikken Kongo    (République du Congo)
31 august 1992 til 2. september 1992 André Milongo, Statsminister n-p
2. september 1992 til 6. desember 1992 Stéphane Maurice Bongho-Nouarra, Statsminister UPADS
6. desember 1992 til 23. juni 1993 Claude Antoine Dacosta, Statsminister n-p
23. juni 1993 til 27. august 1996 Jacques Yhombi-Opango, Statsminister RDD
27. august 1996 til 8. september 1997 Charles David Ganao, Statsminister UFD
8. september 1997 til 15. oktober 1997 Bernard Kolelas, Statsminister MCDDI
15. oktober 1997 til 7. januar 2005 Stillingen avskaffet
7. januar 2005 til 15. september 2009 Isidore Mvouba, Statsminister PCT
15. september 2009 til i dag Stillingen avskaffet

Partier[rediger | rediger kilde]

ADD Avant pour la Défense de la Démocratie
        (Front for the Defense of Democracy)
MCDDI Mouvement Congolais pour la Démocratie et la Développement Integral
        (Congolese Movement for Democracy and Integral Development)    conservative
PCT Parti Congolais du Travail
        (Congolese Labour Party)    svært venstreorientert, lovlig kun 1979-10. juni 1991
RDD Rasemblement pour le Démocratie et le Développment
        (Rally for Democracy and Development)
UFD Union des Forces Démocratiques
        (Union of Democratic Forces)
UPADS Union panafricaine pour la démocratie sociale
        (Pan-African Union for Social Democracy, sosialdemokratisk)
MNR National Révolutionnaire Mouvement
        (National Revolutionary Movement)    lovlig parti kun 1966-1968
UDDIA Union Démocratique pour la Défense d'Intérêts Africains
        (Democratic Union for the Defence of African Interests)
Mil Militær
n-p Upartisk

Se olså[rediger | rediger kilde]