Liste over Norges forsvarsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Forsvarsdepartementets lokaler i Myntgata, nær Akershus festning
Tidligere forsvarsminister Grete Faremo sammen med forsvarssjef Harald Sunde under et besøk hos de norske styrkene i Afghanistan

Norges forsvarsminister er medlem av Norges regjering og sjef for Forsvarsdepartementet. Forsvarsministerens offisielle tittel er, som de øvrige regjeringsmedlemmene, statsråd, til forskjell fra statsministeren og utenriksministeren, som tituleres minister.

Departement for Krigsadministrasjonen ble opprettet den 30. november 1814. Etter kort tid ble dette den 31. mars 1815 splittet i to: Armédepartementet og Marinedepartementet. De to departementene ble igjen samlet i Forsvarsdepartementet den 3. august 1885. Johan Sverdrup ble dermed Norges første forsvarsminister, samtidig som han var statsminister.

Forsvarsminister siden 2013, Ine Marie Eriksen Søreide (H), er den 54. forsvarsminister.

Forsvarsministre 1885–1945[rediger | rediger kilde]

Bunnfargen angir partitilhørighet. Se kolonnen Parti.

Navn Fra Til Parti Regjering
Sverdrup, JohanJohan Sverdrup 1885 1889 V Sverdrup (V)
Hoff, Edvard HansEdvard Hans Hoff 1889 1891 H Stang I, E.E. Stang I (H)
Holst, Peter TheodorPeter Theodor Holst 1891 1893 V Steen I (V)
Olssøn, WilhelmWilhelm Olssøn 1893 1894 H Stang II, E.E. Stang II (H)
Harbitz, Johannes WindingJohannes Winding Harbitz 1894 1895 H Stang II, E.E. Stang II (H)
Olssøn, WilhelmWilhelm Olssøn (2. gang) 1895 1898 H Hagerup I (H)
Holst, Peter TheodorPeter Theodor Holst (2. gang) 1898 1900 V Steen II (V)
Stang, GeorgGeorg Stang 1900 1903 V Steen II (V)
Heftye, ThomasThomas Heftye 1903 1903 V Blehr I (V)
Strugstad, OscarOscar Strugstad 1903 1905 Saml. Hagerup II (Saml., V, H)
Olssøn, WilhelmWilhelm Olssøn (3. gang) 1905 1907 H Michelsen (V, H, MV, Saml.)
Michelsen, ChristianChristian Michelsen (fung.) 1907 1907 V Michelsen (V, H, MV, Saml.)
Dawes, Karl Friederich GriffinKarl Friederich Griffin Dawes 1907 1908 V Løvland (V, MV, Uavh.)
Heftye, ThomasThomas Heftye (2. gang) 1908 1908 V Knudsen I (V)
Lowzow, Haakon DitlefHaakon Ditlef Lowzow 1908 1909 V Knudsen I (V)
Spørck, AugustAugust Spørck 1909 1910 V Knudsen I (V)
Bull, KarlKarl Bull 1910 1912 H Konow (H, FV)
Bratlie, JensJens Bratlie 1912 1913 H Bratlie (H, FV)
Keilhau, Hans VilhelmHans Vilhelm Keilhau 1913 1914 V Knudsen II (V)
Holtfodt, Christian TheodorChristian Theodor Holtfodt 1914 1919 V Knudsen II (V)
Peersen, RudolfRudolf Peersen 1919 1919 V Knudsen II (V)
ÅvatsmarkIvar Aavatsmark 1919 1920 V Knudsen II (V)
Wefring, Karl WilhelmKarl Wilhelm Wefring 1920 1921 FV Halvorsen I (H, FV)
ÅvatsmarkIvar Aavatsmark (2. gang) 1921 1923 V Blehr II (V)
Wefring, Karl WilhelmKarl Wilhelm Wefring (2. gang) 1923 1924 FV Halvorsen II (H, FV)
Berge (H, FV)
Jacobsen, RolfRolf Jacobsen 1924 1926 V Mowinckel I (V)
Wefring, Karl WilhelmKarl Wilhelm Wefring (3. gang) 1926 1926 FV Lykke (H, FV)
Christensen, Ingolf ElsterIngolf Elster Christensen 1926 1928 H Lykke (H, FV)
Monsen, FredrikFredrik Monsen 1928 1928 Ap Hornsrud (Ap)
Anderssen-Rysst, TorgeirTorgeir Anderssen-Rysst 1928 1931 V Mowinckel II (V)
Quisling, VidkunVidkun Quisling 1931 1933 B Kolstad (B)
Hundseid (B)
Kobro, Jens IsakJens Isak Kobro 1933 1935 V Mowinckel III (V)
Monsen, FredrikFredrik Monsen (2. gang) 1935 1935 Ap Nygaardsvold (Ap)
Indrebø, AdolfAdolf Indrebø 1935 1935 Ap Nygaardsvold (Ap)
Torp, OscarOscar Torp 1935 1936 Ap Nygaardsvold (Ap)
Monsen, FredrikFredrik Monsen (3. gang) 1936 1939 Ap Nygaardsvold (Ap)
Ljungberg, BirgerBirger Ljungberg[1] 1939 1942 Uavh. Nygaardsvold (Ap)
Torp, OscarOscar Torp[1][2] (2. gang) 1941 1945 Ap Nygaardsvold (Ap)

Det okkuperte Norge under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Navn Fra Til Parti Regjering
Hvoslef, RagnvaldRagnvald Hvoslef 1940 1940 NS Quisling I
Christensen, Ingolf ElsterIngolf Elster Christensen (2. gang) 1940 1940 Uavh. Administrasjonsrådet[3]
Hagelin, Albert ViljamAlbert Viljam Hagelin 1940 1942 NS

Terbovens komm.[4]

Whist, Alf LarsenAlf Larsen Whist[5] 1942 1945 NS Quisling II

Forsvarsministre siden 1945[rediger | rediger kilde]

Bunnfargen angir partitilhørighet. Se kolonnen Parti.

Johan Jørgen Holst (Ap) 1986–1989
Per Ditlev-Simonsen (H) 1989–1990
Eldbjørg Løwer (V) 1999–2000
Navn Fra Til Parti Regjering
Torp, OscarOscar Torp 1945 1945 Ap Gerhardsen I (Saml.)
Hauge, Jens ChristianJens Christian Hauge 1945 1952 Ap Gerhardsen II (Ap)
Torp (Ap)
Langhelle, NilsNils Langhelle 1952 1954 Ap Torp (Ap)
Knudsen, Kai BirgerKai Birger Knudsen 1954 1955 Ap Torp (Ap)
Handal, NilsNils Handal 1955 1961 Ap Gerhardsen III (Ap)
Harlem, GudmundGudmund Harlem 1961 1963 Ap Gerhardsen III (Ap)
Kyllingmark, HåkonHåkon Kyllingmark 1963 1963 H Lyng (H, Sp, V, KrF)
Harlem, GudmundGudmund Harlem (2. gang) 1963 1965 Ap Gerhardsen IV (Ap)
Tidemand, Otto GriegOtto Grieg Tidemand 1965 1970 H Borten (Sp, H, V, KrF)
Hellesen, GunnarGunnar Hellesen 1970 1971 H Borten (Sp, H, V, KrF)
Fostervoll, Alv JakobAlv Jakob Fostervoll 1971 1972 Ap Bratteli I (Ap)
Kleppe, JohanJohan Kleppe 1972 1973 V Korvald (KrF, Sp, V)
Fostervoll, Alv JakobAlv Jakob Fostervoll (2. gang) 1973 1976 Ap Bratteli II (Ap)
Hansen, RolfRolf Hansen 1976 1979 Ap Nordli (Ap)
Stoltenberg, ThorvaldThorvald Stoltenberg 1979 1981 Ap Nordli (Ap)
Brundtland I (Ap)
Sjaastad, Anders C.Anders C. Sjaastad 1981 1986 H Willoch (H; fra 1983 H, KrF, Sp)
Presthus, RolfRolf Presthus 1986 1986 H Willoch (H, KrF, Sp)
Holst, Johan JørgenJohan Jørgen Holst 1986 1989 Ap Brundtland II (Ap)
Ditlev-Simonsen, PerPer Ditlev-Simonsen 1989 1990 H Syse (H, KrF, Sp)
Holst, Johan JørgenJohan Jørgen Holst (2. gang) 1990 1993 Ap Brundtland III (Ap)
Kosmo, JørgenJørgen Kosmo 1993 1997 Ap Brundtland III (Ap)
Jagland (Ap)
Fjærvoll, Dag JosteinDag Jostein Fjærvoll 1997 1999 KrF Bondevik I (KrF, Sp, V)
Løwer, EldbjørgEldbjørg Løwer 1999 2000 V Bondevik I (KrF, Sp, V)
Godal, Bjørn ToreBjørn Tore Godal 2000 2001 Ap Stoltenberg I (Ap)
Devold, Kristin KrohnKristin Krohn Devold 2001 2005 H Bondevik II (KrF, H, V)
Strøm-Erichsen, Anne-GreteAnne-Grete Strøm-Erichsen 2005 2009 Ap Stoltenberg II (Ap, Sp, SV)
Faremo, GreteGrete Faremo 2009 2011 Ap Stoltenberg II (Ap, Sp, SV)
Eide, Espen BarthEspen Barth Eide 2011 2012 Ap Stoltenberg II (Ap, Sp, SV)
Strøm-Erichsen, Anne-GreteAnne-Grete Strøm-Erichsen (2. gang) 2012 2013 Ap Stoltenberg II (Ap, Sp, SV)
Søreide, Ine Marie EriksenIne Marie Eriksen Søreide 2013 H Erna Solbergs regjering (H, Frp)

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b I oktober 1941 ble Ljungberg permittert fra stillingen som forsvarsminister. Oscar Torp tok over, først som vikar, siden formelt. Ljungberg fungerte igjen i stillingen en kort tid, 1.2.-19.3. 1942, før han endelig fratrådte. Se Skogrand, Kjetil (2001) «Historien om det som burde ha skjedd». Norsk militært Tidsskrift.
  2. ^ Torp var medlem av eksilregjeringen frem til 14. mai 1945. Han var deretter medlem av Regjeringsdelegasjonens konstituerte statsråd fra 14. mai til 31. mai 1945, der han var fungerende leder av Utenriksdepartementet, Forsvardepartementet og Statens informasjonstjeneste.
  3. ^ Opprettet av Høyesterett mot Vidkun Quislings ønske. Ansvarlig for saker vedrørende Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet.
  4. ^ Den 2. oktober 1940 ble forsvarsdepartementets oppgaver overført til innenriksdepartementet, og innenriksministeren Hagelin
  5. ^ Whist var minister under Vidkun Quislings andre regjering uten et eget forsvarsdepartement, men med ansvar for næringslivets krigsinnsats.

Kilder og eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Defense ministers of Norway – bilder, video eller lyd