Liste over Nepals statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Statsministre i Nepal fra 1799. Liste over alle som formelt har hatt statsministertittelen, inklusive den regjerende kongen når han personlig har vært den formelle leder av regjeringa.

Prime Minister-tittelen i Nepal[rediger | rediger kilde]

Nepal brukte den engelske tittelen Prime Minister fra 1800-tallet. (Den var i bruk i hvert fall fra 1840-åra i forma praim ministar). Men tittelen innebar på 1800-tallet ikke akkurat det samme som i Europa, og spesielt ikke det samme som i dag. Stillinga var ikke forankra i noe parlamentarisk eller demokratisk system.

På nepalsk fikk statsministrene under Rana-dynastiet samtidig tittelen maharaja, som leder tankene i retning føydalisme og autoritær middelalder. Det lå også nærmere virkeligheta i Nepal.

Fra 1885 til 1951 var statsministerstillinga arvelig innafor Rana-dynastiet. Den virkelige grunnen til dette var at dynastiets grunnlegger, Jang Bahadur Rana, fant ut at Storbritannia ikke ville godta at han styrta Shah-dynastiet og innsatte sin egen familie som Nepals kongehus isteden. I denne perioden kan vi altså si at Shamshir Rana-familien fungerte som Nepals kongefamilie, men i navnet var statsministre under konger av Shah-dynastiet.

Da Shah-dynastiet tok igjen den virkelige makta i 1951, utvikla statsminister-posten seg stadig mer i retning av det som er normalt i resten av verden.

Fra 1990, da Nepal blei et konstitusjonelt monarki, blei statsministeren valgt av parlamentet, men sto samtidig under press av kongen. Dette gjelder enda mer etter 2001 under kong Gyaendra, som blir anklaga for å ville gjeninnføre det autokratiske monarkiet fra før 1990.

Statsminister Deuba var valgt av parlamentet, men oppløste det med kong Gyanendras støtte i mai 2002. I Oktober 2002 ba Deuba Gyanendra om å utsette parlamentsvalget på ubestemt tid. Gyanendra avsatte isteden Deuba, og innsatte sjøl de tre neste statsministrene, Chand, Thapa og Deuba (en gang til). Dette kan betraktes som første del av det statskuppet som Gyanendra fullførte i februar 2005, da han avsatte Deuba for annen gang.

Fra Gyaendras statskupp i februar 2005 til april 2006 var kong Gyaendra sjølutnevnt formann (chairman) for regjeringa.

Etter det store opprøret i april 2006, blei kongen nødt til å gjenninnkalle parlamentet som blei oppløst i mai 2002, og godkjenne at Sjupartialliansen for demokrati i Nepal pekte ut G. P. Koirala som statsminister.

Liste over statsministre[rediger | rediger kilde]

Før Rana-dynastiet[rediger | rediger kilde]

  • Damodar Phande (1799 – 1804)
  • Rana Bahadur Shah Deva (1804 – 25. april 1806)
  • Bhimsen Thapa (1806 – 1837)
  • Ranajung Pandey (1837)
  • Ranganath Poudel (desember 1837 – august 1839)
  • Puskar Shah (august 1839 – februar 1840)
  • Ranajung Pandey (februar – november 1840)
  • Fateh Jung Pandey (november 1840 – desember 1843)
  • Mathbar Singh Thapa (desember 1843 – mai 1845)
  • Fateh Jung Pandey (mai 1845 – september 1846)


Rana-statsministre[rediger | rediger kilde]

Jung Bahadur og hans bror Ranodwip[rediger | rediger kilde]

  • Bam Bahadur Kunwar Rana (1. august 1856 – 25. mai 1857)
  • Krishna Bahadur Kunwar Rana (25. mai 1857 – 28. juni 1857)
  • Ranodwip Singh Rana (27. februar 1877 – 22. november 1885)

Shamsher Rana[rediger | rediger kilde]

  • Bir Shamsher Rana (22. november 1885 – 5. mars 1901)
  • Dev Shamsher Rana (5. mars til 27. juni 1901 – 114 dager)
  • Chandra Shamsher Rana (27. juni 1901 – 26. november 1929)
  • Bhim Shamsher Rana (november 1929 – 1. september 1932)
  • Judha Shamsher Rana (1. september 1932 – 29. november 1945)
  • Padhma Shamsher Rana (29. november 1945 – 30. april 1948)
  • Mohan Shamsher Rana (30. april 1948 – 12. november 1951)


Etter Shah-dynastiets maktovertakelse i 1951[rediger | rediger kilde]

Første periode med flerpartidemokrati, 1951-60[rediger | rediger kilde]

  • Mohan Shamsher Rana (1951) (Shan-dynastiet fikk makta våren 1951. Den siste Rana-statsministeren satt videre i en koalisjon under Shah-styret til 12. november 1951.)
  • Kong Mahendra Bir Bikram Shah (14. april 1955 – 27. januar 1956)
  • Tanka Prasad Acharya (27. januar 1956 – 26. juli 1957) (partiløs)
  • Dr. I.K. Singh (26. juli 1957 – 15. november 1957) (partiløs)
  • Subarna Shumsher (15. mai 1958 – 27. mai 1959) (partiløs)

Partiløst monarkistisk styre, 1960 - 1990[rediger | rediger kilde]

  • Direktestyre av kong Mahendra (15. desember 1960 – 2. april 1963)
  • Dr. Tulsi Giri (26. desember 1960 – 23. desember 1963)
  • Dr. Tulsi Giri (26. februar 1964 – 26. januar 1965)
  • Kritinidhi Bista (7. april 1969 – 13. april 1970)
  • Direktestyre av kong Mahendra (13. april 1970 – 14. april 1971)
  • Gehendra Bahadur Rajbhandari (13. april 1970 – 14. april 1971)
  • Kritinidhi Bista (14. april 1971 – 16. juli 1973)
  • Nagendra Prasad Rijal (16. juli 1973 – 1. desember 1975)
  • Dr. Tulsi Giri (1. desember 1975 – 12. september 1977)
  • Kritinidhi Bista (12. september 1977 – 30. mai 1979)
  • Nagendra Prasad Rijal (21. mars 1986 – 15. juni 1986)
  • Marich Man Shrestha (15. juni 1986 – 6. april 1990)

Under parlamentarismen 1990 - 2005[rediger | rediger kilde]

(Fra 1990 representerte statsministrene partier, men parlamentsvalget var først i 1991.)

  • Man Mohan Adhikari (30 november 1994 – 12. september 1995) Communist Party of Nepal (United Marxist Leninist)
  • Kong Gyanendra (4. oktober 2002 – 11. oktober 2002)
  • Lokendra Bahadur Chand (11. oktober 2002 – 5. juni 2003) Direkte utpekt av kong Gyaendra, leder av Rashtriya Prajatantra Party (Chand)
  • Surya Bahadur Thapa (5. juni 2003 – 3. juni 2004) Direkte utpekt av kong Gyaendra, leder av Rastriya Prajatantra Party
  • Sher Bahadur Deuba (3. juni 2004 – 1. februar 2005.) Direkte utpekt av kong Gyaendra, leder av Nepali Congress Democratic NC(D)

Etter statskuppet februar 2005[rediger | rediger kilde]

  • Kong Gyanendra (1. februar 2005 – 27. april 2006) sjølutnevnt formann for regjeringa etter statskupp

Parlamentarismen gjenoppretta april 2006[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]