Liste over Nederlands statsministere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over Nederlands statsministere dekker alle statsministre i Nederland.

Den nederlandske tittelen på embedet er Minister-President. Embedet ble innstiftet ved 1848-grunnloven.

Farger markerer partitilhørighet slik:

██ Kristeligdemokrat

██ Arbeiderpartiet

██ Liberal

██ Konservativ

Navn Mandatperiode Parti
Start Slutt
Gerrit Schimmelpenninck 25. mars 1848 17. mai 1848 Liberal (ingen partitilhørighet)
Jacob de Kempenaer 21. november 1848 1. november 1849 Liberal (ingen partitilhørighet)
Johan Rudolph Thorbecke 1. november 1849 19. april 1853 Liberal (ingen partitilhørighet)
Floris Adriaan van Hall 19. april 1853 1. juli 1856 Liberal (ingen partitilhørighet)
Justinus van der Brugghen 1. juli 1856 18. mars 1858 Antirevolusjonær (ingen partitilhørighet)
Jan Jacob Rochussen 18. mars 1858 23. februar 1860 Konservativ (ingen partitilhørighet)
Floris Adriaan van Hall 23. februar 1860 14. mars 1861 Liberal (ingen partitilhørighet)
Jacob van Zuylen van Nijevelt 14. mars 1861 10. november 1861 Liberal (ingen partitilhørighet)
Schelto van Heemstra 10. november 1861 1. februar 1862 Liberal (ingen partitilhørighet)
Johan Rudolph Thorbecke 1. februar 1862 10. februar 1866 Liberal (ingen partitilhørighet)
Isaäc Fransen van de Putte 10. februar 1866 1. juni 1866 Liberal (ingen partitilhørighet)
Julius van Zuylen van Nijevelt 1. juni 1866 4. juni 1868 Konservativ (ingen partitilhørighet)
Pieter Philip van Bosse 4. juni 1868 4. januar 1871 Liberal (ingen partitilhørighet)
Johan Rudolph Thorbecke 4. januar 1871 4. juni 1872 Liberal (ingen partitilhørighet)
Gerrit de Vries 4. juni 1872 27. august 1874 Liberal (ingen partitilhørighet)
Jan Heemskerk 27. august 1874 3. november 1877 Konservativ (ingen partitilhørighet)
Jan Kappeyne van de Coppello 3. november 1877 20. august 1879 Liberal (ingen partitilhørighet)
Theo van Lynden van Sandenburg 20. august 1879 23. april 1883 Antirevolusjonær (ingen partitilhørighet)
Jan Heemskerk 23. april 1883 20. april 1888 Konservativ (ingen partitilhørighet)
Æneas Mackay 20. april 1888 21. august 1891 Anti-Revolutionaire Partij
Gijsbert van Tienhoven 21. august 1891 9. mai 1894 Liberal (ingen partitilhørighet)
Joan Röell 9. mai 1894 27. juli 1897 Liberal (ingen partitilhørighet)
Nicolaas Pierson 27. juli 1897 1. august 1901 Liberale Unie
Abraham Kuyper 1. august 1901 17. august 1905 Anti-Revolutionaire Partij
Theo de Meester 17. august 1905 12. februar 1908 Liberale Unie
Theo Heemskerk 12. februar 1908 29. august 1913 Anti-Revolutionaire Partij
Pieter Cort van der Linden 29. august 1913 9. september 1918 Liberal (ingen partitilhørighet)
Charles Ruijs de Beerenbrouck 9. september 1918 4. august 1925 Romersk-katolske statspartiet
Hendrikus Colijn 4. august 1925 8. mars 1926 Anti-Revolutionaire Partij
Dirk Jan de Geer 8. mars 1926 10. august 1929 Christelijk-Historische Unie
Charles Ruijs de Beerenbrouck 10. august 1929 26. mai 1933 Romersk-katolske statspartiet
Hendrikus Colijn 26. mai 1933 10. august 1939 Anti-Revolutionaire Partij
Dirk Jan de Geer 10. august 1939 3. september 1940 Christelijk-Historische Unie
Pieter Sjoerds Gerbrandy 3. september 1940 24. juni 1945 Anti-Revolutionaire Partij
Wim Schermerhorn 24. juni 1945 3. juli 1946 VDB/PvdA
Louis Beel 3. juli 1946 7. august 1948 KVP
Willem Drees 7. august 1948 22. desember 1958 PvdA
Louis Beel 22. desember 1958 19. mai 1959 KVP
Jan de Quay 19. mai 1959 24. juli 1963 KVP
Victor Marijnen 24. juli 1963 14. april 1965 KVP
Jo Cals 14. april 1965 22. november 1966 KVP
Jelle Zijlstra 22. november 1966 5. april 1967 ARP
Piet de Jong 5. april 1967 6. juli 1971 KVP
Barend Biesheuvel 6. juli 1971 11. mai 1973 ARP
Joop den Uyl 11. mai 1973 19. desember 1977 PvdA
Dries van Agt 19. desember 1977 4. november 1982 KVP/CDA
Ruud Lubbers 4. november 1982 22. august 1994 CDA
Wim Kok 22. august 1994 22. juli 2002 PvdA
Jan Peter Balkenende 22. juli 2002 14. oktober 2010 CDA
Mark Rutte 14. oktober 2010 sittende VVD

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]