Liste over ISO 639-1-koder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

ISO 639-1-kodene er tobokstavskoder for språk, definert i ISO-standarden 639-1.

ISO 639 består av tre lister, og den etterfølgende lista er sortert på språkkodene i ISO 639-1. Lista tar med ISO 639-2 og ISO 639-3 hvor disse kodene er definert.

639-1 639-2 639-3 Språk Eget navn Merknader
aa aar aar Afar Afaraf
ab abk abk Abkhasisk Аҧсуа
ae ave ave Avestisk avesta
af afr afr Afrikaans Afrikaans
ak aka aka + 2 Akan Akan
am amh amh Amharisk አማርኛ
an arg arg Aragonesisk Aragonés
ar ara ara + 30 Arabisk ‫العربية‬ Standard Arabisk er [arb]
as asm asm Assamesisk অসমীয়া
av ava ava Avarisk авар мацӀ; магӀарул мацӀ
ay aym aym + 2 Aymara aymar aru
az aze aze + 2 Aserbajdsjansk azərbaycan dili
ba bak bak Basjkirsk башҡорт теле
be bel bel Hviterussisk Беларуская
bg bul bul Bulgarsk български език
bh bih -- Bihari भोजपुरी Språkgruppe for Bhojpuri, Magahi, and Maithili
bi bis bis Bislama Bislama
bm bam bam Bambara bamanankan
bn ben ben Bengali বাংলা
bo tib/bod bod Tibetansk བོད་ཡིག
br bre bre Bretonsk brezhoneg
bs bos bos Bosnisk bosanski jezik
ca cat cat Katalansk Català
ce che che Tsjetsjensk нохчийн мотт
ch cha cha Chamorro Chamoru
co cos cos Korsikansk corsu; lingua corsa
cr cre cre + 6 Cree ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ
cs cze/ces ces Tsjekkisk česky; čeština
cu chu chu Kirkeslavisk
cv chv chv Tsjuvansk чӑваш чӗлхи
cy wel/cym cym Walisisk Cymraeg
da dan dan Dansk dansk
de ger/deu deu Tysk Deutsch
dv div div Dhivehi ‫ދިވެހި‬
dz dzo dzo Dzongkha རྫོང་ཁ
ee ewe ewe Ewe Ɛʋɛgbɛ
el gre/ell ell Gresk Ελληνικά
en eng eng Engelsk English
eo epo epo Esperanto Esperanto
es spa spa Spansk español; castellano
et est est Estisk Eesti keel
eu baq/eus eus Baskisk euskara
fa per/fas fas + 2 Persisk ‫فارسی‬
ff ful ful + 9 Fulfulde Fulfulde
fi fin fin Finsk Suomen kieli
fj fij fij Fijisk vosa Vakaviti
fo fao fao Færøysk Føroyskt
fr fre/fra fra Fransk français; langue française
fy fry fry + 3 Frisisk Frysk
ga gle gle Irsk Gaeilge
gd gla gla Skotsk gælisk Gàidhlig
gl glg glg Galisisk Galego
gn grn grn + 5 Guaraní Avañe'ẽ
gu guj guj Gujarati ગુજરાતી
gv glv glv Mansk Ghaelg
ha hau hau Hausa ‫هَوُسَ‬
he heb heb Hebraisk ‫עברית‬
hi hin hin Hindi हिन्दी
ho hmo hmo Hiri motu Hiri Motu
hr scr/hrv hrv Kroatisk Hrvatski
ht hat hat Haitisk kreolsk Kreyòl ayisyen
hu hun hun Ungarsk Magyar
hy arm/hye hye Armensk Հայերեն
hz her her Herero Otjiherero
ia ina ina Interlingua (International Auxiliary Language Association) Interlingua
id ind ind Indonesisk Bahasa Indonesia
ie ile ile Interlingue Interlingue
ig ibo ibo Igbo Igbo
ii iii iii Yi ꆇꉙ
ik ipk ipk + 2 Inupiak Iñupiaq; Iñupiatun
io ido ido Ido Ido
is ice/isl isl Islandsk Íslenska
it ita ita Italiensk Italiensk
iu iku iku + 2 Inuittisk ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ
ja jpn jpn Japansk 日本語 (にほんご)
jv jav jav Javanesisk basa Jawa
ka geo/kat kat Georgisk ქართული
kg kon kon + 3 Kongolesisk KiKongo
ki kik kik Gikuyu Gĩkũyũ
kj kua kua Kwanyama Kuanyama
kk kaz kaz Kasakhisk Қазақ тілі
kl kal kal Kalaallisut kalaallisut; kalaallit oqaasii
km khm khm Khmer ភាសាខ្មែរ
kn kan kan Kannada ಕನ್ನಡ
ko kor kor Koreansk 한국어 (韓國語); 조선말 (朝鮮語)
kr kau kau + 3 Kanuri Kanuri
ks kas kas Kashmiri कश्मीरी; ‫كشميري‬
ku kur kur + 3 Kurdisk Kurdî; ‫كوردی‬
kv kom kom + 2 Komi коми кыв
kw cor cor Kornisk Kernewek
ky kir kir Kirgisisk кыргыз тили
la lat lat Latin latine; lingua latina
lb ltz ltz Luxembourgsk Lëtzebuergesch
lg lug lug Luganda Luganda
li lim lim Limburgisk Limburgs
ln lin lin Lingala Lingála
lo lao lao Laotisk ພາສາລາວ
lt lit lit Litauisk lietuvių kalba
lu lub lub Luba-Katanga
lv lav lav Latvisk latviešu valoda
mg mlg mlg + 10 Gassisk Malagasy fiteny
mh mah mah Marshallesisk Kajin M̧ajeļ
mi mao/mri mri Maoriski te reo Māori
mk mac/mkd mkd Makedonsk македонски јазик
ml mal mal Malayalam മലയാളം
mn mon mon + 2 Mongolsk Монгол
mo mol mol Moldovsk лимба молдовеняскэ
mr mar mar Marathi मराठी
ms may/msa msa + 13 Malayisk bahasa Melayu; ‫بهاس ملايو‬ Malay (specific) is [mly]
mt mlt mlt Maltesisk Malti
my bur/mya mya Burmesisk ဗမာစာ
na nau nau Naurisk Ekakairũ Naoero
nb nob nob Bokmål Norsk bokmål
nd nde nde Nord-ndebele isiNdebele
ne nep nep Nepali नेपाली
ng ndo ndo Ndonga Owambo
nl dut/nld nld Nederlandsk Nederlands
nn nno nno Nynorsk Norsk nynorsk
no nor nor + 2 Norsk Norsk
nr nbl nbl Sør-ndebele Ndébélé
nv nav nav Navajo Diné bizaad; Dinékʼehǰí
ny nya nya Chichewa chiCheŵa; chinyanja
oc oci oci + 5 Oksitansk Occitan
oj oji oji + 7 Ojibwa ᐊᓂᔑᓈᐯᒧᐎᓐ
om orm orm + 4 Oromo Afaan Oromoo
or ori ori Oriya ଓଡ଼ିଆ
os oss oss Ossetisk Ирон æвзаг
pa pan pan Punjabi ਪੰਜਾਬੀ; ‫پنجابی‬
pi pli pli Pali पािऴ
pl pol pol Polsk polski
ps pus pus + 3 Pashto ‫پښتو‬
pt por por Portugisisk Português
qu que que + 44 Quechua Runa Simi; Kichwa
rm roh roh Retoromansk rumantsch grischun
rn run run Kirundi kiRundi
ro rum/ron ron Rumensk română
ru rus rus Russisk русский язык
rw kin kin Kinyarwanda Kinyarwanda
sa san san Sanskrit संस्कृतम्
sc srd srd + 4 Sardisk sardu
sd snd snd Sindhi सिन्धी; ‫سنڌي، سندھی‬
se sme sme Nordsamisk Davvisámegiella
sg sag sag Sango yângâ tî sängö
sh -- hbs + 3 Serbokroatisk Српскохрватски
si sin sin Singalesisk සිංහල
sk slo/slk slk Slovakisk slovenčina
sl slv slv Slovensk slovenščina
sm smo smo Samoansk gagana fa'a Samoa
sn sna sna Shona chiShona
so som som Somalisk Soomaaliga; af Soomaali
sq alb/sqi sqi + 4 Albansk Shqip
sr scc/srp srp Serbisk српски језик
ss ssw ssw Swati SiSwati
st sot sot Sesotho seSotho
su sun sun Sundanesisk Basa Sunda
sv swe swe Svensk Svenska
sw swa swa + 2 Swahili Kiswahili
ta tam tam Tamilsk தமிழ்
te tel tel Telugu తెలుగు
tg tgk tgk Tadsjikisk тоҷикӣ; toğikī; ‫تاجیکی‬
th tha tha Thai ไทย
ti tir tir Tigrinya ትግርኛ
tk tuk tuk Turkmensk Türkmen; Түркмен
tl tgl tgl Tagalog Tagalog
tn tsn tsn Tswana seTswana
to ton ton Tonganesisk faka Tonga
tr tur tur Tyrkisk Türkçe
ts tso tso Tsonga xiTsonga
tt tat tat Tatarsk татарча; tatarça; ‫تاتارچا‬
tw twi twi Twi Twi
ty tah tah Tahitisk Reo Mā`ohi
ug uig uig Uighur Uyƣurqə; ‫ئۇيغۇرچ ‬
uk ukr ukr Ukrainsk українська мова
ur urd urd Urdu ‫اردو‬
uz uzb uzb + 2 Usbekisk O'zbek; Ўзбек; ‫أۇزبېك‬
ve ven ven Venda tshiVenḓa
vi vie vie Vietnamesisk Tiếng Việt
vo vol vol Volapük Volapük
wa wln wln Vallonsk Walon
wo wol wol Wolof Wollof
xh xho xho Xhosa isiXhosa
yi yid yid + 2 Jiddisk ‫ייִדיש‬
yo yor yor Yoruba Yorùbá
za zha zha + 2 Zhuang Saɯ cueŋƅ; Saw cuengh
zh chi/zho zho + 13 Kinesisk 中文、汉语、漢語
zu zul zul Zulu isiZulu

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]