Liste over Hessens regenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Crystal Clear app messenger.pngUoversatt: Denne artikkelen er ikke fullstendig oversatt til norsk.

Dette er ei liste over Hessens regenter. Området Hessen har siden 1200-tallet blitt organisert under flere statsdannelser; først som et landgrevskap, deretter oppdelt i flere landgrevskap, før man fra begynnelsen av 1800-tallet fikk en todeling: Kurfyrstedømmet Hessen og Storhertugdømmet Hessen. Regentene tilhørte et dynasti kjent som huset Hessen og huset Brabant, opprinnelig Reginar.

Tittelen til de opplista regentene var landgreve med mindre noe annet står skrevet.

Hessen, 1264–1567[rediger | rediger kilde]

Hessen, 1264–1458[rediger | rediger kilde]

Nederhessen (Kassel), 1458–1500[rediger | rediger kilde]

Høyhessen (Marburg), 1458–1500[rediger | rediger kilde]

I 1500 gjenforent med Nederhessen under Vilhelm II

Hessen, 1500–1567[rediger | rediger kilde]

Hessen-Kassel, 1567–1803[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Regent fra til Kommentar
Wilhelm-1-.4.jpeg Vilhelm IV
Wilhelm IV
31. mars 1567 25. august 1592 eldste sønn av Philip den store. Kalt «den vise».
Moritz Landgraf von Hessen Seite 1 Bild 0001.jpg Moritz 25. august 1592 17. mars 1627  
Vilhelm V
Wilhelm V
17. mars 1627 21. september 1637  
Wilhelm6-HK.jpg William VI
Wilhelm VI
21. september 1637 16. juli 1663  
Vilhelm VII
Wilhelm VII
16 July 1663 21 November 1670  
Karl (Hessen-Kassel, 1654).jpg Karl
Karl
21. november 1670 23. mars 1730  
Fredrik av Hessen.jpg Fredrik I
Friedrich I
23. mars 1730 25. mars 1751 også Sveriges konge fra 1720. Broren Vilhelm fungerte som regent i Hessen-Kassel, og blei seinere landgreve, som Vilhelm VIII under the regency of his brother, William, later Landgrave William VIII.
Wilhelmviiiheka.jpg Vilhelm VIII
Wilhelm VIII
25. mars 1751 1. februar 1760 Bror av Fredrik I; regent fra 1730
Friedrich II von Hessen-Kassel.jpg Fredrik II
Friedrich II
1. februar 1760 31. oktober 1785  
Wilhelmihessenkassel.jpg Vilhelm IX
Wilhelm IX
31. oktober 1785 15. mai 1803 blei kurfyrste av Hessen som Vilhelm I i 1803.

Hessen-Rotenburg, 1627–1834[rediger | rediger kilde]

I 1806 blei Hessen-Rotenburg annektert av kongeriket Westfalen, og i 1813 blei det underlagt Kurfyrstedømmet Hessen
Gjenforent med Hessen-Kassel i 1834

Hessen-Wanfried, 1627–1755[rediger | rediger kilde]

Forent med Hessen-Rotenburg i 1755

Hessen-Rheinfels, 1627–1754[rediger | rediger kilde]

  • Ernest, femte sønn av Maurice, 1627–1693
1658 forent med Hessen-Rotenburg, 1754 sammen med Hessen-Kassel

Hessen-Philippsthal[rediger | rediger kilde]

Annektert av Kongedømmet i 1806, gjenopprettet i 1813 under Hessen Elector of Hesse
1866 annexed by Prussia

Hessen-Philippsthal-Barchfeld[rediger | rediger kilde]

1806 annexed by the Kingdom of Westphalia, 1813 restored under the supremacy of the Elector of Hesse
Annektert av Preussen 1866

Hessen-Marburg, 1567–1604[rediger | rediger kilde]

Image Name Start term End term Note
LudwigIVHessMarb.JPG Louis IV
Ludwig IV
31 March 1567 9 October 1604 second son of Philip the Magnanimous.
1604 extinct and disputed between Hesse-Kassel and Hesse-Darmstadt, 1648 divided between the two lines

Hessen-Rheinfels, 1567–1583[rediger | rediger kilde]

Image Name Start term End term Note
Philip II 31 March 1567 20 November 1583 third son of Philip the Magnanimous. Called "the Younger."
1583 extinct and divided between Hessen-Kassel, Hessen-Marburg and Hessen-Darmstadt

Hessen-Darmstadt, 1567–1806[rediger | rediger kilde]

Image Name Start term End term Note
Landgraf-Georg-I.-von-Hessen-Darmstadt.png George I
Georg I
31 March 1567 7 February 1596 fourth son of Philip the Magnanimous
L kilian landgraf ludwig 1615.png Louis V
Ludwig V
7 February 1596 27 June 1626 son of George I.
George II
Georg II
27 June 1626 11 June 1661 son of Louis V.
1630 Ludwig.JPG Louis VI
Ludwig VI
11 June 1661 24 April 1678 son of George II
Louis VII
Ludwig VII
24 April 1678 31 August 1678 first son of Louis VI
Landgraf Ernst Ludwig von Hessen-Darmstadt.jpg Ernest Louis
Ernst Ludwig
31 August 1678 12 September 1739 second son of Louis VI
Landgraf Ludwig VIII. von Hessen-Darmstadt.JPG Louis VIII
Ludwig VIII
12 September 1739 17 October 1768 son of Ernest Louis
Ludwig IX von Hessen-Darmstadt.JPG Louis IX
Ludwig IX
17 October 1768 6 April 1790 son of Louis VIII
Ludwig X. (Hessen-Darmstadt).jpg Louis X
Ludwig X
6 April 1790 13 August 1806 son of Louis IX. Became Grand Duke of Hesse 1806.

Hessen-Butzbach, 1609–1643[rediger | rediger kilde]

  • Philip III, second son of George I of Hesse-Darmstadt, 1609–1643

Hessen-Homburg, 1622–1866[rediger | rediger kilde]

  • Frederick I, third son of George I of Hesse-Darmstadt, 1622–1638
  • William Christoph, 1638–1681, sold Homburg to his brother George Christian in 1669, but retained Bingenheim (Landgrave of Hessen-Homburg-Bingenheim)
    • Margareta Elisabetha of Leiningen-Westerburg-Schaumburg, Regent 1638–1648
  • George Christian, 1669–1671 Landgrave of Hessen-Homburg
Under mortgage to two merchants (1671–1673) and the Landgraves of Hesse-Darmstadt (1673–1679)
1806 Annexed by Hesse-Darmstadt, 1815 restored on the Congress of Vienna
1866 annexed by Prussia

Hessen-Braubach, 1625–1651[rediger | rediger kilde]

  • John, son of Louis V, 1626–1651

Hessen-Itter, 1661–1676[rediger | rediger kilde]

  • George III, second son of George II, 1661–1676

Kurfyrster av Hessen (-Kassel), 1803–1866[rediger | rediger kilde]

Image Name Start term End term Note
Wilhelmihessenkassel.jpg William I
Wilhelm I
15 May 1803 28 August 1807 previously Landgrave of Hesse-Kassel as William IX; deposed
to the Kingdom of Westphalia, 1807-1813
Wilhelmihessenkassel.jpg William I
Wilhelm I
30 October 1813 27 February 1821 restored
William II, elector of hesse.jpg William II
Wilhelm II
27 February 1821 20 November 1847 His son Frederick William acted as regent from 30 September 1831
Friedrich-Wilhelm-Hessen.jpg Frederick William
Friedrich Wilhelm
20 November 1847 20 September 1866 regent for his father from 30 September 1831. The electorate was annexed by Prussia in 1866
1866 annexed by Prussia

Storhertug av Hessen (-Darmstadt) og Rhein, 1806–1918[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Startdato Sluttdato Kommentar
Ludwig X. (Hessen-Darmstadt).jpg Ludvig I
Ludwig I
13. august 1806 6. april 1830 tidligere landgreve av Hesse-Darmstadt som Ludvigs X fra 1790
Luis ii de hesse.jpg Ludvig II
Ludwig II
6. april 1830 16. juni 1848  
LudwigIII-Hessen.jpg Ludvig III
Ludwig III
16. juni 1848 13. juni 1877  
Grand Duke Ludwig IV of Hesse-Darmstadt and by Rhine.jpg Ludvig IV
Ludwig IV
13. juni 1877 13. mars 1892  
Ernst Ludwig von Hessen 1905 Foto Jacob Hilsdorf.jpeg Ernst Ludvig
Ernst Ludwig
13. mars 1892 9. november 1918  

Heads of the non-reigning House of Hesse[rediger | rediger kilde]

Hessen-Kassel since 1866[rediger | rediger kilde]

Hessen-Philippsthal 1866-1925[rediger | rediger kilde]

  • Karl the former Landgrave, 1866-1868
  • Ernst 1868-1925

1925 the Line of Hesse-Philippsthal became extinct

Hessen-Philippsthal-Barchfeld since 1866, Hesse-Philippsthal since the extinction of the main line 1925[rediger | rediger kilde]

  • Alexis the former Landgrave, 1866-1905
  • Chlodwig 1905-1954, head of the house of Hesse-Philippsthal since 1925
  • Wilhelm 1954-present

Hessen-Darmstadt 1918–1968[rediger | rediger kilde]

In 1968 the Line of Hesse-Darmstadt became extinct; the last Prince adopted the head of the Hesse-Kassel as his heir

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]