Liste over Ghanas statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ghanas president
John Dramani Mahama
Sittende
John Dramani Mahama

siden 24. juni 2012
Første embedsholder Kwame Nkrumah
1. juli 1960
Nettsted http://www.presidency.gov.gh/

Ghana ble selvstendig i 1957. De første tre årene var landet underlagt den britiske monarken, med en guvernør som stedfortreder. I 1960 ble landet republikk, og har siden hatt en president som statsoverhode. De fleste av presidentene har vært militærdiktatorer, og har styrt som formann for et revolusjonært råd.

Statsoverhoder 1957–1960[rediger | rediger kilde]

Regjeringstid Navn Merknader
6. mars 19571. juli 1960 Elisabeth II av Storbritannia Representert av en guvernør
6. mars 195724. juni 1957 Charles Noble Arden-Clarke Generalguvernør
24. juni 19601. juli 1960 William Francis Hare Generalguvernør

Presidenter og militærdiktatorer fra 1960[rediger | rediger kilde]

Regjeringstid Navn Tilhørighet Merknader
1. juli 196024. februar 1966 Kwame Nkrumah Avsatt under statskupp
24. februar 19662. april 1969 Joseph Arthur Ankrah Formann for National Liberation Council Militærstyre
2. april 19693. april 1969 Akwasi Amankwa Afrifa Formann for National Liberation Council Militærstyre
3. april 19697. august 1970 Akwasi Amankwa Afrifa Formann for Presidential Commission Militærstyre
7. august 197031. august 1970 Nii Amaa Ollennu Stedfortredende formann for Presidential Commission
31. august 197013. januar 1972 Edward Akufo-Addo Formann for Presidential Commission Avsatt under statskupp
13. januar 19729. oktober 1979 Igantius Kutu Acheampong Formann for National Redemption Council Militærstyre
9. oktober 19795. juli 1978 Igantius Kutu Achaempong Formann for Supreme Military Council Militærstyre
5. juli 19784. juni 1979 Frederick William Kwasi Akuffo Forman for Supreme Military Council Militærstyre
4. juni 197924. september 1979 Jerry John Rawlings Formann for Armed Forces Revolutionary Council Militærstyre
24. september 197931. desember 1981 Hilla Limann Peoples' National Party Demokratisk valgt
31. desember 19817. januar 1993 Jerry John Rawlings Formann for Provisional National Defence Council Militærstyre
7. januar 1993–desember 2000 Jerry John Rawlings National Democratic Congress Demokratisk valgt
7. januar 20017. januar 2009 John Agyekum Kufuor New Patriotic Party Demokratisk valgt
7. januar 200924. juli 2012 John Evans Atta Mills National Democratic Congress Demokratisk valgt
24. juli 2012 John Dramani Mahama National Democratic Congress Valgt til visepresident, innsatt ved Mills' død