Liste over Finlands statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over Finlands statsminstre og Finlands regjeringer fra og med selvstendigheten i 1917, gir en oversikt over navn, datoer og sammensetningen av koalisjonsregjeringer.

Utnevnt Statsminister Parti Koalisjon (ministre)
26. mars 1917 Oskari Tokoi (1873-1963) SDP SDP (6), Ungfi. (2), Fi. (2), Agr. (1), Sfp (1)
27. november 1917 Pehr Evind Svinhufvud I (1861-1944) Ungfinska Ungfi. (6), Fi. (2), Agr. (2), Sfp (1)
27. mai 1918 Juho Kusti Paasikivi I (1870-1956) Fi. Fi. (5), Ungfi. (5), Agr. (2), Sfp (1), upolitisk (1)
27. november 1918 Lauri Ingman I (1868-1934) Saml. Framst. (6), Saml. (3), Sfp (2), upolitisk (1)
17. april 1919 Kaarlo Castrén (1860-1938) Framst. Framst. (6), Agr. (4), Sfp (3), upolitiske (2)
15. august 1919 Juho Vennola I (1872-1938) Framst. Framst. (9), Agr. (4), upolitisk (1)
15. mars  1920 Rafael Erich (1879-1946) Saml. Framst. (5), Agr. (3), Saml. (2), Sfp (2), upolitisk (1)
9. april 1921 Juho Vennola II (1872-1938) Framst. Framst. (8), Agr. (4)
2. juni 1922 Aimo Cajander I (1879-1943) upolitisk upolitiske (11)
14. november 1922 Kyösti Kallio I (1873-1940) Agr. Agr. (6), Framst. (4), upolitiske (2)
18. januar 1924 Aimo Cajander II (1879-1943) upolitisk upolitiske (11)
31. mai 1924 Lauri Ingman II (1868-1934) Saml. Agr. (4), Saml. (3), Framst. (2), upolitisk (1)
22. november 1924 Lauri Ingman III (1868-1934) Saml. Saml. (5), Sfp (3), Framst. (3), upolitisk (1)
31. mars 1925 Antti Tulenheimo (1879-1952) Saml. Saml. (5), Agr. (4), opolitiska (4)
31. desember 1925 Kyösti Kallio II (1873-1940) Agr. Agr. (6), Saml. (6)
13. desember 1926 Väinö Tanner (1881-1966) SDP SDP (13)
17. desember 1927 Juho Sunila I (1875-1936) Agr. Agr. (10), upolitiske (3)
22. desember 1928 Oskari Mantere (1874-1942) Framst. Framst. (6), Saml. (3), upolitiske (3)
16. august 1929 Kyösti Kallio III (1873-1940) Agr. Agr. (11), Framst. (1), upolitisk (1)
4. juli 1930 Pehr Evind Svinhufvud II (1861-1944) Saml. Agr. (4), Saml. (3), Sfp (2), Framst. (1), upolitiske (3)
21. mars 1931 Juho Sunila II (1875-1936) Agr. Agr. (6), Saml. (4), Sfp (2), Framst. (1)
15. desember 1932 Toivo Mikael Kivimäki (1886-1968) Framst. Framst. (4), Saml. (4) (formelt upolitiske), Sfp (2), Agr. (2) (formelt upolitiske), upolitisk (1)
7. oktober 1936 Kyösti Kallio IV (1873-1940) Agr. Agr. (10), Framst. (2), Saml. (2) (formelt upolitiske)
12. mars 1937 Aimo Cajander III (1879-1943) Framst. SDP (6), Agr. (6), Framst. (2)
1. desember 1939 Risto Ryti I (1889-1956) Framst. SDP (4), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (2), Framst. (1), upolitisk (1)
27. mars 1940 Risto Ryti II (1889-1956) Framst. SDP (4), Agr. (3), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), upolitisk (1)
3. januar 1941 Johan Wilhelm Rangell (1894-1982) Framst. SDP (5), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), IKL (1), upolitiske (2)
5. mars 1943 Edwin Linkomies (1894-1963) Saml. SDP (5), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), upolitisk (1)
8. august 1944 Antti Hackzell (1881-1946) Saml. SDP (5), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), upolitisk (1)
21. september 1944 Urho Castrén (1886-1965) Saml. SDP (6), Agr. (4), Saml. (1), Sfp (1), Framst. (1), upolitiske (3)
17. november 1944 Juho Kusti Paasikivi II (1870-1956) Saml. / upolitisk SDP (7), Agr. (4), DFFF (1), Framst. (1), Sfp (1), upolitisk (1)
17. april 1945 Juho Kusti Paasikivi III (1870-1956) Saml. / upolitisk DFFF (5), SDP (4), Agr. (4), Framst. (1), Sfp (1), upolitisk (1)
26. mars 1946 Mauno Pekkala (1890-1952) DFFF DFFF (6), Agr. (5), SDP (5), Sfp (1), upolitiske (2)
29. juli 1948 Karl-August Fagerholm I (1901-1984) SDP SDP (15), upolitisk (1)
17. mars 1950 Urho Kekkonen I (1900-1986) Agr. Agr. (10), Sfp (2), Framst. (2), upolitisk (1)
17. januar 1951 Urho Kekkonen II (1900-1986) Agr. Agr. (7), SDP (7), Sfp (2), Framst. (1)
20. september 1951 Urho Kekkonen III (1900-1986) Agr. Agr. (7), SDP (7), Sfp (2), upolitisk (1)
9. juli 1953 Urho Kekkonen IV (1900-1986) Agr. Agr. (8), Sfp (3), upolitiske (3)
17. november 1953 Sakari Tuomioja (1911-1964) upolitisk Saml. (4), Ffp (3), Sfp (2), upolitiske (6)
5. mai 1954 Ralf Törngren (1899-1961) Sfp Agr. (6), SDP (6), Sfp (1), upolitisk (1)
20. oktober 1954 Urho Kekkonen V (1900-1986) Agr. SDP (7), Agr. (6), upolitisk (1)
3. mars 1956 Karl-August Fagerholm II (1901-1984) SDP SDP (6), Agr. (6), Ffp (1), Sfp (1), upolitisk (1)
27. mai 1957 V. J. Sukselainen I (1906-1995) Agr. Agr. (6), Sfp (3), Ffp (3), upolitisk (1)
2. juli 1957 V. J. Sukselainen II (1906-1995) Agr. Agr. (9), Ffp (4), upolitisk (1)
2. september 1957 V. J. Sukselainen III (1906-1995) Agr. Agr. (6), socialdem. opp. (5), Ffp (2), upolitiske (2)
29. november 1957 Rainer von Fieandt (1890-1972) upolitisk upolitiske (13)
26. april 1958 Reino Kuuskoski (1907-1965) upolitisk socialdem. opp. (4), Ffp (1), upolitiske (9),
29. august 1958 Karl-August Fagerholm III (1901-1984) SDP SDP (5), Agr. (5), Saml. (3), Ffp (1), Sfp (1)
13. januar 1959 V. J. Sukselainen IV (1906-1995) Agr. Agr. (13), Sfp (1), upolitisk (1)
14. juli 1961 Martti Miettunen I (1908-2002) Agr. Agr. (14), upolitisk (1)
13. april 1962 Ahti Karjalainen I (1923-1990) Agr. Agr. (5), Saml. (3), Ffp (1), Sfp (1), FFC (3)
18. desember 1963 Reino Ragnar Lehto (1898-1966) upolitisk upolitiske (15)
12. september 1964 Johannes Virolainen (1914-2000) Centern Centern (7), Saml. (3), Ffp (2), Sfp (2), upolitisk (1)
27. mai 1966 Rafael Paasio I (1903-1980) SDP SDP (6), Cp (5), DFFF (3), Sfp (1), ASSF (1)
22. mars 1968 Mauno Koivisto I (1923-) SDP SDP (6), Cp (5), DFFF (3), Sfp (1), ASSF (1)
14. mai 1970 Teuvo Aura I (1912-1999) upolitisk upolitiske (15)
15. august 1970 Ahti Karjalainen II (1923-1990) Centern SDP (5), Cp (4), DFFF (3), Lfp (2), Sfp (2)
26. mars 1971 Ahti Karjalainen III (1923-1990) Centern SDP (8), Cp (4)
29. oktober 1971 Teuvo Aura II (1912-1999) upolitisk upolitiske (15)
23. februar 1972 Rafael Paasio II (1903-1980) SDP SDP (17)
4. september 1972 Kalevi Sorsa I (1930-2004) SDP SDP (7), Centern (5), Sfp (2), Lfp (1), upolitisk (1)
13. juni 1975 Keijo Liinamaa (1929-1980) upolitisk upolitiske (17)
30. november 1975 Martti Miettunen II (1908-2002) Centern SDP (5), Centern (4), DFFF (4), Sfp (2), Lfp (1), upolitiske (2)
29. september 1976 Martti Miettunen III (1908-2002) Centern Centern (9), Sfp (3), Lfp (3), upolitisk (1)
15. mai 1977 Kalevi Sorsa II (1930-2004) SDP SDP (4), Centern (5), DFFF (3), Lfp (1), Sfp (1), upolitisk (1)
26. mai 1979 Mauno Koivisto II (1923-) SDP SDP (5), Centern (6), DFFF (3), Sfp (2), upolitisk (1)
19. februar 1982 Kalevi Sorsa III (1930-2004) SDP SDP (5), Centern (6), DFFF (3), Sfp (2), upolitisk (1)
6. mai 1983 Kalevi Sorsa IV (1930-2004) SDP SDP (8), Cp (4), Sfp (2), Flp (2), upolitisk (1)
30. april 1987 Harri Holkeri (1937-) Saml. Saml. (7), SDP (7), Sfp (2), Flp (1)
26. april 1991 Esko Aho (1954-) Centern C (8), Saml. (6), Sfp (2), Fkf (1)
13. april 1995 Paavo Lipponen I (1941-) SDP SDP (5), Saml. (5), Sfp (1), Gröna (1), upolitisk (1)
15. april 1999 Paavo Lipponen II (1941-) SDP
17. april 2003 Anneli Jäätteenmäki (1955-) Centern Centern (8), SDP (8), Sfp (2)
24. juni 2003 Matti Vanhanen I (1955-) Centern Centern (8), SDP (8), Sfp (2)
19. april 2007 Matti Vanhanen II (1955-) Centern Centern (8), Saml. (8), Gröna (2), Sfp (2)
22. juni 2010 Mari Kiviniemi (1968-) Centern Centern (8), Saml. (8), Gröna (2), Sfp (2)
22. juni 2011 Jyrki Katainen (1971–) Samlingspartiet Samlingspartiet (6), Socialdemokraterna (6), Vänsterförbundet (2), De gröna (2), Svenska folkpartiet (2), Kristdemokraterna (1)
24. juni 2014 Alexander Stubb I (1968–) Samlingspartiet Samlingspartiet (6), Socialdemokraterna (6), De gröna (2), Svenska folkpartiet (2), Kristdemokraterna (1)

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ossmo Jussila, Seppo Hentilä, Jukka Nevakivi: Finlands politiska historia 1809-1998, Schildts, Esbo 1998