Liste over Finlands statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over Finlands statsminstre og Finlands regjeringer fra og med selvstendigheten, gir en oversikt over navn, datoer og sammensetningen av koalisjonsregjeringer.

Utnevnt Statsminister Parti Koalisjon (ministre)
26.3.1917 Oskari Tokoi (1873-1963) SDP SDP (6), Ungfi. (2), Fi. (2), Agr. (1), Sfp (1)
27.11.1917 Pehr Evind Svinhufvud I (1861-1944) Ungfinska Ungfi. (6), Fi. (2), Agr. (2), Sfp (1)
27.5.1918 Juho Kusti Paasikivi I (1870-1956) Fi. Fi. (5), Ungfi. (5), Agr. (2), Sfp (1), upolitisk (1)
27.11.1918 Lauri Ingman I (1868-1934) Saml. Framst. (6), Saml. (3), Sfp (2), upolitisk (1)
17.4.1919 Kaarlo Castrén (1860-1938) Framst. Framst. (6), Agr. (4), Sfp (3), upolitiske (2)
15.8.1919 Juho Vennola I (1872-1938) Framst. Framst. (9), Agr. (4), upolitisk (1)
15.3.1920 Rafael Erich (1879-1946) Saml. Framst. (5), Agr. (3), Saml. (2), Sfp (2), upolitisk (1)
9.4.1921 Juho Vennola II (1872-1938) Framst. Framst. (8), Agr. (4)
2.6.1922 Aimo Cajander I (1879-1943) upolitisk upolitiske (11)
14.11.1922 Kyösti Kallio I (1873-1940) Agr. Agr. (6), Framst. (4), upolitiske (2)
18.1.1924 Aimo Cajander II (1879-1943) upolitisk upolitiske (11)
31.5.1924 Lauri Ingman II (1868-1934) Saml. Agr. (4), Saml. (3), Framst. (2), upolitisk (1)
22.11.1924 Lauri Ingman III (1868-1934) Saml. Saml. (5), Sfp (3), Framst. (3), upolitisk (1)
31.3.1925 Antti Tulenheimo (1879-1952) Saml. Saml. (5), Agr. (4), opolitiska (4)
31.12.1925 Kyösti Kallio II (1873-1940) Agr. Agr. (6), Saml. (6)
13.12.1926 Väinö Tanner (1881-1966) SDP SDP (13)
17.12.1927 Juho Sunila I (1875-1936) Agr. Agr. (10), upolitiske (3)
22.12.1928 Oskari Mantere (1874-1942) Framst. Framst. (6), Saml. (3), upolitiske (3)
16.8.1929 Kyösti Kallio III (1873-1940) Agr. Agr. (11), Framst. (1), upolitisk (1)
4.7.1930 Pehr Evind Svinhufvud II (1861-1944) Saml. Agr. (4), Saml. (3), Sfp (2), Framst. (1), upolitiske (3)
21.3.1931 Juho Sunila II (1875-1936) Agr. Agr. (6), Saml. (4), Sfp (2), Framst. (1)
15.12.1932 Toivo Mikael Kivimäki (1886-1968) Framst. Framst. (4), Saml. (4) (formelt upolitiske), Sfp (2), Agr. (2) (formelt upolitiske), upolitisk (1)
7.10.1936 Kyösti Kallio IV (1873-1940) Agr. Agr. (10), Framst. (2), Saml. (2) (formelt upolitiske)
12.3.1937 Aimo Cajander III (1879-1943) Framst. SDP (6), Agr. (6), Framst. (2)
1.12.1939 Risto Ryti I (1889-1956) Framst. SDP (4), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (2), Framst. (1), upolitisk (1)
27.3.1940 Risto Ryti II (1889-1956) Framst. SDP (4), Agr. (3), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), upolitisk (1)
3.1.1941 Johan Wilhelm Rangell (1894-1982) Framst. SDP (4), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), IKL (1), upolitiske (2)
5.3.1943 Edwin Linkomies (1894-1963) Saml. SDP (5), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), upolitisk (1)
21.9.1944 Urho Castrén (1886-1965) Saml. SDP (6), Agr. (4), Saml. (1), Sfp (1), Framst. (1), upolitiske (3)
17.11.1944 Juho Kusti Paasikivi II (1870-1956) Saml. / upolitisk SDP (7), Agr. (4), DFFF (1), Framst. (1), Sfp (1), upolitisk (1)
17.4.1945 Juho Kusti Paasikivi III (1870-1956) Saml. / upolitisk DFFF (5), SDP (4), Agr. (4), Framst. (1), Sfp (1), upolitisk (1)
26.5.1946 Mauno Pekkala (1890-1952) DFFF DFFF (6), Agr. (5), SDP (5), Sfp (1), upolitiske (2)
29.7.1948 Karl-August Fagerholm I (1901-1984) SDP SDP (15), upolitisk (1)
17.3.1950 Urho Kekkonen I (1900-1986) Agr. Agr. (10), Sfp (2), Framst. (2), upolitisk (1)
17.1.1951 Urho Kekkonen II (1900-1986) Agr. Agr. (7), SDP (7), Sfp (2), Framst. (1)
20.9.1951 Urho Kekkonen III (1900-1986) Agr. Agr. (7), SDP (7), Sfp (2), upolitisk (1)
9.7 1953 Urho Kekkonen IV (1900-1986) Agr. Agr. (8), Sfp (3), upolitiske (3)
17.11.1953 Sakari Tuomioja (1911-1964) upolitisk Saml. (4), Ffp (3), Sfp (2), upolitiske (6)
5.5.1954 Ralf Törngren (1899-1961) Sfp Agr. (6), SDP (6), Sfp (1), upolitisk (1)
20.10.1954 Urho Kekkonen V (1900-1986) Agr. SDP (7), Agr. (6), upolitisk (1)
3.3.1956 Karl-August Fagerholm II (1901-1984) SDP SDP (6), Agr. (6), Ffp (1), Sfp (1), upolitisk (1)
27.5.1957 V. J. Sukselainen I (1906-1995) Agr. Agr. (6), Sfp (3), Ffp (3), upolitisk (1)
2.7.1957 V. J. Sukselainen II (1906-1995) Agr. Agr. (9), Ffp (4), upolitisk (1)
2.9.1957 V. J. Sukselainen III (1906-1995) Agr. Agr. (6), socialdem. opp. (5), Ffp (2), upolitiske (2)
29.11.1957 Rainer von Fieandt (1890-1972) upolitisk upolitiske (13)
26.4.1958 Reino Kuuskoski (1907-1965) upolitisk socialdem. opp. (4), Ffp (1), upolitiske (9),
29.8.1958 Karl-August Fagerholm III (1901-1984) SDP SDP (5), Agr. (5), Saml. (3), Ffp (1), Sfp (1)
31.1.1959 V. J. Sukselainen IV (1906-1995) Agr. Agr. (13), Sfp (1), upolitisk (1)
14.7.1961 Martti Miettunen I (1908-2002) Agr. Agr. (14), upolitisk (1)
13.4.1962 Ahti Karjalainen I (1923-1990) Agr. Agr. (5), Saml. (3), Ffp (1), Sfp (1), FFC (3)
18.12.1963 Reino Ragnar Lehto (1898-1966) upolitisk upolitiske (15)
12.9.1964 Johannes Virolainen (1914-2000) Centern Centern (7), Saml. (3), Ffp (2), Sfp (2), upolitisk (1)
27.5.1966 Rafael Paasio I (1903-1980) SDP SDP (6), Cp (5), DFFF (3), Sfp (1), ASSF (1)
22.3.1968 Mauno Koivisto I (1923-) SDP SDP (6), Cp (5), DFFF (3), Sfp (1), ASSF (1)
14.5.1970 Teuvo Aura I (1912-1999) upolitisk upolitiske (15)
14.7. 1970 Ahti Karjalainen II (1923-1990) Centern SDP (5), Cp (4), DFFF (3), Lfp (2), Sfp (2)
26.3.1971 Ahti Karjalainen III (1923-1990) Centern SDP (8), Cp (4)
29.10.1971 Teuvo Aura II (1912-1999) upolitisk upolitiske (15)
23.2.1972 Rafael Paasio II (1903-1980) SDP SDP (17)
4.9.1972 Kalevi Sorsa I (1930-2004) SDP SDP (7), Centern (5), Sfp (2), Lfp (1), upolitisk (1)
13.6.1975 Keijo Liinamaa (1929-1980) upolitisk upolitiske (17)
30.11.1975 Martti Miettunen II (1908-2002) Centern SDP (5), Centern (4), DFFF (4), Sfp (2), Lfp (1), upolitiske (2)
29.9.1975 Martti Miettunen III (1908-2002) Centern Centern (9), Sfp (3), Lfp (3), upolitisk (1)
15.5.1977 Kalevi Sorsa II (1930-2004) SDP SDP (4), Centern (5), DFFF (3), Lfp (1), Sfp (1), upolitisk (1)
26.5.1979 Mauno Koivisto II (1923-) SDP SDP (5), Centern (6), DFFF (3), Sfp (2), upolitisk (1)
19.2.1982 Kalevi Sorsa III (1930-2004) SDP SDP (5), Centern (6), DFFF (3), Sfp (2), upolitisk (1)
6.5.1983 Kalevi Sorsa IV (1930-2004) SDP SDP (8), Cp (4), Sfp (2), Flp (2), upolitisk (1)
30.4.1987 Harri Holkeri (1937-) Saml. Saml. (7), SDP (7), Sfp (2), Flp (1)
26.4.1991 Esko Aho (1954-) Centern C (8), Saml. (6), Sfp (2), Fkf (1)
13.4.1995 Paavo Lipponen I (1941-) SDP SDP (5), Saml. (5), Sfp (1), Gröna (1), upolitisk (1)
15.4.1999 Paavo Lipponen II (1941-) SDP
17.4.2003 Anneli Jäätteenmäki (1955-) Centern Centern (8), SDP (8), Sfp (2)
24.6.2003 Matti Vanhanen (1955-) Centern Centern (8), SDP (8), Sfp (2)
19.4.2007 Matti Vanhanen II (1955-) Centern Centern (8), Saml. (8), Gröna (2), Sfp (2)
22.6.2010 Mari Kiviniemi I (1968-) Centern Centern (8), Saml. (8), Gröna (2), Sfp (2)
22.6.2011 Jyrki Katainen I (1971–) Samlingspartiet Samlingspartiet (6), Socialdemokraterna (6), Vänsterförbundet (2), De gröna (2), Svenska folkpartiet (2), Kristdemokraterna (1)

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ossmo Jussila, Seppo Hentilä, Jukka Nevakivi: Finlands politiska historia 1809-1998, Schildts, Esbo 1998