Liste over FNs fredsbevarende styrker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Soldater i FN-styrkene bærer sitt lands uniform, men har beret eller hjelm i FNs lyseblå farge. Denne FN-soldaten er fra Canada.
Kart over land der det har vært utstasjonert FN-styrker. Mørk blått angir pågående operasjoner, lyst blått avsluttede operasjoner. Det har særlig vært mange FN-styrker i land i Afrika, Midtøsten og Asia.

Liste over FNs fredsbevarende styrker er en oversikt over styrker utplassert av De forente nasjoner (FN) i fredsbevarende eller fredsopprettende øyemed i henhold til bestemmelsene i FN-pakten. I perioden 1948 til 2014 har FN etablert 68 fredsbevarende styrker; 15 av dem var i virksomhet i januar 2014.[1]

FNs fredsbevarende virksomhet[rediger | rediger kilde]

Styrkene viser et stort spenn i størrelse, oppgaver og varighet. Noen styrker har bestått av ubevæpnede militærobservatører, andre av bevæpnede styrker som har fått i oppdrag å overvåke våpenhviler, støtte iverksetting av fredsavtaler eller framtvinge fred mellom parter i et område. FN-styrker er også benyttet til å overvåke folkeavstemninger og valg. I noen tilfeller har FN-styrkene vært en del av en overgangsadministrasjon.[2]

To FN-styrker, UNEF I og UNSF, fikk mandat fra FNs generalforsamling.[3][4] De øvrige FN-styrkene har mandat fra FNs sikkerhetsråd, som ifølge FN-pakten har myndighet til å sette inn militærstyrker i konfliktområder for å forebygge eller avverge konflikter, men også for å avslutte konflikter.[5]

Styrkemandatet har form av en sikkerhetsrådsresolusjon der innsatsområde, oppgaver, styrketall og virkeperiode er nedfelt. I tillegg til offiserer og soldater, kan FN-styrker også bestå av sivile politifolk og ha en sivil administrasjon og lokalt ansatte. Politisk leder, gjerne en spesialrepresentant, og militær øverstkommanderende for styrkene utpekes av FNs generalsekretær.[6]

FN er avhengig av medlemsstatene bidrar med offiserer og soldater eller sivile politifolk for gjennomføring. Utplassering av FN-styrker skjer med samtykke av statene der operasjonen skal være i aktivitet.[7]

Styrkene har et offisielt navn, oftest på engelsk eller fransk, unntaksvis på spansk, men styrkene kan like gjerne bli bedre kjent ved en forkortelse av dette navnet.

Oversikt over FN-styrker[rediger | rediger kilde]

Resolusjon
(klikk for å sortere)
Forkortelse
(klikk for å sortere)
Navn
(klikk for å sortere)
Sted
(klikk for å sortere)
Påbegynt
(klikk for å sortere)
Avsluttet
(klikk for å sortere)
39 UNMOGIP United Nations Military Observer Group in India and Pakistan India, Pakistan 1949 pågående
50 UNTSO United Nations Truce Supervision Organization Midtøsten 1948 pågående
998–1001 (ES-I) UNEF I United Nations Emergency Force I Egypt, Israel 1956 1967
128 UNOGIL United Nations Observation Group in Lebano Libanon 1958 1958
143 ONUC Opération des Nations Unies au Congo Kongo 1960 1964
GA 1752 (VIII) UNSF United Nations Security Force in West New Guinea Vest-Ny-Guinea 1962 1963
179 UNYOM United Nations Yemen Observation Mission Jemen 1963 1964
186 UNFICYP United Nations Peacekeeping Force in Cyprus Kypros 1964 pågående
203 DOMREP Mission of the Representative of the Secretary-General in the Dominican Republic Den dominikanske republikk 1965 1966
211 UNIPOM United Nations India-Pakistan Observation Mission India, Pakistan 1965 1966
340 UNEF II United Nations Emergency Force II Egypt, Israel 1973 1979
350 UNDOF United Nations Disengagement Observer Force Israel, Syria 1974 pågående
425, 426, 1701 UNIFIL United Nations Interim Force in Lebanon Libanon 1978 pågående
619 UNIIMOG United Nations Iran-Iraq Military Observer Group Iran, Irak 1988 1991
622 UNGOMAP United Nations Good Offices Mission in Afghanistan and Pakistan Afghanistan, Pakistan 1988 1990
626 UNAVEM I United Nations Angola Verification Mission I Angola 1988 1991
632 UNTAG United Nations Transition Assistance Group Namibia 1989 1990
644 ONUCA Grupo de Observadores de las Naciones Unidas en Centroamérica Mellom-Amerika 1989 1992
689 UNIKOM United Nations Iraq-Kuwait Observation Mission Irak, Kuwait 1991 2003
690 MINURSO Mission des Nations Unies pour l’organisation d’un référendum au Sahara occidental Vest-Sahara 1991 pågående
696 UNAVEM II United Nations Angola Verification Mission II Angola 1991 1995
693 ONUSAL Misión de Observación de las Naciones Unidas en El Salvador El Salvador 1991 1995
717 UNAMIC United Nations Advance Mission in Cambodia Kambodsja 1991 1992
743 UNPROFOR United Nations Protection Force Det tidligere Jugoslavia 1992 1995
745 UNTAC United Nations Transitional Authority in Cambodia Kambodsja 1992 1993
751 UNOSOM I United Nations Operation in Somalia I Somalia 1992 1993
797 ONUMOZ Opération des Nations Unies au Mozambique Mosambik 1992 1994
814 UNOSOM II United Nations Operation in Somalia II Somalia 1993 1995
846 UNOMUR United Nations Observer Mission Uganda-Rwanda Rwanda, Uganda 1993 1994
858 UNOMIG United Nations Observer Mission in Georgia Georgia 1993 2009
866 UNOMIL United Nations Observer Mission in Liberia Liberia 1993 1997
872 UNAMIR United Nations Assistance Mission for Rwanda Rwanda 1993 1996
867 UNMIH United Nations Mission in Haiti Haiti 1993 1996
915 UNASOG United Nations Aouzou Strip Observer Group Libya, Tsjad 1994 1994
968 UNMOT United Nations Mission of Observers in Tajikistan Tadsjikistan 1994 2000
976 UNAVEM III United Nations Angola Verification Mission III Angola 1995 1997
983 UNPREDEP United Nations Preventive Deployment Force Makedonia 1995 1999
990 UNCRO United Nations Confidence Restoration Operation Kroatia 1995 1996
1035 UNMIBH United Nations Mission in Bosnia and Herzegovina Bosnia og Hercegovina 1995 2002
1037 UNTAES United Nations Transitional Administration for Eastern Slavonia, Baranja and Western Sirmium Kroatia 1996 1998
1063 UNSMIH United Nations Support Mission in Haiti Haiti 1996 1997
1083 UNMOP United Nations Mission of Observers in Prevlaka Kroatia 1996 2002
1094 MINUGUA Misión de Verificación de las Nacionas Unidas en Guatemala Guatemala 1997 1997
1118 MONUA Mission d’Observation des Nations Unies en Angola Angola 1997 1999
1123 UNTMIH United Nations Transition Mission in Haiti Haiti 1997 1997
1141 MIPONUH Mission de Police Civile des Nations Unies en Haïti Haiti 1997 2000
1145 UNPSG United Nations Civilian Police Support Group Kroatia 1998 1998
1159 MINURCA Mission des Nations Unies en République centrafricaine Den sentralafrikanske republikk 1998 2000
1181 UNOMSIL United Nations Observer Mission in Sierra Leone Sierra Leone 1998 1999
1244 UNMIK United Nations Interim Administration Mission in Kosovo Kosovo 1999 pågående
1246 UNAMET United Nations Mission in East Timor Øst-Timor 1999 1999
1270 UNAMSIL United Nations Mission in Sierra Leone Sierra Leone 1999 2005
1272 UNTAET United Nations Transitional Administration in East Timor Øst-Timor 1999 2002
1279 MONUC Mission de l’Organisation des Nations Unies en République Démocratique du Congo Den demokratiske republikken Kongo 1999 2010
1320 UNMEE United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea Etiopia, Eritrea 2000 2008
1410 UNMISET United Nations Mission of Support in East Timor Øst-Timor 2002 2005
1509 UNMIL United Nations Mission in Liberia Liberia 2003 pågående
1528 UNOCI United Nations Operation in Côte d'Ivoire Elfenbenskysten 2004 pågående
1542 MINUSTAH Mission des Nations unies pour la stabilisation en Haïti Haiti 2004 pågående
1545 ONUB Opération des Nations Unies au Burundi Burundi 2004 2006
1590 UNMIS United Nations Mission In Sudan Sudan 2005 2011
1704 UNMIT United Nations Integrated Mission in Timor-Leste Øst-Timor 2006 2012
1769 UNAMID African Union–United Nations Hybrid Operation in Darfur Sudan 2007 pågående
1778 MINURCAT Mission des Nations Unies en République Centrafricaine et au Tchad Den sentralafrikanske republikk, Tsjad 2007 2010
1925 MONUSCO Mission de l’Organisation des Nations Unies pour la stabilisation en République démocratique du Congo Den demokratiske republikken Kongo 2010 pågående
1990 UNISFA United Nations Interim Security Force for Abyei Sudan 2011 pågående
1996 UNMISS United Nations Mission in the Republic of South Sudan Sør-Sudan 2011 pågående
2043 UNSMIS United Nations Supervision Mission in Syria Syria 2012 2012
2100 MINUSMA Mission multidimensionnelle intégrée des Nations Unies pour la stabilisation au Mali Mali 2013 pågående

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Peacekeeping Fact Sheet», United Nations Peacekeeping. Besøkt 4. september 2012.
  2. ^ Se oversikter over mandater og oppgaver i Alex J. Bellamy og Paul D. Williams med Stuart Griffin: Understanding Peacekeeping, 2. utgave, Cambridge: Polity Press, 2010, s. 86, 98, 122, 125 og 144.
  3. ^ «Middle East – UNEF I. Mandat», United Nations Peacekeeping. Besøkt 4. september 2012.
  4. ^ «West New Guinea –UNSF. Background», United Nations Peacekeeping. Besøkt 4. september 2012.
  5. ^ «FNs fredsarbeid i praksis», FN-sambandet, 21. desember 2010, arkivert av Internet Archive Wayback Machine. Besøkt 12. juni 2013.
  6. ^ Paul F. Diehl: Peace Operations, Cambridge: Polity Press, 2008, s. 69.
  7. ^ «FNs hovedoppgave: Fred», FN-sambandet, 12. januar 2011. Besøkt 12. juni 2013.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]