Liste over Belgias statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nummer 16 i Rue de la Loi i Brussel er berømt som residensen til den belgiske premierministeren

Liste over Belgias statsministre (nederlandsk: Eerste Minister, fransk: Premier Ministre, tysk: Premierminister) er en liste over statsministre i Belgia.

Fra 1831 til 1918 var tittelen på embedet «kabinettets leder» (fransk: Chefs de Cabinet), og denne ble utnevnt av kongen. Den moderne æra med belgiske premierministre ble innledet i 1918 med Léon Delacroix.

# Navn Innsatt Avgikk Politisk parti
1 Albert Joseph Goblet d'Alviella 26. februar 1831 23. mars 1831 Katolikk
2 Joseph Lebeau 23. mars 1831 21. juli 1831 Liberal
3 Félix de Muelenaere 24. juli 1831 20. oktober 1832 Katolikk
4 Albert Joseph Goblet d'Alviella 20. oktober 1832 4. august 1834 Liberal
5 Barthélémy de Theux de Meylandt 4. august 1834 18. april 1840 Katolikk
Joseph Lebeau (2. gang) 18. april 1840 13. april 1841 Liberal
6 Jean-Baptiste Nothomb 13. april 1841 30. juli 1845 Liberal
7 Sylvain Van de Weyer 30. juli 1845 31. mars 1846 Liberal
Barthélémy de Theux de Meylandt (2. gang) 31. mars 1846 12. august 1847 Katolikk
8 Charles Rogier 12. august 1847 31. oktober 1852 Liberal
9 Henri de Brouckère 31. oktober 1852 30. mars 1855 Liberal
10 Pierre de Decker 30. mars 1855 9. november 1857 Katolikk
Charles Rogier (2. gang) 9. november 1857 3. januar 1868 Liberal
11 Walthère Frère-Orban 3. januar 1868 2. juli 1870 Liberal
12 Jules d'Anethan 2. juli 1870 7. desember 1871 Katolikk
Barthélémy de Theux de Meylandt (3. gang) 7. desember 1871 21. august 1874 Katolikk
13 Jules Malou 21. august 1874 19. juni 1878 Katolikk
Walthère Frère-Orban (2. gang) 19. juni 1878 16. juni 1884 Liberal
Jules Malou (2. gang) 16. juni 1884 26. oktober 1884 Katolikk
14 Auguste Beernaert 26. oktober 1884 26. mars 1894 Katolikk
15 Jules de Burlet 26. mars 1894 25. februar 1896 Katolikk
16 Paul de Smet de Naeyer 25. februar 1896 24. januar 1899 Katolikk
17 Jules Vandenpeereboom 24. januar 1899 5. august 1899 Katolikk
18 Paul de Smet de Naeyer (2. gang) 5. august 1899 2. mai 1907 Katolikk
19 Jules de Trooz 2. mai 1907 9. januar 1908 Katolikk
20 François Schollaert 9. januar 1908 17. juni 1911 Katolikk
21 Charles de Broqueville 17. juni 1911 1. juni 1918 Katolikk
22 Gérard Cooreman 1. juni 1918 21. november 1918 Katolikk
23 Léon Delacroix 21. november 1918 20. november 1920 Katolikk
24 Henri Carton de Wiart 20. november 1920 16. desember 1921 Katolikk
25 Georges Theunis 16. desember 1921 13. mai 1925 Katolikk
26 Aloys Van de Vyvere 13. mai 1925 17. juni 1925 Katolikk
27 Prosper Poullet 17. juni 1925 20. mai 1926 Katolikk
28 Henri Jaspar 20. mai 1926 6. juni 1931 Katolikk
29 Jules Renkin 6. juni 1931 22. oktober 1932 Katolikk
Charles de Broqueville (2. gang) 22. oktober 1932 20. november 1934 Katolikk

Statsministre under Leopold III av Belgia[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk Politisk parti
Georges Theunis (2. gang) 20. november 1934 25. mars 1935 Katolikk
30 Paul Van Zeeland 25. mars 1935 24. november 1937 Katolikk
31 Paul-Émile Janson 24. november 1937 15. mai 1938 Liberal
32 Paul-Henri Spaak
(1899–1972)
Bundesarchiv Bild 183-39998-0427, Paul-Henri Spaak.jpg 15. mai 1938 22. februar 1939 Sosialist
33 Hubert Pierlot
(1883–1963)
Pierlot sturges (cropped).jpg 22. februar 1939 12. februar 1945 Katolikk

Premierministre under Charles av Belgia[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk Politisk parti
34 Achille Van Acker
(1898–1975)
Great coat of arms of Belgium.svg 12. februar 1945 13. mars 1946 BSP-PSB
(32) Paul-Henri Spaak
(1899–1972)
(2. gang)
Bundesarchiv Bild 183-39998-0427, Paul-Henri Spaak.jpg 13. mars 1946 31. mars 1946
(34) Achille Van Acker
(1898–1975)
(2. gang)
Great coat of arms of Belgium.svg 31. mars 1946 3. august 1946
35 Camille Huysmans
(1871–1968)
Camille Huysmans.gif 3. august 1946 20. mars 1947
(32) Paul-Henri Spaak
(1899–1972)
(3. gang)
Bundesarchiv Bild 183-39998-0427, Paul-Henri Spaak.jpg 20. mars 1947 11. august 1949
36 Gaston Eyskens
(1905–1998)
Great coat of arms of Belgium.svg 11. august 1949 8. juni 1950 PSC-CVP
37 Jean Duvieusart
(1900–1977)
Great coat of arms of Belgium.svg 8. juni 1950 16. august 1950

Statsministre under Baudouin I av Belgia[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk Politisk parti
38 Joseph Pholien
(1884–1968)
Great coat of arms of Belgium.svg 16. august 1950 15. januar 1952 PSC-CVP
39 Jean Van Houtte
(1907–1991)
Great coat of arms of Belgium.svg 15. januar 1952 23. april 1954
(34) Achille Van Acker
(1898–1975)
(3. gang)
Great coat of arms of Belgium.svg 23. april 1954 26. juni 1958 BSP-PSB
(36) Gaston Eyskens
(1905–1998)
(2. gang)
Great coat of arms of Belgium.svg 26. juni 1958 25. april 1961 PSC-CVP
40 Théo Lefèvre
(1914–1973)
Great coat of arms of Belgium.svg 25. april 1961 28. juli 1965
41 Pierre Harmel
(1911–2009)
Pierre Harmel - 36092X5X22.JPG 28. juli 1965 19. mars 1966
42 Paul Vanden Boeynants
(1919–2001)
Great coat of arms of Belgium.svg 19. mars 1966 17. juli 1968
(36) Gaston Eyskens
(1905–1998)
(3. gang)
Great coat of arms of Belgium.svg 17. juli 1968 26. januar 1973 CVP
43 Edmond Leburton
(1915–1997)
Great coat of arms of Belgium.svg 26. januar 1973 25. april 1974 BSP-PSB
44 Leo Tindemans
(1922–)
Leo Tindemans (2009).jpg 25. april 1974 20. oktober 1978 CVP
(42) Paul Vanden Boeynants
(1919–2001)
(2. gang)
Great coat of arms of Belgium.svg 20. oktober 1978 3. mars 1979 PSC
45 Wilfried Martens
(1936–)
Wilfried Martens.jpg 3. mars 1979 31. mars 1981 CVP
46 Mark Eyskens
(1933–)
Markeyskens675.jpg 31. mars 1981 17. desember 1981
(45) Wilfried Martens
(1936–)
(2. gang)
Wilfried Martens.jpg 17. desember 1981 7. mars 1992
47 Jean-Luc Dehaene
(1940–)
Jean-Luc Dehaene (speech).jpg 7. mars 1992 12. juli 1999

Statsministre under Albert II av Belgia[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk Politisk parti
48 Guy Verhofstadt
(1953–)
Belgian prime minister Guy Verhofstadt.jpg 12. juli 1999 20. mars 2008 VLD
49 Yves Leterme
(1960–)
Yves Leterme.jpg 20. mars 2008 30. desember 2008 CVP
50 Herman Van Rompuy
(1947–)
Herman Van Rompuy - World Economic Forum on Europe 2010 2.jpg 30. desember 2008 25. november 2009
(49) Yves Leterme
(1960–)
(2. gang)
Yves Leterme.jpg 25. november 2009 6. desember 2011
51 Elio Di Rupo
(1951–)
Elio Di Rupo 2.jpg 6. desember 2011 sittende PS