Liste over Australias generalguvernører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Det følgende er en liste over Australias generalguvernører fra etableringen av Commonwealth of Australia som føderasjon i 1901 til i dag.

Før føderasjonen ble en guvernør i New South Wales, Charles Augustus FitzRoy, utnevnt til «generalguvernør over alle Hennes Majestets australske besittelser».[1] Dette ga ham en viss jurisdiksjon over guvernørene i de andre koloniene, men han ble aldri bedt om å utøve denne.

Generalguvernører[rediger | rediger kilde]

# Periode start Periode slutt Periode Tittel Monark Statsminister
1 1. januar 1901 9. januar 1903 3&500&2&2 år og 3&500&8&8 dager John Hope Viktoria
Edvard VII
Barton
2 9. januar 1903 21. januar 1904 3&500&1&1 år og 3&501&12&12 dager Hallam Tennyson Edvard VII Barton
3 21. januar 1904 9. september 1908 3&500&4&4 år og 3&502&232&232 dager Henry Northcote Edvard VII Deakin
4 9. september 1908 31. juli 1911 3&500&2&2 år og 3&502&325&325 dager William Humble Ward Edvard VII
Georg V
Deakin
5 31. juli 1911 18. mai 1914 3&500&2&2 år og 3&502&291&291 dager Thomas Denman Georg V Fisher
6 18. mai 1914 6. oktober 1920 3&500&6&6 år og 3&502&141&141 dager Ronald Munro Ferguson Georg V Cook
7 6. oktober 1920 8. oktober 1925 3&500&5&5 år og 3&500&2&2 dager Henry Forster Georg V Hughes
8 8. oktober 1925 21. januar 1931 3&500&5&5 år og 3&502&105&105 dager John Baird Georg V Bruce
9 21. januar 1931 23. januar 1936 3&500&5&5 år og 3&500&2&2 dager Isaac Alfred Isaacs Georg V
Edvard VIII
Scullin
10 23. januar 1936 30. januar 1945 3&500&9&9 år og 3&500&7&7 dager Alexander Hore-Ruthven Edvard VIII[2]
Georg VI
Lyons
11 30. januar 1945 11. mars 1947 3&500&2&2 år og 3&501&40&40 dager Prins Henry, hertug av Gloucester Georg VI Curtin
12 11. mars 1947 8. mai 1953 3&500&6&6 år og 3&501&58&58 dager William McKell Georg VI
Elizabeth II
Chifley
13 8. mai 1953 2. februar 1960 3&500&6&6 år og 3&502&270&270 dager William Slim Elizabeth II Menzies
14 2. februar 1960 3. februar 1961 3&500&1&1 år og 3&500&1&1 dag William Morrison Elizabeth II Menzies
15 3. august 1961 7. mai 1965 3&500&3&3 år og 3&502&277&277 dager William Sidney Elizabeth II Menzies
16 7. mai 1965 30 April 1969 3&500&3&3 år og 3&502&358&358 dager Richard Gardiner Casey Elizabeth II Menzies
17 30 April 1969 11. juli 1974 3&500&5&5 år og 3&501&72&72 dager Paul Hasluck Elizabeth II Gorton
18 11. juli 1974 8. desember 1977 3&500&3&3 år og 3&502&150&150 dager John Robert Kerr Elizabeth II Whitlam
19 8. desember 1977 29. juli 1982 3&500&4&4 år og 3&502&213&213 dager Zelman Cowen Elizabeth II Fraser
20 29. juli 1982 16. februar 1989 3&500&6&6 år og 3&502&202&202 dager Ninian Stephen Elizabeth II Fraser
21 16. februar 1989 16. februar 1996 3&500&7&7 år og 2&0&0 dager William George Hayden Elizabeth II Hawke
22 16. februar 1996 29. juni 2001 3&500&5&5 år og 3&502&133&133 dager William Deane Elizabeth II Keating
23 29. juni 2001 28. mai 2003 3&500&1&1 år og 3&502&333&333 dager Peter Hollingworth Elizabeth II Howard
24 11. august 2003 5. september 2008 3&500&5&5 år og 3&501&24&24 dager Michael Jeffery Elizabeth II Howard
25 5. september 2008 Sittende 3&500&5&5 år og 3&502&326&326 dager Quentin Bryce Elizabeth II Rudd

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Charles Augustus FitzRoy
  2. ^ Kong Georg V godkjente utnevnelsen, men døde tre dager før Hore-Ruthven ble innsatt. Innsettelsen skjedde i regjeringstiden til Edvard VIII.

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

  • Christopher Cunneen (1983). Kings' Men: Australia's Governors-General from Hopetoun to Isaacs. Allen and Unwin. ISBN 0-86861-238-3. 
  • Bill Hayden (1996). Hayden: An Autobiography. Angus & Robertson. ISBN 0-207-18769-X. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]