Liste over Argentinas presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Argentinske statsledere[rediger | rediger kilde]

Argentina fikk sin uavhengighet i 1816. Men i tiden etter uavhengigheten var landet preget av at det ikke fantes en sterk og effektiv sentralmakt. I 1862 ble Bartolomé Mitre den første presidenten i et forent Argentina. Listen nedenfor er derfor kun en liste over argentinske statsledere etter 1862. Argentinas historie er preget av politiske uroligheter, og det har vært flere statskupp opp gjennom tidene. Flere av de lederne som er listet opp nedenfor er satt inn av militærjuntaer og er dermed ikke lovlig demokratisk valgte presidenter. Det siste militærkuppet skjedde i 1976. Etter valget i 1983 har Argentina vært et demokrati.

Perioden 1862–1916[rediger | rediger kilde]

# Navn Fra Til Kommentar
1 BartolomeMitre.jpg Bartolomé Mitre 12. april 1862 12. oktober 1868
2 Sarmiento.jpg Domingo Faustino Sarmiento 12. oktober 1868 12. oktober 1874
3 Nicolás Avellaneda.JPG Nicolás Avellaneda 12. oktober 1874 12. oktober 1880
4 Julio A Roca.jpg Julio Argentino Roca 12. oktober 1880 12. oktober 1886
5 JuarezCelman.jpg Miguel Juárez Celmán 12. oktober 1886 6. august 1890
6 Retrato de Carlos Pellegrini.jpg Carlos Pellegrini 6. august 1890 12. oktober 1892
7 LSaenzpeña.jpg Luis Sáenz Peña 12. oktober 1892 23. januar 1895
8 Juriburu.jpg José Evaristo Uriburu 23. januar 1895 12. oktober 1898
9 Julio A Roca.jpg Julio Argentino Roca 12. oktober 1898 12. oktober 1904
10 Foto quintana.jpg Manuel A. Quintana 12. oktober 1904 25. januar 1906
11 Alcorta.jpg José Figueroa Alcorta 25. januar 1906 12. oktober 1910
12 Roque Saenz Pena.jpg Roque Sáenz Peña 12. oktober 1910 9. august 1914
13 Vdelaplaza.jpg Victorino de la Plaza 9. august 1914 12. oktober 1916

Demokratisk valgte presidenter 1916–1930[rediger | rediger kilde]

# Navn fra Til Kommentar
14 Hipólito Yrigoyen.jpg Hipólito Irigoyen 12. oktober 1916 12. oktober 1922
15 MTAlvear-1922.jpg Marcelo Torcuato de Alvear 12. oktober 1922 12. oktober 1928
16 Hipólito Yrigoyen.jpg Hipólito Irigoyen 12. oktober 1928 6. september 1930

Militærkuppet i 1930[rediger | rediger kilde]

I 1930 fant det første militære coup d'etat sted i Argentina. Den innsatte presidenten ble ikke valgt av folket liksom de forutgående presidenter.

# Navn fra Til Kommentar
17 José Félix Uriburu 6. september 1930 20. februar 1932 Mil
18 Apjusto.jpg Augustín Pedro Justo 20. februar 1932 20. februar 1938
19 Roberto Ortiz.jpg Roberto Marcelino Ortiz 20. februar 1938 27. juni 1942
20 Ramoncastillo.jpg Ramón S. Castillo 27. juni 1942 4. juni 1943

Militære ledere etter statskuppet i 1943[rediger | rediger kilde]

# Navn fra Til Kommentar
21 Arturo Rawson.jpg Arturo Rawson Corvalan 5. juni 1943 7. juni 1943 Mil
22 Pedro-p-ramirez.jpg Pedro Pablo Ramírez 7. juni 1943 24. februar 1944 Mil
23 Efarrell.jpg Edelmiro Julián Farrell 24. februar 1944 4. juni 1946 Mil

Folkevalgte presidenter fra 1946[rediger | rediger kilde]

# Navn fra Til Kommentar
24 Juan Peron con banda de presidente.jpg Juan Perón 4. juni 1946 4. juni 1952 Mil
-- Eva juan.jpg Juan Perón 4. juni 1952 20. september 1955 Mil (Andre periode)

Militærkuppet i 1955[rediger | rediger kilde]

Kuppet er også kjent som Revolución Libertadora (Frigjøringsrevolusjonen).

# Navn fra Til Kommentar
25 (til venstre) José Domingo Molina Gómez 20. september 1955 23. september 1955 Mil
26 Lonardi 2.jpg Eduardo Lonardi 23. september 1955 13. november 1955 Mil
27 Aramburu2.jpg Pedro Eugenio Aramburu 13. november 1955 1. mai 1958 Mil

Gjenopprettelse av ordningen med en folkevalgt president i 1958[rediger | rediger kilde]

# Navn fra Til Kommentar
28 Arturo Frondizi 2.jpg Arturo Frondizi 1. mai 1958 29. mars 1962
29 José María Guido.JPG José María Guido 29. mars 1962 12. oktober 1963
30 Illia.jpg Arturo Umberto Illia 12. oktober 1963 28. juni 1966

Militærkuppet i 1966[rediger | rediger kilde]

Kuppet er også kjent som Revolución Argentina (Argentinske revolusjon).

# Navn fra Til Kommentar
-- Revolusjonsjunta 28. juni 1966 29. juni 1966 Mil
31 Ongania.jpg Juan Carlos Onganía 29. juni 1966 8. juni 1970 Mil
32 Pedro Alberto José Gnavi 8. juni 1970 18. juni 1970 Mil
33 Levingston.jpg Roberto Marcelo Levingston 18. juni 1970 22. mars 1971 Mil
34 Lanusse.jpg Alejandro Agustín Lanusse 22. mars 1971 25. mai 1973 Mil

Gjeninnføringen av demokratiet i 1973[rediger | rediger kilde]

Dette demokratiet ble kortvarig grunnet politiske uroligheter.

# Navn fra Til Kommentar
35 Héctor J Campora.jpg Héctor José Cámpora 25. mai 1973 13. juli 1973
36 Raúl Alberto Lastiri 14. juli 1973 12. oktober 1973
37 Juan Domingo Perón 12. oktober 1973 1. juli 1974
38 Isabelita ícono.jpg Isabel Maria Estela Martinez de Perón 1. juli 1974 24. mars 1976 Verdens første kvinnelige president

Militærkuppet i 1976[rediger | rediger kilde]

Kuppet, også kjent som Proceso de Reorganización Nacional, var det siste i sitt slag i Argentinas historie.

# Navn fra Til Kommentar
-- Militærjunta 24. mars 1976 29. mars 1976 Mil
39 Videla Sociedad Rural.jpg Jorge Rafael Videla 29. mars 1976 29. mars 1981 Mil
40 Roberto Eduardo Viola 29. mars 1981 11. desember 1981 Mil
41 Carlos Alberto Lacoste 11. desember 1981 22. desember 1981 Mil
42 Leopoldo Fortunato Galtieri 22. desember 1981 18. juni 1982 Mil
43 Alfredo Oscar Saint Jean 18. juni 1982 1. juli 1982 Mil
44 RBignone.jpg Reynaldo Benito Antonio Bignone 1. juli 1982 10. desember 1983 Mil

Sivilt, demokratisk styre fra 1983[rediger | rediger kilde]

Året 1983 markerte overgangen fra det siste militærdiktaturet til sivilt valgte ledere, også kjent som «demokratiets gjenkomst».

# Navn fra Til Kommentar
45 Raúl Ricardo Alfonsin 10. desember 1983 8. juli 1989
46 Menem con banda presidencial.jpg Carlos Saúl Menem 8. juli 1989 8. juli 1995

Grunnlovsendring i 1994[rediger | rediger kilde]

En ny tilføyelse i konstitusjonen i 1994, gjorde det mulig for presidenten å bli gjenvalgt for en andre periode (denne ordningen hadde blitt forkastet i 1957).

# Navn fra Til Kommentar
-- Menem con banda presidencial.jpg Carlos Saúl Menem 8. juli 1995 10. desember 1999
47 Fernando de la Rúa con bastón y banda de presidente.jpg Fernando de la Rúa 10. desember 1999 20. desember 2001
48 Ramón Puerta.jpg Federico Ramón Puerta 21. desember 2001 22. desember 2001
49 Arodriguezsaa.jpg Adolfo Rodríguez Saá 22. desember 2001 30. desember 2001
50 Eduardo Camaño.jpg Eduardo Oscar Camaño 31. desember 2001 1. januar 2002
51 Duhalde23012007.jpg Eduardo Duhalde 2. januar 2002 25. mai 2003
52 Kirchner marzo 2007 Congreso.jpg Néstor Kirchner 25. mai 2003 10. desember 2007
53 Cristina fernandez de kirchner cropped 2007-04-25.JPG Cristina Fernández de Kirchner 10. desember 2007 i dag Argentinas første valgte kvinnelige president

Forklaring: mil= peroner som var satt inn ved hjelp av militæret eller som hadde sterk tilknytning til militæret.