Liste over øyer etter innbyggertall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Rundt 11 % av verdens befolkning bor på de 7 % av jordoverflaten som utgjøres av øyer.
Norge har hele 240 000 øyer og 80 000 skjær, men har store deler av befolkningen på fastlandet.
Likevel har Norge brukt store deler av samferdselsmidlene på broer og tunneler til øyene.
Rundt en halv million innbyggere bor på de 50 mest folkerike øyene, knapt 10 % av alle nordmenn.
Eiksundsambandet åpnet i 2008 og ga 20 000 innbyggere i Herøy og Ulstein fastlandsforbindelse.
Dermed har alle byer i Norge fastlandsforbindelse og en stor utgiftspost bortfaller.

Norge[rediger | rediger kilde]

Nr Øy Kommune Folketall Areal Tettsteder Fastlandsforbindelser Foto
1 Tromsøya Tromsø 36 088 23 km² Tromsø Tromsøbrua
Tromsøysundtunnelen
Sandnessundbrua
Tromso topview.jpg
2 Tunøya Sarpsborg 32 356 82 km² Fredrikstad/Sarpsborg
Jelsnes
Stikkaåsen
Sandesundbruene
Sarpebruene
Solli bru
Trøsken bru
Sølvstufoss bru
SannesundBridge02.jpg
3 Hinnøya Harstad
Kvæfjord
Andøy
Hadsel
Lødingen
Sortland
Tjeldsund
Vågan
31 851 2 198 km² Harstad
Lødingen
Borkenes
Sigerfjord
Strand
Kasfjord
Tjeldsundbrua Tjeldsund Bridge.JPG
4 Karmøy Karmøy 29 940 177 km² Haugesund
Åkrehamn/Vedavågen
Kopervik
Skudeneshamn
Visnes
Sandve
Våre
Karmsund bru
Karmøytunnelen
Btd karmsundbrua.jpg
5 Uksenøya Ålesund
Skodje
27 341 108 km² Ålesund Dragsundbrua
6 Askøy Askøy 27 273 100 km² Askøy Askøybroen Bergen Asköybrua IMG 3752.JPG
7 Rolvsøy Fredrikstad
Råde
26 161 61 km² Fredrikstad/Sarpsborg
Rostadneset
Fredrikstadbrua
Floabrua
Seut bru
Skogstrandveien
Kjevelsrød jernbanebru
Veumneset
Høyumveien
Fylkesvei 358
Hauge bru
Fredrikstad Brücke über dem Glomma.JPG
8 Stord Stord
Fitjar
21 318 241 km² Leirvik
Sagvåg
Fitjar
Valvatna
Stordabrua
9 Nøtterøy Tønsberg
Nøtterøy
20 000 44 km² Tønsberg
Årøysund
Glomstein
Kanalbrua
Kaldnes bro
10 Langøya Sortland

Øksnes
Hadsel
15 844 850 km² Sortland
Myre

Alsvåg
Sandnes
Straume
Sortlandbrua
Hadselbrua
11 Store Sotra Fjell
Sund
15 356 179 km² Knarrevik/Straume
Ågotnes
Knappskog
Klokkarvik
Solsvik
Skoge/Møvik
Tælavåg
Vindenes
Hammarsland
Li
Fjell
Sotrabrua
12 Hareidlandet Hareid
Ulstein
11 500 165 km² Ulsteinvik
Hareid
Brandal
Haddal
Eiksundsambandet
13 Hundvåg Stavanger 11 038 5 km² Stavanger/Sandnes Stavanger bybru
14 Vestvågøya Vestvågøy 10 350 179 km² Leknes
Gravdal
Stamsund
Ballstad
Sundklakkstraumen bru
15 Kirkelandet Kristiansund 10 256 7 km² Kristiansund Krifast
16 Jeløya Moss 10 156 19 km² Moss Kanalbrua
17 Kvaløya (Troms) Tromsø 10 132 737 km² Tromsø
Kaldfjord
Ersfjordbotn
Ryatunnelen
18 Litlesotra Fjell 10 000 17 km² Knarrevik/Straume Sotrabrua
19 Kvaløya (Finnmark) Hammerfest
Kvalsund
9 850 336 km² Hammerfest
Rypefjord
Kvalsundbrua
20 Bømlo Bømlo 9 766 171 km² Svortland
Rubbestadneset
Langevåg
Melandsvågen
Foldrøy
Trekantsambandet
21 Nørvøya Ålesund 9 627 5 km² Ålesund Dragsundbrua
22 Sula Sula 8 651 59 km² Ålesund Dragsundbrua
23 Austvågøya Vågan
Hadsel
8 200 527 km² Svolvær
Kabelvåg
Tjeldsundbrua
24 Senja Lenvik
Tranøy
Berg
Torsken
7 729 1 586 km² Silsand
Gryllefjord
Gibostad
Senjahopen
Husøy
Gisundbrua
25 Kråkerøy Fredrikstad 7 646 20 km² Fredrikstad/Sarpsborg Kråkerøybrua
Værstebrua
26 Osterøy Osterøy
Vaksdal
7 400 328 km² Valestrandfossen
Lonevåg
Hausvik
Fotlandsvåg
Osterøybrua
27 Tromøya Arendal 6 000 29 km² Arendal
Kongshamn
Tromøybrua
28 Frei Kristiansund 5 743 63 km² Rensvik
Solsletta
Storbakken
Kvalvåg
Krifast
29 Nordlandet Kristiansund 5 374 14 km² Kristiansund Krifast
30 Radøy Radøy
Lindås
5 260 111 km² Knarvik
Manger
Haugland
Austmarka
Alversund bru
31 Florelandet Flora 5 200 5 km² Florø Brandsøy bru
32 Holsnøy Meland 5 136 89 km² Frekhaug
Holme
Nordhordlandbrua
33 Andøya Andøy 4 900 490 km² Andenes
Bleik
Risøyhamn
Tjeldsundbrua
34 Averøya Averøy 4 800 165 km² Bremsnes
Langøy
Kårvåg
Atlanterhavsveien
35 Frøya Frøya 4 540 152 km² Sistranda
Hammarvika
Hitratunnelen
36 Gurskøya Herøy
Sande
4 500 137 km² Larsnes
Tjørvåg
Moltustranda
Eiksundsambandet
37 Tjøme Tjøme 4 400 25 km² Tjøme Kanalbrua
Kaldnes bro
38 Nesøya Asker 4 247 3 km² Oslo Nesøybroen
39 Hitra Hitra 4 216 572 km² Fillan
Hestvika
Hitratunnelen
40 Vågsøy Vågsøy 4 207 59 km² Måløy
Raudeberg
Holevik
Vågsvåg
Måløybrua
41 Hisøy Arendal 4 000 8 km² Arendal Strømbrua
Vippa
42 Hessa Ålesund 3 981 4 km² Ålesund Dragsundbrua
43 Valderøya Giske 3 736 7 km² Nordstranda Dragsundbrua
44 Bergsøya Herøy 3 500 8 km² Fosnavåg Eiksundsambandet
45 Brandsøy Flora 3 426 7 km² Florø Brandsøy bru
46 Aspøya Ålesund 3 408 1 km² Ålesund Dragsundbrua
47 Flekkerøy Kristiansand 3 274 7 km² Skålevik Flekkerøytunnelen
48 Magerøya Nordkapp 3 201 437 km² Honningsvåg
Nordvågen
Nordkapptunnelen
49 Spitsbergen Svalbard 2 600 37 673 km² Longyearbyen
Barentsburg
-
50 Hafslundsøy Sarpsborg 2 587 3 km² Fredrikstad/Sarpsborg Grøtebrua
Nipabrua

EU og EØS[rediger | rediger kilde]

Nr Øy Land Folketall
1 Storbritannia Storbritannia Storbritannia 3&507&57100000&57 100 000 [1]
2 Irland Irland Irland og Storbritannia Storbritannia 3&506&5900000&5 900 000 [1][2]
3 Sicilia Italia Italia 3&506&5016000&5 016 000 [3]
4 Sjælland Danmark Danmark 3&506&2275000&2 275 000 [4]
5 Sardinia Italia Italia 3&506&1625000&1 625 000 [5]
6 Tenerife Spania Spania 865 070 [6]
7 Kypros Kypros Kypros 855 000 [7]
8 Gran Canaria Spania Spania 815 379 [8]
9 Mallorca Spania Spania 814 275 [9]
10 Réunion Frankrike Frankrike 793 000 [10]
11 Kreta Hellas Hellas 623 666 [11]
12 Fyn Danmark Danmark 447 060 [12]
13 Martinique Frankrike Frankrike 401 000 [13]
14 Malta Malta Malta 373 955 [14]
15 Island Island Island 311 396 [15]
16 Vendsyssel-Thy Danmark Danmark 306 373 [16]
17 Korsika Frankrike Frankrike 281 000 [17]
18 Madeira Portugal Portugal 245 806 [18]
19 Evvia Hellas Hellas 218 032 [19]
20 Grande-Terre Frankrike Frankrike 196 767 [20]
21 Basse-Terre Frankrike Frankrike 172 693 [21]
22 Mayotte Frankrike Frankrike 162 036 [22]
23 Amager Danmark Danmark 160 064 [23]
24 Portsea Island Storbritannia Storbritannia 147 088
25 Isle of Wight Storbritannia Storbritannia 140 000 [24]
26 Lanzarote Spania Spania 131 708 [25]
27 São Miguel Portugal Portugal 131 609 [26]
28 Hisingen Sverige Sverige 130 497 [27]
29 Ibiza Spania Spania 117 698 [28]
30 Rhodos Hellas Hellas 117 007 [29]
31 Korfu Hellas Hellas 107 879 [30]
32 Fuerteventura Spania Spania 103 492
33 Södermalm Sverige Sverige 99 685
34 Lesbos Hellas Hellas 90 643 [31]
35 Menorca Spania Spania 88 400
36 Jersey Storbritannia Storbritannia 88 200
37 La Palma Spania Spania 86 324
38 Isle of Man Storbritannia Storbritannia 80 000
39 Usedom Tyskland Tyskland og Polen Polen 76 500
40 Saint Martin Nederland Nederland og Frankrike Frankrike 74 582
41 Rügen Tyskland Tyskland 73 000
42 Anglesey Storbritannia Storbritannia 68 900
43 Lolland Danmark Danmark 68 224
44 Guernsey Storbritannia Storbritannia 62 200
45 Venezia Italia Italia 62 000
46 Gotland Sverige Sverige 57 600
47 Ischia Italia Italia 56 100
48 Terceira Portugal Portugal 55 833 [32]
49 Khios Hellas Hellas 53 817 [33]
50 Als Danmark Danmark 51 806
51 Chioggia Italia Italia 51 336
52 Falster Danmark Danmark 43 364
53 Bornholm Danmark Danmark 43 245
54 Kefalonia Hellas Hellas 42 088 [34]
55 Kungsholmen Sverige Sverige 42 000
56 Zakynthos Hellas Hellas 41 472 [35]
57 Salamis Hellas Hellas 38 022 [36]
58 Sheppey Storbritannia Storbritannia 37 852
59 Canvey Island Storbritannia Storbritannia 37 473
60 Lidingö Sverige Sverige 37 000
61 Tromsøya Norge Norge 36 088 [37]
62 Samos Hellas Hellas 33 814 [38]
63 Tunøya Norge Norge 32 356
64 Elba Italia Italia 32 000
65 Hinnøya Norge Norge 31 851
66 Gozo Malta Malta 31 100
67 Kos Hellas Hellas 30 947 [39]
68 Karmøy Norge Norge 29 940
69 Uksenøya Norge Norge 27 341
70 Askøy Norge Norge 27 273 [40]
71 Rolvsøy Norge Norge 26 161
72 Öland Sverige Sverige 24 600
73 Fasta Åland Finland Finland 23 600
74 Lefkada Hellas Hellas 22 879 [41]
75 Mors Danmark Danmark 22 293
76 Wyspa Portowa Polen Polen 22 167
77 La Gomera Spania Spania 22 000
78 Stord Norge Norge 21 318
79 Sylt Tyskland Tyskland 21 000
80 Nøtterøy Norge Norge 20 000
81 Île d'Oléron Frankrike Frankrike 20 000
82 Lido di Venezia Italia Italia 20 000
83 Syros Hellas Hellas 20 000
84 Lewis og Harris Storbritannia Storbritannia 19 918
85 Lauttasaari (Drumsö) Finland Finland 18 965
86 Wolin Polen Finland 18 000
87 Krk Kroatia Kroatia 17 860
88 Mainland (Shetland) Storbritannia Storbritannia 17 550
89 Lemnos Hellas Hellas 17 000
90 Hayling Island Storbritannia Storbritannia 16 887
91 Kalymnos Hellas Hellas 16 576 [42]
92 Korčula Kroatia Kroatia 16 182
93 Langøya Norge Norge 15 844
94 Sotra Norge Norge 15 356
95 Mainland (Orknøyene) Storbritannia Storbritannia 15 315
96 Faial Portugal Portugal 15 063
97 Ekerö Sverige Sverige 15 000
98 Île de Ré Frankrike Frankrike 15 000
99 Pico Portugal Portugal 14 806 [43]
100 Brač Kroatia Kroatia 14 031

Verden[rediger | rediger kilde]

Afrika-Eurasia, Amerika og Australia defineres som kontinenter, og rangeres derfor ikke.

Nr Øy Land Folketall
Afrika-Eurasia 130 land 3&509&5500000000&5 500 000 000
Amerika 22 land 3&508&900000000&900 000 000
1 Java Indonesia Indonesia 3&508&124000000&124 000 000 (2005)[44][45]
2 Honshū Japan Japan 3&508&103000000&103 000 000 (2005)[46][47]
3 Storbritannia Storbritannia Storbritannia 3&507&57100000&57 100 000 (2001)[1]
4 Luzon Filippinene Filippinene 3&507&46228000&46 228 000 (2007)[48][49]
5 Sumatra Indonesia Indonesia 3&507&45000000&45 000 000 (2005)[44][50]
6 Taiwan Republikken Kina Republikken Kina 3&507&23232125&23 232 125 (2012)[44]
Australia Australia Australia 3&507&21000000&21 000 000
7 Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka 3&507&20700000&20 700 000 (2005)[51]
8 Mindanao Filippinene Filippinene 3&507&19793000&19 793 000 (2007)[52][53]
9 Madagaskar Madagaskar Madagaskar 3&507&18600000&18 600 000 (2005)[51]
10 Hispaniola Haiti Haiti og Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 3&507&17400000&17 400 000 (2005)[51]
11 Borneo Indonesia Indonesia, Malaysia Malaysia, Brunei Brunei 3&507&16000000&16 000 000 (2000)[44][54]
12 Sulawesi Indonesia Indonesia 3&507&16000000&16 000 000 (2005)[44][55]
13 Kyūshū Japan Japan 3&507&13350000&13 350 000 (2005)[46][56]
14 Salsette India India 3&507&13175000&13 175 000 (2001)[57][58]
15 Cuba Cuba Cuba 3&507&11075000&11 075 000 (2002)[44]
16 Hainan Folkerepublikken Kina Folkerepublikken Kina 3&506&7620000&7 620 000 (2000)[44][59]
17 Long Island USA USA 3&506&7536000&7 536 000 (2005)[60]
18 Ny-Guinea Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea og Indonesia Indonesia 3&506&6400000&6 400 000 (2000)[44][61]
19 Irland Irland Irland og Storbritannia Storbritannia 3&506&5900000&5 900 000 (2006)[2][1]
20 Hokkaidō Japan Japan 3&506&5625000&5 625 000 (2005)[46]
21 Sicilia Italia Italia 3&506&5016000&5 016 000 (2007)[62]
22 Pulau Ujong (Singapore) Singapore Singapore 3&506&4326000&4 326 000 (2005)[51]
23 Negros Filippinene Filippinene 3&506&4102000&4 102 000 (2007)[63]
24 Shikoku Japan Japan 3&506&4100000&4 100 000 (2005)[46]
25 Panay Filippinene Filippinene 3&506&3823000&3 823 000 (2007)[63][64]
26 Puerto Rico Puerto Rico Puerto Rico (tilhører USA USA) 3&506&3800000&3 800 000 (2000)[44]
27 Madura Indonesia Indonesia 3&506&3525000&3 525 000 (2005)[44]
28 Bali Indonesia Indonesia 3&506&3380000&3 380 000 (2005)[44]
29 Cebu Filippinene Filippinene 3&506&3293000&3 293 000 (2007)[63]
30 Nordøya New Zealand New Zealand 3&506&3059421&3 059 421 (2006)[65]
31 Jamaica Jamaica Jamaica 3&506&2650000&2 650 000 (2005)[51]
32 Lombok Indonesia Indonesia 3&506&2536000&2 536 000 (2004)[66]
33 Zhongshan Dao Folkerepublikken Kina Folkerepublikken Kina 3&506&2275000&2 275 000 (2002)[44][51][67]
34 Sjælland Danmark Danmark 3&506&2275000&2 275 000 (2005)[4]
35 Timor Indonesia Indonesia og Øst-Timor Øst-Timor 3&506&2220000&2 220 000 (2000)[68][51][69]
36 Leyte Filippinene Filippinene 3&506&2113000&2 113 000 (2007)[63]
37 Island of Montreal Canada Canada 3&506&1800000&1 800 000 (2001)[70]
38 Bhola Island (Dakhin Shahbazpur) Bangladesh Bangladesh 3&506&1675000&1 675 000 (2001)[44][71]
39 Sardinia Italia Italia 3&506&1625000&1 625 000 (2001)[62]
40 Flores Indonesia Indonesia 3&506&1600000&1 600 000 (2003)[68]
41 Manhattan USA USA 3&506&1575000&1 575 000 (2005)[60]
42 Sumbawa Indonesia Indonesia 3&506&1540000&1 540 000 (2004)[66]
43 Samar Filippinene Filippinene 3&506&1650000&1 650 000 (2007)[63][72]
44 Okinawa Japan Japan 3&506&1250000&1 250 000 (2005)[46]
45 Mauritius Mauritius Mauritius 3&506&1245000&1 245 000 (2005)[51]
46 Bohol Filippinene Filippinene 3&506&1230000&1 230 000 (2007)[63]
47 Hongkongøya Hongkong Hongkong (Folkerepublikken Kina Folkerepublikken Kina) 3&506&1180591&1 180 591 (2007 estimate)[73]
48 Mindoro Filippinene Filippinene 3&506&1158000&1 158 000 (2007)[63]
49 Xiamen Folkerepublikken Kina Folkerepublikken Kina 3&506&1076932&1 076 932 (2000 census)[74]
50 São Luís Island Brasil Brasil 3&506&1075000&1 075 000 (2000)[75]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d United Kingdom Census of 2001
  2. ^ a b Ireland Census of 2006
  3. ^ [1] ITCensus 2007
  4. ^ a b Statbank Denmark (2005)
  5. ^ ITCensus 2001>
  6. ^ 2007-estimat
  7. ^ 2006-estimat
  8. ^ 2007-estimat
  9. ^ 2007-estimat
  10. ^ 2007-estimat
  11. ^ 2005-estimat
  12. ^ 2006-estimat
  13. ^ 2007-estimat
  14. ^ 2005-estimat
  15. ^ 2007-estimat
  16. ^ 2003-estimat
  17. ^ 2007-estimat
  18. ^ 2006-estimat
  19. ^ 2005-estimat
  20. ^ 1999-estimat
  21. ^ 1999-estimat
  22. ^ 2007-estimat
  23. ^ (2006 estimate)
  24. ^ 2005-estimat
  25. ^ 2007-estimat
  26. ^ 2001-folketelling
  27. ^ 2007
  28. ^ 2007-estimat
  29. ^ 2001-folketelling
  30. ^ 2001-folketelling
  31. ^ 2001
  32. ^ 2001
  33. ^ 2005
  34. ^ 2005
  35. ^ 2005
  36. ^ 2001
  37. ^ 2007
  38. ^ 2001
  39. ^ 2001
  40. ^ 2009
  41. ^ 2005
  42. ^ 2001
  43. ^ 2001
  44. ^ a b c d e f g h i j k l m Geohive.com Country data
  45. ^ Composed of 6 provinces excluding the four regencies comprising Madura island
  46. ^ a b c d e Japan Census of 2005 - Provisional results
  47. ^ Composed of 34 prefectures including minor outlying islands
  48. ^ www.census.gov.ph/data/census2007/index.html
  49. ^ Composed of 7 administrative regions excluding island provinces
  50. ^ Composed of 8 provinces including minor outlying islands
  51. ^ a b c d e f g h United Nations World Population Prospects (2004 edition)
  52. ^ www.census.gov.ph/data/census2007/index.html
  53. ^ Composed of 6 administrative regions excluding island provinces
  54. ^ Består av 4 Indonesiske provinser, 2 Malaysiske stater og landet Brunei
  55. ^ Composed of 6 provinces
  56. ^ Composed of 7 prefectures
  57. ^ India Census of 2001
  58. ^ Composed of the municipal corporations of Greater Mumbai and Thane
  59. ^ Data refers to Hainan Province
  60. ^ a b United States Census 2005 estimates
  61. ^ Består av 14 av Papua Ny-Guineas provinser og 2 indonesiske provinser
  62. ^ a b [2]
  63. ^ a b c d e f g Philippines Census of 2000
  64. ^ Består av 4 provinser
  65. ^ New Zealand Census of 2006
  66. ^ a b Biro Pusat Statistik - Nusa Tenggara Barat
  67. ^ Tallene gjelder Zhongshan (prefecture level city), [[Xiangzhou (Zhuhai)|]] distrikt (i Zhuhai) og Macao SAR. Dette området oppfattes vanligvis ikke som en øy, se artikkel for detaljer.
  68. ^ a b Biro Pusat Statistik - Nusa Tenggara Timur
  69. ^ Composed of 5 Indonesian regencies and the sovereign state of East Timor
  70. ^ Canada Census of 2001
  71. ^ Data refers to Bhola District which includes minor outlying islands
  72. ^ Composed of 3 provinces
  73. ^ District Council Election 2007. The sum of the population in Central & Western, Wan Chai, Eastern, and Southern Districts, minus the population in constituency areas D2 to D7, which are on Ap Lei Chau island.
  74. ^ Census of 2000,that data has not comprise the outer islands such as Gulangyu isle ,Dadeng island and etc.
  75. ^ Brazil Census of 2000

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]