Liogluta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liogluta
Nomenklatur
Liogluta
Thomson, 1858
Hører til
småkortvinger, Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: , 6 arter funnet i Norge
Inndelt i

Liogluta er en slekt av biller som hører til den store underfamilien småkortvinger (Aleocharinae) i familien kortvinger (Staphylinidae). Den ble tidligere regnet som en undergruppe av den store slekten Atheta. Det er beskrevet arter, seks av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (3-6 millimeter), mørke kortvinger. I forhold til beslektede grupper er disse arten nokså avlange og slanke. Antennene er tydelig lengre enn hode + pronotum. Beina er slanke og ikke spesielt lange, føttene har fire ledd på frambeina, fem på mellom- og bakbeina. Artene er til dels svært vanskelige å skille på ytre utseende, men det finnes gode artsforskjeller i kjønnsorganene. Halsskjoldet (pronotum) er forholdsvis bredt og har ofte noen grunne groper som kan være til hjelp ved bestemmelse av artene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som andre kortvinger er de rovdyr som lever av andre små leddyr. I likhet med mange andre småkortvinger kan de finnes på skogbunnen, men også på fjellet og i andre miljøer.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Liogluta-artene ble tidligere regnet til den meget artsrike slekten Atheta.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]