Lindeman & Sachs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lindeman & Sachs
Forfatter(e)Kjell Ola Dahl
SjangerRoman
Sider473

Lindeman & Sachs er en roman av Kjell Ola Dahl, utgitt i 2006. Lindeman & Sachs er første bind i en slektskrønike, og er en skjønnlitterær framstilling av nyere norsk finanshistorie.

Handlingen i Lindeman & Sachs starter i 1973. Sjøfartsnasjonen Norge opplever virkningene av Jom kippur-krigen i Midtøsten og den påfølgende oljekrisen. I fortellingen er den etablerte etterkrigsgenerasjonen representert ved skipsreder Georg Spenning. Hans høyre hånd, Vebjørn Lindeman, har to sønner.

Hovedpersonen i Lindeman & Sachs er Anders Lindeman, Vebjørns yngste sønn. Han er tolv år i 1973. I familiekrønikens form forteller romanen om kriseårene for Handelsflåten og framveksten av en ny tid i Norge. Sosialdemokratiets strengt regulerte økonomi må gradvis slippe taket. Norge er i forandring. Oljefunn på Ekofiskfeltet legger grunnlaget for etablering av norsk offshore-næring. Redergenerasjonen faller. Det skapes nye formuer og det vokser fram en ny generasjon forretningsfolk. Noen bruker redelige midler, andre utnytter mulighetene i et lite oppdatert lovverk til å berike seg urettmessig.

Anders Lindeman tar bohemens posisjon. Han dras allikevel inn i familiens konflikter og maktkamper – gjennom sytti-tallet og siden gjennom åtti-tallet og jappetiden – inntil børskrakket i 1987

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken åpner med at Anders og Per Ole er på besøk hos sine besteforeldre på gården Bakketeig. Leseren introduseres også for kameraten til Anders, Freddy Bogen. Anders og broren er på gården fordi moren og faren er i bryllupet til Georg Spennings datter: Bette Line, som gifter seg med Erling Sachs. Bette Line har tidligere vært Vebjørn Lindemans elskerinne, og leseren forstår både at Vebjørn Lindeman har et alvorlig alkoholproblem samt er i konflikt med Erling Sachs.

Georg Spenning henter en ny medarberider til rederiet, Brede Gran. Kort etter slutter Vebjørn hos Spenning og begynner isteden i bank. I starten arbeider han sammen med Erling Sachs, men de to kameratene/fiendene går snart hver sin vei: Vebjørn Lindeman begynner som valutamegler i Christiania Bank og Kreditkasse. Sachs begynner som fondsmegler i Den norske Creditbank.

Når Norsk Hydro finner olje i Nordsjøen får Sachs i oppdrag å megle aksjer på vegne av styrtrike utenlandske investorer. Han benytter sjansen til å tjene urettmessige penger ved selv å gå inn i dealene. Dette blir oppdaget av bankens ledelse, men Sachs vrir seg unna og slutter tilsynelatende frivillig i banken. Nå har Sachs skaffet startkapital. Han og kameraten Plesner begynner for seg selv. De starter meglerforretningen Kapitalinvest.

Vebjørn Lindeman opplever en dyp krise i livet. Først gjør han en formiddabel tabbe på jobben. Dernest får han sitt livs sjokk på et seminar som Sachs arrangerer for norske finanstopper. På den annen side slutter han med å drikke. Etter utallige oppfordringer begynner han på ny å jobbe for Spenning. Han får frie hender til å legge om driften av rederiet.

Anders blir kjæreste med Renate. De har et intenst forhold, men begynner etter en tid å gli fra hverandre. Per Ole, utdanner seg til siviløkonom i St. Gallen i Sveits. Når Per Ole kommer hjem, starter han aksjerådgivning sammen med kameraten Jim Klafstad.

Anders begynner etterhvert et samarbeid med en frynsete karakter, Jonny Stene. De to lever et utsvevende liv og svindler småbedrifter med et katalogselskap. Når Anders kjenner det brenne under føttene, reiser han utenlands.

Den norske påtalemakten mistenker Georg Spenning for å ha saltet ned store formuer i utlandet opp gjennom seksti- og syttitallet. Han blir satt under etterforskning. Imens drifter Vebjørn det nye selskapet Spenning AS til et svært vellykket og lønnsomt konsern. Men når regjeringen Høyre slipper økonomien løs på åttitallet, blir Spenning AS et fristende objekt for den nye generasjonen aksjespekulanter. Brede Gran er tilbake og sikter på oppkjøp og slakt av bedriften. Bokas siste del utgjør en kamp om bedriften, et oppgjør som i realiteten er en tvekamp mellom Vebjørn Lindeman og Erling Sachs.

Andre bind av krøniken, Lindemans tivoli, utkom i 2008.