Lin Fong-tempelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lin Fong-tempelet
LandKina
StedMacao
Etablert1592
Kart
Kart
Lin Fong-tempelet
22°12′35″N 113°32′52″Ø

Lin Fong-tempelet (kinesisk: 蓮峰廟) er et buddhisttempel i Macao. Det ble bygd i 1592, og er kjent ikke bare for sin fine arkitektur, men også som et gjestehus for mandariner som besøkte Macao og omegn. Den mest kjente av dem var kommissær Lin Zexu, som ble utnevnt av keiseren av Kina for å sette en stopper for opiumshandelen på midten av 1800-tallet. Hans besøk i Macao minnes i et museum ved siden av tempelet.

Tempelet er et lotustempel (lin fong), typisk for sørkinesiske buddhisttempler ved at de er brede øst-vest-bygninger arrangert i rekker slik at det er tre parallelle nord-sør-akser – mye kortere enn nord-sør-aksene i de nordkinesiske buddhisttemplene. Byggestilen gir tre lange og brede øst-vest-bygninger med åpne hager i gårdsrommene imellom. Liu Fong-tempelet er et typisk kantonesisk tempel med meget til felles med Chen-familiens tempel i Guangdong.

Li Fong-tempelets fasade er storslagen og rikt dekorert med glaserte fliser. A-Ma presiderer over hovedhallen.

Bakenfor til høyre er en tempelhave med noen bonsaitrær, og nær det vegetarianske tempelkjøkkenet er det et alter for familiebruk. Slike altre dekoreres med papirblomster og fotografier av de avdøde og oppstilles 49 dager etter vedkommendes død.

Tempelet har også en samling av bronseklokker fra 1600-tallet.