Limenitis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Limenitis
ospesommerfugl (Limenitis populi)
Nomenklatur
Limenitis
Fabricius, 1807
Hører til
Limenitidinae, flikvinger,
dagsommerfugler,
sommerfugler
Økologi
Antall arter: 21, én i Norge
Habitat: terrestrisk, mest i skog
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis og Afrika
Inndelt i

Limenitis er en slekt av sommerfugler som tilhører underfamilien Limenitidinae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Gruppen består for det meste av store, kraftige arter. De er gode flygere og seiler gjerne på stive vinger. Slekten er den eneste representanten for Limenitidinae i de nordlige områdene. I Norge finnes arten ospesommerfugl (Limenitis populi).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store (vingespenn 70–110 mm), robuste sommerfugler med ganske store vinger. Vingene er vanligvis mørkebrune med lyse bånd eller flekker, ofte med et visst metallisk skimmer. Forvingene er avrundet trekantede og forholdsvis smale. Vingenes ytterkant er vanligvis bølgete. Vingenes underside har et mønster som ligner oversidens, men grunnfargen er lysere, ofte brunrød. Larvene er nakne, med flere fingeraktige utvekster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever for det meste på busker og løvtrær. Limenitidinae er først og fremst skogsinsekter, og de voksne sommerfuglene holder deg mest mellom trekronene. De er gode flygere og har en karakteristisk flukt der de veksler mellom kjappe vingeslag og seilflukt med utstrakte vinger. Disse sommerfuglene er ikke av de ivrigste blomsterbesøkerne, derimot kommer de ofte ned til bakken for å drikke fra sølepytter. Mange Liminitidini etterligner giftige sommerfugler av andre grupper, særlig monarksommerfugler (Danaini). Et kjent eksempel er det nordamerikanske arten falsk monark (Limenitis archippus), som er en meget god kopi av den giftige monarksommerfuglen (Danaus plexippus). Den falske monarken kan skilles fra den ekte på at den jamtover er en tanke mindre, og på at den har et ekstra, tynt, svart tverrbånd i bakvingene. Det viser seg at den falske monarken også er nokså giftig, så det er sannsynlig at begge artene drar fordel av at de ligner hverandre – en fugl som har forsøkt å spise den ene vil senere unngå begge to.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er representert i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis og Afrika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Falsk monark, Limenitis archippus
Limenitis arthemis
Limenitis camilla
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]